29 januari 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

Nu we het einde van januari met rasse schreden naderen, mogen we ons toch stilaan afvragen: “Krijgen we nog echt winterweer?” Voorlopig staat er echter geen winterweer op het programma. Integendeel. Komende dagen evolueren de temperaturen naar 10°C en meer. In het zuiden van Europa komt de 25°C zelfs dichtbij. Februari lijkt dus erg zacht van start te zullen gaan.

Europa wordt begin februari duidelijk gedomineerd door zachter weer dan normaal.

Depressies met zachte lucht

Om maar met de deur in huis te vallen: actieve depressies, in een ZW – NO georiënteerde straalstroom, zorgen komende dagen voor de aanvoer van zeer zachte lucht in West-Europa. De aangevoerde lucht komt dan rechtstreeks vanaf de Atlantische Oceaan, ter hoogte van de Azoren. Daar is van winterweer absoluut geen sprake (Azorenhoog – warm zeewater).

Wanneer de tak van de straalstroom dus ten westen van Europa naar het noord-oosten beweegt, ligt de advectie van deze zachte lucht langdurig over onze regio en krijgen we zacht weer voor de tijd van het jaar. Terwijl de straalstroom momenteel nog west-oost ligt, met bijgevolg koeler weer, zorgt de druk van een Mediterraans hogedrukgebied voor een kanteling richting het noordoosten tegen het weekend.

De nabijheid van de straalstroom en bijhorende depressies zorgen er wel voor dat we het niet droog houden. Regelmatig mogen we dus ook nog wind en regen verwachten.

Tijdens de eerste dagen van februari wordt er zeer zachte lucht aangevoerd vanaf het zuidwesten.

Tot 25°C in Spanje

Vorige week werd Spanje nog getroffen door een winterprik, maar komend weekend is het daar pure lente. De temperaturen op 850 hPa stijgen ruim boven 10°C en met de zon erbij resulteert dit in lente-temperaturen. Vooral maandag en dinsdag lijken de temperaturen de kaap van 25°C op zeeniveau te kunnen benaderen en zelfs te overschrijden langsheen de kustlijn. Voorlopig worden de hoogste temperaturen verwacht in de regio Valencia – Murcia, waar de extra opwarming door de föhn ten oosten van de Meseta (Spaans hoogland) een handje toesteekt. Wie lente wil, weet waar naartoe!

Komende dagen wordt het lenteweer in Spanje. De temperaturen kunnen in het zuidoosten stijgen tot 25°C.

Dinsdag passage koufront

Zaterdag passeert de rand van een koufront, maar dit wordt snel ingehaald door een nieuwe portie zachte lucht. Pas dinsdag veegt een actief koufront de meeste warme lucht weg naar het oosten. De temperaturen normaliseren dan en worden mogelijk zelfs eventjes koeler dan normaal in een groot deel van West-Europa. Het lijkt echter maar tijdelijk. De straalstroom laat amper of geen rugvorming toe voor een gunstige positie van winterweer. Voorlopig dus geen winterweer op het programma… vroeg lenteweer maakt beduidend meer kans. We wachten het af!

Dinsdag passeert een actief koufront over West-Europa. Het koelt daarna duidelijk meerdere graden af.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken