30 januari 2017 - 4 min. lezen 1 reacties

Terwijl het tornadoseizoen van 2017 nog even op zich laat wachten, geven we jullie de meest indrukwekkende tornado’s van 2016. De filmpjes werden gemaakt door (ervaren) stormchasers die verstand hebben van het interpreteren en analyseren van weerkaarten en radarbeelden. Helaas zijn er in Tornado Alley ook heel wat weeramateurs die op tornado’s jagen. Soms met dodelijke gevolgen. Binnenkort brengen we jullie enkele nieuwe tips die je als stormchaser ook perfect kan gebruiken in West-Europa.

Indrukwekkende tornado’s

Het seizoen met extreem weer kwam ook in 2016 relatief vroeg op gang. Op 2 februari 2016 werd een grote wedge tornado waargenomen in de buurt van Alabama (zuidoosten van Noord-Amerika). De chasers van StormchaseTV waren er dichtbij en konden deze indrukwekkende beelden nemen van een tornado met een brede trechter.

Een maandje later, 30 maart 2016, werd ook de streek rond Tulsa (Oklahoma) getroffen door een forse tornado. Stormchase Richard Meulenberg kon deze prachtige footage maken van een geïsoleerde tornado. De rotatie in de basis is ronduit indrukwekkend te noemen. Opvallend is dat ook het dry-slot (binnenkort alle informatie te vinden op deze weersite) bij de supercell mooi te zien is.

Richting het begin van het tornadoseizoen werden ook de gebieden in het westen van Noord-Amerika getrakteerd op bijzondere natuurfenomenen. Onderstaande beelden van een wervelwind werden gemaakt in Colorado (15 april 2016). Door het open landschap konden stormchasers een goed zicht krijgen op de ontwikkeling en de hernieuwde cyclus van de supercell.

Zo zie je af en toe de trechter verdwijnen in de roterende wallcloud om zich vervolgens opnieuw richting grondniveau te ontwikkelen. Beelden dankzij Ben McMillan.

Weerliefhebbers in West-Europa hebben waarschijnlijk onderstaande video al gezien. Een enorme trechter met de bijbehorende stofwolk zorgde voor een hallucinant beeld in de buurt van Wray, Colorado (7 mei 2016). Stormjager Reed Timmer, bekend van de serie Stormchasers op Discovery Channel, kon deze beelden schieten.

Voor alle duidelijkheid, dit zijn situaties die lef maar ook kennis van zaken vereisen. Door de uitzonderlijke omstandigheden waarin deze tornado kon ontstaan, mag je binnenkort rekenen op een extra artikel.

Niet veel later dan deze enorme tornado was het opnieuw prijs. Op 9 mei 2016 trok een bijzonder gewelddadige tornado door de regio van Katie, Oklahoma. Een forse supercell zorgde voor een enorme roterende circulatie aan de grond. De schade was dan ook navenant te noemen. Huizen en boerderijen werden verwoest alsof het de tornado geen enkele moeite kostte.

Deze supercell ontstond nabij een dry line over Tornado Alley. Bij dit soort settings is de onstabiliteit enorm en heerst er een gunstig windprofiel voor wervelwinden.

De verwoestende supercell die door Katie trok, kon zich opnieuw gaan voeden met onstabiliteit en profiteren van high end parameters in windschering. Niet veel verder dan Katie, in Sulphur, dropte de supercell opnieuw een tornado. Deze keer had de structuur een typische wedge-vorm van 1 kilometer breed.

Een bijzonder gevaarlijke supercell omdat zich altijd vortices ontwikkelen bij de roterende wallcloud en de werkelijke trechter niet altijd te zien is vanwege de flinke hoeveelheden neerslag en rommel. Een van de doodsoorzaken van stormchaser Tim Samaras. Onderstaande beelden werden gemaakt door Basehunters!

Enkele weken later was het opnieuw prijs in Tornado Alley. 24 en 25 mei 2016 werden gedomineerd door een onstabiele set-up met ideale condities voor supercells om zich te vormen. Greg Johnson en Pecos Hank (2de filmpje + beschikbaar in 4K) konden deze indrukwekkende beelden maken in de omgeving van Kansas.

Traditioneel ook een omgeving waarin stevige tornado’s zich kunnen uitleven. Deze tornado met EF4-intensiteit was de op één na stevigste van 2016. Gelukkig negeerde de tornado drukbevolkte gebieden en viel de menselijke schade mee.

Settings voor deze tornado om zich te vormen waren een SBcape van 5000 tot 6000 J/kg. De CIN die de capping moest voorzien schommelde tussen de 50 en 100. Ideale omstandigheden voor noodweer om zich te vormen in de loop van de namiddag. In België en Nederland zijn settings met 6000 J/kg bijzonder zeldzaam en worden ze meestal maar waargenomen bij een typische Spanish Plume. Cape-waardes tussen 3000 en 5000 J/kg zijn niet uitgesloten in onze omgeving.

Herinneren u allemaal de forse onweders op 25/26 mei 2009.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen