14 januari 2024 - 5 min. lezen
391 reacties 391

Na een koude periode in het begin van de tweede week van januari, verlopen de komende dagen ook vrij koel. Er is echter een groot verschil met afgelopen week. Het grote verschil is dat de temperatuur overdag waarschijnlijk boven het vriespunt klimt én dat er kansen zijn op winterse neerslag en sneeuw. Dit zowel op maandag als woensdag. Later in de week wordt het opnieuw droog en geleidelijk ook zachter. Een nieuwe weersverwachting!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Tussen een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied in Scandinavië dendert een portie maritiem arctische lucht naar het zuiden. Op 5.5km hoogte zakt het kwik in razendsnel tempo naar -35°C tot -40°C. Dit zorgt voor een portie stevige buien. Het temperatuurscontrast met het zeewater loopt immers op tot 45-50 graden, wat zorgt voor sterke opwaartse bewegingen. Op de Atlantische Oceaan bevinden zich nog nieuwe lagedrukgebieden. Deze trekken zuidelijk aan de Benelux voorbij, al zijn deze wel belangrijk voor woensdag!

Koude noordelijke stroming

In Scandinavië is de winter ook opnieuw ingevallen, na een tijdelijk zachter intermezzo, met temperaturen ruim onder het vriespunt. Ook elders in Europa is het relatief koel. Spanje heeft nog geluk met aan enkele costas nog temperaturen rond en boven 20 graden! De verwachting is echter dat het ook daar koeler en wisselvalliger wordt als lagedrukgebieden die regio naderen.

Winter zit stevig in het zadel in het noord(oost)en

Weersverwachting komende dagen

Maandag start overwegend bewolkt in Nederland en het noorden van België met verspreid enkele (stevige) winterse buien. In de gebieden langs de Franse grens is het beduidend droger met enkele opklaringen dankzij de buienschaduw van het Verenigd Koninkrijk. In de loop van de dag blijft die tweedeling behouden met in Nederland en het noorden van België enkele stevige (sneeuw)buien (lokaal ook donderklap), maar meer naar het zuiden neemt de intensiteit én hoeveelheid af. De maxima schommelen tussen -2°C en +5 graden. In de Ardennen valt alles als sneeuw en kan dus al een sneeuwdekje ontstaan! Ook elders kan tijdelijk een drapdekje ontstaan. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het noordwesten.

  • Vergeet zeker niet om ook actuele sneeuwhoogtes in te sturen via: HIER
Maxima op maandag 15 januari 2024

Dinsdag zorgt een mobiele hogedrukwig voor tijdelijk droger weer vanuit het zuiden. Eerst zijn nog enkele buien mogelijk in Nederland, maar geleidelijk wordt het ook daar droog met brede opklaringen. In het noorden kan het tot de avond duren eer de buienneiging onderdrukt wordt. De maxima zijn ongeveer status quo en schommelen tussen -2°C en +5°C met een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 16 januari

Woensdagochtend start met brede opklaringen en op uitgebreide schaal nachtvorst (behalve in het noordwesten). Geleidelijk neemt de bewolking verder toe vanuit het zuiden en begint het te sneeuwen. Hoe noordelijk de sneeuwzone komt, is nog sterk onzeker. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat hoe noordelijker je woont, hoe kleiner de kans op neerslag is. De meeste neerslag wordt verwacht over het zuiden van België, waar een sneeuwdek van ettelijke centimeters kan ontstaan. Ook in Vlaanderen en het zuiden van Nederland is dat mogelijk als de sneeuwzone noordelijk genoeg komt. De maxima schommelen rond het vriespunt, maar zijn sterk afhankelijk van de positie van de neerslagzone.

Mogelijk veel (winterse) neerslag op woensdag 17 januari!

Donderdag verlaat de neerslagzone geleidelijk de Benelux via het oosten en draait de stroming opnieuw naar het noordwesten. Dit resulteert in enkele winterse buien/sneeuwbuien in het noorden. In het zuiden blijft het overwegend droog met brede opklaringen. De maxima liggen onder het vriespunt in het zuiden en elders tussen 0 en +5 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten, in het noordwesten soms vrij krachtig.

Maxima op donderdag 18 januari

De dagen erna zorgt een tijdelijk hogedrukgebied voor droge weerkaarten en brede opklaringen. De temperaturen zijn dan sterk afhankelijk van een sneeuwdek. De minima zouden wel eens hard onderuit kunnen gaan boven een sneeuwdek en de maxima zouden dan ook onder het vriespunt kunnen blijven. Zo wordt de winterprik nog met enkele dagen verlengd! Vanaf zondag is het wel over en uit en schuift zachtere lucht binnen vanuit Frankrijk.

Boven een sneeuwdek kan het sterk afkoelen met minima rond -10°C of lager!

Weersverwachting voor de komende 7-14 dagen

De derde week van januari (22e) belooft zacht te starten. De weermodellen zijn het er over eens dat een strakke straalstroom zorgt voor de aanvoer van zachte oceaanlucht. Daarin verscholen zitten ook af en toe regenzones en komt het koele weer dus tot een einde. De maxima zouden een geruime tijd boven normaal uitkomen. Deze ontwikkeling wordt breed ondersteund binnen de weerpluimen van het Amerikaanse en Europese weermodel.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Het is wachten tot eind januari of begin februari om opnieuw winterkansen te krijgen. Verschillende weermodellen voor de lange termijn hinten daarop (samen met de teleconnecties), maar om daarover al uitspraken te doen blijft het altijd gevaarlijk. We moeten dus genieten van de komende week waarbij het licht winters weer blijft aanhouden tot de verzachting op het einde van de week!

Houd ook zeker onze berichtgeving in de gaten de komende dagen over de sneeuwkansen aanstaande woensdag! Aangezien de situatie nog onzeker is, kan er nog veel wijzigen. Voor de recentste updates, verwijzen we dan ook naar een nieuw artikel dat later vandaag zal verschijnen en onze sociale media!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Onweerskansen 30 april 2024

7 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen