3 december 2016 - 6 min. lezen 0 reacties

Na de winterprik van eind november is de temperatuur weer opgelopen richting dubbele cijfers. Hiervoor heeft de uitbundige zonneschijn wel plaats moeten maken voor bewolking. Het heldere en winterse weertype keert dit weekend echter terug. De wind gaat terug naar de oosthoek en de bewolking verdwijnt. Dat zijn in deze tijd van het jaar ideale omstandigheden om de atmosfeer flink te laten afkoelen.

Zelf ook veel kennis rond weer en klimaat? Deel dan je kennis met onze bezoekers via een gastblog. Informatie via [email protected].

weekend koud
Dit is de luchtdruksituatie die verantwoordelijk is voor het koude weer in het weekend en de dagen erna. Een hogedrukgebied boven Slowakije zorgt voor een oostelijke (aflandige) stroming. Hiermee wordt van origine continentale lucht richting de Benelux getransporteerd. In deze tijd van het jaar is dat vrijwel altijd koude lucht. Door de korte dagen kan het namelijk boven het opgeklaarde Midden-Europa ‘s nachts flink uitstralen. Het levert lage temperaturen op.

Zachte zaterdag geen opmaat voor zacht weekend

Vandaag, zaterdag 3 december, is er nog niet zoveel te merken van de winterkou. Het is droog met een afwisseling van wolkenvelden en zon. Wel kan het enige tijd duren vooraleer de mist overal is opgelost. In de gebieden waar de mist het langst blijft hangen wordt het 2 tot 4°C. Dit is met name het geval in het zuiden en zuidoosten van de Benelux. Elders wordt het 5 tot 8°C. Er staat heel weinig wind, windkracht 1 tot 3 uit variabele richtingen.

Vanavond klaart het verder op, maar tegelijkertijd ontstaat er in de opklaringsgebieden ook op grote schaal mist. Regionaal komt het tot dichte mist met zichten tot minder dan 200 meter. De temperatuur keldert razendsnel: aan het begin van de avond duikt het kwik al onder het vriespunt. Uiteindelijk komen de minima in de nacht naar zondag uit tussen -1°C aan zee tot -6°C in het oosten van de Benelux. Bij dergelijke temperaturen kan de ontstane mist gaan aanvriezen. De kans op gladheid is dan ook groot te noemen.

minima zondag
Komende nacht duikt het kwik overal onder het vriespunt. In combinatie met mist kan het verraderlijk glad worden. Opgelet dus!

IJsdag in het noordoosten

Het weekend kent een koud vervolg op zondag. Een groot deel van de ochtend blijft de mist hangen. In het noordoosten van Nederland, waar de aangevoerde lucht extra vochtig is, zal de mist waarschijnlijk niet oplossen. Daardoor komen de maxima daar niet hoger uit dan 0°C. Mocht het kwik morgen inderdaad onder het vriespunt blijven steken, dan kunnen we spreken van de eerste ijsdag van dit winterseizoen.

Elders komt de zon er ‘s middags wel bij en oogt het weerbeeld vriendelijk. In de opgeklaarde gebieden wordt het 2-5°C met de hoogste temperaturen in het zuidwesten van België. De wind komt uit het oosten en stelt nog steeds niet veel voor, 1 tot 4 Beaufort.

maxima zondag
In hardnekkige mist kan de temperatuur zondag in Friesland en Groningen wel eens de hele dag onder 0°C blijven. Mocht dit gebeuren, dan mogen we spreken van de eerste ijsdag van deze winter.

In de avond en nacht vormt zich weer op grote schaal mist, mogelijk belemmerend voor het verkeer. Minima tussen -2 (kuststrook) en -7°C (oosten). Gladheid blijft een punt van aandacht.

minima maandag
De nacht naar maandag verloopt nog kouder dan komende nacht. Plaatselijk zijn temperaturen rond -7°C mogelijk.

Inversie brengt grote temperatuurverschillen

Maandag verandert het weerbeeld niet veel ten opzichte van zondag. Na een mistige ochtend komt de zon erbij, ditmaal ook in het noordoosten van Nederland. De wind draait richting het zuidoosten. Hiermee stroomt zeker op enige hoogte iets zachtere lucht binnen. Dit gaan we vooral merken in de hogere gelegen delen van de Benelux. De Hoge Venen zijn voor de verandering eens de warmste plek van de Benelux: boven de inversie wordt het daar maandagmiddag 6-9°C.

Vanwege de zuidoostenwind kan het ook aan de lijzijde van de Ardennen, in gebieden als Haspengouw, Zuid-Limburg en de Condroz, opwarmen naar 6-9°C (lijwerking). In het laagland van België en Nederland wordt het met 4-6°C minder zacht en helemaal in het noorden van Nederland is het met -1 tot +3°C nog kouder. Grote temperatuurverschillen, met lokaal opnieuw een ijsdag in Noord-Nederland.

maxima dinsdag
Er is een groot thermisch contrast tussen Nederland en België dinsdag. Een inversie in combinatie met föhn/lijwerking dankzij een zuidoostenwind zorgt ervoor dat de Ardennen de warmste plek van de Benelux zijn.

‘s Avonds helder en droog met lokaal mistbanken. Er staat nog altijd weinig wind uit het zuiden tot zuidoosten. De temperatuur loopt wederom sterk uiteen. In het noorden van Nederland is het nog koud met -4°C, maar in het grootste deel van België komt het kwik al niet meer onder nul.

Vorst keert voorlopig niet terug

Vanaf dinsdag draait de luchtstroming naar het zuidwesten en krijgen we te maken met zachtere lucht. Op dinsdag is het temperatuurcontrast tussen het noorden en het zuiden van de Benelux nog vrij groot. In Groningen maxima van 3°C, terwijl het kwik in België al uitkomt op een graad of 9. Na dinsdag is de kou overal in de Benelux uit de lucht.

Bij een doorstaande zuidwestenwind wordt het vanaf woensdag overdag 8-11°C en de minima komen ruim boven het vriespunt uit. Ook neemt de wisselvalligheid toe. Af en toe passeert er een storing die wat regen brengt, maar tussendoor zijn er ook voldoende droge momenten. Wel krijgt de zon het een stuk moeilijker.

westcirculatie
Na dinsdag verdwijnt de kou uit de Benelux. Het hogedrukgebied dat eerst boven Midden-Europa lag, zakt geleidelijk weg richting het zuidoosten. Vanuit het westen neemt de druk van depressies vanaf de oceaan toe. Dit resulteert in een draaiing van de wind (van zuidoost naar zuidwest). West-Europa loopt vol met een luchtsoort afkomstig uit de Azorenregio. In deze luchtsoort komt het niet meer tot vorst en loopt de temperatuur overdag op naar meer dan 10°C.

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het koudere weer in West-Europa terugkeert. Volgend weekend en in de periode daarna houdt de zachte zuidwestcirculatie aan. Desondanks zijn er interessante ontwikkelingen gaande. Aan de andere kant van het Noordelijk Halfrond, om precies te zijn boven Alaska, worden enorme hoeveelheden warme lucht richting de Noordpool getransporteerd.

Mogelijk leidt dit vanaf 10 december tot de vorming van een Poolhoog en splitst de poolwervel zich. Wat de uiteindelijke effecten hiervan zullen zijn op ons weer blijft uiteraard afwachten. Indien de weersystemen goed op hun plaats vallen, kan het in de tweede helft van deze maand wel eens beduidend kouder worden. We blijven deze ontwikkelingen goed volgen!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken