0

Dit weekend staat de Formule 1 race van Imola 2024 op het programma. Geen gedoe met een sprintopzet, maar gewoon een normaal raceweekend. En we racen voor het eerst dit seizoen in Europa, dus geen tijdsverschillen. Hoe verloopt het raceweekend, is het wisselvallig, of is er geen wolkje aan de lucht voor de coureurs?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Imola

Imola, de thuisbasis van de Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari in Italië, kent in mei de start van de lente. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Imola onder een vochtig subtropisch klimaat (Cfa).

Temperatuur

Mei markeert het begin van de lente in Imola, en de temperaturen beginnen langzaam te stijgen na de koelere maanden. Gemiddeld liggen de maximumtemperaturen in mei rond 20 tot 25°C, terwijl de minimumtemperaturen ‘s nachts rond 10 tot 15°C liggen. Het temperatuurrecord staat op bijna 34,9°C, genoteerd op 25 mei 2009.

Neerslag

Mei is in Imola met 58 mm een hele gemiddelde maand qua neerslag. Deze 58 mm is verdeeld over acht dagen. De regen valt vaak in de vorm van buien, die best fel kunnen uitpakken. 

Zon

Met de komst van de lente biedt mei in Imola over het algemeen veel zonneschijn. De dagen worden langer en de zon begint krachtiger te schijnen. Voor komend weekend wordt een zonkracht van 6 verwacht, wat vergelijkbaar is met de Benelux op dit moment.

Wind

Wat betreft de wind in Imola, kan het in mei variëren. Over het algemeen zijn de windcondities rustig, maar af en toe kunnen er wat windvlagen optreden, vooral bij outflow boundaries van onweersbuien.

Kenmerken van de baan

Het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, is een legendarisch circuit dat diep geworteld is in de geschiedenis van de autosport. Gelegen in het prachtige Imola, heeft dit circuit een rijke geschiedenis en een reputatie als een van ‘s werelds meest geliefde racebanen. Vorige keer hebben we de historie van het jonge Miami International Autodrome nog weggelaten, dat is deze keer absoluut geen optie.

Historie

Het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, vernoemd naar de oprichter van Ferrari, Enzo Ferrari, en zijn zoon Dino, opende zijn deuren in 1953. Sindsdien heeft het circuit een belangrijke rol gespeeld in de wereld van de autosport, met een rijke geschiedenis van spannende races in de Formule 1 en andere autosportklassen. Het circuit staat bekend om zijn uitdagende lay-out en technische bochten, waardoor het een favoriet is onder zowel coureurs als fans.

Technische kenmerken

Het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari heeft een lengte van 4,909 kilometer en bestaat uit 19 bochten. De lay-out van het circuit bestaat uit een mix van lange rechte stukken en complexe bochtencombinaties. Het tegen de klok in draaiende circuit van Imola staat bekend om zijn snelle bochten. Een van de meest beruchte bochten is Tamburello, een snelle linkerbocht. Andere snelle bochten, zoals de Villeneuve en Acque Minerali, behoren ook tot legendarische bochten.

Naast de snelle bochten heeft het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari ook enkele uitdagende remzones die een cruciale rol spelen in het verloop van de race. De Variante Alta en Rivazza zijn bijvoorbeeld bochten met zware rempunten. Vanwege de technische aard van het circuit en de vele snelle bochten, is bandenslijtage een belangrijk aandachtspunt voor teams en coureurs op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari. Het circuit plaatst een grote belasting op de banden, vooral tijdens lange runs. Zorgen hoge temperaturen voor extra slijtage van de banden?

Circuit Formule 1 race van Imola 2024
Het circuit van de Formule 1 race van Imola 2024

Weersverwachting Formule 1 race van Imola 2024

1e en 2e vrije training

Het raceweekend start op vrijdag 17 mei. Om 13:30 uur (Imola ligt in dezelfde tijdzone als de Benelux) gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. Een golvend front, geassocieerd met een lagedrukgebied boven Zuid-Duitsland, ligt ten noordoosten van Imola. We zien tijdens de 1e vrije training een afwisseling van zon en wolken. Mogelijk is de bewolking net dik genoeg om een (lichte) bui te produceren, dat kunnen we niet helemaal uitsluiten. De temperatuur ligt tijdens de 1e vrije training rond 22°C. Er staat een matige wind uit het zuidwesten (3-4 Bft), met windstoten die kunnen oplopen tot 50 km/u. Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 17:00 uur). De temperatuur ligt tijdens de start van de 2e vrije training rond 23°C en zakt iets gedurende sessie. De zuidwestenwind zwakt iets af, maar blijft matig. Er komt meer ruimte voor de zon en de kans op een bui neemt verder af.

Weersverwachting ECMWF vrijdag 14:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 14:00 uur onze tijd, met een kleine regenkans
Weersverwachting ECMWF vrijdag 17:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 17:00 uur, met meer ruimte voor opklaringen

3e vrije training en kwalificatie

Op zaterdag 18 mei vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de 3e vrije training (vanaf 12:30 uur) zien we weersomstandigheden die veel op de 1e vrije training van vrijdag lijken. We zien opnieuw een mix van zon en wolken, maar de neerslagkans ligt beduidend lager. Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Zwarte Zee drukt deze neerslagkansen. De temperatuur komt uit op 23°C bij een zwakke tot matige noordoostenwind (2-3 Bft). Als de kwalificatie begint (16:00 uur), is de bewolking iets toegenomen, maar is het wel nog steeds droog. De thermometer wijst nog steeds een waarde van 23°C aan. De wind is iets gedraaid naar het oosten en is matig van kracht geworden (3 Bft).

Weersverwachting ECMWF zaterdag 14:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 14:00 uur
Weersverwachting ECMWF zaterdag 17:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 17:00 uur

Formule 1 race van Imola 2024

Op zondag 19 mei wordt de Formule 1 race van Imola 2024 gereden. De lichten gaan uit om 15:00 uur. Ten opzichte van de eerdere dagen van het raceweekend, lijkt er wel het een en ander te gaan veranderen. De atmosfeer is namelijk wat instabieler. Ten zuiden van Imola, over de zuidelijke helft van Italië, trekken talrijke onweersbuien van west naar oost. Het lijkt er echter ook op dat boven land een aantal buien noordwaarts trekken, richting Imola. Het zou dus goed kunnen dat de Formule 1 race van Imola 2024 net een staartje meekrijgt van de buien, met dus ook kans op onweer. Blijft het droog, dan ligt de temperatuur tijdens de race rond 23 graden. Mocht er toch een bui vallen, dan zakt de temperatuur snel terug naar 20 graden. Kortom, nog best een uitdaging voor de teams dus. De wind waait zwak tot matig vanuit een oost- tot noordoostelijke richting.

Weersverwachting Formule 1 race van Imola 2024
Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Imola 2024, met veel buien in de omgeving van het circuit

Banden Formule 1 race van Imola 2024

De teams zullen dus mogelijk tijdens de Formule 1 race van Imola 2024 gebruik moeten maken van de intermediate band, mocht een (onweers)bui inderdaad het circuit bereiken. Qua droogweerbanden hebben de teams voor de Formule 1 race van Imola 2024 de beschikking over de zachtste 3 compounds. Dus C3 is de harde band dit weekend en C5 de zachte band.

Het belooft een spannend raceweekend te worden, des te meer omdat er tijdens de race kans is op een bui. Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van Imola 2024!

Banden Formule 1 race van Imola 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van Imola 2024


Verder lezen

Alles bekijken