30

Voorbije week kregen we volop herfstweer en was de wisselvalligheid troef. De Belgische kust kreeg bovendien te maken met een eerste echte herfststorm van formaat: Odette. Die bracht niet alleen storm, maar ook regionaal veel neerslag. De komende dagen wordt het geleidelijk iets rustiger, maar de wisselvalligheid blijft aanhouden. In het tweede deel van de week steekt onder invloed van een op gang komende straalstroom de wind opnieuw een tandje bij en vinden Atlantische regenzones makkelijk de weg naar de Benelux.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Depressies brachten storm en regen

Afgelopen dagen zorgden enkele fel uitgediepte depressies (o.m. storm Odette) niet enkel voor stormweer, maar regionaal liepen de neerslaghoeveelheden ook hoog op. Dat was voornamelijk het geval over de provincie Oost-Vlaanderen (BE), waar er op 24 uur tijd meer dan een maandhoeveelheid regen viel.

In Oost-Vlaanderen viel er lokaal meer dan een maandhoeveelheid regen (Waterinfo.be).

Slepend occlusiefront zorgde regionaal voor overvloedige neerslag

De overvloedige regen werd veroorzaakt door een indraaiende back-bent occlusie, die lang ter plaatse bleef trappelen over deze regio. Lokaal liepen de neerslaghoeveelheden op tot boven 100 mm. Ook elders viel er op 24 tot 48u tijd ruwweg tussen 20 en 70 mm.

  • Registreer de neerslaghoeveelheid met je eigen pluviometer in de tuin. Je kan een exemplaar hier bestellen.

Tijdelijk minder wind maar nog steeds wisselvalligheid

Na het weekend komen we geleidelijk in rustigere vaarwateren terecht. Sterk uitdiepende depressies hoeven we voorlopig niet te verwachten. Integendeel, de luchtdrukgradiënt is zelfs vrij zwak, waardoor het vaak rustig weer zal zijn op dinsdag en woensdag. De lucht is nog wel steeds licht onstabiel, waardoor we nog rekening zullen moeten houden met buien.

Warmtefront op maandag

Zondagnacht en maandag neemt de bewolking toe en krijgen we periodiek (lichte) regen, verbonden aan een warmtefront dat van noord naar zuid over de Benelux zal trekken. Maandag overdag kan het af en toe wat intenser regenen, vooral over het zuiden van de Benelux. Over het noorden van Nederland is het droger, al is er daar ook nog steeds kans op enkele buien. Voornamelijk in de kustgebieden kan er een vrij krachtige noordwestenwind staan. De maxima liggen tussen 8 en 12°C in het uiterste zuiden van de Benelux en tussen 12 en 17°C elders.

Op maandag moeten we rekening houden met veel wolken en periodiek regen/buien. (wetteronline.de)

Licht wisselvallig op dinsdag en woensdag

Dinsdag en woensdag blijven we onder invloed van lagedrukgebieden en houdt de wisselvalligheid aan. We krijgen dan wisselend tot soms zwaarbewolkt weer met af en toe enkele buien, al dan niet met een donderslag erbij. Tussendoor zijn er ook de nodige drogere periodes. Het is dan vooral veel rustiger in vergelijking met de voorbije week, met minder wind. Op woensdag lijkt er in de kustgebieden wel opnieuw meer wind te staan. Het kwik kan dan tijdelijk klimmen naar 18 tot lokaal 20°C.

  • Wist je dat een stormglas een weersverandering laat zien door middel van kristallen? Ze veranderen van structuur. Echt cool!

Tijdens tweede helft van de week opnieuw meer wind en regen

Vanaf donderdag komt de straalstroom weer op gang en zal een hoogtetrog ons weer gaan beïnvloeden. Dat betekent dat depressies en bijbehorende regenzones makkelijk de weg kunnen vinden naar de Benelux. Ook de wind lijkt opnieuw een hoofdrol te gaan spelen, met tegen het weekend weerom potentiële stormkansen.

Weersverwachting op de lange termijn

De temperatuurpluimen laten op de middellange en lange termijn een behoorlijk grote onzekerheid zien. Wat wel lijkt vast te staan, is dat we niet meteen hoeven te hopen op structureel nazomerweer. Daarvoor moeten de weerkaarten eerst grondig door elkaar geschud worden. De temperaturen lijken eerder aan de lage kant te blijven, met nog steeds een reële kans op neerslag. De herfst is duidelijk aan zet de komende week!

De pluimverwachting geeft aan dat er nog geen nazomer op komst is de komende 10 dagen. Het is eerder fris en de wisselvalligheid houdt aan.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

12 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen