0

Op 28 februari 2015 was het duidelijk dat je in Nederland moest zijn voor wolkenfotografie! In de late namiddag waren er namelijk meerdere fallstreak holes te zien. Ook wel genaamd punch hole clouds, pilotengaten, valstreepgaten. De waarnemingen kwamen vooral vanuit het westen van Nederland waar de bewolking toen toenam als voorbode van een regenzone.

Hoe ontstaan Fallstreak holes?

Dit vrij zeldzame verschijnsel doet zich meestal voor in dunne altocumulus (middelhoge bewolking) en/of cirricumulus (hoge bewolking). De gaten in de wolken hebben een ronde tot elliptische vorm. Deze wolken bestaan uit onderkoelde waterdruppeltjes wat wil zeggen dat die druppeltjes niet zijn vervroren maar wel een temperatuur onder het vriespunt hebben.

Wanneer in een laag bevriezing optreedt worden ijskristallen gevormd die vervolgens omlaag vallen. Zo lijkt het of er als het ware een hap uit de wolken is verdwenen. Onder zo een gat ziet men meestal slierten cirrus die met wat geluk nog wat optische verschijnselen laat zien om het compleet te maken.

vreemde gaten in wolken
Klassiek voorbeeld van een fallstreak hole.

Vreemde gaten in wolken

Er zijn wat verschillende theorieën over hoe deze vreemde gaten en wolken ontstaan. Het fenomeen kan onder meer in gang worden gezet wanneer een vliegtuig deeltjes achterlaat van de vliegtuigmotoren die dan de aanleiding zijn tot het bevriezen van de waterdruppeltjes in vallende ijskristallen. TIP van de zondag is om de hemel goed in de gaten te houden 😉

voorbeeld fallstreak holes
Combinatie van deze punch clouds/fallstreak holes is vrij zeldzaam.

Fotograaf van dienst: Henk van Duijn

Delen


Verder lezen

Alles bekijken