8 februari 2022 - 4 min. lezen
135 reacties 135

We zitten alweer aan deel 17 van de winterse signalen. En eigenlijk hebben we nog geen echt winterweer gekregen in de Benelux, met uitzondering van een paar speldenprikjes en sneeuw in de Ardennen. Komt dat er nog wel aan nu de zon stilaan krachtiger wordt en de dagen lengen? Of is een overgang naar een vleugje lente dichterbij? Momenteel hebben we duidelijk te maken met een westcirculatie die zorgt voor zacht en wisselvallig weer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Stormweer en regen dankzij actieve straalstroom

Afgelopen weekend trok een tweede storm van het jaar over de Benelux. De windstoten liepen op tot maximum 102 km/u (Vlissingen, Berkhout), al kan het lokaal uiteraard nog iets meer geweest zijn. Dankzij het grote contrast met de koude bovenluchten en de grote hoeveelheid windschering ontstonden er ook buien die gepaard gingen met onweer en hagel. Een zeer dynamisch weertype dus dat we te danken hebben aan de uitgang van de straalstroom, die bij West-Europa lag. We hebben dan ook te maken met een westcirculatie.

Donderdag passeert een koufront

Op dinsdag en woensdag is het zwaarbewolkt tot betrokken in de meeste regio’s. Er kan wat lichte regen vallen, maar de neerslaghoeveelheden zijn algemeen wel klein. Op beide dagen wordt het boterzacht met maxima tot 11-12°C. Donderdag trekt een koufront van NW naar ZO over de Benelux en gaat het wat harder regenen. In de koude sector aan de achterzijde van het front liggen de temperaturen dan wel lager en ontwikkelen er zich mooie opklaringen.

Kouder einde van de (werk)week

Tegen het einde van de werkweek zorgt een nabijgelegen hogedrukgebied tijdelijk voor rustiger weer met een aanvoer van landelijke lucht. We krijgen wat meer opklaringen en de wind doet het rustiger aan. Bijgevolg kan het ‘s nachts sterker afkoelen (luchtlagen worden minder gemengd + meer uitstraling) met een stijgende kans op nachtvorst. Zeker in de Ardense valleien kan het kwik onderuitgaan tot misschien wel matige vrieskou. Het zijn deze speldenprikjes die tonen dat het nog steeds februari is en de winter niet afgeschreven mag worden!

Zonaal regime neemt het weer over

De straalstroom is echter zeer sterk momenteel. En het hogedrukgebied is geen lang leven beschoren. De hogedrukrug zal dan ook snel kantelen en plaatsmaken voor een hernieuwd zonaal regime met aanvoer van depressies van over de Atlantische Oceaan. Rechtstreeks samengaand hiermee verwacht ik opnieuw meer neerslag en meer wind. Van een inval van Koning Winter is de eerste volgende 7-10 dagen alvast geen sprake. Het Azorenhoog ligt daarvoor ook fundamenteel op een foute positie. De westcirculatie zal dus opnieuw hervatten.

Een zonaal regime neemt de boel weer snel in handen na het weekend.

Winterse signalen

Kunnen we de winter in februari ook al afschrijven? Daarvoor is het wellicht nog wat te vroeg. Februari telt dit jaar 28 dagen en het is nog maar de 8e. 20 dagen op voorhand kan geen enkel weermodel het weer correct voorspellen, maar er zijn wel trends, en die zijn voorlopig niet gunstig.

MJO

De MJO intensiveert. Dat betekent dat de invloed op het weer groter wordt. We klimmen uit de neutrale zone en gaan naar fase 2-3. GFS, maar ook het ECWMF, tonen vervolgens tijdens de laatste decade van de maand een overgang naar fase 4. Deze fase leidt tot een sterk IJslandlaag en een meer oostelijk Azorenhoog. Het is duidelijk (zie hieronder) dat dat geen configuratie is voor winterweer in West-Europa.

Bevorderlijk drukpatroon voor fase 4 van de MJO. Rood is hogere luchtdruk, blauw is lagere luchtdruk.

Polar Vortex

De Polar Vortex blijft zelfstandig evolueren en blijft gewoon krachtiger dan normaal. Er is voorlopig geen indicatie voor een (drastische) verzwakking die een invloed kan hebben op de troposfeer.

EC46

Het langetermijnmodel van het ECMWF toont voor de volgende 3 weken aanhoudend temperaturen die boven normaal liggen voor heel Europa (met uitzondering van het uiterste zuidoosten). Daarbij valt er in het zuidwesten minder neerslag en in het noordwesten meer neerslag. Dit laatste is een indicatie voor een verlenging van het patroon dat we nu al enkele weken kennen, met een sterke straalstroom en mogelijk een westcirculatie.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken