Westcirculatie veroorzaakt wisselvallig zomerweer in de Benelux

Tot op heden is de zomer van 2016 nog altijd geen hoogvlieger wat warmteproductie betreft. De wind komt vaak uit het westen waarmee echte warmte buiten onze landsgrenzen blijft. Ook de komende tijd komt de stroming vaak vanaf zee. Sterker nog, de straalstroom gaat zich actiever met ons weer bemoeien. Daardoor wordt de westcirculatie krachtiger en zullen regenstoringen makkelijk hun weg vinden naar de Benelux.

Groenlandse kou

In deze tijd van het jaar loopt de daglengte elke dag geleidelijk terug. Dit betekent dat de temperatuurtegenstellingen tussen de evenaar en de Noordpool ook weer beginnen toe te nemen. Momenteel is dat al goed zichtbaar op Groenland waar de atmosfeer al flink afkoelt. Een deel van deze kou stroomt de Atlantische Oceaan op. Deze botst op de (relatieve) warmte boven zee en creëert hardnekkige lagedrukactiviteit in de buurt van IJsland. Het zijn deze lagedrukgebieden die de komende tijd een stevige westcirculatie op de Benelux afvuren.

uitstroom koelere lucht groenland

Op 850 hPa wordt het koeler boven Groenland. Tegenstellingen in temperatuur tussen het noordelijk halfrond en de evenaar activeren de straalstroom.

Onbestendige zaterdag

Op het moment van schrijven bevindt er zich een actief buienfront boven Nederland. Ten zuiden van dit front waait er een zuidwestenwind, ten noorden ervan komt de wind uit noordelijke richtingen. De buien trekken gedurende de dag verder naar het zuiden toe waardoor ook België ermee te maken krijgt. Er kan een klap onweer voorkomen en in korte tijd kan er veel water vallen. Pas vanavond neemt de buienactiviteit af. Het wordt vanmiddag 19-23 graden.

wisselvallig zomerweer benelux

Vandaag passeren enkele buien van west naar oost. Op zondag nadert een nieuwe buienlijn met een verhoogde activiteit.

Vanavond is het in eerste instantie droog met een paar opklaringen. Na middernacht kan er vooral in de kustgebieden weer een enkele bui vallen, mogelijk met onweer. Het koelt niet verder af dan 13-16 graden en de wind valt bijna geheel weg.

Buiige zondag

Ook op zondag zijn de buien niet van het toneel verdwenen. De zon schijnt tussendoor wel vaker dan op zaterdag, maar de buien kunnen pittig uitpakken. Behalve onweer kunnen er ook forse windstoten optreden. De wind draait naar het noordwesten en neemt toe naar matig (3 of 4 Beaufort). De temperatuur komt lager uit dan op zaterdag, de maxima bedragen 18-21 graden van noord naar zuid.

sterk wisselvallig op zondag

Op zondag halen we ondanks de buien en de westelijke aanvoer nog steeds 20°C. Tussen de buien door en in de opklaringen is het dan best nog aangenaam.

In de nacht naar maandag nadert vanuit het westen een rug van hogedruk. De atmosfeer stabiliseert, de wind valt weg en het klaart breed op. Dat betekent dat het behoorlijk kan afkoelen. Op de koudste plekken wordt het 8 of 9 graden. Elders 10-14 graden.

Drogere maandag

De eerste dag van de nieuwe week, tevens de eerste dag van augustus, verloopt fraai. De zon schijnt flink, vooral in de ochtend. ’s Middags ontstaan er vriendelijke stapelwolken. Zeer lokaal kan er nog een bui ontstaan, maar op de meeste plaatsen blijft het de hele dag droog. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind  (2-4 Beaufort) loopt het kwik op naar 19-22 graden.

Westcirculatie komt op toeren

De rest van de week hebben we te maken met sterk wisselvallig weer. Elke dag trekken er storingen over de Benelux. De droge perioden zullen overheersen, maar het is sterk de vraag of de zon veel aan bod komt. Zoals het er nu naar uitziet, dienen we rekening te houden met veel bewolking. Op woensdag en donderdag komen we tijdelijk in de warme sector van een IJslandse depressie terecht. De temperatuur loopt dan mede dankzij een zuidelijke stroming op naar meer dan 25 graden. Donderdagavond lijkt de warmte echter alweer afgestraft te worden met regen- en onweersbuien. Na donderdag liggen de maximumtemperaturen in het algemeen tussen 20 en 25 graden. Voorlopig is er nog geen zicht op stabieler zomerweer.

westcirculatie komt op toerental

Tegenstellingen tussen Noord en Zuid zorgen voor een toename van de windsnelheden op de Atlantische Oceaan. De straalstroom komt opnieuw ten tonele.


Lees ook eens:

 • Thomas

  Al een aantal dagen zien we op de middellange termijn een mooie setting voorbijkomen waarbij (na de “dip” van midden volgende week) het Azorenhoog opzoek gaat naar Europees vasteland. Die setting zal er waarschijnlijk voor zorgen dat een aantal dagen de zomer zich eens van zijn allerbeste kant kan laten zien. Naar het einde van de run lijken de depressies een grotere rol gaan te spelen. Bijj ECMWF is dit duidelijk zichtbaar met een Spanish Plume-setting.

  • Paulus Piet

   Dat viel mij ook al een aantal dagen op. Het Azoren hoog dat steeds sterker word. Het lijkt er ook op dat ze de diepe depressie die de dip met zich meebrengt, steeds meer ten noorden van de Benelux duwt. Hopelijk gaat de dip bij ons hierdoor meevallen.

   • Ik ben nog niet zeker of het überhaupt tot zomerweer gaat komen in het 2e deel van augustus. Opzet WAA op de Atlantische Oceaan zal cruciaal zijn om een stevige blokkade in de steigers te zetten. Laten we duimen! Bedankt voor jullie bijdrages, altijd leerrijk!

    • Paulus Piet

     Graag gedaan. Gaf ook al eerder aan, opvallend sterke depressie activiteit al op de Atlantische oceaan. Die steeds weer een zomerse setting voor de Benelux temperen of zelf compleet verstoren. Gelukkig lijkt het dipje van komende week ook getemperd ! Her en der is de 20 graden zelfs nog haalbaar. Eerder deze week leek het er op de maxima s bleven steken tussen de 15 en 18 graden… brrrrr ! 😉

 • Rizky Taufik

  En de maand Juli is in Belgie perfect normaal verlopen. De normale gemiddelde temperatuur ligt op 18,4 graden en Juli 2016 is ge eindig op 18,3. Tot dusver verloopt de zomer in belgie perfect normaal.

 • Paulus Piet

  Het zag er even zomers uit voor het midden van week, helaas lijkt het erop dat de warmte steeds meer zuidoostelijker gedrukt word. Komt die dekselse west-circulatie weer om de hoek kijken. Een klein lichtpuntje, aankomend weekend lijkt (vooralsnog) zomers te verlopen.

  • Het lijkt erop dat komend weekend gelukkig uit een ander en droger vaatje gaat tappen! Looking forward to it.

   • Paulus Piet

    Anders ik wel ! Maar de situatie momenteel na het weekend is niet echt iets om naar uitkijken. Opvallend sterke depressie activiteiten al op de Atlantische Oceaan. Maar goed eerst even genieten van het weekend!

 • dawmast

  Het valt mij sowieso al op dat de zomers sinds 2000 wisselvalliger zijn geworden. Mooie stabiele topzomers als die van 1995 lijken zeldzamer te worden. En bij wisselvallige zomers is de bovenstroming ook sterker, waardoor er meer windschering is. In buiensituaties weten buien van deze windschering te profiteren, waardoor er gemakkelijk (low-topped) supercells ontstaan.