Wisselvallig weer houdt nog even aan
Na een zeer nat begin van maart, met ook winterse neerslag, lijkt ook de komende week vrij nat te verlopen. Een komen en gaan van neerslagzones in de Benelux zorgt voor wisselvallig weer, maar de winterse neerslag zou er geleidelijk wel uitgaan. De laatste decade van maart zou mogelijk wat droger verlopen, maar dat is nog ver vooruit!
- Weerliefhebber? Volg ons ook op Twitter en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actueel weer in Europa
De weerkaarten in Europa worden gedomineerd door lagedrukgebieden die een zuidelijke koers volgen over het Europese vasteland. Dit is een gevolg van de SSW, die zorgt voor een (verstoorde) zuidelijkere straalstroom. Een zuidelijke straalstroom zorgt voor een wisselvallig weerbeeld in een groot deel van Europa, enkel het zuiden blijft gespaard. In het noorden zit ook nog koude lucht, waardoor op het grensvlak tussen beide luchtsoorten ook sneeuwverrassingen kunnen ontstaan, zoals in Engeland en ook bij ons de afgelopen dagen! Afhankelijk van de windrichting, kunnen de temperaturen dus sterk verschillen! Iets wat typisch is in het voorjaar!
Vanuit het zuiden probeert opnieuw zachte lucht door te stoten naar het noorden, maar een zwakke rug van hogedruk houdt deze vooruitgang tegen. Het is dus afwachten hoe noordelijk de zachte lucht komt. Voor de Alpen (vooral hoge delen) is dit weertype perfect. Een zuidelijke straalstroom botst op de Westelijke Alpen met (veel) sneeuw (en wind!) tot gevolg boven 1500-2000m.
Weersverwachting komende dagen
Zaterdag is de enige droge dag in de verwachtingsperiode dankzij de zwakke rug van hogedruk. Er zijn brede opklaringen in de Benelux, maar meer richting de Franse grens is de bewolking nadrukkelijker aanwezig. De temperaturen klimmen naar 2 tot 7 graden. Er staat weinig wind uit veranderlijke richting, maar in het noorden staat een zwakke tot matige wind uit het westen.
Zondag trekt een eerste zwakke neerslagzone van zuidwest naar noordoost over de Benelux. De eerste neerslag in het noorden kan nog winters zijn, maar elders is het doodgewone regen. In de namiddag kunnen opnieuw enkele opklaringen binnenschuiven vanaf de kust. De maxima liggen tussen 8 en 13 graden. De wind waait matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten.
Maandagochtend start nog wisselvallig met regen en/of buien. Een donderklap is niet uitgesloten tijdens de buien. In de loop van de namiddag wordt het tijdelijk droger vanaf het westen en wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De temperatuur stijgt nog verder en het voelt lenteachtig aan met maxima tussen 10 en 16 graden! Er staat wel een vrij krachtige tot krachtige wind uit het zuidwesten met rukwinden tot 80 km/u.
In de late avond en nacht trekt een koufront van west naar oost over de Benelux. Dinsdag start daardoor met veel bewolking en regen. In de loop van de dag klaart het dan op, maar zijn ook enkele stevige buien aanwezig. Deze kunnen onweer of winterse neerslag bevatten (maartse buien). De maxima worden in de vroege ochtend bereikt, want later komt koelere lucht opzetten. In de namiddag liggen de temperaturen dan tussen 4 en 8 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten.
Ook de dagen erna blijft het wisselvallig weer aanhouden met een afwisseling van neerslagzones en tijdelijk drogere periodes. De temperaturen liggen vaak rond of boven 10 graden.
Drogere periode in zicht?
Vanaf volgend weekend (18 maart) zou de straalstroom opnieuw meer beginnen meanderen waardoor een trog zich kan afsnoeren ten westen van het Iberische Schiereiland. Op die manier kan het droger worden door een hogedrukgebied boven het Europese vasteland. Als het hoog echter te oostelijk komt te liggen, dan blijft het wisselvallig weer overheersen. Vooral cluster 1 en 3 laten hogedrukinvloeden toe, de andere clusters hebben meer wisselvalligheid.
Dit wordt ook weergegeven in de weerpluimen van het Europese en Amerikaanse weermodel. De wisselvalligheid neemt af (toenemende dagelijkse gang), maar de onzekerheid betreffende de temperatuur blijft wel sterk aanwezig. De temperaturen liggen wel vaak tussen 10 en 15 graden, maar er zijn ook leden die met koelere weerkaarten komen. Van droog, zonnig en stabiel lenteweer is voorlopig nog geen sprake!