6 oktober 2020 - 4 min. lezen
78 reacties 78

De herfst is volledig onder stoom gekomen. Neerslag, wind, temperaturen onder normaal, het is al allemaal voorgekomen de afgelopen dagen. Ook de komende tijd blijft het eerder wisselvallig. Zit er in deze weersverwachting een drogere periode aan te komen of houdt het wisselvallige weer aan?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Natte start van oktober

U heeft het de afgelopen week waarschijnlijk opgemerkt. Er kwam al aardig wat neerslag naar beneden deze maand. Daarbij was de wind vaak voelbaar aanwezig. In Ukkel viel er sinds het begin van oktober reeds 21.2L. Ook in De Bilt viel er al 22L. Andere plaatsen in de Benelux scoren veel hoger met aan de kust lokaal al meer dan 50L.

Elke dag van deze maand viel er al neerslag.

Op 5 oktober was er dan nog een extra portie windschering aanwezig die aanleiding gaf tot het ontstaan van enkele windhozen. Ook elders waren er enkele actieve buien aanwezig, lokaal met onweer die toch vele liters regen opleverden. Aan de noordwestkust van Nederland was er zelfs een level 1 actief voor extreme neerslag.

Weersverwachting komende dagen

Vandaag, dinsdag, verloopt wisselvallig. Vanuit het westen trekken verschillende buien over de Benelux, al lijkt een deel van West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen wel in de schaduw van Engeland te liggen met minder buien. De cape schommelt tussen 100-500J/kg wat resulteert in pittige buien met lokaal onweer. Maxima liggen tussen 9 en 15 graden.

  • Is er een weersverandering op komst? Gebruik een stormglas om dat te zien met eigen ogen.
Vandaag wederom vooral aan de noordwest kust van Nederland veel regen (kustconvergentie).

Woensdag volgt tijdelijk een adempauze. De buienneiging neemt af, maar een lokale bui is wel nog steeds mogelijk. De zon krijgt ook meer ruimte. Temperaturen schommelen dan tussen 8 en 14 graden. In de loop van de avond neemt de bewolking dan toe vanuit het westen, gevolgd door regen.

Maxima tussen 8 en 14 graden op woensdag.

Donderdagochtend starten we nog deels met regen, maar vanuit het westen wordt het snel droger. Dit is slechts tijdelijk, want in de loop van de namiddag nadert al een nieuw front. Er kan opnieuw 5-10L neerslag vallen.

Een randdepressie zorgt voor nat weer op donderdag.

Vrijdag lijkt het in een groot deel van de Benelux opnieuw wat droger te worden, behalve in de Ardennen, waar het front nog wat blijft slepen. Ook daarna lijkt het eerder koel en wisselvallig te blijven. De rug naar Groenland, waar het begin al van te zien is op de vorige figuur, komt steeds beter uit de verf waardoor West-Europa opnieuw onder de invloed van een hoogtetrog komt. Het gevolg hiervan is opnieuw wisselvallig en koel weer.

Een sterk meanderende straalstroom zorgt voor een trog met koudere lucht boven de Benelux.

Hoe zit het met de polar vortex?

Ondertussen naderen we met rasse schreden de periode waar de zon steeds minder schijnt op de noordpool. Hierdoor koelt zowel de lucht als het oppervlak snel af met de vorming van een koud lagedrukgebied op grote hoogte. De Polar Vortex. Op dit moment verloopt alles normaal, maar er is duidelijk een knik aanwezig in het lagedrukgebiedje. Dit zorgt voor een meanderende straalstroom de komende tijd wegens een koppeling tussen stratosfeer en troposfeer.

Weerpluimen

Naar goede gewoonte kijken we ook iets verder in de verwachtingsperiode. Daarvoor maakt men gebruik van weerpluimen. In de weerpluim van het Europese weermodel blijft het de komende tijd dus duidelijk wisselvallig met af en toe regen en temperaturen rond of onder 15 graden. Pas op het einde van de termijn lijken er wat meer zachtere leden te zijn met ook droger weer, maar dit is zeer onzeker.

De Amerikaanse variant toont ongeveer hetzelfde beeld met eerst een afkoeling in de temperaturen. Later terug iets zachter, maar de wisselvalligheid is nooit veraf. Er zit dus niet meteen een iets drogere of zachtere periode aan te komen!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

16 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen