1

Dit weekend staat de Formule 1 race van Frankrijk op het programma. In 2020 ging de race niet door als gevolg van de coronacrisis. Door een enerverend slot van de Formule 1 race van Azerbeidzjan staat Max Verstappen nog steeds 1e in het wereldkampioenschap. Kan hij zijn voorsprong uitbouwen dit weekend? En krijgt hij daarbij wat hulp van de weergoden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Le Castellet

Het circuit waarop de Formule 1 race van Frankrijk sinds 2018 gereden wordt luistert naar de naam Circuit Paul Ricard. Het circuit ligt in het Franse plaatsje Le Castellet, in de provincie Var, in het zuidoosten van Frankrijk. Le Castellet ligt in de buurt van de Middellandse Zee.   

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Le Castellet onder het warm mediterraan klimaat (Csa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven 0 °C zijn.
  • Ten minste een maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er moet ten minste drie keer zoveel neerslag vallen in de natste maand van de winter als in de droogste maand van de zomer.
  • De droogste maand van de zomer telt minder dan 30 mm neerslag.

De Formule 1 race van Frankrijk staat erom bekend dat er hele hoge topsnelheden gehaald worden op het rechte stuk. De naam van dit rechte stuk is Mistral, en dat is niet voor niets. De mistral wind is een koude noord- tot noordwestenwind in Oost-Frankrijk. Een krachtig lagedrukgebied in de regio van Genua (Italië) werkt als een motor voor het aanzuigen van de koudere lucht uit het noorden. De gemiddelde windsnelheid bedraagt ongeveer 50 km/u, al kunnen de windstoten gemakkelijk pieken richting 100 km/u.

Gaat de wind ook dit weekend een grote rol spelen?

Circuit Paul Rikard is het toneel voor de Formule 1 race van Frankrijk

Het weerbeeld van de Formule 1 race van Frankrijk

Het raceweekend start op vrijdag 18 juni 2021. Om 11:30 uur (tot 12:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een licht bewolkt weertype. De temperatuur ligt op dat moment al rond 27°C. De wind is matig van kracht (3 Bft) en waait vanaf de Middellandse Zee, uit het zuiden dus. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). De stapelwolken zijn nog steeds aanwezig. De temperatuur ligt dan rond 28 graden. De wind is nog steeds matig, maar wel toegenomen tot windkracht 4.

Op zaterdag 19 juni vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. De vrije training (vanaf 12:00 uur) zal opnieuw een mix van zon en stapelwolken kennen. Het is behoorlijk warm, namelijk 29 graden! De zuidenwind is zwak tot matig van kracht (2-3 Bft). Tijdens de kwalificatie, die start om 15:00 uur, is de wind iets toegenomen tot matig (3-4 Bft). De temperatuur ligt rond de tropische grens van 30°C.

Op zondag 20 juni 2021 wordt de Formule 1 race van Frankrijk gereden. De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 27 graden. Het weerbeeld is overwegend zonnig, maar er zullen ook een aantal wolken aanwezig zijn. Ook is er een redelijke kans op een (onweers)bui tijdens de race. Dit hoort allemaal bij de passage van een koufront. De wind heeft een kracht van 4 Beaufort en komt nog steeds uit het zuiden tot zuidwesten. Aandachtspunt zijn wel de windstoten. Deze kunnen namelijk oplopen tot 60 km/u tijdens de race. En zoals u weet zijn Formule 1 auto’s zeer gevoelig voor wind(veranderingen).

Hopelijk krijgen we een spannende race!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen