14 mei 2021 - 4 min. lezen
314 reacties 314

Al geruime tijd is de temperatuur onder normaal en ook de komende week blijft dat het geval. We moeten er eveneens wisselvallig weer bij nemen. Deze lente verloopt duidelijk anders dan de afgelopen lentes. Komt er binnenkort een drogere en zachtere periode aan of toch maar niet?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Frisse eerste 14 dagen van mei

U heeft het de afgelopen dagen en weken gemerkt. Een echt lente-offensief is er nog niet geweest. Vaak lagen de temperaturen meerdere graden onder normaal, buiten enkele zachtere dagen gerekend. Lokaal vielen zelfs sneeuwvlokken in mei. Dat het frisser is dan normaal is ook duidelijk te zien op onderstaande grafiek. Sinds maart ligt het 31-daags voortschrijdend gemiddelde duidelijk onder normaal.

De temperaturen lagen de voorbije maanden vaak onder normaal

De oorzaak is een geblokkeerd weerpatroon. Deze keer ligt er geen hogedrukgebied boven Europa, maar een lagedrukgebied of trog in combinatie met een hogedrukgebied boven Groenland. Hierdoor kwamen we vaak in de aanvoer van noordelijke winden terecht met temperaturen onder normaal en vaak wisselvallig weer. De vraag is nu vooral wanneer de invloed van het Groenlandhoog afneemt of wanneer andere drijvende factoren (zoals de MJO) het patroon overhoop gooien.

Afwijking van 1 maart tot 12 mei

Afgelopen week werd deze koudere periode wel gecompenseerd door enkele stevige onweersbuien met mooie wolkenformaties. De wind draaide immers tijdelijk naar het zuiden met aanvoer van zachte lucht (van oorsprong zelfs tropische lucht).

Actuele weersituatie blijft geblokkeerd

Ook de komende periode blijft het luchtdrukpatroon geblokkeerd. De hogedruk blijft aanwezig in de buurt van Groenland, maar lagedruk bevindt zich nu vooral boven het Verenigd Koninkrijk. Dit zorgt voor wisselvallig weer bij ons met temperaturen onder normaal door de aanvoer van frisse oceaanlucht (uit het noordwesten).

Het ene na het andere lagedrukgebied zorgt voor wisselvallig weer.

Zowel dit weekend als volgende week zijn er dagelijks kansen op buien, al dan niet met een donderslag door de koudere bovenluchten. Vaak start de dag dus wel droog met opklaringen, maar geleidelijk bollen de stapelwolken op en ontstaan er buien. Er kan dagelijks lokaal 10 mm of meer vallen. De temperaturen liggen daarbij vaak onder normaal met maxima rond of onder 15 graden. Dit is ongeveer 3 à 4 graden onder de normale maximumtemperatuur voor midden mei. Ook voor de Alpen is deze noordwestelijke stroming goed nieuws. Dit zorgt nog voor wat extra sneeuw met een sneeuwvalgrens die vooral in de noordwestelijke Alpen vaak onder 2000m ligt.

Langere termijn beterschap?

Of de langere termijn beterschap biedt, moet er gekeken worden naar de weerpluimen en in mindere mate naar GEFS extended of EC46. De weerpluim is alvast duidelijk met weinig verandering van het huidige weertype tot quasi eind mei. Daarbij blijft een trog het weer domineren boven Europa. De temperaturen liggen daarbij vaak onder normaal met wisselvallige perioden.

Weerpluim regio Zuid-Nederland

Ook in GEFS extended en EC46 blijft een trog domineren, al verschijnt er bij GEFS geleidelijk wel hogedruk naar het einde van mei toe. Dit zou kunnen resulteren in droger weer, maar niet per se zachter, door de slechte positie van de rug. Ook bij EC46 wordt het vanaf begin juni droger en rustiger met een hogedrukgebied dat zich vestigt boven Europa. Dit betekent droger weer, maar ook geleidelijk aan iets zachter zonder extremen voorlopig. Aangezien beide experimentele modellen zijn, is deze verwachting niet betrouwbaar, maar het lijkt er wel op dat eind mei/begin juni hogedruk het (tijdelijk?) zou kunnen overnemen met minder wisselvallig weer. To be continued…

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken