27 januari 2023 - 6 min. lezen
100 reacties 100

We zijn alweer aan het einde van januari gekomen en buiten enkele koude periodes begin december en vorige week, verliep de winter tot nu toe zacht. Ook de komende dagen verandert daar weinig aan, meer nog, de temperaturen gaan geleidelijk opnieuw omhoog met veelal maxima tussen 5 en 10 graden. In februari ontstaat wel een tweedeling in de modellen, toch nog kans op winterweer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De afgelopen dagen was het vaak zwaarbewolkt in een groot deel van Europa met beperkte zichten

Actuele weersituatie in Europa

Een uitloper van het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan zorgt voor een rustig en overwegend droog weerbeeld in een groot deel van Europa. Vanuit het noorden en noordoosten wordt ook iets koelere lucht aangevoerd. Dit resulteert vooral in de zuidelijke gebieden met temperaturen die iets onder normaal liggen en koud winterweer in de Alpen. Vanuit het noordwesten komen nieuwe storingen opzetten, maar deze bereiken de Benelux pas zondag en in het begin van de nieuwe werkweek.

Actuele weerkaart van Europa
Temperatuuranomalie in Europa

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start op de meeste plaatsen zwaarbewolkt en lokaal zelfs met mist. In de loop van de dag breekt het wolkendek open en zijn enkele opklaringen mogelijk, maar de nadruk lijkt wel op de bewolking te liggen. De temperaturen liggen rond het vriespunt in de Ardennen en 6 graden aan zee met een zwakke wind uit veranderlijke richtingen. In het noorden wordt deze in de loop van de dag zwak tot matig uit zuidwest.

Maxima volgens Harmonie op zaterdag 28 januari

Zondag bereikt een zwakke neerslagzone onze contreien waardoor de dag opnieuw zwaarbewolkt start, behalve in het uiterste zuiden van de Benelux. Daar kunnen ze eerst nog genieten van enkele brede opklaringen, maar ook daar wordt het geleidelijk bewolkt. Het blijft overwegend droog, maar wat lichte regen of motregen is niet uitgesloten.

Aan de maxima verandert niet veel met in de hoogste plekjes van de Ardennen nog steeds temperaturen rond of onder het vriespunt en aan zee temperaturen boven 5 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten, later op de dag in kracht toenemend.

Maxima volgens het Duitse weermodel op zondag 29 januari

In de loop van de nacht naar maandag trekt een neerslagzone van noord naar zuid over de Benelux. Na de passage van het front ruimt de wind naar het noordwesten en neemt die ook in kracht toe met rukwinden tot 60 à 80 km/u.

Maandagochtend ligt de Benelux al achter de regenzone met enkele brede opklaringen, maar ook enkele buien. De meeste buien zijn voor het oosten en noorden van de Benelux. In de namiddag neemt de wind dan geleidelijk in kracht af. De temperaturen klimmen overal boven het vriespunt met maxima tussen 1 en 8 graden. Ook het winterweer in de Ardennen wordt zo (tijdelijk?) een halt toegeroepen.

Maxima op maandag 30 januari

Ook dinsdag lijkt eerder zwaarbewolkt te verlopen met af en toe wat opklaringen, maar ook soms wat regen of een bui. De temperaturen blijven hoog voor de tijd van het jaar met maxima tussen 5 en 10 graden in het laagland en tussen 1-3 graden in de Ardennen. De eerste dagen van februari lijken evenzeer wisselvallig te verlopen met temperaturen boven 5 graden, waardoor de sneeuwkansen beperkt zijn. Winterweer zit er niet in de komende 4 dagen!

Winterse signalen lange termijn?

Al geruime tijd werd geopperd dat de SPV (stratosferische polar vortex) een stevige klap ging krijgen met een sterke wave-1 aanval (verplaatsing). Deze vindt op dit moment plaats, maar daarna is een duidelijk herstel te zien van de SPV met opnieuw waarden rond en boven normaal. Het lijkt er dus op dat een major SSW niet zal plaatsvinden. Het lijkt er ook steeds meer op dat we voor een toename van eventuele winterkansen niet naar de SPV moeten kijken.

Weinig kansen op een SSW de komende maand!

Een andere factor die wel nog winterweer kan opleveren is de MJO. Op dit moment is een grote amplitude te zien in fase 3. Tijdens een La Niña levert een fase 3 vaak hogedrukgebieden richting Groenland of Scandinavië op.

Echter, de sterke SPV werkt deze ontwikkeling tegen, waardoor de weermodellen duidelijk nog zoekende zijn. De ene keer komt een heus hogedrukgebied boven Scandinavië tevoorschijn (GFS), maar andere keren schakelt de straalstroom een versnelling hoger met een (tijdelijke?) westcirculatie.

Het hogedrukgebied blijft dan hangen boven Europa met de vorming van een “sceurohoog”. Hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen, is nog afwachten, maar we houden jullie natuurlijk op de hoogte!

MJO diagram van het Europese weermodel

De ensembles van het Europese en Amerikaanse weermodel laten nog ruimte voor hogedruk toe in onze omgeving, waardoor de straalstroom een noordelijkere koers zou volgen de eerste dagen van februari, maar daarna verschillen de ensembles. EPS laat vrij snel de straalstroom naar het zuiden zakken, terwijl het GEFS dat niet doet. Onzekerheid!

Een klassieke positieve NAO setup in het Amerikaanse weermodel!
Hogedruk duidelijk iets minder prominent aanwezig in het Europese weermodel!

Weerpluimen?

In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel wordt deze ontwikkeling hierboven goed weergegeven. Na de passage van enkele frontale zones zondag en na het weekend, wordt het droger omdat de straalstroom noordelijk genoeg trekt.

Op die manier kan een hogedrukgebied zich in onze omgeving nestelen. De temperaturen klimmen dan naar maxima tussen 5 en 10 graden. Van winterweer geen sprake! In het Europese weermodel is van winterweer ook weinig sprake, al valt er beduidend meer neerslag begin februari. Dit wijst op een zuidelijkere straalstroom.

Er zijn ook opties die het hoog net noordelijk genoeg laten aanpunten, waardoor een hogedrukgebied boven Scandinavië mogelijk is met vorst in de nacht. Voorlopig is deze optie weinig vertegenwoordigd. Hoe dan ook, winterweer lijkt er niet meteen aan te komen! Genieten in de Ardennen de komende dagen is de boodschap!

Weerpluim Amerikaanse weermodel
Weerpluim Europese weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

3 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen