21 januari 2024 - 5 min. lezen
66 reacties 66

De winterperiode is zondag aan een abrupt einde gekomen. Met een aanvoer van zachte lucht uit het zuidwesten, onder invloed van storm Isha, wordt de koude lucht in een snel tempo verdreven. Ook de komende dagen blijven lagedrukgebieden domineren over het westen van Europa en is er voldoende afwisseling tussen droge periodes (trekrug) en neerslagzones. Af en toe kan het ook stevig waaien. Het blijft zacht. Een overzicht voor de komende dagen!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

De hogedrukgebieden die de afgelopen dagen ten noorden van de Benelux lagen, zijn volledig verdwenen op de weerkaarten. In de plaats daarvan nemen lagedrukgebieden opnieuw het roer over. Een eerste lagedrukgebied (Isha) trekt vandaag en morgen over het noordwesten van Europa. Daarbij wordt duidelijk zachtere lucht aangevoerd, maar de wind neemt daarbij ook sterk in kracht toe. Ook elders in Europa verdwijnt het koelere weer.

Actuele weersituatie in Europa

Deze evolutie is duidelijk te zien op de temperatuurkaart van Europa. Dubbele cijfers keren opnieuw terug in het noordwesten. Ook in het noordoosten klimt het kwik opnieuw boven het vriespunt, wat het einde betekent van een lange periode met vorst. Ook langs de Middellandse zee gaat het kwik opnieuw omhoog door de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied (subtropisch hogedrukgebied) met zachte lucht op hoogte.

Maxima in Europa op 21 en 23 januari

Weersverwachting komende dagen

Maandag start met veel bewolking en wisselvallig weer. Lokaal kan het ook even goed doorregenen. Na de passage van de neerslagzone, rond de middag, wordt het opnieuw droger vanuit het westen met brede opklaringen. De maxima schommelen tussen 6 en 12 graden met een matige tot vrij krachtige, aan zee krachtig tot harde, wind uit het westen tot zuidwesten.

  • Meer info over storm Isha: HIER
Maxima op maandag 22 januari

Dinsdag zorgt een mobiele hogedrukwig voor een droge start met brede opklaringen. In de loop van de voormiddag neemt de bewolking toe vanuit het westen en na de middag verovert de bijhorende neerslag ook geleidelijk de Benelux. Het kan tot de avond duren eer de regen ook het uiterste oosten bereikt. De dag start nog relatief koel, maar in de loop van de dag blijft het kwik oplopen. De maxima worden pas op het einde van de dag bereikt. Deze schommelen tussen 6 en 13 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 23 januari

De nacht van dinsdag op woensdag verloopt zeer zacht met temperaturen rond 12/13 graden! In de loop van woensdagochtend verlaten de regenzones dan de Benelux en achter het koufront zit iets koelere lucht, maar ook brede opklaringen. De middagtemperaturen schommelen dan rond 11 graden. De wind waait eerst nog vrij krachtig tot krachtig, soms hard, uit het zuidwesten (rukwinden tot 70-100 km/u), maar na de passage van het koufront zwakt de wind af en ruimt die naar het westen.

De maxima worden vroeg op de dag bereikt op woensdag 24 januari!

Donderdag verloopt gelijkaardig aan dinsdag. Een mobiele hogedrukwig zorgt tijdelijk voor een droog en koel begin van de dag (met eventueel nachtvorst). In de loop van de dag neemt de bewolking dan toe op nadering van een warmtefront en begint het ook te regenen. De wind waait zwak tot matig uit zuidelijke richtingen. Het blijft zacht met maxima tussen 5 en 10 graden. Deze worden wel pas op het einde van de dag bereikt.

Maxima op donderdag 25 januari

Vrijdag verloopt ongeveer gelijkaardig aan woensdag met eerst nog regen, maar geleidelijk wordt het droog door het wegtrekken van de neerslagzone. Ook dan schommelen de maxima rond 10 graden. In de nacht van vrijdag op zaterdag kunnen brede opklaringen ook de temperaturen opnieuw tot richting het vriespunt duwen. Zaterdag zou dan opnieuw droog verlopen, dankzij een hogedrukgebied, maar later nemen de neerslagkansen opnieuw toe.

Weerkaart van Europa voor 27 januari

De komende week ziet er dus heel afwisselend uit met de ene dag een droge start met geleidelijk meer bewolking en regen terwijl de andere dag nat start, maar droog eindigt. Een typisch beeld voor een actieve straalstroom die gericht staat op het noordwesten van Europa met een afwisseling van troggen en ruggen!

Wat met het weer begin februari?

Ondanks de vrij positieve signalen van de seizoensmodellen (hogedrukgebieden in het noorden), lijken de actuele weermodellen deze trend (nog) niet te volgen. De MJO bevindt zich op dit moment in fase 6 en de weermodellen geven dit beeld goed weer. Een fase 6 in januari levert vaak een (noord)westelijke circulatie op. Dit zien we nu ook in de weerkaarten. Eerst leek het nog dat fase 7 (noordelijke hogedrukgebieden) duidelijk gehaald ging worden, maar de laatste runs laten de amplitude opnieuw afnemen. Dit zou kunnen betekenen dat de hogedrukgebieden toch niet zo noordelijk zouden kunnen aanpunten. Er zijn op dit moment alleszins nog geen grote signalen zichtbaar in de ensembles zoals bij de vorige winterprik.

In de weerpluim zijn wel enkele opties aanwezig tot een koelere periode, maar deze zijn heel beperkt. Het gemiddelde schommelt in de eerste week van februari ruim boven normaal en daarbij zijn ook heel wat neerslagkansen te zien. Winterweer lijkt er de komende 14 dagen dus niet in te zitten, al kan het natuurlijk soms snel veranderen. Op dit moment zijn daarvoor echter weinig tekenen aanwezig.

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Onweerskansen 30 april 2024

4 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen