3

In de loop van zondag en op maandag krijgt het noordwesten van Europa te maken met storm Isha. Nu ligt Isha nog voor de oostkust van Noord-Amerika, maar dankzij een krachtige straalstroom zal het lagedrukgebied snel richting Noordwest-Europa trekken. Vanaf zondagmiddag gaat de wind op de Britse Eilanden sterk toenemen en in de nacht naar maandag ook in de Benelux. Vanwege de mogelijk grote impact heeft het lagedrukgebied nu al een naam toegewezen gekregen. Ook op dinsdag en woensdag is blijft het storm(achtig) weer in het noordwesten van Europa.

Zowel in Ierland als in het Verenigd Koninkrijk is een code oranje van kracht voor de zeer zware windstoten die storm Isha zal brengen. Internationaal is afgesproken dat wanneer één landengroep een code oranje afgeeft voor een storm, deze naam overal wordt overgenomen. De naam Isha is afkomstig van de westgroep, bestaande uit Nederland, Ierland en het VK. Eerder in dit stormseizoen kreeg de Benelux al te maken met onder andere stormen Ciarán en Henk.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Eerst de Britse Eilanden, daarna ook de Benelux

Onder invloed van een krachtige straalstroom legt storm Isha de komende 24 uur meer dan 2.500 kilometer af op de Atlantische Oceaan. In de loop van zondag bereikt de stormdepressie dan het noorden van het Verenigd Koninkrijk. Aan de zuidwestkant ervan kan mogelijk een klein maar venijnig windveld ontstaan met extreem zware windstoten van lokaal 150 km/h of meer. Vooral Schotland lijkt daar gevoelig voor.

Verwachting van ECMWF voor de windstoten in Noordwest-Europa van zondagochtend tot en met de nacht naar maandag (WXCharts).

In de nacht naar zondagavond gaat de wind op de Britse Eilanden een beetje liggen, maar op de Noordzee en in de kustgebieden van de Benelux gaat het dan juist harder waaien. Vooral in de nacht naar maandag moeten we rekening houden met een stormachtige wind langs de kust (windkracht 8). Zelfs een officiële storm – een uur lang gemiddeld 9 Bft – is niet ondenkbaar. De windstoten kunnen in de kustgebieden oplopen naar 90 tot 110 km/h, zeer plaatselijk nog wat meer. Ook landinwaarts gaat het flink waaien met windstoten veelal tussen 70 en 90 km/h.

Maximale windstoten op maandag volgens GFS (Weerkaarten).

Even wat rustiger, daarna opnieuw storm?

In de loop van maandag gaat de wind geleidelijk iets afnemen en dinsdagochtend staat er boven land ‘slechts’ een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Echter, op nadering van een volgend lagedrukgebied gaat de wind vanaf dinsdagmiddag weer (flink) toenemen. Tijdens de nacht naar woensdag is dan vooral in het noorden en noordwesten opnieuw kans op storm (windkracht 9) met windstoten van zo’n 100 km/h.

Weerkaart van GFS voor maandagochtend met storm Isha ten noorden van het Verenigd Koninkrijk. Op het westelijke deel van de Atlantische Oceaan is alweer een nieuwe stormdepressie te zien die mogelijk de naam Jocelyn kan gaan krijgen. De impact daarvan zou voor Noordwest-Europa op dinsdag en woensdag zijn (Meteociel).

Of dat stormlaag ook een naam gaat krijgen blijft nog even afwachten. Vooralsnog is de onzekerheid te groot om een code oranje in de Benelux of omliggende landen te rechtvaardigen. Wel geeft het weerinstituut van het Verenigd Koninkrijk aan dat een code oranje reëel is wanneer de waarschijnlijkheid toeneemt. Dan zou eventueel de naam Jocelyn aan deze storm worden gegeven. In de tweede helft van de week gaat de wind over het algemeen wat meer liggen.

Tijdens de nachten naar maandag en woensdag is kans op stormachtig weer. In de tweede helft van volgende week zal de wind het wat rustiger aan doen (Weerplaza).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen