18 februari 2024 - 5 min. lezen
30 reacties 30

Ook voor de laatste decade van februari zit er geen winters offensief in. Zoals de afgelopen weersverwachtingen blijft hetzelfde weerbeeld steeds terugkomen: zacht en wisselvallig. Nu, vanaf donderdag gaat de bezem door de atmosfeer en bereikt iets koelere lucht (lees: normaal voor de tijd van het jaar) ons. Het blijft evenwel wisselvallig. In de Alpen valt broodnodige sneeuw (lokaal zelfs veel sneeuw).

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Een krachtig hogedrukgebied strekt zich uit van de Azoren tot over het centrale gedeelte van Europa. Aan de noordflank ervan bereiken af en toe enkele storingen het noordwesten van Europa en valt er regen. De maritieme lucht is van oorsprong zachte lucht waardoor de temperaturen ruim boven normaal liggen.

Hogedrukgebieden boven Europa houden de meeste neerslag weg

Voor de Alpen is het ondertussen alweer een tijd geleden dat het nog eens gesneeuwd heeft. Hogedrukgebieden zorgen er immers voor dat de broodnodige neerslag de Alpen niet kan bereiken. Ook de temperaturen zijn er ruim boven normaal (door een stevige subsidentie inversie). Hier komt gelukkig vanaf donderdag verandering in als de straalstroom terug een versnelling hoger schakelt én een stuk zuidelijker komt te liggen. De winter is ver teruggedreven en is enkel nog terug te vinden in het noorden van Scandinavië en ten oosten van de Oeral.

Zacht weer in een groot deel van Europa

Weersverwachting komende dagen

Maandag start droog met veel bewolking en enkele lokale opklaringen. Geleidelijk verdwijnen de opklaringen terug en kan het af en toe wat regenen of valt er een bui. In de namiddag en zeker tegen de avond wordt het opnieuw droger vanaf de kust met brede opklaringen. De temperaturen liggen ruim boven normaal en schommelen tussen 8 en 11 graden. De wind waait matig, in het noordwesten vrij krachtig, uit het westen.

Maxima op maandag 19 februari

Dinsdag wordt een overwegend droge dag. De dag start met brede opklaringen en vooral veel hoge wolkensluiers. In de loop van de dag neemt de bewolking wat toe, maar er blijft ruimte voor de zon. Vooral in Nederland kan er uit de bewolking een lokale bui vallen. De maxima schommelen wederom tussen 8 en 11 graden, lokaal is 12 graden in het zuidwesten niet uitgesloten. De wind waait matig, aan zee vrij krachtig, uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 20 februari

Woensdag begint overwegend bewolkt met enkele opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe vanuit het westen begint het regenen. De meeste neerslag is voorlopig weggelegd voor het noorden en zuiden van de Benelux, maar dit kan nog veranderen. De maxima klimmen naar waarden rond 10 graden. De wind waait matig, later vrij krachtig, uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 21 februari

Op donderdag trekt een actief koufront over de Benelux. Dit is het begin van een weersverandering waarbij de temperaturen richting normaal zakken. Donderdag begint dus zacht met temperaturen rond 12 graden. In de loop van de dag wordt het opnieuw wisselvallig met enkele stevige buien en geleidelijk zakt het kwik naar waarden tussen 5-8 graden. Eerst staat nog een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten, later ruimend naar het westen.

De maxima worden donderdag in de ochtend al bereikt

Ook de dagen erna blijft het wisselvallige weertype aanhouden. Een uitgezakte trog zorgt voor koude bovenluchten (-30°C tot -35°C op 5.5km) en dat zorgt voor de aanmaak van enkele buien. Van tijd tot tijd trekken ook nog bijhorende neerslagzones over de Benelux. Het is niet uitgesloten dat die neerslag boven 400/500m een winters karakter krijgt. Zaterdag zou op de hoogste plekjes van de Ardennen dus (tijdelijk?) (smeltende) sneeuw kunnen vallen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Maritiem polaire lucht tussen het Azorenhoog en een lagedrukgebied op de Noordzee

Zijn er nog winterse signalen op de lange termijn?

De eerste dagen is er geen winterweer te bespeuren in een groot deel van Europa. Vanaf donderdag/vrijdag volgt een markante afkoeling (switch van maritiem subtropisch naar maritiem polaire lucht). Daarbij gaat de temperatuur omlaag naar maxima tussen 5-10 graden. Echter, aangezien we in de polaire lucht zitten, kan een goed gemikt lagedrukgebied voor winterse neerslag zorgen, zeker in de Ardennen. In het laagland is die optie ook aanwezig, maar voorlopig niet waarschijnlijk aangezien de temperatuur ruim boven het vriespunt blijft, ook in de nacht.

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel

Ook begin maart lijkt het wisselvallige eerst nog aan te houden, al wordt het sterk onzeker op de weerkaarten. Eind februari is de hoogtetrog duidelijk te zien die in de Alpen voor sneeuw zorgt en bij ons voor koeler, wisselvallig weer. In de eerste week van maart zou de hoogtetrog zich geleidelijk terugtrekken en daardoor zou het wat droger kunnen worden. Het is echter wel onzeker tot waar de invloed van het hoog boven het oosten van Europa zou reiken. De temperaturen zouden wel steeds boven normaal liggen. En op die manier lijkt de winter niet meer terug te komen naar de Benelux. Voorlopig lijkt het hoogst haalbare wat winterse buien en lokale nachtvorst, maar meer zit er niet in.

Eerst duidelijk een hoogtetrog in onze omgeving, later een onzeker weerbeeld

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken