19 juni 2014 - 3 min. lezen 1 reacties

België heeft momenteel 3 werkende weerradars. Daar komt eind dit jaar, begin volgend jaar nog één bij in Houthalen-Helchteren te Limburg. Momenteel zijn er nu de radars in Wideumont en Jabbeke die van het KMI zijn. De radar in Zaventem is van Belgocontrol. De Vlaamse Milieumaatschappij bouwt nu een 4de weerradar. De toren van 65 meter hoog is al klaar. De radar die men in Duitsland monteert wordt wellicht deze zomer op de toren gezet. In het najaar wordt de radar gekalibreerd en getest.

Het doel van een weerradar?

Een weerradar wordt vooral gebruikt om het weer op korte termijn te voorspellen. Men kan neerslag zien aankomen of buien zien ontstaan. Zo kan men waarschuwen voor onweer, hagel of sneeuw. De radargegevens worden ook gebruikt voor de voorspellingen van waterstanden en eventuele overstromingen.

Hoe werkt de nieuwe weerradar?

De radar draait continue rond en scant de omgeving in een straal van 100 km. De reikwijdte van zo een radar is eigenlijk 240 km maar hoe verder de afstand hoe minder de kwaliteit is van de radarbeelden. Elke 5 minuten meet de weerradar de hoeveelheid neerslag per vierkante kilometer. 7 minuten na een scan zijn er gegevens beschikbaar. De snelheid van de resultaten is belangrijk want bij een risico op overstromingen kan 5 liter extra water per vierkante meter een verschil maken of er bijvoorbeeld een wachtbekken gevuld moet worden met water of niet. Dit om eventuele overstromingen te voorkomen. Deze nauwkeurige metingen maken dat de Vlaamse milieumaatschappij snel kan reageren.

nieuwe weerradar houthalen

Dubbele polarisatietechniek

Het type radar dat gebruikt zal worden is één van de modernste van Europa. Men gebruikt de dubbele polarisatietechniek. Deze kan niet alleen de hoeveelheid neerslag bepalen, maar ook het type neerslag. Net zoals de radar in Jabbeke die in september 2012 in gebruik is genomen. De radar draait continue rond en zendt elektromagnetische impulsen uit in de richting van de horizon. Deze impulsen worden zowel verticaal als horizontaal uitgestuurd. Wanneer de golven een neerslagvorm tegenkomen weerkaatsen ze deze terug naar de radar. Afhankelijk van de snelheid waarmee deze de radar bereiken kan men een afstand berekenen. De intensiteit en de vorm van de neerslag wordt bepaald door de sterkte waarmee de radar het signaal terugkrijgt.

Krijgt men bijvoorbeeld een sterk signaal terug, dan is de impuls op felle neerslag teruggekaatst. Men kan met dit soort radar niet alleen regen zien, maar ook hagel en sneeuw. Door nog een extra radar zullen we in de toekomst dus nog een beter beeld krijgen in een straal van 100 km rond Houthalen-Helchteren.

Foto’s: Facebookpagina VMM

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

11 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen