30 juli 2016 - 4 min. lezen 9 reacties

Tot op heden is de zomer van 2016 nog altijd geen hoogvlieger wat warmteproductie betreft. De wind komt vaak uit het westen waarmee echte warmte buiten onze landsgrenzen blijft. Ook de komende tijd komt de stroming vaak vanaf zee. Sterker nog, de straalstroom gaat zich actiever met ons weer bemoeien. Daardoor wordt de westcirculatie krachtiger en zullen regenstoringen makkelijk hun weg vinden naar de Benelux.

Groenlandse kou

In deze tijd van het jaar loopt de daglengte elke dag geleidelijk terug. Dit betekent dat de temperatuurtegenstellingen tussen de evenaar en de Noordpool ook weer beginnen toe te nemen. Momenteel is dat al goed zichtbaar op Groenland waar de atmosfeer al flink afkoelt. Een deel van deze kou stroomt de Atlantische Oceaan op. Deze botst op de (relatieve) warmte boven zee en creëert hardnekkige lagedrukactiviteit in de buurt van IJsland. Het zijn deze lagedrukgebieden die de komende tijd een stevige westcirculatie op de Benelux afvuren.

uitstroom koelere lucht groenland
Op 850 hPa wordt het koeler boven Groenland. Tegenstellingen in temperatuur tussen het noordelijk halfrond en de evenaar activeren de straalstroom.

Onbestendige zaterdag

Op het moment van schrijven bevindt er zich een actief buienfront boven Nederland. Ten zuiden van dit front waait er een zuidwestenwind, ten noorden ervan komt de wind uit noordelijke richtingen. De buien trekken gedurende de dag verder naar het zuiden toe waardoor ook België ermee te maken krijgt. Er kan een klap onweer voorkomen en in korte tijd kan er veel water vallen. Pas vanavond neemt de buienactiviteit af. Het wordt vanmiddag 19-23 graden.

wisselvallig zomerweer benelux
Vandaag passeren enkele buien van west naar oost. Op zondag nadert een nieuwe buienlijn met een verhoogde activiteit.

Vanavond is het in eerste instantie droog met een paar opklaringen. Na middernacht kan er vooral in de kustgebieden weer een enkele bui vallen, mogelijk met onweer. Het koelt niet verder af dan 13-16 graden en de luwt.

Buiige zondag

Ook op zondag zijn de buien niet van het toneel verdwenen. De zon schijnt tussendoor wel vaker dan op zaterdag, maar de buien kunnen pittig uitpakken. Behalve onweer kunnen er ook forse windstoten optreden. De wind draait naar het noordwesten en neemt toe naar matig (3 of 4 Beaufort). De temperatuur komt lager uit dan op zaterdag, de maxima bedragen 18-21 graden van noord naar zuid.

sterk wisselvallig op zondag
Op zondag halen we ondanks de buien en de westelijke aanvoer nog steeds 20°C. Tussen de buien door en in de opklaringen is het dan best nog aangenaam.

In de nacht naar maandag nadert vanuit het westen een rug van hogedruk. De atmosfeer stabiliseert, de wind valt weg en het klaart breed op. Dat betekent dat het behoorlijk kan afkoelen. Op de koudste plekken wordt het 8 of 9 graden. Elders 10-14 graden.

Drogere maandag

De eerste dag van de nieuwe week, tevens de eerste dag van augustus, verloopt fraai. De zon schijnt flink, vooral in de ochtend. ‘s Middags ontstaan er vriendelijke stapelwolken. Zeer lokaal kan er nog een bui ontstaan, maar op de meeste plaatsen blijft het de hele dag droog. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind  (2-4 Beaufort) loopt het kwik op naar 19-22 graden.

Westcirculatie komt op toeren

De rest van de week hebben we te maken met sterk wisselvallig weer. Elke dag trekken er storingen over de Benelux. De droge perioden zullen overheersen, maar het is sterk de vraag of de zon veel aan bod komt. Zoals het er nu naar uitziet, dienen we rekening te houden met veel bewolking. Op woensdag en donderdag komen we tijdelijk in de warme sector van een IJslandse depressie terecht.

De temperatuur loopt dan mede dankzij een zuidelijke stroming op naar meer dan 25 graden. Donderdagavond lijkt de warmte echter alweer afgestraft te worden met regen- en onweersbuien. Na donderdag liggen de maximumtemperaturen in het algemeen tussen 20 en 25 graden. Voorlopig is er nog geen zicht op stabieler zomerweer.

westcirculatie komt op toerental
Tegenstellingen tussen Noord en Zuid zorgen voor een toename van de windsnelheden op de Atlantische Oceaan. De straalstroom komt opnieuw ten tonele.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

21 uren geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

22 uren geleden - 4 min. lezen
1

Komend weekend (veel) sneeuw in Ardennen?

2 dagen geleden - 3 min. lezen