29 december 2017 - 4 min. lezen 3 reacties

Het aftellen kan stilaan beginnen. Over twee dagen zetten we een punt achter 2017 en luiden we het nieuwe jaar 2018 feestelijk in. De overgang van oud naar nieuw is traditioneel een speciaal gebeuren dat door menig mens feestelijk wordt ingezet, met om middernacht natuurlijk ook het traditionele spetterende vuurwerk. Velen onder jullie vragen zich natuurlijk af of we het droog zullen houden tijdens de overgangsnacht zodat we zonder paraplu kunnen genieten van het prachtige vuurwerkspektakel… In dit artikel kijken we even vooruit en geven we een glimp van wat we mogen verwachten op weervlak tijdens de nacht van oud op nieuw.

Anti-winterweer

Winderig en zacht weekend

De komende dagen krijgen we alles behalve winterweer. De straalstroom komt goed op gang en voert de ene regenzone na de andere aan waardoor er ons dus een vrij nat weekend te wachten staat. Bovendien staat er ook regelmatig veel wind uit zuidwestelijke richtingen, die zeer zachte lucht naar onze contreien voert. Zaterdag en zondag mogen we dan ook maxima verwachten die opnieuw de dubbele cijfers gaan opzoeken.

Zaterdag wordt waarschijnlijk de zachtste dag in het rijtje met maxima die zullen schommelen tussen 10 en lokaal zelfs 14 graden! Bij deze temperaturen zal het eerder aanvoelen als lente of herfst dan wel als winter. Er staat bovendien ook een stevige wind uit zuidwestelijke en later westelijke richtingen met rukwinden tot 60 km/u in het binnenland en tot 80 km/u aan de kust. Zaterdag tijdens de voormiddag passeert er een regenzone van ZW naar NO over de Benelux.

Hierna wordt het tijdelijk wat droger, maar tegen de avond arriveert er alweer een nieuwe regenzone vanaf het zuiden, goed voor een nieuw portie hemelwater zaterdagavond en tijdens de nacht naar zondag.

temp zaterdag
De verwachte temperatuur volgens GFS op zaterdag.

Veel regen op zondag

Ook zondag overdag sleept er een regenzone over de Benelux, met vooral over België een behoorlijke portie regen (mogelijk zelfs meer dan 10-15 liter per m²). Grote delen van Nederland zullen het echter droger houden, met uitzondering van het zuiden en zuidoosten. De maxima van zondag zijn tevens gelijk aan de minima. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag koelt het mede door de bewolking en regen amper af en blijven de minima hangen rond 13 graden.

Zondagvoormiddag schommelen de temperaturen nog steeds rond diezelfde waarde, maar in de loop van zondag wordt het geleidelijk koeler, met tegen de avond nog temperaturen rond 8 à 9 graden.

Hoe verloopt het weer tijdens de overgang van oud op nieuw?

De regenzone die zondag overdag over België sleept zal volgens de laatste prognose tijdens de avond verder naar het oosten trekken. Vanaf het noordwesten kondigt zich echter al een nieuwe buiige neerslagzone aan die later op de avond en rond middernacht verder noordoostwaarts zal trekken. Vooral in Nederland zullen ze daarbij tijdens de overgang van oud op nieuw moeten rekening houden met buien. Ook in de Ardennen kan de regenzone nog even blijven slepen en voor een natte overgang zorgen.

De droogste papieren, althans volgens de laatste weerkaarten, zouden weggelegd zijn voor het binnenland van België, al is er ook daar steeds kan op een drup regen. Ik moet hierbij wel vermelden dat deze verwachting deels nog onzeker is, aangezien de timing van regenzones snel kan wijzigen. We zullen dus de volgende model runs moeten afwachten of deze verwachting blijft gelden…

Je kan best dus wel een paraplu bij de hand houden. Eén ding staat wel vast: de overgang van oud op nieuw zal zacht verlopen. De temperaturen zullen rond middernacht nog schommelen rond 8 graden. We zullen alvast niet uit ons vel bibberen, zoals dat aan de andere kant van de oceaan wel het geval zal zijn…

weer tijdens de overgang van oud op nieuw
De neerslagkaart volgens GFS tijdens de overgang van oud op nieuw.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken