19 december 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Het lijkt een riskante zaak om er een uitspraak over te doen, maar omwille van de onzekerheid bij onze lezers hebben we toch de knoop doorgehakt. Voor België en een groot deel van Nederland (met uitzondering van het uiterste noorden) is de kans op een groene kerst vele malen groter dan de omgekeerde uitspraak (80 versus 20%). Dat komt doordat een opdringerig hogedrukgebied boven Spanje zich naar het noorden verplaatst en aan de westelijke flank daarvan zachte lucht naar het noordoosten duwt.

Enkele dagen geleden zagen we nog een andere route in de weermodellen (namelijk kouder), maar die verliest meer en meer van haar geloofwaardigheid doordat er meer en meer weermodellen meegaan in de zachtere trend.

Geen sneeuwballengevecht dus rond de kerstboom, maar ook minder kans op zware ongevallen door de winterse neerslag. En laat dat laatste nog steeds primeren voor ons!

Voorbeeld van een groene kerst (weerkaarten)

weerkaart groene kerst 2012
In het rood heb ik de omgeving van België gemarkeerd. We zien duidelijk een opstoot van zachte lucht uit het zuiden doordat de depressie ten westen van het UK flink wat warmte omhoog trekt.

Dit gaat komend weekend gepaard met flink wat neerslag (vooral zaterdag een flinke slok). Op 1499 m (850 hPa) stijgt de temperatuur van zo’n 0°C op dit moment naar +8°C zaterdagnamiddag.. Aan de grond gaat dat maxima opleveren van 10 tot 13 graden. Op die manier wordt de bodem opnieuw met warmte geïnjecteerd waardoor sneeuwaccumulatie na het weekend sowieso moeilijk zou geschieden. De dagen daarna blijven we aan de verkeerde kant van het hogedrukgebied zitten en neigt de stroming zelfs naar een zonaal regime (wind van over de Atlantische Oceaan).

Het spreekt voor zich dat we met die uitgangspositie weinig tot geen winterkou of sneeuw moeten verwachten. Er kan de komende runs natuurlijk nog van alles gaan gebeuren, maar ik vrees ervoor. Wie weet kan de hitte op vrijdag nog het één en het ander veranderen in de weersituatie.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken