301

De winterprik van vorige week ligt ondertussen helemaal achter ons. In de Ardennen ligt nog wel sneeuw, maar die zal de komende dagen ook (gedeeltelijk) wegsmelten. De temperaturen stijgen tot 6-9°C en af en toe valt er regen met veel wind er bovenop. Toch tonen de weermodellen voor volgende week een nieuwe kans op winterweer. Waagt de winter nog een kans?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Zachte periode

De winter is helemaal uit het beeld verdwenen. Dankzij het Azorenhoog dat opschuift richting Europa warmt de aangevoerde lucht sterk op. Aan de westflank van dit hoog stroomt er zachte lucht over de Benelux, maritiem subtropische lucht. Dankzij de stevige westenwind heeft de lucht weinig kans om af te koelen waardoor de temperaturen hoog kunnen oplopen. We halen dagelijks maxima tot 6-9°C, en vrijdag/zaterdag misschien nog wat meer. In de Ardennen zal de sneeuw het steeds moeilijker krijgen, zeker ook omdat er af en toe regen kan vallen.

Zachte lucht wordt aangevoerd aan de oostkant van een hoog bij Frankrijk – Spanje.

De winter wordt zelfs ver teruggedreven naar het noorden en noordoosten van Europa. In Scandinavië vriest het nog stevig (dag en nacht) en ook in Oost-Europa vriest het. In Spanje daarentegen kunnen de temperaturen overdag oplopen tot 17°C. Een vleugje lente!

Weerpluim koelt af

Het zachte weer lijkt komend weekend te pieken. Volgende week schuift de hogedrukkern naar een positie ten noorden van de Benelux, waardoor de wind een oostelijke component krijgt. Dat betekent droger weer (meer landelijke, continentale lucht) en een afkoeling. Hoe fors die afkoeling zal zijn is nog even af te wachten, maar de opties voor winterweer groeien. Zo zien we een stijgende kans op nachtvorst met overdag temperaturen die zakken onder het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar (5-7°C).

Opvallende afkoeling na het weekend bij GEFS van dinsdagochtend.

SSW eind februari?

Na de recente afzwakking is de stratosferische polar vortex op normale kracht. Eind februari zou de SPV volgens EC46 opnieuw afzwakken. Een gelijkaardige evolutie zien we bij GEFS. Er zijn zelfs opties tot een sudden stratospheric warming(SSW), die dan ook wel de “final warming” zou zijn. Vrij vroeg, maar rekening houdend met timelag tussen een event en de maximale uitwerking wellicht ook te laat om nog echte wintersettings op te leveren in de “officiële winter”. Een SSW eind februari/begin maart zou pas tegen eind maart en april een maximale uitwerking hebben.

Evolutie sterkte SPV (ECMWF)
Evolutie van de SPV volgens GEFS. (Weatheriscool)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken