14 augustus 2019 - 4 min. lezen 518 reacties

Komende periode ziet er zeer wisselvallig uit, met regelmatig buien en regenzones die de Benelux passeren. Dit alles is te danken aan de min of meer continue zuidwestelijke luchtstroming, die vochtige en vrij frisse lucht aanvoert vanaf de oceaan. Bovendien ontstaat er onder invloed van de straalstroom een lagedrukgebied dat zich westwaarts verplaatst om tijdens het weekend ons weer te gaan beïnvloeden.

Blik op de weerkaarten

Kijken we naar de bovenlucht, dan zien we dat de straalstroom momenteel een vrij zonaal karakter heeft. Dit wil zeggen dat de sterke windvelden op grote hoogte ongeveer west-oost georiënteerd zijn met slechts zwakke golfbewegingen. Naar het weekend toe verandert dit echter en zien we een duidelijke hoogtetrog ontstaan op de Atlantische oceaan, die vervolgens verder uitdiept en in het weekend boven onze regio komt te liggen. Dit kunnen we zien aan de hand van de bocht (zuidwaartse uitstulpingen) die de zwarte lijnen (isohypsen) gaan maken in weerkaart 1, 2 en 3. Deze zijn eigenlijk zuidwaartse bellen van koude lucht op grote hoogte.

Zoals al eerder werd aangehaald heeft de straalstroom de mogelijkheid om ook het weer aan de grond te bepalen. Dit komt omdat stroomafwaarts van de trog-as (rechts van de roze lijn) zich bovenluchtdivergentie voordoet (aangeduid via de witte plusjes in de paarse cirkel op onderstaande weerkaarten). Dit betekent dat lucht daar aan massa verliest doordat deze ofwel van richting verandert (uit elkaar), ofwel ineens erg zal versnellen op korte afstand of beide tegelijk. Op die manier ontstaat er een ‘tekort’ aan lucht dat moet opgevuld worden van onderuit.

Komende dagen ontwikkelt zich een hoogtetrog boven de Atlantische oceaan die zorgt voor bovenluchtdivergentie.

Aan de grond wekt dat dus stijgbewegingen op en ontstaat bijgevolg een lagedrukgebied. Dit zien we dan ook op de weerkaarten ontstaan. Door de stijgbewegingen aan de grond zal de luchtdruk in het lagedrukgebied ook steeds verder dalen en zich dus uitdiepen, een mooi voorbeeld van ‘cyclogenese‘.

Vandaag bevindt deze depressie zich nog ver boven de Atlantische Oceaan met een kerndruk van 1000 hPa, tegen het weekend is het uitgegroeid tot een volwassen lagedrukgebied met kerndruk van 980 hPa.

Door de bovenluchtdivergentie ontstaat er aan de grond een lagedrukgebied dat westwaarts richting de Benelux trekt.

Weersverwachting komende dagen

Zoals wellicht bij sommigen al bekend, ligt er in de normale uitgangspositie een hogedrukgebied bij de Azoren en een lagedrukgebied bij IJsland. Dit is de situatie waarbij de NAO-index 0 bedraagt. Het ontstaan van het lagedrukgebied op de oceaan zal er dus ook voor zorgen dat de NAO-index neigt naar waarden rond 0 (figuur 7). De situatie met lagedruk bij IJsland en hoge druk bij de Azoren vinden we inderdaad tegen het weekend terug.

NAO-index evolueert richting normaal met toenemende druk depressies.

Komende dagen verloopt dan ook wisselvallig met doorgaans vrij veel bewolking en geregeld buien of een regenzone die passeert (figuur 8). Enkel vrijdag lijkt overwegend droog te blijven, maar in het weekend trekken dan toch enkele neerslagzones over onze regio die verbonden zijn aan het lagedrukgebied. Met constante aanvoer van zuidwestelijke lucht van over de oceaan blijft het ook vrij fris. De komende periode bevinden de temperaturen zich dan ook onder normaal in het grootste deel van West-Europa (figuur 9).

Voorspellingen van ECMWF bevestigen de vrij frisse en wisselvallige periode van de komende dagen.

Enkele weermodellen laten meer naar de derde decade van augustus toe opnieuw wat warmer weer en droger zien, maar vanwege de termijn moet dit uiteraard nog bevestigd worden.

Na het weekend lijken de weerkaarten minder regen te berekenen. Het kwik zou volgens diverse weermodellen dan opnieuw klimmen richting 25°C.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken