16 december 2019 - 2 min. lezen 1 reacties

Het is momenteel zeer zacht decemberweer. Al enkele dagen stijgt het kwik ruim boven het langjarig gemiddelde voor half december. Komende dagen blijft het zacht maar vooral morgen wordt het “bijzonder zacht decemberweer”. Verschillende weermodellen berekenen temperaturen tot 13-14°C en lokaal is een 15°C zelfs mogelijk. Komt het record in de buurt?

Europa ziet rood, het is quasi overal zachter dan normaal. (Karstenhausstein)

Waarom is het zo zacht?

Het zachte weer wordt veroorzaakt door een diepe trog in de straalstroom ten westen van Europa. De opwaartse tak met een zuidelijke tot zuidoostelijke luchtstroming ligt zo over Europa, waardoor we volop in de aanvoer zitten van zachte lucht. De lucht op 300 hPa (hoogte van de straalstroom) is helemaal afkomstig van Marokko. Uit die richting moeten we uiteraard geen winterweer verwachten.

De opwaartse tak van de straalstroom ligt precies over de Benelux morgen.

Lokaal 15°C in de schaduw

Weermodellen voor morgen variëren nog wat betreft de maximumtemperatuur. Dit komt door de bewolkingsgraad. Hoe minder bewolking, hoe zachter het kan worden. Die bewolking hangt samen met een zwak koufront dat tegen de avond zal passeren. Hoe vroeger dat gebeurt, hoe minder de zon de lucht kan opwarmen en hoe lager de temperaturen zullen blijven.

Op basis van de laatste weerkaarten acht ik de kans klein dat we het record uit 2015 zullen verbreken. Toen werd het immers 16 °C en die temperatuur zit er omwille van de bewolking niet in.

Morgen kan het kwik stijgen tot 14-15°C in de schaduw.

Blijft het zacht in december?

Alvast tot en met het weekend lijken de temperaturen aan de hoge kant te blijven. De trog ligt standvastig boven de Atlantische Oceaan. Pas na het weekend lijkt enige afkoeling mogelijk. De aangevoerde lucht komt dan meer uit het westen en is van oorsprong polair. Geen 10 graden meer, maar zeker ook nog geen winterweer. Dit staat voorlopig nog niet op de planning, al lijkt er op de lange termijn misschien iets te broeien …

Het blijft voorlopig erg zacht decemberweer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken