1

Dit weekend staat de Formule 1 race van Azerbeidzjan op het programma. Net als de vorige race in Monaco, vindt de race plaats op een stratencircuit. Toch heeft Max Verstappen al aangeven geen fan te zijn van dit circuit. Saillant detail: de coureurs rijden, in tegenstelling tot de meeste andere races, tegen de klok in. Dit zorgt ervoor dat dit circuit relatief zwaar is, doordat er meer van andere spiergroepen gevraagd wordt. Kan het weer voor extra spanning zorgen in het raceweekend?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Bakoe

Het circuit waarop de Formule 1 race van Azerbeidzjan gereden wordt luistert naar de naam Baku City Circuit. Bakoe is de hoofdstad van Azerbeidzjan. Bakoe ligt aan de Kaspische Zee, wat terug te zien is in het klimaat.  

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Bakoe onder gematigd steppeklimaat (BSk). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als BSk geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet tussen 0°C en 18°C liggen.
  • Voor de neerslag geldt een berekening. De gemiddelde jaartemperatuur wordt vermenigvuldigd met 20. In Bakoe is dit 15 x 20 = 300. Als de jaarlijkse neerslagsom minder is dan 300, maar meer dan de helft (150), heerst er een steppeklimaat. In Bakoe valt jaarlijks zo’n 200 millimeter neerslag, dus dit klopt.

De Formule 1 race van Azerbeidzjan staat nog niet zo lang op de kalender. In 2017 werd de race voor het eerst gereden. Baku staat erom bekend dat de wind stevig doorwaait gedurende het jaar. De stad wordt niet voor niets ‘stad van de wind’ genoemd. Voor de Formule 1 coureurs is het daarom extra opletten. Formule 1 auto’s zijn namelijk extreem gevoelig voor wind(veranderingen). Zal de wind dit raceweekend ook een punt van aandacht worden?

Circuit Bakoe
Het circuit van de Formule 1 race van Azerbeidzjan, tegen de klok in (Pitlane02, CC BY-SA 3.0)

Het weerbeeld van de Formule 1 race van Azerbeidzjan

Het raceweekend start op vrijdag 4 juni 2021. Om 10:30 uur (tot 11:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een licht bewolkt weertype. De temperatuur ligt op dat moment rond 23°C. De wind is matig van kracht (4 Bft) en waait uit het noordwesten. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 14:00 uur). De stapelwolken zijn nog steeds aanwezig. De temperatuur ligt dan rond 24 graden. De wind is nog steeds matig, windkracht 4.

Op zaterdag 5 juni 2021 vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. De vrije training (vanaf 11:00 uur) zal compleet zonnig verlopen. De temperatuur ligt ook iets hoger dan op vrijdag, namelijk rond 25 graden. De noordwestenwind is matig van kracht (4 Bft). Tijdens de kwalificatie, die start om 14:00 uur, is de wind nog steeds matig. De temperatuur ligt rond 26°C.

Op zondag 6 juni 2021 wordt de Formule 1 race van Azerbeidzjan gereden. De lichten gaan uit iets na 14:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 24 graden. Het weerbeeld is overwegend zonnig, maar er zullen ook aantal wolken aanwezig zijn. De wind heeft een kracht van 4 Beaufort en komt nog steeds uit het noordwesten.

Laten we hopen een spannende race!

Maximumtemperatuur zaterdag 5 juni 2021
Maximumtemperatuur zaterdag 5 juni 2021
Maximumtemperatuur Formule 1 race van Azerbeidzjan
De maximumtemperatuur ligt iets lager op zondag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken