12 september 2017 - 4 min. lezen 2 reacties

Komende 24 uur staat alles in het teken van een uitdiepende depressie gekoppeld aan een strakke westelijke straalstroom. Op deze straalstroom krijgt een randstoring de kans om zich uit te diepen tot heuse stormdepressie met windstoten tot 100 km/u aan de Belgische kust. Bij onze buren in Nederland kunnen de windstoten in de voormiddag en vroege namiddag pieken tot 110-120 km/u.

Herfststorm Aileen op weg naar Benelux

Net zoals tropische depressies, orkanen en tyfoons krijgen ook Europese depressies steeds vaker een naam toegewezen. Vaak is dit uit commerciële overweging en heeft het weinig of geen meteorologische waarde. De storm Aileen (Met Office) bedreigt vanavond en op woensdag vooral de kust van de Benelux met een focus van het meest actieve stormveld op het NW van Nederland.

locatie storm aileen
Positie van de eerste herfststorm op woensdag. Ze draagt de naam Aileen.

De komst van deze storm Aileen staat in schril contrast met de voorgaande jaren waarbij september veelal gekenmerkt werd door een heuse nazomer met droge tot zeer droge condities. Daar lijkt in 2017 geen spaander van heel te blijven, want we verwachten wederom veel neerslag in de eerstvolgende 24 uur. Goed wetende dat ze in het westen van Nederland afgelopen weken al heel wat regen te verwerken kregen (dankzij kustconvergentie).

Kustconvergentie

In tegenstelling tot de voorbije dagen waar de focus van de neerslag vooral op kustconvergentie kwam te liggen, moeten we op woensdag rekening houden met in eerste instantie regen. Dit is verbonden aan de passage van een frontaal systeem dat wordt getypeerd door een occlusie. Aan de zuidflank van deze occlusie kunnen de meest hevige windstoten optreden (combinatie met een stevige low level jet van ongeveer 130 km/u).

neerslag gekoppeld aan stormdepressie
Wat de neerslaghoeveelheid betreft zien we vooral signalen van buien. Gesloten regenzones met grote hoeveelheden reden zijn niet gekoppeld aan deze storm.

Tijdens de buien die ontstaan op en achter de occlusie kan steeds onweer voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat de windsnelheden die hogerop de troposfeer worden gehaald ook naar beneden worden getrokken. In dat geval gaat het om zeer stevige windstoten waarbij ook windschade om het hoekje komt kijken. Veel bomen staan immers nog vol in blad. Toch maar die wagen voor de zekerheid op een veilige plek parkeren.

Kans op windschade in de Benelux

Bij iedere storm kan een zogenaamde ‘sting-jet’ voorkomen. Dit fenomeen krijgt zijn naam omdat de wolkenformatie die gepaard gaat met een diepe stormdepressie op de achterzijde gaat lijken op een staart van een schorpioen. Deze sting-jet is verantwoordelijk voor de transportatie van hoge windsnelheden in de middelste sectoren van de troposfeer richting grondniveau. Windsnelheden die accelereren tot ver boven 100 km/u kunnen bijkomende schade aanrichten. Een uitgebreid artikel over dit natuurfenomeen op onze website.

Wanneer mogen we deze herfststorm verwachten?

Analyseren we zowel het Amerikaans en Europees weermodel, dan zien we een timing ontstaan van middernacht tot woensdagochtend voor wat België betreft. De wind neemt fors in kracht toe tussen deze 6 uur met aan de Belgische kust windstoten tot 100 km/u. Er staat dan tijdelijk een zuidwesterstorm met 9 BFT op volle Noordzee. Tussen 06:00 en 12:00 verplaatst het stormveld zich meer richting Nederland met pieken tot 110 km/u.

herfststorm aileen op komst
Quasi alle weermodellen berekenen een goede overeenkomst in de positie van deze herfststorm en haar windstoten.

Tussen 10:00 en 16:00 verwachten we het hoogtepunt van herfststorm Aileen. Dan kunnen in de westelijke en noordelijke regio’s van Nederland rukwinden ontstaan tot 120 km/u. Zeker wanneer er onweerachtige buien in de buurt zijn, gaan deze waarden worden gehaald. Voor het binnenland blijven we vaak tussen 70 en 90 km/u schommelen. Dat is ook een van de redenen waarom een storm ook nooit zo fors wordt ervaren in het binnenland als aan de kust.

Connectie tussen orkanen en deze storm?

Wijdverspreid op het internet ontstaat de illusie dat deze herfststorm Aileen in verband kan worden gebracht met de actuele orkanen Irma en Jose in het westelijk deel van de Atlantische Oceaan. Dat is volstrekt fout. Storm Aileen werd geboren in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en diept uit onder invloed van een sterke straalstroom.

Updates omtrent deze herfststorm

Via sociale media zullen we  op woensdag geregeld updates meegeven, ook op dinsdagavond mag je in dit artikel nog nieuwe weerdata verwachten. De waarschuwingskaart komt tevoorschijn tussen 20:00 en 22:00.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen