16 september 2022 - 4 min. lezen
45 reacties 45

Na een zachte eerste decade van september heeft de hogedruk plaats gemaakt voor een stevige trog vanuit het noorden. Dit systeem brengt beduidend koelere lucht met zich mee en koudere bovenluchten. Deze zorgen ook dit weekend nog voor wisselvallig en koel weer. Vanaf volgende week komt geleidelijk een nieuw hoog opzetten, wat de buienneiging onderdrukt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Op de Europese weerkaart zijn twee druksystemen dominant. Enerzijds ligt een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan tussen IJsland en het Verenigd Koninkrijk. Anderzijds ligt een lagedrukgebied boven Scandinavië. Daartussen ontstaat een stevige noordelijke luchtstroming met (ijs)koude bovenluchten voor de tijd van het jaar. In combinatie met het nog warme zeewater levert dit stevige buien op.

Analyse van de Europese weerkaart

Niet alleen bij ons levert deze configuratie koel weer op, ook elders in Europa keldert de temperatuur. In de noordelijke staugebieden van de Alpen zorgt dit voor (veel) sneeuw boven 1300-1500 m. Hopelijk zorgt deze sneeuw voor een einde aan de zéér slechte zomer voor de gletsjers. De tropische temperaturen worden ver teruggedrongen en bevinden zich enkel nog in het uiterste zuiden van Spanje, Italië en Griekenland. Een eerste veeg van de herfst!

Temperaturen in Europa op zaterdag 17 september

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag en zondag verlopen wisselvallig. Zaterdag vallen overal in de Benelux buien, behalve in het uiterste westen van België. Daar zorgt het schaduweffect van het Verenigd Koninkrijk voor drogere weerkaarten. Op zondag schuift de trog door naar het oosten. Daarmee samenhangend ook de koudere bovenluchten en concentreren de buien zich vooral op Nederland en het noorden van België. Meer naar de Franse grens blijft het droger. Op beide dagen staat een onaangename wind uit het noordwesten met op zaterdag zelfs rukwinden tot 70 km/u aan de kust. De temperaturen liggen tussen 10 en 15 graden. Een wisselvallig en koel weekend staat voor de deur!

Maandag is de hoogtetrog nog verder opgeschoven en neemt de invloed van hogedruk verder toe. Het aantal buien (en de intensiteit ervan) neemt nog verder af. Er blijft evenwel een matige tot vrij krachtige wind staan uit het noordwesten. De temperaturen blijven aan de lage kant, maar kunnen dankzij de opklaringen opnieuw iets hoger klimmen tot lokaal 17 graden.

Maxima op maandag 19 september

Op dinsdag schuift een hogedrukgebied nog verder op naar de Benelux. Aan de oostflank hiervan blijven echter nog steeds enkele lichte buien mogelijk, vooral dan in Nederland. Dichter bij de kern van het hogedrukgebied is het rustiger en minder wisselvallig. Aan de maxima verandert niets door een aanvoer van koele zeelucht. De maxima blijven schommelen rond 16 graden.

Op dinsdag ligt een hogedrukgebied klaar om de Benelux te veroveren

Weersverwachting lange termijn

Vanaf woensdag ligt het hogedrukgebied boven onze contreien. De wind draait daardoor meer naar een oostelijke en later zuidoostelijke tot zuidelijke hoek. Vanaf dan wordt het ook volledig droog en kan het kwik opnieuw stijgen. De maxima kunnen dan dicht tegen de 20 graden liggen. Een “klein nazomertje” biedt zich zo aan.

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel toont deze ontwikkeling mooi. Eerst is het nog wisselvallig en koel, maar vanaf woensdag zitten de temperaturen in de lift en kunnen de maxima tot dicht tegen 20 graden komen. Daarna neemt de onzekerheid en de neerslagkans opnieuw toe, afhankelijk van de precieze positie van de ruggen en troggen. Volgende week volgt een nieuwe weerupdate met de recentste ontwikkelingen!

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken