Poolwervel blijft verstoord, kans op winterweer groeit

De poolwervel houdt de gemoederen bezig. Al een tijdje is de kracht van de poolwervel namelijk erg zwak. Zeer interessant voor de fervente winterliefhebbers. Met een sterke poolwervel (lagedrukgebied boven de Noordpool) is de aandrijfmotor voor de zonale westelijke straalstroom gegarandeerd. Hiermee beleven we zachte winters waarbij hogedrukblokkades nauwelijks voorkomen. Al enkele weken ligt de situatie echter compleet anders tegenover de winter van 2015-2016.

De poolwervel is verschoven naar West-Siberië en deze situatie vergroot de kans op een geblokkeerd stromingspatroon (blokkade of omegablokkade) waarbij, als de hogedrukgebieden exact goed komen te liggen, koud winterweer garant staat. Grote vraag is of de weermodellen hierin meegaan of dat het net als de afgelopen winters zacht blijft waarbij het maar niet wil lukken om winterse omstandigheden te genereren.

poolwervel bevindt zich boven Siberië

Door het verschuiven van de poolwervel richting Siberië registreren we daar extreem lage temperaturen. Elders op de Noordpool is het op haar beurt veel te warm voor de tijd van het jaar. Enkele weken geleden tot zelfs 20 graden boven het normale waarden. Het effect op de permafrost is dan ook groot!

straalstroom en polar vortex

De vorige winter herinneren we ons allemaal. December was extreem zacht. We zagen dan ook een vrij ronde poolwervel georganiseerd liggen boven de Noordpool. Er vond constant koude advectie plaats op de noordelijke Atlantische Oceaan waardoor de straalstroom op volle toeren draaide. Ook zagen we weinig meanderingen in de straalstroom. Het noordoosten van de VS zag wel regelmatig koude-uitbraken door de Noord-Zuid positionering van de jet.

Vorm van de poolwervel

Normaal gesproken is de poolwervel overwegend rond van vorm. Als dit lagedrukgebied in een gezonde toestand verkeert, wordt de kou op grote hoogte, en ook aan de grond, vastgehouden rond de noordpool. Dit betekent dat winterweer in onze omgeving weinig kans maakt, maar niet helemaal uitgesloten is. De straalstroom draait op volle toeren en afhankelijk van de ligging van de drukgebieden hebben we overwegend te maken met een zachte (zuid)westelijke luchtcirculaties. Dit is ook het stromingspatroon wat overwegend bij ons klimaat hoort. Vandaar de term: zachte winters en overwegend koele zomers.

poolwervel-met-zijtakken

Januari 2010 kenmerkte zich met koud winterweer. Door een verstoorde poolwervel (veroorzaakt door een warmbloedig hogedrukgebied boven IJsland) kon arctische lucht afzakken naar West-Europa en dat hebben we geweten met sneeuw en ijsplezier! Let ook op de flinke hoeveelheden koude lucht over het uiterste NO van Amerika.

In sommige gevallen is de poolwervel echter verbrokkeld of extreem zwak. Vaak gebeurt dit door een plotselinge opwarming in de stratosfeer. Zelfs een split is dan mogelijk. Tijdens deze situaties ontstaan er vaak “leuke dingen” op de weerkaarten waarbij menig winterhart sneller gaat kloppen. De straalstroom gaat meanderen en koude-uitbraken kunnen zomaar plaats vinden in West-Europa. De winters van 2009 tot en met 2012 waren hier goede voorbeelden van.

Het Europees weermodel ECMWF verwacht lage temperaturen

Gezien de huidige atmosferische omstandigheden verwacht het toonaangevende Europees weermodel een flinke afwijking naar beneden in de temperatuur in de loop van de maand december. Vooral in de periode van 15 tot 25 december. Normaal gesproken zijn deze voorspellingen zeer gevaarlijk op deze termijn, maar met de huidige configuratie wil ik daar best in mee gaan. Het lijkt immers wachten totdat de puzzelstukjes goed vallen. Momenteel hebben we al te maken met een omegablokkade. Echter is dit een zogeheten warmbloedig hogedrukgebied.

Winterliefhebbers zien liever transportkoude dan een laf bolwerk dat alleen maar wat inversie en stralingskoude produceert. Voor het echte vuurwerk mag er nog wel wat veranderen in de huidige constructie. We weten allemaal dat de wind daarvoor moet draaien naar oostelijke richtingen en dat kan gebeuren als we een hogedrukgebied kunnen intekenen boven IJsland of Scandinavië. Het Europees weermodel lijkt dit te willen honoreren. Nu maar hopen dat deze virtuele voorpret ook werkelijkheid wordt! Het mag zeker gebeuren na 3 zachte winters, “we beg you”.

temperatuurverwachting-ecmwf

Voorspelling van het Europees weermodel voor de komende tijd is allesbehalve negatief te noemen. De kans op winterweer uit de brongebieden (Rusland) is betrekkelijk hoog in vergelijking met vorige winter 2015-2016.

Temperatuur Noordpool extreem hoog

De temperatuur op de Noordpool is ook al een tijdje zeer opvallend te noemen. Er zijn de afgelopen dagen zelfs temperaturen gemeten van 20 graden boven de normale waardes. Wetenschappers slaan hierdoor alarm. Ook dit heeft te maken met de zwakke polar vortex. Normaal vinden er natuurlijk altijd schommelingen plaats in de temperatuur, maar de duur is toch wel opvallend. Ook dit heeft consequenties voor de temperatuurverdeling op het noordelijk halfrond. Zo is het in Rusland al een behoorlijke tijd bitter koud. Er is altijd het yin en yang effect. De winterliefhebbers hopen op een stunt van Koning Winter.

warmte-op-de-noordpool

Al weken is het veel te warm op de Noordpool en ook in delen van de VS. In Siberië is het echter veel te koud voor de tijd van het jaar. Een groot deel van Europa heeft momenteel te maken met een inversiehoog waardoor het daar ook kouder is dan normaal. Ontwaakt de Russische beer binnenkort?

 • Willem

  Hij is idd voorlopig 4 dagen aan de frisse kant zonder dat we daar moeten euforisch over doen.

 • Jeroen Maes

  Ja uitkomen is iets anders maar GFS is 4 dagen lang in elk geval erg koud voor de benelux.

 • Willem

  Ik denk dat de koude uitbraken daar onze prikjes doen verbleken in je genoemde periode. Wel idd voor onze normen leuk weer gehad

 • Willem

  Kheb er wel zin in in de jaargetijde als ik even de webcams aan het bekijken ben rond de grote meren..

 • Rizky Taufik

  En daarvoor hadden wij enkele jaren prijs vanaf W08/09 tem W12/13.

 • Van Laethem

  Het is toch wel vreemd dat sommigen. En Stephan da’s niet persoonlijk op jou. Maar dat sommigen als er in de meteofictie winterkaarten zijn die meteen afschieten door te zeggen dat dat toch heel ver weg is. Nu zie ik hier sommigen (zelfs een maar dezelfde) die deze fictiekaarten aannemen om laat ons zeggen ‘De winter dood te verklaren’. Vreemd!

 • Stephan Valcke

  Verhuizen we?

 • Willem

  Idd. Ze winnen daar al enkel jaren dik.. ?

 • Stephan Valcke

  En dit hebben we te danken aan de koude uitbraak in Amerika. Weeral

 • Willem

  We gaan zien wanneer we effectief een ijsdag zullen hebben… Misschien in Nederland boven de grote rivieren?

 • Jeroen Maes

  wat nachtvorst? GFS gaat voor een ijsdag op veel plaatsen in de benelux, de nachttemperaturen gaan erg laag en GFS berekent die normaal veel te warm.

 • Stephan Valcke

  Eerste deel goed met een oostelijke stroming. Daarna opkomend Azorenhoog brengt ons eerst in een strakke ZW stroming om daarna (tijdelijk?) over te gaan naar een klassieke WC

 • Willem

  Nee maar de korte termijnen kaarten zijn jammer genoeg ook niet koud. Allez buiten wat nachtvorst dan. Nieuwe winternormen wellicht..

 • Stephan Valcke

  ik vrees voor een nakende west circulatie

 • Jeroen Maes

  Als het koud is op de kaarten op de korte termijn ga je maar negatief wezen over de lange termijn kaarten?

 • Willem

  T’zal een lange winter worden zo. Het is nog allemaal ver maar wat GFS wederom op de lange termijn op de kaarten laat verschijnen is op zijn zachtst gezegd ontmoedigend. Heeft niets met winterweer, laat staan structureel winter weer te maken.

 • Rizky Taufik

  GFS12 kan ik nooit volgen in de week omdat ik dan naar huis rij, maar zo te zien is GFS12 even goed en zelfs iets beter als GFS00 en dat is al positief. Eens benieuwd naar EC. Blijft het deze avond GFS/UKMO vs EC. Nog altijd geen WC en wat er op 240+ gebeurd inzake zelfde beeld als vorig jaar kan nog vele malen veranderen. Belangrijkste is dat GFS consistent blijft met GFS00. Het is ook belangrijk om niet enkel naar de Oper te kijken maar ook naar de onderliggende leden.

 • Jeroen Maes

  Vorig jaar lange tijd ja maar na die paar dagen west circulatie is het in GFS al gedaan en stijgen de drukwaardes boven de oceaan en Groenland… blokkade zit er net niet in maar lange tijd west circulatie zit al lang niet in de berekeningen en lijkt er ook niet in te komen.

 • Chris Meire

  Vind iemand het erg als ik een conclusie vraag van de run gfs12 op betrouwbare en fictietermijn?heb het deze maal niet helemaal begrepen

 • Kevin Smetryns

  Toch al leuk dat er eerst nog vrieskou komt. Maar lijkt idd uitstel van executie. Uiteindelijk wint de WC sowieso, weliswaar blijven actieve depressies ten noordwesten van ons.

 • Rizky Taufik

  Maar dan zitten we bijna 10 dagen ver, kan nog serieus aan gesleuteld worden in positieve zin.

 • Stephan Valcke

  En op +240 hebben we dezelfde situatie als we vorig jaar lange tijd gehad hebben. Zie bijgevoegd kaartje. Anti winter dus

  https://uploads.disquscdn.com/images/27d818138b172fedad204eb1af2a692148007a48d7c685a83396c1f95b34d793.png

 • Stephan Valcke

  Ik had het vanmiddag nog over de vrees van het Azorenhoog als spelbreker

 • Lijkt niet de meest ideale setting vanwege de forse uitstroom van koude lucht nabij Groenland. We blijven hoogstens onder een inversiehoog zitten, maar goed. Dat kan zeker in het huidig jaargetijde een forse stralingskou opleveren!

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Gaat de site straks dan toch zowaar ontploffen?

 • Stephan Valcke

  Ons hogedrukgebied zoekt op +204 contact met het Azorenhoog

 • Stephan Valcke

  We behouden nog altijd op +198 een oostelijke stroming

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Benieuwd wat ec straks uit de hoed tovert. Gaat hij mee met de twee of blijft hij koppig doen?

 • Goed nieuws trouwens, straks rond 18:00 gaat het nieuwe winterdiscussie december 2016 van start! Alle mensen die willen reageren op de laatste weerkaarten, lees zeker eens de inhoud en laat het reageren maar beginnen. We sluiten deze thread af met maar liefst 800 reacties. Ongelofelijk wat een animo er de laatste weken is op NWBNLX.

 • 156 uur en nu wordt het echt interessant. Transportkou staat open vanuit het oosten en het hoog boven Scandinavië bevindt zich in een vrij gunstige positie om zich aan te sterken. Depressies moeten nu vanuit het westen onder het hogedrukgebied duiken en een trekpaard ontwikkelen in het noorden van Italië! Spannend. https://uploads.disquscdn.com/images/b4ac697ddb03b323d950b99fa8d81f817e3dfb8789d642b8653da3f1cc4ca624.png

 • Pwiew, +138 uur en de uitstroom van koude lucht nabij Groenland is enorm. Normaliter kan dit niet goed gaan, maar met een verzwakte en ontregelde stratosfeer is niets uitgesloten.

 • Stephan Valcke

  Vanaf nu wordt het spannend. op +132 toch beter dan zijn voorganger. Maar nu komt het Azorenhoog piepen. Benieuwd naar het vervolg

 • Jeroen Maes

  Op 120 uur vind ik de vorm van het scandihoog bij GFS veel beter. De kou kan al meer onze richting uit komen en minder het zuiden. Dat gevoel heb ik tenminste;

 • Stephan Valcke

  depressieactiviteit ook iets minder dan zijn voorganger de GFS06

 • Zijn we klaar voor GFS 12:00 en UKMO? Op de termijn 96 uur komt de WAA verder richting het noorden en ontwikkelt er zich een kern van hogedruk in de regio van Noorwegen. Spannende situatie om te kijken waar deze control naar toe wil gaan. Om het overzicht te bewaren, graag reageren in deze reactie door te klikken op ‘antwoorden’. https://uploads.disquscdn.com/images/b9dbde24a1d433376610ab2dcf20c644904b61a81e677394cf4aa9c5b974f9eb.png

 • Je bent een fijne gast, ze zouden eens moeten proberen 😉

 • Kevin Smetryns

  Dat zou dan ook de eerste keer zijn dat de weergoden naar mij zouden luisteren :p

 • Rizky Taufik

  Ik wil gewoon maar aangeven dat er dan misschien voor ons kansen gaan open gaan. Maar de tijd zal het leren.

 • Willem

  Mmm, bij een koude uitbraak in West Canada is de invloed voor ons minder significant. Je kan niet zeggen dat er dan meer kans op een actieve oceaan is of niet.

 • En net op het moment dat de anti-winterslaap wordt geactiveerd, krijg je winter in Europa 😀

 • Kevin Smetryns

  Dat maakt niet noodzakelijk een verschil voor ons 😉 misschien heeft dit zelfs met een versterkende straalstroom te maken

 • Rizky Taufik

  En dit wordt er voorspeld voor rond kerst in Amerika. Om de burger toch maar moed te geven https://uploads.disquscdn.com/images/2a9405c9b6164d342f487585588a1d0354ff4077b5003da4b34d209e0ec79460.png

 • Kevin Smetryns

  Gezien de situatie in Amerika nu, de huidige tendensen in de weerkaarten bij zo goed als alle weermodellen en de versterkende stratosfeer etc ga ik terug in een anti-winterslaap. Mijn gok is dat het niet meer voor 2016 zal zijn. Op het einde wint de oceaan toch altijd als er twijfel is. Ik heb intussen wel al genoeg ervaring daarin gewonnen de voorbije jaren. Hopelijk komt er snel een deftige tendens richting boeiender weer. Op de tijdelijke periode half november na is het al heel lang rustig droog en vrij saai weer zonder speciale (fotografische) evenementen. Zonsopkomsten en -ondergangen niet meegerekend.

 • Ben

  Opties voor de feestdagen blijven nog steeds open :).
  Om alles nog even te relativeren, daarnet nog maar eens gelezen dat januari en februari onze meeste winterse maanden zijn en dat het de laatste jaren zelf zo was dat februari meeste kans op sneeuw geeft, dus komt allemaal goed!

 • Rizky Taufik

  Dit is de nieuwe GFS-pluim aan de hand van GFS06. Control is geen uitschieter meer en meer in het gareel, maar voor de rest blijft GFS vanaf de 2de helft van volgende week kouder dan EC met licht winters weer. https://uploads.disquscdn.com/images/a2dc81335c3be5e7787b5083fa3e6c7c275f873065d2e8f0e184d8330c16a0bf.png
  Benieuwd naar de avondruns en vooral naar GFS/UKMO vs EC

 • Jeroen Maes

  Een echte WC is eigenlijk onmogelijk als je kijkt naar de straalstroom, die meandert te veel. Jammer genoeg heb je hiermee nog bijlange niet zeker echt structureel winterweer maar het zorgt er wel voor dat de kansen er op elk moment toe blijven bestaan.

 • Rizky Taufik

  Al bij al valt GFS06 nog mee hoor. Op de onderstaande pluim die Stephan heeft gepost zie je dat GFS bij het koudere weer blijft tov EC die van kouder weer op termijn niet moet van weten en dat stemt mij enigszins positief. Een echte WC met regen en wind zie ik ook nog niet op de kaarten en al helemaal niet een herhaling van vorig jaar.

 • Jeroen Maes

  Ja maar vanaf +240 is er steeds nog geen 10% die een azorenhoog van 1030 hpa of meer geeft dus de kans is enorm klein dat een Azorenhoog echt invloed op ons gaat uitoefenen.

 • Stephan Valcke

  Ja pas toch maar op van het Azorenhoog. GFS 06 is daar het bewijs van. Hierbij een kaartje op +196 met een opkomend Azorenhoog van 1035hp https://uploads.disquscdn.com/images/8b6d138082a5706adb6e2dcdc1ae9545fc646171ae07a3bef3e12f0fac6a38ac.png

 • Stephan Valcke

  Nieuwe GFS 06 pluim iets kouder dan zijn voorganger. Vooral richting Kerst kiezen meer en meer leden de optie van een Scandihoog https://uploads.disquscdn.com/images/d3e95fddf4ff8ed4d0efd3c4ae49ba310cb40e204eed212647e463729d85ebbf.gif

 • Jeroen Maes

  Azorenhoog heeft weinig kans oftewel een erg slap. Grootste kans op hogedruk boven de 1030 hpa is eigenlijk echt vooral het Europese vasteland. Dit zie je bij de ensembles van GFS.

  Is het dan onmogelijk? Nee zeker niet, maar dan moet zoals jij zegt de hogedruk vooral noordelijker komen te liggen zodat de kou van het oosten bij ons kan geraken. Een andere optie is een enorm hoog bij Groenland maar dat zie je ook niet echt veel bij de ensembles.

 • Stephan Valcke

  Na al enkele dagen de weermodellen te bekijken kom ik persoonlijk tot volgende vastelling.
  De eerste 10 dagen hoeven we geen winterweer te verwachten. En dit om een aantal redenen waarvan ik denk dat de winter geen kans van slagen heeft in deze periode. Eerst en vooral zitten we met meer en meer druk van op de Oceaan. De depressies worden groter en meer in aantal. Volgens mij heeft dit een verband met de toestand in Amerika. Door de kou ginds worden depressies op de Oceaan gestuwd. Door de depressies hier op de Oceaan, komt er telkens druk te liggen op het Scandihoog die zich probeert te ontwikkelen. Gevolg, wordt weggeduwd tot een Eurohoog. En een Eurohoog heeft nooit geen echt winterweer bij ons. Dit Eurohoog heeft dan nog eens een lange adam want kan momenteel de Oceaan op slot houden. Volgende punt dat nefast is voor ons is het Azorenhoog. Ook dit licht op de loer, samen met de depressies op de Oceaan. Beiden acht ik in staat om het vervelende Eurohoog op te ruimen. Maar ja, iedereen weet wat ik bedoel. Azorenhoog + depressies = west circulatie. En willen we dat? No way. Is het daarom hopeloos? Nee, natuurlijk niet. Ik lees hier weeral dingen die ik niet snap. Geen winter meer in december of zelfs weeral een flutwinter….. noem maar op. Wat ik graag al zou zien gebeuren is een afname van de kou in Amerika. Ons hogedruk gebied iets westelijker en ook noordelijker. Dan komen er nieuwe kansen, nieuwe ronden en nieuwe kaarten. Ik hoop nog altijd ,en ga er nog steeds vanuit, op een koud eindejaar.

 • Jeroen Maes

  Klopt, Kerst is altijd wel een risico daarvoor natuurlijk, het begin van de winter… maart en begin april zijn vaak nog zekerder.

 • geert duym

  Dat denk ik persoonlijk ook, het systeem lijkt momenteel vastgeroest, ik denk daarbij ook aan vorig jaar december met toen een stevige hogedrukblokkade over ZO-Europa en nu meer over centraal en West-Europa.

 • Willem

  We gaan toch echt eerst van die Eurohogen moeten afgeraken willen we de koude luchten naar ons kikkerland halen. Dit in combinatie met die enorme koude uitbraak in Oost-Canada (wat de oceaan op volle toeren laat draaien) zorgen er mijns inzien voor dat we zeker voor een dag of 10 op zijn minst niet veel spectaculairs moeten verwachten.

 • Laurenz

  Weet ik,tis te Kik die het probleem heb aangehaald

 • Ben
 • Ben

  Vervolg van de run mag de vuilbak in :).
  Zitten nu op 220H en WC in de maak.

 • Rizky Taufik

  Het is belangrijker wat GFS blijft voorschotelen vanaf volgende week vrijdag/zaterdag. Blijft het bij het kouder scenario dan EC of gaat het EC volgen.

 • Chris Meire

  kan verholpen worden door de desktopversie in te schakelen

 • Ben

  Geduld, er werd hier al meermaals aangegeven dat dit probleem prioriteit heeft binnen het Noodweer-team, geef ze wat tijd :p

 • Laurenz

  Lap,tis weer van dat,half scherm

 • Ben

  GFS 06Z: Op 150H wordt het Scandihoog een honderdtal kilometer naar rechts berekend waardoor ook de kou een honderdtal km verder wegblijft. Nog een gevolg daarvan is dat de depressies vanuit het westen ook dichter komen te liggen

 • geert duym

  Waarschijnlijk zal de oplossing tussenin liggen zoals zo vaak gebeurd!! Alleszins zal het toch saai weer zijn of worden met mogelijk veel lage wolken en ongezonde lucht uit het zuidoosten!!

 • Rizky Taufik

  En ziehier de 15-daagse van EC. Grote verschillen tussen EC en GFS, waarbij GFS kouder is dan EC. Spannend blijft het wel. Wordt het EC die moet toegeven aan GFS/UKMO of wordt het andersom. Wordt spannend deze avond. Op basis van de ochtendruns kun je onmogelijk December al afschrijven zoals sommige hier al weer doen, deze ochtend.
  https://uploads.disquscdn.com/images/45fdc8519b2f4e5f3c27f97d0d1149c2ba0aadb26d6be61ab3b0aefdd81c4ba8.png

 • Laurenz

  Da wel ja nog een geluk.maar de lager gelegen gebieden niet,wa gaat da geven als er met kerst nog niets gevallen is?te bedenken dat belange nog niet alle pistes geopend zijn zal een drukke bedoening worden op de hoger gelegen gebieden.

 • Jeroen Maes

  Op de pistes is er wel voldoende kunstsneeuw denk ik.

 • Laurenz

  En wat te zeggen van de alpen,daar zitten ze ook met de handen in het haar,en wij zitten hier maar te zagen dat de winter niet komt,denk dat het daar veel erger is,als er daar niet snel sneeuw komt kunnen ze wel nekeer zwarte sneeuw gaan krijgen

 • Chris Meire

  Jawadde.deze ga ik inkaderen voor het geval dat we dit nooit meer zien deze winter

 • Kim Jaspers

  Vergeet niet dat we hier nog altijd in een gematigd zeeklimaat wonen en de vergelijkingen met winterweer in Noord-Amerika gaan dan helemaal niet op. Het is hier eerder uitzondering dan regel om stevig winterweer te krijgen dat is nu eenmaal eigen aan ons klimaat. En dat is al eeuwen zo het geval.

 • Laurenz

  Laten we hopen,merk ook de koude die in Amerika zit,wow

 • Rizky Taufik

  Sorry, maar lange termijnvoorspellingen zijn altijd natte vingerwerk.

 • Rizky Taufik

  En hier de GFS-pluim van Brussel op basis van GFS00. Control for president. GFS blijft sinds gisterenavond gaan voor een kouder scenario vanaf volgende week vrijdag met terug winters weer.

  https://uploads.disquscdn.com/images/25a10ec2ed834c95058879194dda9f53cdf606543d0acc61d1931c7300740ff2.png

 • Rizky Taufik

  GFS en UKMO laten vanaf +120 interessante ontwikkelingen zien waarbij de winter binnen handbereik is. Het scandinavisch hoog lijkt niet te zakken door de diepvrieskou in midden- en zuid oost Europa. Gevolg kan zijn een oostelijke stroming voor de lage landen waardoor we ook met vost te maken gaan hebben.
  Hieronder de kaart van UKMO die flink is verbeterd tov gisterenavond https://uploads.disquscdn.com/images/1924569ed92ac585670a320d032f506e4876d41990b1fdfd2a42a4aba36707f9.png. https://uploads.disquscdn.com/images/fd6a817cd4a5e78d1afa2bbc94cda4f01d7210354efc4c06881b224eb15aec44.gif
  En hier het GFS ensemble voor Brussel

 • geert duym

  inderdaad dat eurohoog komt in alle modellen sterk op de proppen met als gevolg een droge decembermaand met hooguit wat stralingskou… Geef mij dan maar een liefst tijdelijke WC met regen en buien en wind dan is er nog iets te beleven. Volgens de langetermijnvoorspelling op meteobelgie zouden we vanaf midden januari en februari onze schade wat neerslag betreft serieus inhalen met veel regen en relatief zachte maxima….Wat denken jullie daarvan maw dan zou de kans op structureel winterweer klein zijn met de vierde snertwinter op rij dus.(al hebben we nu toch al vrieskou gehad)…temeer meteobelgie ook een zachte periode voorspelt voor eind december na de langdurige eurohoogblokkade met inversiekou!!.GFS komt vanmorgen met stevige zuidenwinden voor de kerst maar dat is natuurlijk meteofictie!

 • Laurenz

  Tis spijtig om te zeggen voor ne winterliefhebber,maar als we binnen de 4weken er niet in slagen om winterweer tot bij ons te komen,en hogedrukgebied blijft positie kiezen boven Europa zie ik het mijn inziens somber in voor de komende winter,het mag ne nekeer gaan keren!

 • Precies zo zie ik het ook

 • Stephan Valcke

  Maar daarna vormt zich een Scandihoog. Er kunnen best nog verrassingen volgen de komende dagen

 • Het gaat dan wel mis op 192 uur, maar ik zie zomaar een mogelijkheid om juist op dat moment een hogedrukgebied te creëren boven Scandinavië. Vanavond maar eens kijken in de avondrun. https://uploads.disquscdn.com/images/45170c2ea828258d62b8d78584b56db20439a21904c536bcbd2da9ddc56f32dc.gif

 • ECMWF 192 uur, hier gaat het mis. Kou lekt onvoldoende richting het ZO waardoor er zich geen lagedrukgebied kan afsnoeren op de Middellandse Zee. Hierdoor krijgt de westcirculatie alsnog een kans om zich te herstellen en haar forse straalstroom te projecten op West-Europa. We zeggen dan beter: haal de sleutel maar weer boven 😉

 • Stephan, niet alleen GFS control is goed bezig, ook ECMWF 00:00 is op 168 interessant te noemen. In de verste verte geen WC meer met een zonale stroming voor een lange tijd, maar eerder een duikend lagedrukgebied richting Middellandse Zee. Jammer genoeg is er over het oosten van Europa wel minder kou aanwezig. Ik verwacht dat de weerpluim later vanochtend opnieuw een fractie kouder zal uitpakken. https://uploads.disquscdn.com/images/45170c2ea828258d62b8d78584b56db20439a21904c536bcbd2da9ddc56f32dc.gif

 • Stephan Valcke

  Gefs controlerun is wel heel goed. Koude oostelijke stroming en vrieskou

 • Kasper007 toch… De maand december al afschrijven? Waar is de passie, het enthousiasme en de hoop gebleven. Er zitten weldegelijk goede kaarten in de hele set van ECMWF en GFS. Wat gezegd van UKMO dan. Ondanks een forse uitstroom van koude lucht nabij Groenland is het effect van een krachtige WC nog niet aan de orde. Opvallend trouwens bij winterverwachtingen is de emotionele aard van heel wat reacties (refereer naar gisterenavond). Het is een typische ‘jantje huilt, jantje lacht verhaal’ waarbij alles in het niets zal verdwijnen bij het vallen van de eerste sneeuwvlokken. Natuurlijk moet daar eerst het nodige ongemak, geklaag aan vooraf gaan. Gelukkig is het bijna weekend en kan iedereen weer op zijn positieven komen 😉

 • Stephan Valcke

  Om december nu al af te schrijven is veel te voorbarig. We zijn pas 9 december. We hebben nog 3 weken te gaan

 • kasperd007

  Ik vind EC ook niet goed.
  Ook het licht winters weer voor volgende week is volledig verdwenen.
  Ik zou beginnen een kruis te maken over december en op naar januari.
  Het zou dan wel een keer mogen beginnen gebeuren.

 • Stephan Valcke

  EC tot +120 vind ik niet goed. Geen Scandihoog maar hogedruk ten ZO van ons en wij in een ZW stroom

 • Stephan Valcke

  Met Kerst 12 gr volgens gfs. Maar nog tijd zat om daar iets aan te veranderen hè

 • Bradley Lems
 • Bradley Lems

  00z run is goed te noemen. Hogedrukgebied kantelt waardoor de kou maar een paar 100km van ons blijft. Als er wat kleins verandert kunnen we in de vrieskou belanden maar momenteel blijft het op een schampschot. Hierbij de 18z en 00z op hetzelfde termijn. https://uploads.disquscdn.com/images/d4e013bd39f304f235bc7ae256016cfc40dea2613ac637fdea2677ff46d9e9f1.gif https://uploads.disquscdn.com/images/dfe3b917a82952e0278a2e98558be99829ad4b77623019905d522a4c95101c98.gif

 • Van Laethem

  Maar de kaarten zijn niet goed. Eerst een Balkanhoog, daarna komt dit pal boven België liggen en later in de meteofictie misschien een Kerststorm!

 • Bradley Lems

  Ik denk dat ik algauw niet meer zal reageren op dit soort topics want ik krijg toch maar verweten naar mijn hoofd gesmeten als ik iets vraag. Ik reageer zelden tot nooit als ik geen winterweer zie. Zoals nu heb ik bijna 1 week er niet over gereageerd. Alleen als ik een reactie zie waarbij iemand spreekt over winterweer wanneer ik zelf zogoed als niks zie dan zal ik reageren want kom op er is niks die aangeeft dat we naar -10 s’nachts gaan en vriezen overdag.kijk eens naar amerika als ik dat zie dan wow. Geloof me als ik winter bespeur ga ik er als de eerste bij zijn maar als ik maar verweten krijg dan pas ik ervoor want het minste die ik reageer wordt ik er al op aangesproken. Dit is een discussiedraad niet een ondermijnensdraad ik had een discussie met jeroen meer niet. Als ik wil verwijten zal het niet hier gebeuren. Ik dacht dat dit een discussiedraad was? Niet elkaar op stang jagen. Als het zo een draad is kan je ook discussie’s verwachten.

 • Rizky Taufik

  De GFS-pluim op basis van GFS18, nog altijd beter dan die van EC gisterenavond.

  https://uploads.disquscdn.com/images/faf0bf5a4f1287f626edd5b3737d11c4f98209afa32c54f354214b8ff0d0660a.png

 • Keesjansens

  100% mee eens. De term ‘kleuterklas’ is al gevallen. Zie mensen fel op kaarten reageren zonder deze te kunnen lezen. Lijkt wel invasie van pubers met testosteron schommelingen. Veel zucht momenten al gehad. Deel je enthousiasme en je visie en respecteer anderen.

 • Laurenz

  Op 168u wwa richting Groenland?

 • Paulus Piet

  Hey Dries, ik snap je punt. In de meteorologie is er natuurlijk altijd ruimte voor discussie. Alleen het elkaar respectvol bejegenen en toespreken is hier helaas ver te zoeken momenteel. En dat stoort mij. Ik heb hier andere tijden gekend.

 • Matthias

  Hou wel rekening met het feit dat dit de pubrun is he 😉

 • Jeroen Maes

  +132: Belangrijk verschil denk ik, geen laagje te zien deze run boven centraal Europa die de vorige run de koude lucht onze richting uitstuurde… ff afwachten hoe dat loopt dan.

 • Dries Denolf

  Ik vrees dat je dit niet kunt vermijden. Zeker niet op een weerdiscussiesite en zeker nu niet, want vanavond is er echt wel voer tot discussie en interpretatie van weermodellen. en sommigen hebben nu eenmaal een korter lontje dan anderen

 • Jeroen Maes

  GFS 18z: WAA is weer wat sterker richting Scandinavië en Scandinavisch hoog lijkt zich opnieuw te vormen. We zitten op +120 nu.

 • Willem

  Zo was even weg deze avond, leuke discussies hier.. ?.
  Maar ik denk dat iedereen op 1 lijn zit dat echt winterweer voorlopig niet in de pijplijn zit. Nachtvorst is wel mogelijk lijkt me.

 • Paulus Piet

  Nou, laat ik maar kort en krachtig zijn. Het plezier en de passie die ik beleefde om hier reacties te plaatsen als zijnde toevoegend en noemenswaardig, is stilaan aan het verdwijnen. Als fan van noodweer.be, vind ik dit heel erg jammer. Hoop dat de gemoederen snel bedaren.

 • Rizky Taufik
 • Dries Denolf

  Kjell, als je moet ka…, moet je ka…., niks aan te doen

 • Dries Denolf

  tja, als jij gfs 06 consistent vindt met gfs 12…In Noorwegen zullen ze daar in elk geval anders over denken

 • Dries Denolf

  Ik kan je mening enkel delen. Maar tussen droom en werkelijkheid….

 • Dries Denolf

  We zeggen toch beide hetzelfde: dat het een combinatie van 2 factoren is: invloed van de mens gepaard met natuurlijke cycli

 • Chris Meire

  De kaarten blijven redelijk consistent vind ik.geen shockerende veranderingen met vorige runs

 • Dries Denolf

  Heb het ook nog nooit meegemaakt dat er zo’n tegenspraak is tussen de verschillende modellen. Je zou voor minder doordraaien( dan heb ik het over mezelf, niet over jou).

 • Dries Denolf

  Ik merk eigenlijk ook niks verkeerd aan de uitspraak van Bradley, Chris (Bruggelingen onder elkaar). Echt respectloos lijkt mijn zijn reactie niet. Blijkbaar zet de nervositeit op de kaarten zich over op de kaartwaarnemers. En terecht, want wat de kaarten vanavond allemaal voorspellen , maakt een mens inderdaad tureluut

 • Jeroen Maes

  Het GFS ensemble diende eerder als voorbeeld want uit de laatste zin kon je opmaken dat dat eigenlijk een conclusie was over iets algemeens dus maar ik had het beter moeten verwoorden zodat het niet misbegrepen kon worden, excuseer.

 • Bradley Lems

  Feit: kijk eens terug naar je eerste post, daar staat duidelijk dat je het over het gfs ensemble hebt en niet over algemeen.

 • Ceejay

  Mijn reactie is helemaal niet agressief dat klinkt in de zin misschien zo maar is zo niet agressief bedoeld ook. Als ik het jou persoonlijk in real life zou kunnen vertellen is het horen en het typen en lezen totaal een wereld van verschil.

 • Bradley Lems

  Mij hier direct weer op aanspreken? Man wat is dat hier? De kleuterklas? In plaats van een deftig antwoord te geven op hetgene wat ik mis van het ensemble op een termijn van 5 dagen. Als er zo een verschillen zijn vraag ik om bewijs niet op zo een bekakt antwoord want dat noem ik nu eens zo. Als je mij maar kan aanvallen om een vraag dan vraag ik helemaal niks meer aangezien ik toch maar zo een antwoord krijg.

 • kjell

  Idd laurenz kweet zelfs niet wrm ze op elkaar ka… 😉

 • Jeroen Maes

  Zucht, er zijn ensembles die voor lagedruk boven Scandinavië gaan op 13 December terwijl de oper voor hogedruk gaat dus daar is de onzekerheid nog groter. Ik had het over de onzekerheid in het algemeen niet over leden van GFS, EC en GFS of weet ik wat. Maar er zijn ondertussen genoeg posts geweest, de discussie is nu niet echt belangrijk te noemen.

 • Ceejay

  Tja aangezien ik zou moeten verhuizen naar Siberie omdat er op de Noordpool weinig kou is, en ik de winter beter daar kan opzoeken of hoe je/jullie het ook vermelden omdat ik mijn mening had over komende winter. Klonk en is doordacht en ook Nicolas.
  Shame on you guys.

 • Bradley Lems

  Niet helemaal. 50 jaar geleden was er nog geen sprake van een ijsvrije noordpool in de zomer. Het gaat nu zeker in een versneld proces en eens het permafrost smelt is het gedaan met de mens. De aarde gaat niet vergaan maar wij wel.

 • Bradley Lems

  Aha daar heb je het! Ik heb niet eens gesproken over het europees model. Zeg dan direct in de eerste post als je ec en gfs wilt vergelijken. Mij ging het me om het feit dat zogoed als alle leden van gfs op gelijke hoogte hingen. Ik heb hier geen woord gesproken van ec dus dat is irrelevant.

 • Dries Denolf

  Is altijd zo geweest. vgl de jaren 40 met 50, de jaren 60 met de jaren 70, enz. In die korte periodes van dik 10 jaar gaat het nauwelijks over 1°, maar de cycli zijn er wel

 • Jeroen Maes

  Op de mening mag je wel reageren he, niet persoonlijk idd. Over de winter iets zeggen is nu uiteraard nog onmogelijk. Alles kan snel veranderen.

 • Chris Meire

  Wat je mist?vooral een portie tact in je antwoorden.vooraleer je reageerd, neem eens een pauze en denk na over hoe je je antwoord formuleerde. Beetje respect voor de anderen

 • Jeroen Maes

  Kijk dan gewoon al naar de oper kaarten van GFS en EC voor 13 December. GFS gaat daar al richting een scandihoog, EC totaal niet dus de kaarten die er nu voor liggen zijn niet degene die we op 13 December zelf gaan zien.

 • Van Laethem

  Jullie spreken over ‘vroeger’ en ‘serieuze winters’. Dat was toch ook niet elke winter zo. We leven in een gematigd klimaat. En ja eens om de zoveel tijd kan het zijn dat de Winters een tikje strenger zijn. Nu moeten we vooral niet wanhopen. We hebben nog 3 maanden.

 • Laurenz

  concentratie gasten de gfs 18z komt eraan.gedaan met op elkaar te zitten ka…

 • Bradley Lems

  Als je ziet hoe snel de aarde in 30 jaar heeft opgewarmd zou je denken dat het door ons komt. Of is het juist toevallig dat nu het natuurlijke cyclus van de aarde veranderd in zo een korte tijd?

 • Dries Denolf

  Het zal een combinatie zijn van. Broeikasgassen zullen wel enige invloed hebben op het klimaat. Maar veel meer impact komt door de langeterm schommelingen van het klimaat zelf. We zitten nu eenmaal in een tussenijstijd. en zelfs in die tussenijstijd zitten variaties. Bekijk maar eens de schilderijen uit de jaren 1500 met wijngaarden tot in Nederland met de winterschapsschilderijen van Breugel uit de jaren 1700

 • Ceejay

  Tuurlijk geen probleem maar een mening over de komende al dan niet winter en geen aanval op de persoon zelf op zijn mening, wat men hier wel maar al te graag doet.

 • maxim vh

  How How How. We zijn allemaal vrienden en elke mening is evenveel waard. De mensen die op jouw tekstblok reageren hebben meestal een andere mening maar dat is doodnormaal in een discussie. En nu terug over de weerkaarten 🙂

 • Bradley Lems

  Umm duh? Waar is die onzekerheid? check eens die lijntjes bij gfs die lopen bijna gelijkig?! Zowel de temperatuur als de druk op dag 5 of doe je kaarten niet open die ik post? Man je probeert je hier gewoon uit te praten. Als anderen die onzekerheid zien post het dan want ik ben nu niet mee? Ik zie bijna alle leden op gelijke hoogte aan dag 5? Wat mis ik hier?

 • Jeroen Maes

  Niemand zegt dat je moet zwijgen. integendeel zelfs maar als anderen het niet eens zijn met jou mogen zij dat toch ook zeggen? net als jij doet.

 • Ceejay

  Maar ja ik snap het al, ik zou moeten zwijgen hè? Mooi niet. Dus vlieg mij maar allemaal in de haren, vinden ze leuk hoor.
  Ik heb ook een mening en sta alleen en jullie natuurlijk het vaste ledengroepje he trekken aan dezelfde touw. Tenzij me verwijderen natuurlijk. Zou makkelijk zijn en laf.
  Ik ben tegen niemand als persoon dus onthoud dat goed.

 • Jeroen Maes

  Maar over wat heb je het? Ik zeg dat er gewoon enorm veel onzekerheid is vanaf ongeveer dag 5 en jij begint over dag 9? Ik volg even niet.

  Overigens de zachtere periode nu dachten we allemaal al wel.

 • Bradley Lems

  Ja idd maar is dat natuurlijk of door de mens? 100 miljoen jaar geleden was de noordpool ijsvrij. Dan waren er toen nog geen mensen toch?

 • Dries Denolf

  Omdat dat juist de charme is van die site. Noem mij eens een andere site, waar je als winterliefhebber zo maar je mening over weerkaarten en fenomenen kan ventileren. En natuurlijk heb jij daar ook het recht toe, ook als jouw mening verschilt van de mainstream. Maar ietsje minder agressief zou geen kwaad kunnen

 • Bradley Lems

  We spreken over een termijn van 9 dagen wat voor mij niet geloofwaardig is. 1040hpa is mooi maar doe dat bij dag 5 en ik ga er meer in geloven. Het kan zo lopen inderdaad maar kijk waar mijn realistische kijk op de kaarten me gebracht heeft. Geen teleurstellingen. Want eerlijk is eerlijk he 10 graden is er gekomen wat ik al van vorige week had gedacht. https://uploads.disquscdn.com/images/4fd00e95a9fd8fded48f2cfbe4769a51a82dbe0bcff6a0a9e56e44c8eb886337.gif

 • kjell

  Ik kijk al uit naar het nieuwe artikel! 😉

 • Laurenz

  tschijnt dat de opwarming van de aarde geen fabeltje is

 • Bradley Lems

  Toch heeft ie een punt aangezien we de koudere optie in de herfst gekregen hebben en niet in de winter. Voor mij is 2 nachten met wat vorst geen winter, 30 jaar geleden waren pas winters waar je weken winterplezier had. Nu komt dat 1 of 2 keer voor om de 10 jaar. Ik schrijf zeker de winter nog niet af hoor aangezien het nog moet beginnen maar ceejay moet niet afgeschoten worden voor wat waarheid.

 • Jeroen Maes

  Nee omdat ook de opers al dagen zelfs voor die termijn andere oplossingen geven zeker wat betreft WAA. Kijk maar naar het ensemble voor de druk.

 • Ceejay

  Evenals ieders reactie en mening aanvaarden voor sommigen hier 😉
  Hoef ik daarvoor niet naar eender waar te verhuizen om winter te hebben!!!!!!
  Als er echte winters waren vroeger hier, waarom nu dan niet meer?
  Waarom dan al die commoties en reclame maken hier met nutteloze en niet uitgekomen verwachtingen? Aangezien het toch veel minder tot amper winterweer komt in West-Europa? Juist toch?

 • Dries Denolf

  Eigen schuld, Nicolas. Het is jouw artikel, je moet het maar zo boeiend niet maken

 • Bradley Lems

  Waar? Omdat 1 of 2 leden niet meegaan met de rest? Man dat geloof je toch zelf niet hé?? https://uploads.disquscdn.com/images/d47a8ca0028056670b4b9bc9fbb086760debc051573e75448e3cd5f30530b046.gif

 • Jeroen Maes

  Klopt, 13 December is in het GFS ensemble ook al dagen lang de eerste dag dat er 1 of meerdere ensembles voor koud weer gaan en dat is amper 5 dagen vooruit ondertussen. Dat gaat niet plots uitkomen maar het zegt veel over de onzekerheid vanaf die dag.

 • Haha, was ik ook even vergeten! Thanks Jeroen voor de reminder 😉

 • Laurenz

  de winter is 8 dagen bezig ceejay,geduld is een mooie deugd

 • Jeroen Maes

  De Noordpool is de laatste tijd ook al meer een risico, mss beter Siberië ofzo. 😉

 • Dries Denolf

  Je maakt die opmerking wel op 8 december. De meteorologische winter is amper 8 dagen bezig

 • Ga ik helemaal mee akkoord.

 • Dan zal een verhuis naar de Noordpool een betere optie zijn 😉 Je moet nu éénmaal aanvaarden dat het in West-Europa veel minder tot dergelijk winterweer komt zoals je stelt. 2012-2013 waren in dat opzicht uitzonderlijke jaren.

 • Dries Denolf

  Zou niet teveel waarde hechten aan het EC-ensemble. Een waaier van leden die variëren ts +15° en -10° vanaf volgende vrijdag, maar daar ergens tussen de oper. Voorlopig weet ECMWF het echt niet.

 • Ceejay

  Dries, als afsluiter zeg je: “mogen we tot nu toe zeker niet klagen over de winter” …
  Noem jij dat winter??
  Oke die paar dagen met stralingsvorst met lokaal 1 ochtendje breekbaar natuurijs is bij lange na nog geen winter toch??
  In mijn ogen en dat van echte winterliefhebbers is winter een winter met langdurige standvastige vorstperioden die met regelmaat vlug terug keren en van tijd tot tijd bakken met sneeuw en vele ijsdagen … dat…is winter!

 • Top Tim, fijn om je te verwelkomen in de discussiedraad! Tips zijn altijd welkom!

 • Dankjewel Lorenzo, we willen ons graag verbeteren dus bij feedback, mail gerust naar info@noodweer.be. Welkom op onze website trouwens!

 • Normaliter is daar weinig aan te wijzigen. Het gaat ook behoorlijk snel met de reacties waardoor het nogal druk kan worden op de frontpage.

 • Laurenz

  weg daarmee,trekt weer op niets,die depressie zou beter nekeer tot ver naar het oosten trekken,dat alles nekeer goe geschud wordt boven europa

 • Laurenz

  kzou nu toch wel nekeer wa sneew willen zien zenne,of een goeie stormdepressie da alles ne keer goe wegblaast en nekeer wa roet komt gooien in da dom hoog boven tvasteland want begint op mijn zenuwen te werken

 • Laurenz

  weet ik dries,eigenlijk zouden ze cfs moeten deleten,alles trouwens boven de 240u

 • Dries Denolf

  Merk dat de reacties niet chronologisch staan, ook niet in de introductiepagina. Kan dat verholpen worden, of laat het ondersteunend systeem dat niet toe?

 • Dries Denolf

  Heb toch mijn twijfels over CFS, vooral omdat ze zich te graag concentreren over onvoorspelbaar weer over een maand of meer

 • Dries Denolf

  GFS 12 kent voor het eerst een uitloper naar eerst het NO, later meer N. Daardoor lucht uit Scandinavië. Jammer genoeg is door de uitloper van het Eurohoog de t° daar redelijk opgewarmd, waardoor we nog altijd geen echt structureel winterweer krijgen, maar wel inversiekou. Is de 3de koude periode in zicht? Het gaat tenslotte slechts over 1 run. Bovendien nog altijd geen tekenen van sneeuwval. Maar laat ons redelijk blijven, als die situatie zich voortzet, mogen we tot nu toe zeker niet klagen over de winter

 • Laurenz

  cfs neemt dit al op in hun kaarten,maarja,wa gaat er weer van uitkomen

 • Hopen dat de Amerikaan deze keer wint 🙂

 • Stephan Valcke

  Slechte run. Weg ermee

 • Kevin Smetryns
 • Kevin Smetryns

  Tot op +192 alvast niet.

 • Stephan Valcke

  Inderdaad. Ik vermoed dat het einde van de run terug met een NW stroming zal eindigen. Bij +192 een ZW stroming maar met een opkomend azorenhoog die de stroming kan doen kantelen

 • Chris Meire

  Potje poker weer tss de verschillende modellen ja?

 • Stephan Valcke

  EC is met een run bezig die niemand hier wilt zien vermoed ik

 • Bwa, dat weet je eigenlijk niet. Als de warming er voor gezorgd heeft dat we toch enkele dagen in de vrieskou kwamen te zitten heeft het weldegelijk iets opgebracht.

 • Ceejay, de opmerking van Stephan Valcke dekt de lading volledig. Rood heeft hier dus niet de kleur van warmte maar van hogedrukimpulsen. En laat dat gunstig zijn in die weerkaart.

 • Stephan Valcke

  Rood en blauw hebben hier niets te maken met temperaturen aan de grond, maar met hoge druk en lage druk. In hoge druk ligt de temperatuur hoger omdat warmte stijgt en zo een hogedruk gebied ontstaat. Omgekeerd met lage druk. Koude lucht is zwaar en zakt. Vandaar lage druk.

 • Ceejay

  Wij zitten in het meer dan rode gebied dus zal zeer zacht uitvallen zo te zien?? Berekend op veel zachter dan normaal?
  Weet niet wat voor moois hieraan is hoor.

 • Kevin Smetryns

  De vorige warming heeft niet erg veel opgebracht voor ons uiteindelijk. Hopelijk bij deze toch iets anders (als deze warming blijft in ons kaarten)

 • Jeroen Maes

  Ik zag het ja, de warming verbetert voorllopig van run tot run, enkel in de 06z run dacht ik was die er amper.

 • Downwelling van dergelijke warming zou dan ideaal gepositioneerd zitten eind december/begin januari – putteke winter en een verboden hoog regio IJsland/Groenland. Laat de winter maar komen 😉

 • Thomas

  Warming ontwikkelt zich goed in de 12z. Mocht deze krachtig genoeg zijn zou vanwege de positie een exponentiële hogedruktoename zichtbaar kunnen zijn boven Groenland. https://uploads.disquscdn.com/images/b986959e1d05f5da6a2ff735917ab389d07ed7944d4c64877e765e4dae108f2b.png

 • Goedenavond volks, hou deze avond onze website extra goed in de gaten. De winterdiscussie van 2016 gaat straks de deur uit met een uitgebreide analyse van een hele set parameters zoals status El Nino, La Nina (ENSO), polar vortex, stratosfeer, SAI-index en wat is het nog allemaal. De QBO niet te vergeten 😉

 • Goedenavond Rob, thanks foor de feedback. We gaan met je uitleg aan de slag.

 • Willem

  Idd maar het net niet verhaal is hier weer van toepassing. Iets tss scandi en eurohoog. Maar voor hetzelfde geld is dat een uitbijter die onderaan in het ensemble ligt, wat niet goed is. Deze zou moeten bij de warmere leden zitten en dan kan er nog aan “gesleuteld” worden..

 • Rob van der Linden

  Hoi, helaas nog niet geheel opgelost:
  In IE en Chrome werkt alles behalve de 72Hrs. tabel (niet zichtbaar) en in Firefox kun je geen land selecteren, geen plaats in Belgie zoeken en de tabel voor Brussel grote markt staat er ook niet

 • Kevin Smetryns

  Ja en nee. Bij een klassiek eurohoog walmen de zuidwestelijke zeeluchten tot bij ons. In deze run gebeurt dat net niet. De wind wordt wel zuidelijker maar nog geen echte atlantische zuidwestelijke stroming. Opnieuw eerder inversieweer met nachtvorst. Fris maar niet koud dus.

 • Willem

  Zakkertje naar ons vriend eurohoogje wellicht…

 • Kevin Smetryns

  Er is nog steeds bijzonder veel onzekerheid tussen de verschillende modellen en modelleden. Ik gok dat het wel niets te zacht zal worden tijdens de feesten.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Wie weet sluiten we zowaar 2016 mss nog wit af.

 • Kevin Smetryns

  Over GFS gesproken: veel betere WAA en vorming (tijdelijk?) scandihoog. Zeelucht wordt hier afgesnoerd. https://uploads.disquscdn.com/images/5293dff2b9e650c436a21904f69e554eefbd99cb906bcc23c6b571e087dc799c.png

 • Niels2a
 • Dit soort weerkaarten willen we zien Kevin. Bedankt voor je bijdrage.

 • GFS 12/00 en dat op 132 uur een fors verschil met 06:00 run van deze ochtend. Er ontstaat zowaar een Scandinavisch hogedrukgebied boven Noorwegen. Uitkomst kan compleet anders zijn dan de voorganger. We volgen het mee!

 • Kevin Smetryns

  Terwijl GFS 12z 08/12 loopt toch nog effe CFS bekijken en die opteert nog steeds voor een patroonswijziging na Kerstmis die een week of 2 zou duren. Zuidelijke depressies. https://uploads.disquscdn.com/images/17a1472e97946a65e7204e3de0f7c3f8d7bdf66d8762e12b15bddf706df6cba1.png https://uploads.disquscdn.com/images/235ee171c947bb4a649eb6cee4677dd6482d56d5bc066711856103c2a96c97a8.png

 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik

  Nog een bemoedigden twetse van Matt Hugo van ongeveer 1 uur geleden: EC Seasonal Dec update is out and maintain s northern blocking voor de rest van de winter. Men verwacht een negatieve NAO voor de rest van December en Januari. Geen garante op succes voor onze contreien, maar we moeten positief blijven ook al waren de kaarten deze ochtend niet goed, vooral EC was verslechterd.
  En 30 minuten geleden heeft hij het volgende getweet. 06Z GFS ENS still sticking to the trend of the last few days Note too how deep cold/low pressure over NE USA eases. too. important.

 • Rizky Taufik

  Zit er al een 2-tal dagen in de runs. Hij heeft nog verder getweet: Well the EC00 maintain the uncertainty and overall a SW’ly type trough the 240hr. Little evidence 264hr. Onwards for any blocking. EC more unsettled while GFS blocked/colder.

 • Willem

  Tip voor diegene die al eens willen proeven van sneeuw en koude. Vanaf morgen komt in de great lakes de snowy belt weer aan de buurt met de koude uitbraak daar. Als je de webcams bekijkt van Buffalo/Syracuse/Rochester zal je er net als “zelf” inzitten.. :). Echt de moeite en heel veel webcams te vinden op het net. Misschien kan de mod hier even enkele mooie cam links achterlaten.

  https://uploads.disquscdn.com/images/3097a5694381342737fa892e77a9cdaeab7160d24e6f8ada2b3961bef51444b1.jpg

 • Robin van Hove

  op 7/12/2015 zat ik idd van het zonnetje te genieten met 14 graden … op 7/12/2016 was het net 10 graden dus volgens mij gaat deze december gemiddeld 4 graden frisser zijn door het nu al feller is afgekoeld …

 • Ben

  Ja is iets wat me ook opvalt, dat die ‘meteofictie’ al een paar dagen redelijk consistent is. Hopen dat dit de komende dagen wordt bevestigd en dan blijven de kansen op een winsterse herfst nog steeds behouden.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Thanks. Heb nog een probleem. Mss alleen bij mij. De link op jullie fb werkt niet.

 • Stephan Valcke

  Bedankt hoor

 • Problemen met het weer op locatie zijn ook opgelost! We gaan nu aan de slag met een fix voor de gebroken website op mobile waarbij het scherm soms maar half wordt getoond. Stay tuned folks!

 • Jeroen Maes

  Vanaf 17 December vind ik hem goed en de blokkade nabij Groenland-Azoren tegen 20 December staat er ondertussen al 8 runs in.

 • Van Laethem

  De nieuwe van GFS vind ik persoonlijk beter. Wat denken jullie?

 • happy godutch
 • Paulus Piet

  De bijgevoegde kaartjes laten toch iets anders zien. 😉

  Archief kaarten kun je hier terug vinden; http://www.wetterzentrale.de/de/reanalysis.php?jaar=2016&maand=11&dag=25&uur=0&var=1&map=1&model=avn

 • happy godutch

  Ik kan de geschiedenis niet meer terug zien op meteociel maar volgens mij wat de afgelopen tijd zo opviel is de de enorme variabiliteit van de gfs van run tot run

 • Kim Jaspers

  Eurohoog valt nog mee onder een afkoelend continent in deze periode van het jaar. Het is het Azorenhoog dat eerder de grote boosdoener is lijkt me.. Al zijn ze allebei liefst te vermijden uiteraard 😉

 • Paulus Piet

  Opvallend de laatste tijd is toch de standvastigheid van het model GFS. GFS voorspelde eind november al een arctische uitbraak boven het centrale deel van de Verenigde Staten aan het einde van de eerste week in december. En daar is ze tot op de dag van vandaag bij gebleven. https://uploads.disquscdn.com/images/78ec7068cfd68b87eb49619f533d63925560ce0c4468d3577bbda5b43d5fdb8e.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/af02fc564169a3f6f39143d28ae6707d32712557cb0ce39a8c28b85b6396305d.png

 • Ben

  Nog iemand waarbij de GFS 06Z blijft hangen?
  Die van mij update niet verder als de 42H kaart 🙂

 • Kim Jaspers

  Onze free-lance meteoroloog uit de UK komt vanochtend met volgende mededeling:

  “00Z GFS ENS at least showing some consistency over potential pressure anoms with again HP over the UK potentially relocating to the NW” https://uploads.disquscdn.com/images/f24855d69d12f65eb88c4fd6705fa008cab6cc4a17a0d4a26af2639f1888b525.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/da775cfec1116e9a9d6218fb3bc6f62466878fb8d63a3f33c9f0cbf6105ad7ad.jpg

 • Kim Jaspers

  Het blijft interessant om volgen!! Ideaal zou zijn vlak voor Kerst een Noordstroming… en daarna de diepvries in. Nu vraag ik veel uiteraard. 😉

 • Goed dat je de PV aanhaalt. Momenteel is deze behoorlijk van formaat waardoor een groot gedeelte van de VS met lage temperaturen te maken heeft. Omdat we altijd met yin en yang te maken hebben vallen zitten we nu aan de verkeerde kant van de medaille. Op de lange termijn zien we echter een verschuiving van de PV naar het westen richting Canada. Een eventuele blokkade kan dan westelijker uitkomen boven onze omgeving. Het Chinees weermodel CMA heeft de mooiste oplossing vanmorgen. Die verplaatsing van de PV vind ik een goed punt die je aanhaalt! https://uploads.disquscdn.com/images/32d86cf547ab2af1463b78d0c1191d1cfd2ccf84676c46aedb726a762c46a3b7.png https://uploads.disquscdn.com/images/c1f95adc510dc630f02ae2c20ec719231f7edb5b98d0a12fbc727b9ed285c05b.png https://uploads.disquscdn.com/images/56fbd0b799b8f18bd811c5d5178ef44d168cf69adb115ffded8fe4a83694d781.png

 • Als ik twijfel aan de oplossingen van ECMWF dan vergelijk ik altijd als eerste met UKMO. Op 144 uur zie je kleine maar zeer belangrijke detailverschillen ontstaan voor het vervolg in de run. ECMWF laat de westcirculatie er wat inkomen omdat het hogedrukgebied net niet genoeg aansterkt en aanpunt naar het noorden. De depressie druk lijkt net wat sterker berekend op de Oceaan. UKMO voorziet meer WAA waardoor het hogedrukgebied iets noordelijker aanpunt en het depressiegeweld weet tegen te houden. Het is dus allemaal wel heel nipt. Ik geef het voordeel van de twijfel nu aan UKMO gezien ook de uitkomsten van de andere weermodellen. https://uploads.disquscdn.com/images/224f24a7b821f369967e626fb0255e4aee0e473dbbe9d6f6b26c073b62ce439c.gif https://uploads.disquscdn.com/images/3b1c83e52ce2158223c7b51a0a1986864c15680c19e462117a3bf867abdea956.gif

 • lieven

  De ochtentruns hebben de weinige koude uitschieters die er nog waren nog verder in de verdrukking gejaagd. Vrijwel alle leden gaan nu voor een vrij saai weer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar tot rond 17/dec.

 • lieven

  Dat Azorenhoog ligt in de weg voor structureel winterweer.

 • Dat is precies op tijd dan voor sneeuw in de Alpen voor de kerstgangers want die zaten hem alweer te knijpen! Ik hoop van harte dat dit uitkomt voor hen.

 • Rizky Taufik

  EC240 heeft een ander scenario maar met betere mogelijkheden richting kerst, geen eurohoog te bekennen en een oceaan die rustig blijft. met ook een daling van de luchtdruk in de MZ. En vanaf +216 ontstaat er een poolhoog en geen paarse poel aan de overkant van de oceaan.
  https://uploads.disquscdn.com/images/2416ac6971055ef4aedade5c75a18df8576ade354459b80818304994c75890e1.png

 • Stephan Valcke

  Verrassende EC run de https://uploads.disquscdn.com/images/9e5281c16fa0b22e99ea38d0b8c005e2f623cc27824caff9e12b1e3d5b16ea40.gif ze ochtend. Geen scandi hoog maar wel een NW stroming waardoor het Eurohoog opgeruimd wordt. Van mij mag het gerust. Dan zijn we van het saaie hogedruk weer vanaf. Alleen hecht ik er nog niet veel geloof aan.

 • Van Laethem

  GFS blijft bij zijn standpunt maar is iets beter in het latere vervolg van het verhaal. Voor volgende week een graad of 7 en weinig tot geen neerslag (buiten zondagochtend)

 • lieven

  Steeds meer leden van GFS gaan voor de normale variant. De koude lijkt tot 15/12 alvast geen kans op slagen te krijgen.

 • lieven

  Totaal geen winterweer in de hoofdrun. Tot 15/12 mogen we nu wel al zeker de winter afschrijven.

 • Rizky Taufik

  Ook bij GFS18 blijft de oceaan min of meer rustig en momenteel een herhaling van zetten. Het wordt pas interessant als we de gevolgen zullen ondervinden van de verplaatsing van de Polar Vortex naar Canada. Dit zit nu op +75 tot +150. Voordat deze verplaatsing uitwerking heeft op de troposfeer zijn we 10 dagen verder. Misschien dat deze verplaatsing tot gevolg heeft dat de fase van de straalstroom meer naar het westen is verplaats. Hierdoor kan de WA ook westelijker plaatsvinden (ten westen van het VK ipv boven Scandinavië.) Wanneer de overige condities goed gelijk blijven maakt scandinavische HD meer kans.

 • Jeroen Maes

  Overigens zie je na dit en dus opnieuw in de meteofictie dat hogedrukgebied dat van Amerika komt verbinding maken met Groenland en een blokkade vormt, als dat hoog bij ons kan wegzakken krijgen we hiermee een noordwestenwind wind.

 • Jeroen Maes

  In GFS 18z zie je vanaf ongeveer +162 uur WAA richting het noorden die er daarvoor totaal niet inzat.
  Bij +198 uur zit de WAA al dichtbij Groenland.

 • Jan Vdb

  https://uploads.disquscdn.com/images/8072bc2df33a7d62ddd8c6c96000f05958f17b85f536f10ae2a97d6c3bfa36b7.png https://uploads.disquscdn.com/images/76cb430c2e19b36f9e5eb35c38ace282065488dcc2368f598380592ebf454cd6.png https://uploads.disquscdn.com/images/d0265f951cef7df0ab57d902a82386460d3b1d031459e27930e799de854ff5aa.png

  als we de laatste run en het noorderlijk halfrond kijken,dan zien we dat een uitbraak van artische lucht naar het zuidoosten stroom,dat zou voor een wc kunnen zorgen,of alles opkuisen zoals op de afbeeldingen hiieronder,op de laaste kaart zie je winterkaart. is puur speculatie dat laatste.
  afwachten wat die uitbraak ons zal geven,

 • 14 dec 2007 uit het archief. Inversiehoog met in het vervolg aanvoer van een koudeputje uit het oosten. Na een wc rond kerst kwam met de jaarwisseling een Scandihoog op de proppen met aanvoer van echte transportkoude! Ik moest even aan de huidige kaarten denken, het kan dus gewoon. 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/5d051f35f0dc59c03d33c9215bb724d9a5085439afcb911d7c16bed40752492b.png https://uploads.disquscdn.com/images/01f4472fc107db56cfee9921f309b1acb2728f49cd9ac24e25fc272795a4433a.png

 • Maak ze daar in het middelbaar maar eens serieus wakker en dat ze dringend de site van noodweer.be in hun favorieten moeten zetten. De ambassadeur, Jeroen, hebben we reeds in onze rangen 😀

 • Jeroen Maes

  O leerkracht, indien je in het middelbaar stond had je meer tijd want daar zijn het examens nu (ik doe ze als leerling). 🙂
  Maar geen probleem, dan weet ik dat die nog komt.

 • Jeroen Maes

  Klopt het gemiddelde van de ensembles zit vanaf 13 December gewoon op het gemiddelde van Deceber dus in feite is alles wat we daarover zeggen puur speculatie. Maar ook dan vind ik het net leuk om de ontwikkelingen te volgen en trends te zoeken.

 • Klopt helemaal Jeroen en terecht dat je de vraag stelt, maar je moet begrijpen dat met de recente upgrade van de frontpage van noodweer.be (vandaag) de tijd mij heeft ingehaald. Morgen opnieuw voor de klas en nog wat voorbereiding voor het 2e leerjaar te doen. Op donderdag of vrijdag komt er een update aan.

 • Dries Denolf

  De pluim is idd consistent en geeft vriestemperaturen met 24u uitstel tov de vorige run. Maar hebben we hier niet gewoon met stralingskou te maken door de positie van het Eurohoog en is er voorlopig nog geen structurele kou?

 • Dexy Roelvink

  50-50% min of meer. We zullen zien!

 • Rizky Taufik

  En dit is de GFS-pluim, ook niet slecht en we weten allemaal dat GFS de nacht temperaturen altijd te hoog rekend. https://uploads.disquscdn.com/images/72944c380b412f522aeb8c2ad8a328d6644253ec500db3508105e0292bc29db1.png

 • Dat klopt maar wat niet is kan nog komen natuurlijk en er zijn nog tal van andere oplossingen mogelijk om tot winterweer te komen. De pluim vanavond is toch al weer iets hoopgevender. Dat hadden sommige niet verwacht denk ik. Ik ben bewust wat voorzichtig geworden maar deze pluim straks binnen de betrouwbare termijn dan wordt het echt interessant. Positief is ook dat de kans steeds groter wordt op (pittige) nachtvorst. Dan is deze decembermaand toch al lekker bezig hoor!

 • Rizky Taufik
 • Er zijn nog enkele foutjes die mensen terecht melden! Als jullie mensen kennen die sterk zijn met websites en ons willen ondersteunen in het verbeteren van de omgeving! Mail via info@noodweer.be

 • Jeroen Maes

  Kwam er vandaag niet nog een artikel overigens? Niet dat het perse moet natuurlijk maar ik dacht dat dat gisteren werd gezegd, vandaar mijn vraag. 🙂

 • De weerpluim vind ik vanavond eigenlijk echt wel goed. Stralingshoog die verlenging kan krijgen in de onzekere termijn richting een winterse optie met aanvoer van continentale koude. Ik heb slechtere pluimen gezien! De eerste weerfoto werd trouwens vanavond goedgekeurd! Proficiat Van dycke Luk (bekijk via https://www.noodweer.be/weerfoto/id/11/

 • Dries Denolf

  Een dikke 10 voor de nieuwe layout

 • Dries Denolf

  Ook het ECMWF ensemble blijft consistent en plaatst het hoog ten N boven de Benelux. Ook de bifurcatie blijft duidelijk

 • Dexy Roelvink

  EC Pluim: Neiging tot bifurcatie (tweedeling) in de loop van volgende week. Flink wat modelberekeningen die de maxima zo rond het vriespunt laten uitkomen. Gezien het feit dat de koude leden tot nu toe steeds gelijk hebben gekregen gedurende deze (pré-)winter, zou het mij niets verbazen als de koude helft in de pluim het nu ook weer gaat winnen. https://uploads.disquscdn.com/images/7f1cc5c66a19f6746196df900c7770dbccf0c2dfcf93bc3a30b97b75c7077c07.png

 • Dexy Roelvink

  EC Pluim: Neiging tot bifurcatie (tweedeling) in de loop van volgende week. Het koude gedeelte bevat veel modelberekeningen die de maxima zo rond het vriespunt laten uitkomen. Gezien het feit dat de koude leden tot nu toe steeds gelijk hebben gekregen gedurende deze (pré-)winter, zou het mij niets verbazen als de koude helft in de pluim het nu ook weer gaat winnen.

 • Dries Denolf

  Zolang die depressies zo zijn uitgediept (740 hPa) maakt het Azorenhoog volgens mij geen kans om aan te punten met het Groenlandhoog

 • Als het Azorenhoog mooi aanpunt boven het Groenlandhoog heb ik geen probleem met het Azorenhoog. Ik maak me meer zorgen om de lagedrukgebieden nu juist bij Groenland.
  De winters van 2009, 2010 en 2011 hadden allen een hoog nabij Groenland/IJsland

 • Dat willen we zien, de blokkade meer naar het westen.

 • Jeroen Maes

  Mijn kaarten gaan over het hoog boven Amerika die voor een blokkade zou zorgen bij GFS. 😉

 • Dries Denolf

  Een pre-historische weerkaart, een echt museumstuk

 • Dries Denolf

  Is daar trouwens al een tijdje zo. Enkele dagen was verkeer in Roemenië onmogelijk door sneeuwval

 • Dries Denolf

  Dat het hoog naar het NO afbuigt

 • Dries Denolf

  En het spijtige is, dat we er al enkele keren dichtbij zijn geweest, maar steeds ontbreekt er een dominosteentje. Zoals nu het Genualaag

 • Dries Denolf

  Kloipt, maar door het ontbreken van een koudereservoir kun je nooit tot structureel winterweer kome Nu blijft het beperkt tot inversiekou

 • Dries Denolf

  Maar als we realistisch zijn, is er in geen enkel model nog maar een aanzet dat het Eurohoog zich goed positioneert. En dat is al een hele tijd zo

 • Dries Denolf

  En Thomas, al een tijd dat we nog een PV of split van je gehoord kregen. Zit er zelfs in de troposfeer geen enkele aanwijzing?

 • Jeroen Maes

  Dat is voor onze omgeving al vrij uitzonderlijk winterweer ja. 🙂

  Maar zolang we niet in maart of april zitten best mogelijk.

 • Dries Denolf

  Er is wel stralings- en inversiekou, maar niks structureel. Nergens wordt ook maar een aanzet tot langdurig winterweer met sneeuw in stelling gebracht

 • Dries Denolf

  Misschien toch maar beter een pluim geven, want als je een dik pak sneeuw wil geven, zal dat in elk geval niet voor de 1ste 10 dagen zijn

 • Dexy Roelvink

  Wat een enorme hoeveelheid kou gaat er vanaf volgende week dinsdag richting Griekenland en Turkije. Daar wordt het echt voor langere tijd (zeker voor die contreien) erg koud.

 • jurgen
 • Jeroen Maes

  zorgen?

 • Dries Denolf

  +240 is inderdaad ver, maar het zit al enkele dagen in de runs en dat baart zorgen

 • Dries Denolf

  gfs 00: het laag boven Groenland is verder uitgediept (tot 970 hPa) en dus sterker dan het Scandinavisch diep, waardoor het Eurohoog telkens naar het O weggedrukt wordt ipv de andere richting of naar het N. Daardoor komt structureel winterweer vanaf Scandinavië er nooit door

 • Jeroen Maes

  Geweldig dagboek vind ik dat persoonlijk, je kan je er echt in inleven. Ik vond het in elk geval geweldig om te lezen een paar weken geleden.

 • Jeroen Maes

  Niet heel handig maar een oplossing bij mij is om de desktopversie aan te vragen. Dan heb je nooit half scherm.

 • Dat is vermoedelijk een probleem op caching niveau. Ook dat nemen we mee naar de optimalisatie van de site komende weken. Bedankt voor de feedback!

 • We gaan ermee aan de slag, probleem ligt bij het thema dat moeite heeft om een responsive houding te serveren naar de gebruiker. We openen een support ticket bij Boss theme.

 • Stephan Valcke

  Ik ook

 • Jeroen Maes

  Aanvullend op wat ik daarstraks schreef over GFS met die hogedruk uit de verenigde staten die een blokkade zou vormen. EC berekent op +216 gewoon bijna hetzelfde wat dat hoog daar betreft als GFS, het beweegt ook oostwaarts.

  https://uploads.disquscdn.com/images/222b95f05cbce8dfaf5ae8e5b4d2e733e5ea0fbc3e02e9fbc5523078228ccfc2.png
  https://uploads.disquscdn.com/images/05ad756e32d9b5007427733f3a58114e008af7a5d81d4e2707bac0becfdbbc96.png

  Op +240 zie je ook gewoon dat oostwaarts verschuiven. +240 uur is ver vooruit maar het zit al 5 runs in GFS en nu ook in EC dus dit lijkt redelijk betrouwbaar, de blokkade die daarna zou moeten volgen is wel nog een stap verder natuurlijk.

  https://uploads.disquscdn.com/images/deb8e1cf55f0978a5d81e856fbca64078892d2ba5c91f5c45e52b0948b66a1e2.png
  https://uploads.disquscdn.com/images/87dc093b9c00b99f0a41fd86012986ad106885be33f9cd4fae7a873c5654451e.png

 • Rizky Taufik

  Vergelijkbaar met GFS op +240, vindt die van deze ochtend veel mooier. Maar we hebben het dan over een termijn van 10 dagen. nog genoeg tijd om te verbeteren. Positief aan EC is dat het een goede run is tem +216.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Heb nu op dit moment half scherm.

 • Stephan Valcke

  Maar 240 is er teveel aan. Hogedruk wordt helemaal plat gedrukt

 • Kim, we vinden dan ook waardevol dat je ons komt versterken met je inzichten! 🙂

 • Stephan Valcke

  EC op 216 is niet zo slecht. Hogedruk krijgt wat versterking van het Azoren en zo blijven wij in vrij koude ZO stroming

 • Rizky Taufik

  Misschien nog een kleine opmerking en misschien ligt het aan mijne laptop, maar ik heb gemerkt dat op de homepage de reacties niet echt up-to date zijn. Ik bedoel aan de rechterkant op de homepage kunt ge de reacties zien, maar die zijn niet up-to date. Maar misschien is dit ook de bedoeling.

 • Laurenz

  6 december 1962 : Bijzonder winterweer! Zonnig en koud, ja erg koud in de ochtend. Zo heeft De Bilt om 9 uur nog –9,5 ; om 15 uur lijkt het wel lente , zonnig en windstil weer bij +8 ! Nog steeds ligt daar het hogedrukgebied boven midden-Europa met aldaar veelal overdag lichte vorst. En wat doen de oceaandepressies? Die banen zich een weg naar noord-Scandinavië en hebben daar weer een portie zachte lucht binnen gebracht. Helsinki +4 tegen Lyon –4 Jawel, in de middag om 13 uur MET.

  7 december : Er zit verandering in de lucht. Een knaap van een depressie bij IJsland doet een aanval op ons sinterklaaswintertje. Terwijl in noord-Rusland weer een portie kou uit de poolstreken binnenstroomt, steekt bij ons een zuidenwind op en neemt de bewolking toe. Het blijft koud, want zoals gezegd, in Frankrijk is ook koude lucht aanwezig. Het is overdag juist kouder dan gisteren met +1. Samen met de opstekende wind zorgt dit voor een veel lagere gevoelstemperatuur. Om middernacht geeft De Bilt –3 op. Lijkt dus nog steeds op winter, maar dat kan niet lang meer duren.

  8 december : Die dag herinner ik me nog goed, al was het alleen al door de begrafenis van koningin Wilhelmina. Ik zie een kille, winderige en grauwe dag voor me, met het daarbij behorende slechte humeur van het eind van een koudeperiode. Een front van de IJsland-depressie nadert nu snel over Engeland en zal morgen de bezem door het Midden-Europese wintertje halen. Later, bij het lezen van het prachtige boek van Hans de Jong : “De barre winter van 1890/91”, zag ik ineens de merkwaardige overeenkomst : oranjevorst overlijdt aan het eind van de herfst en een strenge winter volgt. Koning Willem III overleed op 23 november 1890. Het water viel die dag met bakken uit de hemel. Maar op 25 november viel de vorst in, waarmee een eerste koudegolf een feit werd. Lees verder het boek maar.

  Koudegetal : 24,1

  IV Intermezzo met dooi en stormachtig weer

  9 december 1962 : De winter is op reces. Heel Europa wordt schoon geblazen door een diepe depressie voor de kust van Noorwegen, met een kerndruk van 965 hPa. In de ochtend staat er een stormachtige zuidwestenwind. Hoe de winter zich zou herstellen, is op deze kaart nog niet te zien. We wachtten af. Alleen kapper Flink in Almelo, die wist het al : er komt een strenge winter.

  10 december : Herfstweer met veel wind en vrij hoge temperaturen. We gaan het miniwintertje van sinterklaas al weer vergeten. Een nieuwe depressie ligt al in de startblokken bij IJsland. Je ziet wel weer, dat de straalstroom iets naar het zuiden trekt boven Europa. Daardoor krijgt koudere lucht al weer de kans om Scandinavië in te trekken.

  11 december : Nog steeds herfstweer. Veel wind, regen en temperaturen boven normaal. De IJsland-depressie heeft zich naar de kust van Noorwegen verplaatst. Er zijn aanwijzingen, dat de atmosfeer in het noorden van Scandinavië tot rust komt. Dat betekent misschien wel weer nieuwe opbouw van kou. Wij zitten in de wachtkamer van Thialf.

  12 december : Het is frisser geworden, eigenlijk een “normale” winterdag. Een beetje zon, een hagelbuitje en een temperatuur van 6,5 overdag en –1,2 in de nacht. Opvallend op de weerkaart is, hoe snel de straalstroom weer het zuiden in duikt bij de Britse eilanden. Het gevolg is, dat de kou het noorden van Scandinavië weer binnen sluipt. Koude lucht bereikt ook ons via een lange omweg over zee. De kern van de depressie ligt bij Oslo; eromheen stroomt koude lucht de Noordzee op. Bij ons gaat de wind naar NW draaien en dat zal volgens het KNMI leiden tot lagere temperaturen.

  13 december : Het is vrij koud, maar vorst zit er niet echt in. Zoals gebruikelijk half december is er een levendige depressie-activiteit op de oceaan. Tussen IJsland en Groenland ligt al een nieuw exemplaar om Europa te bestoken met zachte lucht. Vooral in Scandinavië is het koud geworden, tot –25 toe. De kou stroomt al uit richting Denemarken, maar het KNMI maakt korte metten met de hoop op vorst : de wind gaat naar zuidwest en de temperatuur omhoog.

  —————–

  14 december 1962 : Vandaag gaan we een stapje terug richting herfst. De wind draait naar zuidwest en de temperatuur gaat omhoog. Geen uitzicht op winter. Anders is dat in Scandinavië, waar het plaatselijk 25 graden vroor de afgelopen nacht.

  15 december : Ogenschijnlijk een normale december-situatie. In de nacht heeft de van IJsland komende depressie een stormachtige zuidwestenwind veroorzaakt. Het is daarbij zacht, met in de nacht tot +9 graden. Opmerkelijk is wel, dat de kern van de depressie over het Skagerak naar zuid-Zweden is getrokken en daarmee de kou in het noorden ongemoeid laat. Daar ligt een uitlopertje van een hogedrukgebied in de poolzee, dat daar rustig winterweer veroorzaakt. Op de oceaan heerst een uitgesproken midden-december toestand : een komen en gaan van depressies, gestuurd door het Azorenhogedrukgebied. Wat gaan deze depressies op termijn doen? Gaan ze een zuidelijker koers zoeken of gaan ze een aanval doen op de kou in Scandinavië? Eén ding is al duidelijk uit het weerbericht : de volgende depressie, nu nog tussen Schotland en IJsland liggend, gaat ons een stormachtige dag bezorgen. En dan?

  ——————-

  16 december 1962 : De stormdepressie, die vannacht korte tijd westerstorm veroorzaakte, is snel naar noord-Duitsland getrokken. Bij ons is het een sombere, kille dag met een afnemende noordwestenwind en af en toe een bui. De temperatuur daalt weer, omdat de aangevoerde lucht van noordelijke oorsprong is. In Scandinavië en noord-Rusland neemt de kou geleidelijk verder toe; het is daar tot op grote hoogte koud. Opnieuw buigt de straalstroom weg naar het zuiden, waardoor de kou in het noorden bestendig lijkt.

  17 december : Vandaag een normale dag met gemiddeld ongeveer 3 graden. De oude depressie ligt nu boven west-Rusland met een uitloper over Denemarken naar het noorden van de Noordzee. En het wordt een constante in het verhaal : de kou in het noorden weet zich te handhaven. Er lijkt nu een afzonderlijk hogedrukgebiedje boven noord-Zweden te ontstaan. Het is echter te zwak om voor ons veel te betekenen. Toch begint het spannend te worden. Een nieuwe depressie bij IJsland lijkt nog geen haast te maken om naar Europa te trekken. Wel nadert een frontensysteem, dat morgen regen of sneeuw gaat brengen.

  18 december : Het weer suddert een beetje voort, met af en toe een bui en weinig zon. Het frontensysteem van een depressie bij IJsland trekt over ons land, maar komt boven Duitsland tot stilstand. Scandinavië en Rusland vormen nu een groot koudegebied, dat de neiging vertoont om zich uit te breiden naar het zuidwesten. Gaat het gebeuren? In die tijd waren we voor informatie afhankelijk van de weerberichten en “het weerpraatje” op de radio. Van het KNMI natuurlijk. Dat weerpraatje was een fenomeen : in de vooravond, ik geloof om kwart voor zeven of zo iets, zorgden we er voor, dat de radio aan stond op de gewenste zender. Kan Hilversum 1 of Hilversum 2 geweest zijn, meer was er niet in die tijd. Hoe dan ook, een deel van het gezin, met name mijn vader, mijn broer en ik meldden ons voor de luidspreker. “Stil jongens, het weerpraatje..”, klonk er dan in de woonkamer. Of : “.. harder!..”. Gemopper op de achtergrond : “Altijd dat weerpraatje, dat weer komt toch wel.” Wij konden in zo’n spannende situatie de woorden wel uit de luidspreker trekken. En dan die neutrale nieuwslezersstem, alsof het gedrukt stond, prachtig! Zo’n weerpraatje gaf dan inzicht in de ligging van de weersystemen, hogedrukgebieden, fronten, koude luchtmassa’s, enzovoort. We vernamen die avond, dat de vorstgrens van Hamburg over Praag naar het zuidoosten lag en daar vrijwel tot stilstand was gekomen. Zou de vorstgrens binnenkort onze kant uit komen? Zou er weer zoiets gebeuren als vorig jaar, toen vlak voor kerst een prachtige vorstperiode begon?

 • Kim Jaspers

  Op het andere forum sprak ik van een eventuele poorwevelsplit later in de run maar daar werd niet op gereageerd of word ik weggelachen.. Een hele andere manier van kaarten bespreken hier heb ik al gemerkt

 • maxim vh

  YES!! Ziet er echt veel beter uit! Ik zou je graag een pluim geven, maar ik denk dat ik jou (en nog andere medewerkers + mensen op het forum) gelukkiger kan maken met een dik pak sneeuw 😉

 • Rizky Taufik

  Zitten toch wel een aantal aardige tussen hoor in GFS12. De oper op zich is misschien niets best op de langere termijn, maar tussen de afzonderlijke leden zitten er een aantal aardige tussen.

  Lid 4 op +132
  https://uploads.disquscdn.com/images/d1ccb723da51ec4d92e56cc66c961b82529a1010415822ba8a2ec360d64899fc.png

  Lid 12 op +276

  https://uploads.disquscdn.com/images/5f93c4df36f547719ce828f185e6cbf098a2d6ad6c4bcef86a0bea1ef2b33d9c.png

  Lid 12 op +270

  https://uploads.disquscdn.com/images/4ef5deeb0ecacd24b59126cc19d6169912f8039253805a0875495b930bf01a58.png

  En zo zijn er nog een paar aardige kaarten binnen het ensembles zelf.

 • Laurenz

  dank u nicolas om dit zo snel mogelijk op punt te stellen.een dikke pluim en een bank vooruit:-)

 • Stephan Valcke

  Prima. Want met die halve schermen was dit heel vervelend.

 • UPdate website. De frontpage werd aangepast met een betere navigatiestructuur voor de bezoeker. De linkerkant (blauw) scrolt nu normaliter ook mee naar beneden. Als de problemen nog opduiken van halve schermen, geef het ons door! Trouwens, er is een nieuwe feature beschikbaar die jullie eigen weerfoto’s toelaat op onze website! https://www.noodweer.be/weerfoto/

 • Van Laethem

  Graag onderbouwde discussies. 21 december? Gaat de tijd al niet snel genoeg?

 • Stephan Valcke

  Die Azoren is inderdaad al heel lang een probleem. Maar laat ons toch hopen dat de puzzelstukjes eindelijk eens goed vallen he

 • Jeroen Maes

  In de meerderheid van de ensembles kwam dit scenario wel terug. Weliswaar de ene keer met een erg korte verbinding tussen Groenland en de Azoren, de andere keer dan weer een enorm sterke blokkade met 1050 hpa net onder groenland (de eerste kwam het meeste terug). Ik heb vooral op dit gelet maar ik had wel de indruk vooral winterse kaarten te zien met veel hogedruk in het noorden dus ik denk in bijna geen enkele run de volledige run pure WC.

 • Willem

  Stephan, te veel details mijns inziens om te kunnen spreken van niet ver af. Vooral die Azoor is geen ontkomen aan denk ik. Moet maar eens kijken hoe hoog hij staat in de kaarten..

 • Willem

  Ik vrees dat dit in deze periode nu de ontbrekende sleutel zal worden om die kou naar ons te trekken. Maar ik hoop alvast van wel natuurlijk.

 • lieven

  De vooruitzichten zijn wel anders (maar dat zijn dan ook maar de vooruitzichten), maar de komende dagen lijken sterk op een kopie van dezelfde periode vorig jaar, alleen die echt hoge temperaturen blijven (voorlopig nog) achterwege.

 • Kim Jaspers

  Klopt. Het is dit jaar toch wel enigszins anders op de weerkaart hoor. Ben het ook niet eens met het feit dat de situatie te vergelijken valt met vorig jaar… helemaal niet zelfs.. en dan nog minder als je er de stratosfeer bijneemt.. er zit weer een “warming” aan te komen als we de voorspellingen mogen geloven. Ik heb trouwens in de laatste GFS een bijna poolwervelsplit mogen aanschouwen.. dit wel nog in het “droomgebied”.. De kansen op écht winterweer lijken mij dit jaar veel hoger te zijn. Vrijwel al onze koude en strenge winters begonnen meestal na de feestdagen of zelfs pas in de loop van januari.. Check de winterhistorie er maar eens op na 😉

 • Thomas

  21 december? Bij mijn weten is dat pas binnen 2 weken…

 • maxim vh

  Correct, ik ben van mening dat het niet meer gaat gebeuren in december. We zijn bijna 21 december (niet dat dat veel uitmaakt) en we hebben nog geen standvastig winterweer gezien in de kaarten. Dat is volgens mij een signaal. Ik schrijf de winter nog niet af maar ik denk dat het voor januari zal zijn.

 • Stephan Valcke

  ver af is het niet. Kwestie van details

 • Ik denk dat ECMWF inderdaad boeiend zal zijn om te zien of het hoog boven Scandinavië zich voldoende kan oprichten. Een trekpaard regio Italië zou een droomscenario zijn!

 • Willem

  Nog even wachten op het Europees model voordat we weer een beetje wijzer worden. Maar mijns inziens moeten de realisten wel niet worden afgeschoten door de positivos. Echt winter weer is momenteel ver af.

 • Rizky, rustig blijven is het advies dat ik samen met de andere moderatoren hoog in het vaandel draag. Laat ons proberen om hier rekening mee te houden. Censuur en het overmatig verwijderen van reacties doen we voorlopig niet aan mee aangezien het weer nu éénmaal een gevoelig onderwerp is (voor zover het binnen de perken blijft).

 • Jeroen Maes

  Toch een interessant gegeven die meteofictie. Je ziet al 5 runs op rij na +200 uur dat er een groot hogedrukgebied ligt van Alaska tot het oosten van de Verenigde staten en elke run sindsdien scheid er een stuk zich af, dat zich dan verplaatst richting het oosten om dan een blokkade te vormen op de Atlantische Oceaan. Het gevolg is in de laatste 2 runs een noordwestenwind met een depressie die vanuit het noorden over ons trekt en een oostenwind veroorzaakt. In de 00z run daarvoor en de 12z run van gisteren bleef de de druk aan onze kant van die blokkade te hoog heb ik de indruk om met zo’n depressie een noordwestenwind te krijgen. De 18z run van gisteren is zoals de 06z en de 12z run vandaag alleen zonder vervolg. Het enige echte verschil dan tussen de 06z run en de 12z run is dat bij de 06z er lagedruk bij Scandinavië bleef en de hogedruk op de Atlantische Oceaan bleef. maar in de 12z run schuift die hogedruk van de blokkade door richting Scandinavië waardoor we wel in een oostenwind blijven.

  Belangrijkste is dus voorlopig dat die blokkade een trend lijkt die GFS steeds opnieuw weergeeft.

 • Van Laethem

  Dat is wel helemaal juist. We wachten met plezier het vervolg af.

 • Stephan Valcke

  maar de depressies zorgen dit keer niet voor een strakke ZW stroming en nogmaals er is in de laatste jaren nooit zoveel kou en sneeuw geweest dan dit jaar in Siberie. Dit door de warme noordpool. Dit is een belangrijk brongebied. De temperaturen van zeewater zijn ondertussen al een heel stuk lager dan vorig jaar. December en november hebben al meer nachtelijke kou gehad dan vorig jaar samen…..

 • Rizky Taufik

  Man, ge zijt aan het muggenziften en de negatieveling aan het uithangen dat het niet mooi is. Sorry Nicolas voor deze woorden. Tot het einde van de kaarten is er geen enkel zicht op absurde warmte zoals vorig jaar in December.

 • lieven

  We zijn nog maar december begonnen he, voorlopig blijven dat eurohoog en het Azorenhoog wel de kaarten te domineren in de non-fictie.

 • Rizky Taufik

  Da bedoel ik ze in mijn eerder post. Bedankt voor de diepere toelichting.

 • lieven

  ik zie eigenlijk nauwelijks verschil met GFS12 voor datzelfde tijdstip

 • Stephan Valcke

  Vorig jaar zaten we gedurende lange tijd met een platgedrukt Azorenhoog tot over het zuidelijk deel van Europa. De depressies trokken massaal van ZW naar NO boven ons hoofd. Wij zaten gedurende december, januari en deels februari in een non stop ZW stroom met lucht van subtropische oorsprong. Nachtvorst was er in geen velden te bespeuren. Temperaturen in de dubbele cijfers en dan meer richting 15 graden dan 10 graden. Een geblokkeerd patroon tot en met. De runs waren eindeloos lang hetzelfde. Van begin tot einde. Nu ligt het mijn inzien heel anders hoor. Een kleine verschuiving brengt ons in de winter. Vorig jaar niet. En de brongebieden waren zelfs ook niet koud. Nu wel.

 • Kijk trouwens ook allemaal eens naar UKMO 12:00. Interessant!

 • kjell

  Zeg wel, tis vreed.

 • Om toch maar even nuance te brengen in berichten zoals, het zal toch niet uitkomen. Dit is GEM 12:00 op relatief korte termijn. Goede WAA richting het Noorden, tijdelijke versterking hogedrukgebied regio Scandinavië en instroom van koudere lucht vanuit het oosten. Enkel het trekpaard in de omgeving van Genua ontbreekt om hier iets interessants mee te doen. Het geeft maar aan dat er weinig moet juist vallen om de winter tot in het westen te krijgen. Helaas lukt dat niet in deze run. https://uploads.disquscdn.com/images/3068254f37ff91b3520b6c25973d0c5d24c50028cbea1d5f35c4c2b93945ca94.png

 • lieven
 • lieven

  Je zegt daar iets: de stromingskaarten verschillen niet zo erg veel van die van vorig jaar. Alleen worden we nu (voorlopig) nog iets meer onder de vleugels van de hoge druk gehouden. Bekijk bijvb. eens de kaart van 7/12/2015 en vergelijk die met vandaag: je ziet amper verschillen !

 • Stephan Valcke

  kern trekt jammer genoeg ten noorden van ons.

 • Stephan Valcke

  Ik vind de huidige run best interessant. En ook het vervolg op +216 ziet er leuk uit. Slaagt een depressiekern te duiken en ons in een polaire luchtstroom te brengen? Benieuwd.

 • Rizky Taufik

  Wat zijn we weer lekker negatief zeg. December 2015 vergeten zekers?

 • lieven

  Geen wind, geen neerslag en enkel wat nachtelijke stralingskou. Hopelijk brengt de zon wat kleur in dat saaie weer !

 • Rizky Taufik

  GFS06 bedoel je zeker.

 • Van Laethem

  Idd. Buiten wat lichte nachtvorst volgende week geen structureel winterweer. EC afwachten.

 • Zoals beschreven in de update enkele minuten geleden, het laag dat op de top van de WAA ligt (tussen IJsland en Noorwegen) was niet aanwezig in de 12:00 run.

 • lieven

  Non-fiction van GFS12 is achter de rug … nu nog enkel de kaarten die toch niet uitkomen.

 • lieven

  Beter ? Een krachig Azorenhoog vormt nu samen met het eurohoog een bijna rechtlijnige glijbaan vanuit het ZW. Vergelijking met situatie vorige jaar gaat eerder op.

 • Stephan Valcke

  Momenteel een betere run vind ik dan deze ochtend. Hogedruk boven Scandinavie komt iets beter uit de verf op +174

 • lieven

  ik vroeg me al af waar Nicolas het interessante opmerkte aan deze run. Verschillen met vorige run tot 120u waren miniem.

 • Chris Meire

  interessant en 20 minuten later saai?Hoe kan een run zo verschillend geanalyseerd worden?

 • lieven

  We gaan alvast een zeeeeeer saaie volgende 7 dagen tegemoet. En als het wat tegenzit wordt het nog mistig ook. Azorenhoog gaat weer richting 1030 HPa, kwestie van het eurohoog nog wat bij te staan.

 • Chris Meire

  Ola.spannend

 • lieven

  Drukopbouw boven Scandinavia is opnieuw iets minder sterk …. uitkijken naar koers van die Azorendepressie

 • GFS 12:00 wordt reeds interessant vanaf +84 uur. Geen laagje in de buurt die de WAA daar kan beperken in het noorden. Dit kan een interessante run worden!

 • Dat klopt ook! Nu zien we ze vaker maar ze houden ons ook voor het lapje.

 • Rizky Taufik

  Ja 2009, sneeuwresten die dag ook te Ukkel, dus dat was geen witte kerst hoor. Vindt sowieso die regel beetje vreemd en belachelijk die men hanteert. Er moet om 8 uur sneeuw liggen volgens hun regel, dus als er 2 uur later een stevige bui overtrekt met een aantal cm’s is er al geen sprake meer van een witte kerst, want om 8 uur was het nog groen. Mijn ouders moesten er toen ook mee lachen toen we dat hoorde op de radio dat we een witte kerst beleefde. De laaste echte witte kerst en voor mij tot hier de enigste is die van 2010.

 • Stephan Valcke

  Heb ook die indruk maar heb daar geen verklaring voor

 • kjell

  We moeten niet klagen, we hebben al meer vorst gehad als geheel vorige winter. En ja het word zachter maar hoe lang? Mssn maar een week en daarna weer geleidelijke daling. Niet vergeten de beste wintermaanden zijn jan-feb en maart kan ook nog serieus winterweer brengen denk maar aan 2013.

 • Stephan Valcke

  Laatste witte kerst dateert van 2010. Dus binnen de 4 jaar zou het nog eens prijs moeten zijn

 • Laurenz

  hoe komt dat eigenlijk dat dat eurohoog er constant is,was dat vroeger ook zo?ik vind dat dit de laatste jaren meer en meer voorkomt.zou dit eventueel iets met de opwarming te maken kunnen hebben of ben ik verkeert?wordt daar enige vorm van onderzoek naar gedaan of is dit volkomen normaal?

 • Stephan Valcke

  Dat dacht ik ook Lieven ?

 • Jeroen Maes

  Deels akkoord, ik ben echt wel tevreden met het winterweer dat we al hebben gehad maar uiteraard kan het beter, zelfs veel beter maar liever dit dan warmte. (met dit bedoel ik wat we al hebben gehad van vriesweer en koude dagen)

 • Stephan Valcke

  Nee, maar vorig jaar heb ik er maar weinig gezien. Zelf in meteofictie. ?

 • Jeroen Maes

  Ik denk nog iets minder, tenminste bij dat lijstje van Frank De Boosere is de eerste in 1906 en sindsdien zijn er 11 geweest. En dan hadden we nog zowel in 2009 als in 2010 een witte kerst. Heb wel geen idee of er meer geweest zijn in Nederland, van Frank De Boosere is puur in Ukkel en om 8 uur s’ochtends.

 • jurgen

  Gisteren nochtans wel hoor !!

 • lieven

  Daar kan nu moeilijk iemand op dit form niet mee akkoord gaan !

 • lieven

  is het niet zowat 1 kans op 10 gemiddeld ?

 • lieven

  In de meteofictie zijn winterse kaarten in de winter niet ongebruikelijk ….

 • Stephan Valcke

  Eerlijk gezegd is dit een weertype die ik echt niet leuk vind. Droog, zacht, geen wind, geen dynamo, geen afwisseling echt saai, saai weer. Geef mij maar transportkou of een N- NW stroming met talrijke winterse buien met de mogelijkheid tot een witte verrassing. En als het dat niet is , eens een storm of dergelijke. Maar een Azorenhoog of Eurohoog, pfff neen dank u. Dus van mij part mag de bezem er eventjes door, al waren we maar van dat anti winterse hogedruk weer af. Want hogedruk met zuidwestelijke aanvoer : neen dank u.

 • Stephan Valcke

  GFS komt sowieso met een winters patroon op langere termijn.

 • Rizky Taufik

  Een witte en koude kerst is sowieso eerder uitzondering dan regel. Dat is nu zo en dat was vroeger ook zo en bij onze grootouders ook zo. Kijk maar eens op de website van Frank De Boosere. Een mooie lijst met de jaartallen van een witte kerst.

 • Rizky Taufik

  Toch een groot verschil tussen EC en GFS als je de kaart op +240 bekijkt. Maar bij GFS zie je het wel goed komen erna. Bij GFS06 zie ik toch een 11-tal leden die vanaf +120 met winterse opties komen.
  GFS
  https://uploads.disquscdn.com/images/e4cfd4621d08b48a1df554adb283a9b37369b17f30ecc64473a89a5a7307df6c.png
  EC
  https://uploads.disquscdn.com/images/ae382b46962023d785f687ca30072d7dbcf791c643a56d06de72d956a9957961.png

 • Jan Vdb

  ja zoiets 😀

 • Jeroen Maes

  Idd, ook opvallend in de modellen vind ik dat er gewoon enorm veel mogelijkheden zijn om tot winter te komen. Een puur scandihoog kom je wel zelden tegen. Eerder met een blokkade bij Groenland-Azoren of via hogedruk boven het noorden van de Atlantische Oceaan.

 • Chris Meire

  dat willen we niet want dat brengt bij ons een WC circulatie

 • Willem

  Het balkanveeg patroon??

 • Jan Vdb
 • Net GFS 06:00 eens bekeken en het valt me op dat daar heel wat leden winters van aard zijn vanaf 120 uur. Zo kan het inderdaad komende 24 uur nog alle kanten uit met de weermodellen. Even afwachten wat FIM en GFS parallel uit de hoed tovert.

 • lieven

  GFS06 is meer van hetzelfde als de vorige run. Om de koude verderzettingen te ‘activeren’ is de koers van de depressie ter hoogte van de Azoren belangrijk. Als deze zuidelijk genoeg tussen de Azoren en het Iberische schiereiland kan doordringen (en niet noordelijk afbuigt), dan laat die toe de hoge druk in onze omgeving meer westelijk te laten uitbreiden, waardoor de stroming voor onze gebieden van Zuid richting Oost wordt gedwongen.

 • Stephan Valcke

  Klopt. Maar is duidelijk dat het wel nog alle kanten op kan. Kerst is nog 18 dagen . Is trouwens de oper van Gfs hoor

 • Willem

  Idd, zou prijs zijn in dit geval. Enkel jammer dat die control héél weinig ondersteuning kent momenteel. Staat al enkele runs onderaan in het ensemble.

 • Stephan Valcke
 • Willem

  Wellicht 95% kans op nat en te zacht als we de voorbij 20 jaar meenemen in mijn berekening… ;). Maar je mag hopen op de enkele koud oplossingen. Ik zal samen met je een kaars branden maar het zal wellicht dat eurohoog niet omhoog liften.

 • Van Laethem

  Willem misschien kan jij voor ons ook al de Kerst van 2025 voorspellen?

 • Willem

  Ik denk dat het ondertussen wel al duidelijk aan het worden is dat we terug een groene kerst krijgen.. Gewoon normale temperaturen in het verschiet, niet meer/niet minder. In vergelijking met vorig jaar is het wel een verbetering. Hopelijk blijven onze brongebieden goed koud zodat we later deze winter ook nog eens een veeg krijgen.

 • Chris Meire

  GFS pluim vind ik dan weer dramatisch, met de control die in de 14 daagse moeite heeft om onder de 6 graden te duiken overdag, en bijna geen enkele member naar het vriespunt. hmmm, pffft

 • Chris Meire

  Akkoord, maar ik merk toch meer clusters onder het vriespunt nu, en dieper onder het vriespunt, of zie ik dat verkeerd?

 • Rizky Taufik

  15-daagse EC-pluim, iets opgewarmd, maar nog altijd terug licht winters weer vanaf 13/12. https://uploads.disquscdn.com/images/11b3639c6333149821296750ea4fea8835fd878c56621811b4b449d7804d5a02.png

 • lieven

  juist ja, nog even goed wakker worden 🙂 … net aangepast

 • Zit ook in GFS, maar niet bij de oper. Ik raad je aan om via de link die ik hieronder toevoeg de verschillende oplossingen te zien van het Amerikaans weermodel GFS. Hierbij bekijk je de clusters en de kans van slagen. Heel handig om dit mee te nemen in de huidige situatie.
  http://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/expertcharts?LANG=en&MENU=0000000000&CONT=euro&MODELL=gefs&MODELLTYP=2&BASE=-&VAR=cslp&HH=228&ZOOM=0&ARCHIV=0&RES=0&WMO=&PERIOD=

 • Van Laethem

  GFS 00 zal je bedoelen?

 • Rizky Taufik
 • lieven

  GFS12 stelt de winter opnieuw uit.

 • Klopt, ik vind de druk van die depressies net te groot om het hogedrukgebied bij ons op de goede plaats te krijgen voor transportkoude. Een flink koude en relatief grote poolwervel (lagedrukgebied) boven Groenland/Alaska zorgt er voor dat er geen fatsoenlijke hogedruk opbouw mogelijk is boven Groenland. Ik zie dit liever wel. We hebben nu wel te maken met een blocking patroon die voorlopig in stand blijft, de druk boven de oceaan moet minder gaan worden. Dus minder paarse kleuren op de weerkaart boven Groenland. Andere gebieden zoals de Balkan en Griekenland krijgen juist wel te maken met winterse koude. De hele blocking moet eigenlijk voor ons westelijker uitkomen en meer aanpunten naar het noorden tot boven Scandinavië. De poolwervel is daar nu net te krachtig voor boven Groenland. https://uploads.disquscdn.com/images/8909e2116f00bc982f246ddab7beab85da6032ec80b488cd8ee3d63e6bebf7c1.png https://uploads.disquscdn.com/images/c360c4d9a3d3b9408dcf9f14c1a140ed2a9dc9bd3581bf1617a0d2042f593cad.png

 • Rizky Taufik

  Misschien heb ik het verkeerd gezien, maar ik heb de indruk dat EC de blokkade beter berekend en niet laat wegzakken dan bij GFS. Je ziet dit ook bij de ochtendkaarten van EC, waar de blokkade beter is gevormd en op het einde van de run zelfs is verbeterd. Pluim maar weer eens afwachten zekers.

 • Dat laatste is natuurlijk ook een wens, dan moet er wel een ander stromingspatroon op de weerkaarten gaan komen!

 • Rizky Taufik

  GFS is de laatse 2 runs iets opgewarmd vanaf de 15de.

 • Van Laethem

  De GFS pluim blijft ook boven de 5°C steken. Bij ECMWF nog steeds neerslag zaterdag op zondag en daarna kouder (oper) maar de spreiding blijft groot.

 • Van Laethem

  Als ik het goed heb zie ik in de GFS 00 veel depressies opdoemen uit het Westen, maar deze worden steeds geblokt door een sterk hoog over West Europa. Aan het einde zien we een NW ontstaan.

 • Dries Denolf

  Ik snap je redenering niet helemaal, Nicolas (die van de bifurcatie wel, natuurlijk). Maar waarom zou een zachte onderbreking een terugkeer van de kou tegenhouden? Tussen de 1ste en 2de koude periode zat toch ook een korte zachte periode?

 • Dries Denolf

  Ik bewonder je realisme, Arjan: te fragiel om er al in te trappen. En die regen op zaterdag komt elke run terug, zonder dat ik op de kaarten zie waar die regen vandaan komt

 • Dries Denolf

  Vind eerlijk gezegd dat de laatste gfs run (18z), met zo’n pak tegenstredigheden zit, dat je er geen enkel logica in ziet: een wirwar van hoogs en laags

 • Dries Denolf

  Wil de pessimist niet uithangen, maar wat realisme zegt dat er ook niet veel moet gebeuren om in minder koud weer te zitten. Wat realisme zorgt dat een eventuele teleurstelling niet zo hard aankomt

 • Dries Denolf

  Enkele zaken die opvallen na gfs18 en EC12:
  1) EC12 legt het Eurohoog ten N van de Benelux, gfs legt die ten S
  2) EC12 is een bevestiging van eerdere runs met een koude oper, gfs wisselt koude met warme oplossingen af. Afwachten blijft de boodschap, maar vanaf volgende week zouden we kunnen een koude periode tegemoet gaan
  3) De kou bij ECMWF is stralingskou, geen structurele kou uit het oosten
  4) het ensemble van EC blijft erg voorzichtig te interpreteren: op een bepaald ogenblik geeft de hoogste member een t° verschil van 25° met de laagste
  4) Zoals Nicolas zegt: duidelijke bifurcatie, waarbij de helft van de members het hoog ten N van ons legt, de andere helft ten S. Het kan nog alle kanten uit
  5) zoals Arjan zegt: als de oper bevestigd wordt, wordt de atrmosfeer in elk geval stevig afgekoeld en een witte kerst eventueel voorbereid

 • Rizky Taufik

  Als sneeuwliefhebber mis ik toch de sneeuw ze.

  Ziehier de EC-pluim zuid-nederland, al bekend dat ik die representatief vindt voor het centrale deel van belgie Na een zachtere periode, beginnen we terug aan aan een licht winterse periode vanaf volgende week Dinsdag. Dit zit er nu al een paar runs, dus vasthouden zou ik zeggen. Deze maand bevalt mij wel tot hier toe en wie weet leidt dit tot het grotere werk in Januari en Februari. Het enigste dat ik mis is sneeuw als sneeuwliefhebber. https://uploads.disquscdn.com/images/acd44da5b08dc4ab2075f74761cfea1e02efc990e3d05d6153154bbd62e2455f.png

 • Jan Vdb
 • Jan Vdb

  oper is koude uitbijter ,gezien de weerkaarten van oper ec ,zie terug inversie ,pluim is tegenstrijdig .afwachten,positie van hoog is nog niet echt denderen,lijk terug naar eurohoog tegaan,hatelijk dus,kou terug naar oost europa

 • Welkom Jens, fijn om je opnieuw te zien reageren tijdens de winterse episode!

 • Jens Pinoy Soenens

  Nu moeten we zoeken achter leden die boven de 10 graden gaan, vorig jaar moesten we zoeken naar leden die beneden de 10 graden gingen (bewijze van spreken). Er moet niet veel gebeuren of we zitten in winterweer. Er moet natuurlijk nog flink aan gesleuteld worden.

 • Jeroen Maes

  Klopt, maar de trend richting koeler weer zit er ook bij GFS al wel lang in.

 • Veel liefhebbers hebben ons waarschijnlijk reeds toegevoegd, maar ik plaats het graag nog even opnieuw onder de aandacht voor de nieuwe mensen die reageren. Instagram gebruiken we voor het uitlichten van de weerfoto’s van onze volgers alsook onze eigen foto’s! Even volgen dus: https://www.instagram.com/noodweerbenelux/

 • maxim vh

  Ik wil de sfeer niet breken maar als je naar de pluim kijkt kan het nog alle kanten uit. Positief is wel dat de koude leden elke run toenemen.

 • Die OPER mag er zijn en we zien een trend richting bifurcatie. Een tweedeling in de weermodellen waarin de koudere oplossingen zijn toegenomen tegenover gisteren. Jammer dat de koude episode momenteel wordt onderbroken door een zachtere variant. Ik ben bang dat de koude oplossingen vanaf vrijdag opnieuw gaan verdwijnen wanneer de weermodellen de zachtere output meenemen in berekening.

 • De Oper van het Europees weermodel heeft er alvast zin in. Klein beetje ondersteuning, maar nog niet genoeg. We trappen er nog niet in. Overigens staat er nog steeds een portie regen op het programma dit weekend. https://uploads.disquscdn.com/images/277a679a020a79629fcf24556b43870735b9c8f1179feed73db6d64eebc67a04.png

 • Jeroen Maes

  Gemiddelde gaat vanaf volgende week ook nooit meer ver boven de 5 graden in deze pluim. En dan is er nog heel veel tijd voor echt winterweer. 😉

 • Jeroen Maes

  Toch een erg koude pluim van EC vanaf volgende week maandag. Nog geen 5 graden maximum en elke dag vorst.

  https://uploads.disquscdn.com/images/07f2c66f2763c40c5e60bdb1b8863fb264fac6cc492aa64f2c8a2c01410030bb.png

 • Moeten we maar eens gaan opvolgen. De warming zit er al weer een tijdje in zo. Dat zou toch wat moeten gaan opleveren zou je denken. Ik denk dat Nicolas dit wel meeneemt in zijn nieuwe artikel 😉

 • Inderdaad, voorlopig is dat de juiste prognose. Laat dan de sneeuw er met kerst maar inkomen wat mij betreft!

 • Paulus Piet

  Helemaal mee eens. Dit is gewoon een goed begin van de winter. Noordzee die flink afkoelt. Brongebieden die al goed koud worden.Een WC die een schrijntje lijkt te zijn van zijn voorganger vorig jaar. Een goed begin van de winter 2016/2017 als je het mij vraagt.

 • Kevin Smetryns

  Ik begrijp beide kanten van deze discussie. Tov de voorbije 2 jaren hebben we inderdaad tenminste nog eens iets dat op winter lijkt en dat reeds in het begin van het seizoen. Anderzijds moeten jullie ook wel weten dat dit ‘normaal’ winterweer is en dus niks bijzonders. Extreme dingen hoeven we nu niet noodzakelijk te verwachten maar met dit ‘gewone en normale’ winterse weer met nachtvorst gaan we nu ook niet springen toch??

 • Laurenz

  Ja,zal wel zijn:-) -20 is mij net iets te koud

 • Dries Denolf

  1 met lange pijpen, hé Pol

 • Dries Denolf

  Doordat het vlak boven de Benelux ligt, kan een verschuiving van 100km bepalen of we zachte W, dan wel koude O-wind krijgen. Maar het beperkt zich nog altijd tot inversie en geen structurele winterkoude uit de brongebieden

 • Kevin Smetryns

  Geen prognose op zich die mij interesseert maar het helpt voor de verdere gang van zaken en daar kan ik best mee leven. ALS er dan ook effectief een vervolg komt! 😉

 • Laurenz

  Grapje hè Pol,bij -20ga ik mijn flanellen aandoen:-)

 • Het hogedrukgebied zit stevig in het Amerikaans ensemble. Hieronder het verschil met de run van vanmorgen en de huidige run. Positie lijkt op 17 december pal boven de Benelux te liggen. In dat geval weer inversie en stralingsperikelen. https://uploads.disquscdn.com/images/4629b3e1d1c77b2ad3052e30397a1143a991a49e1a8fdf33204ad941d980fa3a.png https://uploads.disquscdn.com/images/a8d1cf63f0cd87c9df25b682b9dd32021e69c2781238684f7a1e94df386ae662.png

 • Oei, let op met het woord sneeuwlawine. Kan een heus polar low worden 😀

 • Dries Denolf

  We zijn met zijn allen present of mag ik niet in naam van anderen spreken? Verwacht je maar aan een lawine van reacties. het mag ook een sneeuwlawine zijn

 • Kevin Smetryns

  Het blijft alleszins goed voor de verdere gang van zaken in de ‘echte’ wintermaanden januari en februari als er effectief nieuwe hogedrukimpulsen komen binnenkort. Bodem én water kunnen goed afkoelen zo. Als het dan wel eens goed valt met de drukgebieden dan kan een sneeuwinval of diepvrieskou zich gemakkelijker manifesteren.

 • Dries Denolf

  Tot nu hebben we inderdaad niet te klagen gehad. Nu al meer vorst gehad dan de 3 vorige winters samen. Bovendien zit je met het fenomeen dat koude koude aantrekt en dus kunnen we nog heel wat verwachten deze winter. Ik ben de naam vergeten van de Nederlandse meteoroloog die die theorie gevonden heeft

 • Dries Denolf

  Vind ik ook niet slecht. Op de grondkaarten blijven we wel met een variante van hetzelfde liedje zitten in onze omgeving: een hoog, dat naarmate haar ligging koud of warm weer geeft. Maar ik vind dat er nog steeds geen structurele kou aanwezig is boven O-Europa. Blokkade kan wel voor een aantrekking van structurele kou zorgen

 • Laurenz

  Awel,da vind ik nu ook zie,weet niet wat sommigen verwachten van een winter in de Benelux,als mensen al temperaturen onder nul overdag verwachten van half nov
  Ist volgens mij de moment om te verhuizen naar Alaska ofzo.laat de winter eerst eens op zijn gemak winter worden

 • Op woensdag 7 december 2016 kom ik met een update van de recente weerkaarten. Een blik op de stratosfeer, straalstroom en blocking patronen komt aan bod in de winterdiscussie van december. Stay tuned.

 • Jeroen Maes

  Eens, al heel wat dagen dit jaar het gras heel de dag wit geweest (in de schaduw de hele dag) en beekjes dichtgevroren. Erg mooi en volgens mij puur winters.

 • Een beetje nachtvorst? In vergelijking met de vorige winter hebben we al winterweer pur sang ontvangen. We moeten dringend onze normvervanging proberen aan te pakken. Lijkt wel of we sinds de jaren 2010 alleen maar extremer winterweer willen dat gelijk staat aan een totale ontwrichting van de maatschappij. Ik ben erg tevreden met de huidige manier van trends in de weerkaarten. De officiële winter moet nog steeds uit de startblokken schieten.

 • Dries Denolf

  Vrees dat we ons volgende week aan hetzelfde weer mogen verwachten na de verzachting t/m het weekend

 • jurgen

  Vind het toch allemaal maar povertjes hoor , saaier weer als dit bestaat er niet , met dat eurohoog voor nog eens een dag of 10 . In Vlaanderen tot nu toe maar een beetje nachtvorst gekregen , (N)Nederland wel al een winterprikje gehad .

 • Bradley Lems

  Allee hier gaan we weer… dan ben ik een mietje hé. Als het -20 is ga je wel anders piepen met een korte broek.

 • Esther Van der Wal

  daar kan ik toch niks aan doen, mijn ouders zijn dat schuld hahahaha

 • Dries Denolf

  Vind toch dat het Eurohoog vrij minimale plaatsverschuivingen maakt, met centrum in buurt van Benelux. Daarom deze voorspelling voor volgende week: droog. T° afhankelijk van positie van kern van Eurohoog. 100 km meer naar het N of S zal bepalen of we zacht, dan wel fris weer met algemene nachtvorst krijgen

 • Dries Denolf

  Niet helemaal correct. De 12z is de hoofdrun met volledig nieuwe elementen, de 0z is een bijrun met deels afgeleiden van de hoofdrun (natuurlijk ook met nieuwe elementen). Maar is maar een lichte nuance

 • ECMWF 168 uur is erg interessant! Diepe WAA richting het noorden met een sterk zuidelijke straalstroom op de Atlantische Oceaan. Hogedrukgebied lijkt in tegenstelling tot het huidig hogedrukgebied niet weg te zakken! Deze ontwikkelingen begin ik echt te smaken. Duimen en hopen dat er weer een systematische koudere trend waar te nemen is! https://uploads.disquscdn.com/images/56460f60fe571ff47a83a0cf0095fb3a3b2ddf110f64c74e5ab168a259f650f4.gif

 • Jan Vdb

  dat is bijna iedereen een mietje ,want 90% hier draag al een lange broek.

 • Laurenz

  Toppie Nicolas,ik wordt zot als ik ergens zit en de blogs maar den helft kan volgen

 • Laurenz

  Schitterend om het eens boven Amerika te zien

 • Laurenz

  Haha,ik heb ze nog altijd aan mijn korte broek,lange broeken zijn voor Mietjes man?

 • Bradley Lems

  Doe maar je korte broek weer aan de komende dagen?Wel een mooi hoog op 168 uur. Hier zit zeker potentie in om het tot bij ons tot winterweer te maken. Afwachten wat de komende runs zeggen ik blijf momenteel realistisch op dat vlak. Wat vast staat is dat er zeker geen WC in komt de ene blokkade na de andere. Prachtige kaarten dit.

 • Jeroen Maes

  Vraag voor de kenners, nieuwe warming op komst?
  Stond er gisteren ook al op maar nu warmer.

  https://uploads.disquscdn.com/images/eebd8fb29f5ebdbb09ec8fa457150d714c0b2675c6052a8d8a3c61d7814d5129.png

 • Rizky Taufik

  Vindt het vooral frappant hoe de hogedrukblokkade boven Scandinavie in deze run min of meer terug verdwijnt op de LT. De ene keer is deze beter dan de andere keer op LT.

 • Rizky Taufik

  Heb da ook al ondervonden. Kan iemand van de moderator’s da oplossen?

 • GFS 12:00 vind ik net niet slecht. Er is een wederkerend teken dat een nieuwe blokkade mogelijk is boven het westen van Europa. Echter, de mate waarin de WAA westelijk kan blijven is cruciaal voor het vervolg van de run. Als je kijkt naar enkele dagen geleden leek het er zelfs op dat de westcirculatie vol ging terugkeren, dit is in de huidige run van 12:00 niet aan de orde en daarom ook bijzonder boeiend om te volgen! Je hebt nu tenminste niet het gevoel dat de hele zaak hopeloos is voor de maand december. In tegenstelling tot wat sommigen hier nu al durven beweren 😉

 • Laurenz, bedankt voor de melding! De template heeft een issue met het serveren van de juiste breedte en hoogte op smartphones. Is een probleem inherent aan het premium theme waarop de site draait. We gaan 1 van komende dagen nieuwe zaken implementeren die dit issue hopelijk bestrijden. To be continued.

 • Bon, we zijn enkele uren weg en we moeten dit soort reacties wederom lezen. Het afschrijven van de winter tot het uitlokken van reacties. Wat wij hier doen in de discussiedraad is onze passie delen en met te vroege conclusies zoals je stelt in 1 van bovenstaande reacties zijn we helaas niet veel.

 • Laurenz

  aja,vind dat er de laatste tijd weer meer problemen zijn om de blog te volgen via smartphone,weer veel halve schermen

 • Rizky Taufik

  Vindt GFS12 ook minder dan zijn 2 voorgangers. Maar iemand had eerder vandaag al aangekaart dat de ene keer de oper koud is en de andere keer zacht. Zal wel nog een paar keer schuiven. Ik vindt persoonlijk GFS-oper vanaf pakweg 228 de verkeerde kant opgaan. Maar echt slecht, zeg maar een WC met regen en wind nog altijd niet aan de orde.

 • Laurenz

  het wordt een mindere run van de gfs 12z,uitkijken naar de puim dan maar zeker?

 • Matthias

  Maar goed, dit is allemaal niet belangrijk. Nu vooral kijken naar de pluimen, aangezien de opers van alle modellen wel eens zullen kiezen voor enerzijds zachtere opties, andere keer weer koudere. Het zal nog zeker 5 dagen duren eer we wat zekerheid zullen hebben.

 • Laurenz

  lage druk bij groenland zou ik liever naar de azoren zien trekken ipv van naar groenland merk ook de koude op die zich vult boven groenland

 • Jeroen Maes

  Ja… het uitzakken van het hoog blijft er voorlopig gewoon inzitten.

 • Matthias

  Heeft niet zoveel invloed. Je vergelijkt nu het beste de 0Z en de 12Z, ze draaien immers aan dezelfde resolutie. Daarbij zie je dat in de 12Z de WAA duidelijk minder is.

 • Jeroen Maes

  In de 12z run van GFS wordt de hogedruk boven Scandinavië vanaf 132 uur hoger berekend, lijkt me goed nieuws.

 • Laurenz

  verkeerde land gekozen he esther voor exotisch tuinieren:-) grapje he

 • Laurenz

  ahhh chris, da van +240 hoor ik nu ne keer graag ze:-)

 • Laurenz

  ja pol met zo een reactie gaat ge u nie populair maken,zo een reactie als de uwe past meer op facebook en niet op deze blogs. das mijn gedacht

 • Laurenz

  haha stephan,ik denk er net zo over.ik heb er een goed gevoel bij dus laten we samen hopen dat de runs de ene na de andere winterkaart tevoorschijn toveren,met 2 staan we sterker 🙂

 • Ceejay

  Jajaja ow tis al goed, kzeg hier al niks meer.
  Als er niet eens iets mag gezegd worden dan kunnen we beter allemaal zwijgen en niks meer zeggen. Zou verder niet weten waarover te praten, is een saai weerbeeld momenteel en met de drie vorige winters in het achterhoofd kun je hier en daar wel eens een geklaag horen, en oei oei oei ik heb een keer iets gezegd hoor amai owee mijn gebeente.
  Ik ben een echte winter liefhebber in hart en ziel, anders zou ik dit niet vragen en eens komen klagen maar als het er maar telkens weer niet van komt waardoor men weemoedig dan graag ook eens daarop begrip aub in plaats van afbreken!
  Dus als ik het goed begrijp is dit hier enkel voor mensen om kaartjes op te laden met wat uitleg erbij dus enkel ook hier voor groot ervaren weeramateurs met alle kennis van het weer en weerkaarten? En de nieuwe bijkomers moeten braafjes zwijgen en gewoon meevolgen? Zo komt dat toch over.
  Geen probleem!!! Toch bedankt.

 • Matthias

  Die zit er wel in, maar telt mee als een gewoon lid (groen lijntje)

 • Esther Van der Wal

  Ik ben juist geen winter liefhebber dus voor mij mag dat winterweer heel ver weg blijven. Ik volg jullie discussies graag puur vanwege mijn hobby. (exotisch tuinieren) Het weer hebben we toch niet in de hand dus dan maar liever de boel goed in de gaten houden!!

 • Willem

  Toch een stuk beter lijkt het dan kerstdag vorig jaar als de trend hem doorzet.

 • Willem

  Toch ook duidelijk een dalende trend in wat je hier post dacht ik zo..Duidelijk dat vanaf de 18de zelfs de lijntjes boven de 5°C beperkt worden. Indrukwekkend koud is het natuurlijk niet maar we moeten terug ergens beginnen é…

 • Jeroen Maes

  Nee is dezelfde, gemiddelde zit op ongeveer 4 graden op het einde.

  De oper is er niet bij de grafiek van weerplaza trouwens, als je je daarop verkeek.

 • Rizky Taufik
 • Tony Straetemans

  Ik vind dat er zo n negatieve sfeer hangt op de site ik dacht dat we allen winterliefhebbers waren is er ergens hoop laat dan horen anders zwijg je beyer

 • Rizky Taufik

  welke is de juiste GFS-pluim? Die dat ge vindt op meteociel is kouder.
  https://uploads.disquscdn.com/images/672b9c6cf159134aa349b6ef214e76496168724995fdeb5eb087ca8a53151a2f.gif

 • geert duym

  ik zou eerder zeggen dat we volgende week terug naar saai rustig hogedrukweer gaan. Zal december geen recorddroge maand kunnen worden met al die eurohogen??

 • geert duym

  nieuwe pluim van GFS: niet indrukwekkend koud na 15 DECEMBER buiten wat stralingskou
  https://uploads.disquscdn.com/images/e93723f5d229610531c8abb722e944bdf380eb3a1b28adeffa8bff269491a6d4.png

 • Rizky Taufik

  Er is niks afgezwakt hoor. Kijk eens naar het ensemble dat ik geplaats heb. Tendens naar kouder weer vanaf eind volgende week, blijft er gewoon inzitten. Is zelfs terug iets kouder geworden op termijn dan die van GFS00. Stop nu toch eens om altijd de negatieveling uit te hangen.

 • Chris Meire

  Ceejay,

  Wat we hier doen op deze blog is de kaarten en pluimen analyseren, inclusief fictie kaarten +240. Of die nu uitkomen of niet, is van ondergeschikt belang. Met wat ervaring zul je merken dat de kaarten op en neer gaan. nu eens goed, dan wat weer slechter, en uiteindelijk in de betrouwbare tijd hopelijk terug goed. Maak jezelf dr niet gek over, heeft geen zin, dan volg je beter deze blog niet, kan niet goed zijn voor het hart soms.

 • Ceejay

  Had het kunnen denken met de nieuwe run die weer is afgezwakt.
  Is nooit niet goed om zover vooruit in de tijd te kijken, gaat er al snel weer uit.
  Ik vrees als het na deze week nog steeds wispelturig is zonder enige kans op écht winterweer, dat we deze ganse maand ook zoiezo niets meer van winter hoeven te verwachten! Maar ik blijf hoop koesteren!

 • Jeroen Maes

  De ensembles van GFS 06z zijn daarentegen wel heel erg goed te noemen gezien op het einde van de run geen enkel ensemble boven de 6-7 graden maximumtemperatuur gaat. Het gemiddelde zit tegen dan al onder de 5 graden.

 • Rizky Taufik

  https://uploads.disquscdn.com/images/672b9c6cf159134aa349b6ef214e76496168724995fdeb5eb087ca8a53151a2f.gif
  Het GFS-ensemble van Brussel van GFS06, de daling vanaf de 15de blijft erin zitten en wordt steeds kouder. Goede trend momenteel zou ik zeggen en vasthouden graag.

 • Dat is nog afwachten hoor, we volgen het op!

 • Rizky Taufik

  De WA komt iets minder uit de verf dan bij GFS00, maar nog altijd beter dan gisteren. De positieve tendens van deze ochtend blijft gehandhaafd.

 • lieven

  De onzekerheid kruipt in de runs vanaf 144u en daarna gaat het alle kanten uit … afwachten, afwachten, afwachten ….

 • Chris Meire

  goh, stel je voor. Dat zou alle frustraties van 3 jaar meteen de prullenbak ingooien.

 • Stephan Valcke

  De runs zullen wel nog wat schommelen maar vergeet niet dat 2 dagen geleden nog een echte WC op de kaarten stond. Alles wordt klaar gemaakt voor een winterse kerst. Alle, dat hoop ik toch

 • lieven

  En iets minder run van GFS06, maar die wel “bevestigt” (de misschien wel cruciale omslag van zondag op maandag). Er is een iets minder snelle en een zwakkere drukopbouw over het noorden. Positief is wel dat de diepe depressie ten zuiden van Groenland mooi op haar positie blijft trappelen, en schijnbaar niet vlug geneigd is nieuwe depressies het oosten op te sturen.

 • lieven

  Eventueel wel voor noorden van Nederland, waar een langgerekte neerslagzone kan paseren.

 • geert duym

  Zou dat koufront op zaterdagavond en nacht echt zo actief zijn als EC berekend?? UKMO laat het veel zwakker doorkomen. Daarachter blijkbaar weer sterke hogedruk en de exacte plaats daarvan zal bepalend zijn voor de temperatuur.

 • Rizky Taufik

  En dit is de nieuwe 15-daagse. Na een zachtere periode op zijn minst terug licht winter weer vanaf volgende week woensdag, zoals we dit nu kennen en begin vorige week. En de WC blijft nog altijd de grote afwezige. https://uploads.disquscdn.com/images/8891cd807051fb21109096b405376d012c990ea807577ed14fd6d67a9256906d.png

 • De pluim van het Europees weermodel. Een geleidelijke afkoeling met een leuk koud clustertje. Dat laatste moeten we maar eens gaan monitoren 🙂
  Opvallend ook de neerslag op zaterdag! https://uploads.disquscdn.com/images/9f646b1c51fe809c466ca8abe8b3c58abf10f5ee3bd9e0186e19c8af34c6f893.png

 • lieven

  Too soon to party … duidelijk merkbaar dat 80% van de runs zich nog steeds tussen de 0° en 10° afspelen. Nog even geduld oefenen.

 • lieven

  Volkomen gelijk. Enkel als die evolutie morgen nog in de runs zit mogen we beginnen geloven. Er zitten nog teveel andere leden bij die deze drukopbouw in het noorden niet laten gebeuren.

 • Laurenz

  wachten is veur duivemelker he Rizky

 • Laurenz

  jaja Nicolas,het begint er beter op te trekken.wat mij opvalt is dat cfs beter en beter een periode van zacht of koud weer kan berekenen in winterperiodes,of een bepaalde tendens.we gaan zowaar moeten beginnen rekening houden met dit model.3 weken geleden voorspelden ze een koudere periode gevolgd door een verzachting die op dit moment plaatsvind,verleden week werd de koudeperiode die er mss zit aan te komen na den 15den ook voorspeld.laat ze maar doen zou ik zo zeggen

 • Rizky Taufik

  Ik zou toch aanraden om met beide voeten op de grond te blijven en hopen dat deze evolutie erin blijft de komende runs/dagen, want het zo niet de 1ste keer zijn dat al dit in 1 run weer weg is. Dit gezegd zijnde moet ik zeggen dat de ochtendruns mij stillekes aan terug uit mijn winterslaap brengen. De echte kou komt binnen in ME en OE en kan in een later stadium via een oostelijke stroming tot bij ons komen. De komende dagen maar afwachten aan welke kant wij komen te liggen van de medaille.

 • Inderdaad, juist veel hogedrukinvloed en die wc komt er niet door. Het ensemble voor GFS 00 is behoorlijk afgekoeld. Deze is voor prikpunt midden NL. https://uploads.disquscdn.com/images/236039b78e7c9121f119655c7c6795e203e6ac5315b6a207cf5e5a4a52c65ca4.gif https://uploads.disquscdn.com/images/507ff470ed220d9de41b80a49ff66fbc11dd70caf308c2b8fe897104a166f605.gif

 • Haha, schitterend die laatste 2 zinnen. Ons ‘jeugdig’ enthousiasme heeft het soms lastig met de bakken ervaring die we hebben opgebouwd binnen de winterse settings! Een verrijking om je posts te lezen 😉

 • Chris Meire

  Klopt Nicolas.Ik ben al wat blij met het inzicht dat we op zn minst niet in die kwakkel West circulatie blijven, met temp rond de 10 graden. Ik ben super voorzichtig geworden na 3 jaar +240 kaarten volgen. En soms zie ik posts van nieuwe mensen hier die er met evenveel enthousiasme invliegen als ik en jij een paar jaar geleden, en dan denk ik, ai ai ai, als dat maar goed afloopt voor hen, lol.

 • Akkoord Chris, maar het geeft mijn inziens wel een dalende trend aan die opnieuw de nodige hoop kan bieden voor de winterliefhebbers om de weerkaarten te bekijken vanaf 11 december.

 • Bij ECMWF zie je dat de druk op de Oceaan nog net wat te veel wordt. Het is ook een wir https://uploads.disquscdn.com/images/a0e092fbc48396e4c462c8748b05bb002f1adf258df9446bc0021c5eeb799404.gif https://uploads.disquscdn.com/images/0fb2713649e1c560da6af5f3b7bafd304d320457bb631e988ca5746439e5ce41.gif war van losse lagedrukgebieden die daar ontstaan. Dit voedt weliswaar het hogedrukgebied, maar de positie ervan is nog niet te bepalen op die termijn. Al met al een stuk betere weerkaarten en straks eens naar de pluim kijken.

 • Stephan Valcke

  En ook EC doet het al een stuk beter. Op +192 minimaal verschil tussen Gfs en Ec

 • Leest waarschijnlijk mee op het forum 😉

 • GFS 00:00, wat doe je nu. Je perst er zowaar een winterse setting uit 🙂

 • Chris Meire

  Deze kaart binnen 5 dagen en ik doe mee. Voor nu slechts een grafische voorstelling van fictie kaarten op fictie uren

 • Jeroen Maes

  Winter vanaf 14 December? GFS zegt alvast van wel, eindelijk ook een oper die de goede kant uitgaat.

  https://uploads.disquscdn.com/images/60378c48858d0797da67e5982cf26464123e37a9df6f6e81b9708ba3f8958102.gif

 • Thomas
 • Stephan Valcke

  En om het compleet te maken, de allerlaatste kaart is ook pur sang winter. Wauw https://uploads.disquscdn.com/images/af05f494cca63a20f78feab01f0100c95c216a43354b332d9e4d8ecaa6f3a5d9.png

 • Stephan Valcke

  Verderop in de run verplaatst het hogedrukgebied zich wat en komen we in een NO stroming terecht

 • Stephan Valcke

  GFS +240 : een echte winter setting . Nog steeds hoge druk en koude oostelijke stroming. https://uploads.disquscdn.com/images/e68535e6cf2b87e127873942a02d9ba1939e4a14855c8a5f85dcfc8e3b9c4a1a.png

 • Stephan Valcke

  GFS 00 +216 : het hoog heeft zich ondertussen verplaatst richting Rusland en brengt ons in de kou met een ZO stroming. Depressies geraken er vooralsnog niet door in tegenstelling tot vorige runs. Prima run hoor. Ietwat ik gisteren al aangaf via de controle run. https://uploads.disquscdn.com/images/15ab711d807f533b46dad338febb5608ce7390cbadb627d167e8cdff730f3b13.png

 • Stephan Valcke

  Tot +180 een mooie omega blokkade met West Europa in een mooie oostelijke stroming https://uploads.disquscdn.com/images/aeb41b57bf7f4bc53e52fdb3eb4425e64f4fad788ac4c73232046b1891a74201.png

 • Stephan Valcke

  GFS 00 is in elk geval goed begonnen. Vanaf +120 zie je opbouw hogedruk die verbinding maakt met Groenland. Op +150 krijgen we opnieuw een Scandihoog, iets wat we gisteren al zagen. Benieuwd of het dit keer wel stand houdt door depressie activiteiten boven de Oceaan. https://uploads.disquscdn.com/images/03de4376284f3f946e4a92ae85a1958c54358ec0215fa4d9340b9cd45b8adee1.png

 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik

  GFS18 geeft op 144 een iets betere WA door stationair laag bij groenland. En op 180 Is het hoog net niet N/W genoeg, maar dat kan nog verbeteren in de volgende runs. Al bij al is GFS18 een iets betere run en minder hopeloos. https://uploads.disquscdn.com/images/1d80078295ff61863525405123e05dd795992197ead7ef1c3d56d6e498ebdea8.png https://uploads.disquscdn.com/images/11071ce401b0a01d5d0b79c8e5703b0eeecb547b885985448508e1eb341dab00.png

 • Laurenz

  Cfs 12z de koude zit nog altijd in de run,stemt mij hoopvol voor de periode na 15dec.

 • Jeroen Maes

  Zeker niet, wel een leuk detail.

 • Rizky Taufik

  Yep, maar dit is een garantie op succes.

 • Rizky Taufik

  Dus jij bent minder positief dan Matt Hugo? Ben niet zo goed thuis in zo van die kaarten.

 • lieven

  Lijkt me toch sterk op een Omega blokkade

 • Dries Denolf

  Een inderdaad niet te onderschatten factor. Je merkt mooi de correlatie tussen de t° van het zeewater met de koudste winter in bovenstaande reeks van 2012

 • Dries Denolf

  Dat vind ik eerlijk gezegd ook. Het is al enkele dagen zo dat het hoog teveel naar het S gepositioneerd ligt. Ook te verklaren door de actieve diepe depressies boven de 50ste breedtegraad, die het voorlopig winnen van het hoog

 • Indrukwekkende daling vind ik voor de kust van Scheveningen, we stonden er veel slechter voor. https://uploads.disquscdn.com/images/d9e8e47f414c958ef03f67ed334a2cec879e77d6622352efdb2e14b39210dd06.jpg

 • happy godutch

  dat is alles na 7 dagen 😉

 • Die rode ‘pluk’ moet in principe nog hoger komen zodat depressies boven Rusland zich retrograads kunnen verplaatsen. Nu lijkt deze image meer op een blokkade met kern boven het noorden van UK. Hierdoor krijgt de Balkan een klassieke winterveeg en West-Europa eerder een zuidoostelijke luchtstroming.

 • GFS 06:00 (parallel). Ik denk persoonlijk dat we de situatie tussen 10 en 20 december fors in de gaten gaan moeten houden. Als we dan toch een beetje rekening houden met CFS, dan is dit de meest recente uitdraai van GFS parallel… Opgelet met parallel, deze komt altijd 5-6 uren later binnen dan GFS. Vrij indrukwekkend. https://uploads.disquscdn.com/images/6cdbd115bc4126dc512c5242ba8e8d2ecda1844acd69bb1755602cf4a58713bf.png

 • Helemaal akkoord 🙂

 • Indrukwekkende bespreking!

 • Jeroen Maes

  Niet negatief zijn betekent niet euforisch zijn dacht ik toch? 🙂

  Ik sta hier niet van de daken te schreeuwen dat het zal winteren, wel dat het kan winteren en dat negativiteit voor niks nodig is.

 • Ik heb helaas nog geen ensembles en pluimen gezien waarbij er euforie is vandaag. Een beetje gepruttel in de marge. 🙁

 • Dries Denolf

  Ik had net dezelfde reactie gepost, alleen met andere woorden

 • lieven

  Het enige wat leuk is aan die winterkaarten is dat ze tonen wat er ooit wel eens zou kunnen gebeuren … alleen al dat is interessant op zich. Je kan je zo voorstellen welke kaarten wel eens de eens op de 50 jaar -20° temperatuur kunnen brengen.

 • Jeroen Maes

  1962… volgde daar niet 1 van de strengste winters van de vorige eeuw op?

 • Precies, was ook een grapje natuurlijk en wij moeten ook nog iets te analyseren hebben he. Vind dat net nog wat leuker dan met de dobbelsteen gooien 🙂

 • lieven

  “Normaal weer” is niet voor ons bedoeld .. wij willen noodweer ! Spanning, exitement ! Anders kunnen we evengoed naar een saaie TV-soap kijken

 • Jeroen Maes

  Lieven en Dries, dit is wat ik dus ook bedoelde maar misschien is dit beter verwoord?

 • lieven

  Ach ja, experimenteren mag ook wel. Ze zullen wel back tracking doen op hun modellen om te zien of die ergens wel ‘toevallig’ bepaalde trends hebben kunnen zien komen … met een kans die dan wel amper iets voorstelt wellicht.

 • Heb je gewoon gelijk in, ik zal de Amerikanen vragen om die weerkaarten eruit te halen. 😉

 • CFS, ik begrijp überhaupt niet dat die weerkaarten hier werden gepost medio november. Meteofictie van de hoogste plank. Geef mij maar liever de AO/NAO, stratosfeer en warming op mij op te baseren. De output van weermodellen alias CFS op die termijn is veel te afhankelijk van dagelijkse output. Interessant zal nu ook zijn in welke SAI (Judah Cohen) zijn positie hier nog kan gelden.

 • Thomas

  Om het negativisme wat te dempen: het was de koudste Sinterklaas sinds 1962!

 • lieven

  Ver onder het extreme weer van dec/15 dat wel, maar de kans zit er dik in dat we tegen 15/12 (net binnen de voorspelbare termijn) op een gemiddelde Tmax van goed 8° zitten, en dat is dan ook zowat 2° boven normaal. Het mag dan al serieus gaan afkoelen in de 2de helft van dec om nog terug te vallen tot de gemiddelde Tmax van 6° voor de maand.

 • Zie ik liever als alleen zacht. En ook al zou alles zacht zijn dan kan dat nog veranderen. Toch wel leuke hobby het volgen van het weer, je moet echter wel veel geduld kunnen hebben als je begrijpt wat ik bedoel 🙂

 • Rizky Taufik

  Ook effe meegeven wat Matt Hugo heeft getweet: Still signal from GFS ENS for +pressure anoms to return toward and beyond mid-month. EC monthly will be very interesting.

  https://uploads.disquscdn.com/images/8cb5dbcab69c592b7b038ee263451793c915960899f0ff3db103d24d2e871308.jpg

 • Jeroen Maes

  Ja als CFS het altijd juist had was dit forum er niet… dan wisten we alles al de komende maanden.

 • Jeroen Maes

  Mijn punt wordt niet gesnapt. 🙁
  Nog een poging: We gaan naar een relatief zachtere periode en door nogal veel negativiteit wou ik dus aanhalen hoeveel slechter het vorig jaar was en dat een hele maand lang.

  Op het deel van mijn reactie dat er het minst toedoet wordt gereageerd, niet nodig en jammer. Slecht verwoord van mij waarschijnlijk

 • Dries Denolf

  Je hebt inderdaad pech dat het hoog boven W-Europa valt ipv boven de Atlantische Oceaan. Dat gaat over max enkele 100en km verschil en dat kun je hoogstens een week à 10 dagen op voorhand weten. En dan buigt dat hoog nog af naar Scandinavië, zodat koude van daaruit ook geblokkeerd zit. Idd allemaal niet te voorspellen

 • lieven

  CFS is er enkel om je bezig te houden .. je kan beter een dobbelsteen opgooien.

 • lieven

  2 trends: 1 warme en een koudere

 • Jeroen Maes

  Het is vooral om aan te duiden dat we er helemaal niet zo slecht voorstaan ondanks de hoge negativiteit ineens weer vandaag (een paar toch). Triestig tja… ik duid aan dat we daar erg ver onder zitten dus dan is het niet triestig maar dat kies je zelf maar.

 • lieven

  De kans dat we hetzelfde uitzonderlijk warme weer krijgen in vergelijking met december 2015 is wel zeer klein. Beter vergelijken met een normale decembermaand die gemiddeld een maximumtemperatuur van 6° zou moeten hebben.

 • Rizky Taufik

  En laten we ook niet vergeten hoe het vorig jaar verliep. Zojuist naar de 15-daagse van EC gekeken en eigelijk valt het nog mee, geen serieus winterweer, maar gewoon normaal tot iets te zacht de komende 10-15 dagen. Vooral vanaf volgende week maandag rond normaal overdag en terug vorstkansen. En vergeet ook beste mensen dat Januari kwa gemiddelde kouder is dan December.

 • Dries Denolf

  Met dat laatste ga ik akkoord. Maar wat CFS betreft, die gaven een maand geleden winterweer vanaf ong. 15/12. Ze zullen zich moeten haasten

 • Dries, ik doe dat zelf ook. Dat komt omdat je bevestiging wil zoeken naar weerkaarten waar winterweer op staat. CFS laat dit inderdaad regelmatig zien en dan denk je bij jezelf “zie je wel”, het staat er toch op. Die seizoensvoorspellingen kunnen iets meer waarde krijgen als je kijkt naar de huidige situatie in de atmosfeer. Daar had ik dit artikel ook op gebaseerd. Dat de koude dan precies ergens anders valt is het zogenaamde risico van het vak. Al hebben we nog tijd natuurlijk want je weet de waarde van kijken op de lange termijn. 😉

 • Dries Denolf

  Wel triestig als je moet refereren naar de winter van vorig jaar. Het was zo ongeveer de warmste decembermaand ooit. April was kouder

 • Jeroen Maes

  CFS hun kaarten zijn er altijd aan de hand van indicaties zoals AO index, NAO index,… Ik kan me herinneren dat ik eind Oktober, begin November eens aan de hand van CFS zei dat we eind November, beging December in de gaten moeten houden en wat hebben we gehad? Al best wat vriesweer, koude dagen met een oostenwind.

  Belangrijk is ook hoe ver je vooruit kijkt, in CFS naar een trend zoeken voor Juli dan denk ik niet dat je er veel waarde aan moet hechten maar een maand vooruit kan je meestal al wel iets zien. Tenminste als CFS zelf constant is.

  Ik merk dat er al best veel verschil zit in de ensembles die de AO index berekenen bij GFS voor over 10-15 dagen dus mogelijk valt zelfs dat nu niet goed te berekenen.

 • Conclusie: afwachten. Iets wat we heel moeilijk vinden met 3 zachte winters in ons achterhoofd. We zijn ook een beetje bang geworden, moedeloos etc. Is wat mij betreft nog niet nodig hoor.

 • Dries Denolf

  Maar Arjan, je hebt toch ook al gerefereerd naar CFS en die geven kaarten met weersvoorspellingen voor over een maand. Iedere zinnige weeramateur weet toch dat het wishful thinking is om waarde te hechten aan die kaarten. En altijd voorspelt CFS winterweer in de verre toekomst. Wie gelooft die mensen nog?

 • Jeroen Maes

  Eens hiermee, daarom gaf ik hierboven ook aan om even de ensembles te bekijken, dan zie je dat minstens de helft voor winterweer gaat en dat is dus heel globaal een trend. 😉

 • We moeten ons vooral niet druk maken in de huidige set weerkaarten. Ja, het kan allemaal beter en spectaculairder, maar laten we vooral niet vergeten dat we komende nacht opnieuw lichte tot matige vorst voor de kiezen krijgen. De temperatuur van het Noordzeewater is reeds flink afgekoeld. Allemaal meegenomen!

 • Jeroen Maes

  Vooral de oper van GFS is erg slecht de laatste runs maar misschien niet slecht om de ensembles eens te bekijken. Minstens de helft van de ensembles gaat voor winterweer tussen +204 en +384. Conclusie is dus dat alles gewoon nog open ligt.

  En ook: vorig jaar was de gemiddelde temperatuur van December 9,6 graden in België… nu staat er amper 10 graden in de ensembles en voor veel dagen is die kans er zelfs niet.

 • Dries Denolf

  Vanaf volgende maandag varieert het ECMWF ensemble tussen +15° en -5 °, zijnde een spreiding van 20 °. Met andere woorden, EC heeft er geen idee hoe het weer vanaf +144 zal evolueren

 • Het vervelende is alleen dat die weerkaarten bijna nooit uitkomen. Dat is hier ook al eens geopperd. De winterliefhebbers (waaronder ik) trappen nog wel eens in de val om te ver vooruit te kijken in het zoeken naar lichtpuntjes. Een weerkaart van +240 uur heeft voor onze omgeving maar een kans van slagen van rond de 20%. Laat staan weerkaarten van +384 uur. Je mag ze wel gebruiken om heel globaal een trend te kunnen zien maar nooit exact interpreteren.

 • lieven

  Zo, ik had 2 dagen geleden gezegd van nog 4 daagjes te wachten … welnu nog 2 daagjes te gaan. Ondertussen zie ik nog steeds over het algemeen saaie kaarten: geen wind, geen kou, geen extreme neerslag …. boring

 • Wat me positief stemt is dat het nog maar 5 december is dus nog alle tijd. Waar ik minder blij van wordt zijn de weerkaarten die we op dit moment zien. Er zitten wel wat kleine kansjes in naar kouder weer richting 15-20 dec echter nog niet genoeg dat ik nu denk dat er een echte winterperiode aanstaande is. Ga maar uit van zacht weer en ik laat me graag verrassen. Over een paar dagen zouden de weerkaarten er weer veel positiever uit kunnen zien. De afgelopen dagen hebben we toch al wat kunnen profiteren van winterse koude dat hebben we alvast binnen.

 • Thomas

  Het enige dat ik weet is dat het 4 dagen geleden is dat de meteorologische winter is begonnen. De winter nu al afschrijven is echt belachelijk. Daarbij zijn de temperaturen die we nu kennen tijdens die mini-winterprikjes een paar graden onder normaal. En ja, echt winterweer gebeurd nu eenmaal niet vaak in West-Europa. Maar aangezien er nog 87 winterdagen te gaan zijn is geduld een schone deugd.

 • Ceejay

  Ik vraag mij echt af wanneer het wel eens zal lukken?
  Altijd maar afwachten en blijven wachten.
  De allergrootste vraag is of we nog wel winter gaan krijgen!!!
  Er is niets dat nog lukt om winter tot hier te krijgen alsook te behouden voor lange tijd.
  Je zal zien dat december totaal niets van echt winterweer zal brengen.
  Dan maar meteen onze aandacht vestigen op januari 2017 wat winter betreft.
  Zoveel weerkaarten die hier voorbij passeren en geen enkel die uitkomt, kun je soep van koken.
  Of stevenen we dan toch weer op een zachte winter af??
  Zachte winter nummer 4.

 • Dries Denolf

  Dan moet hij toch een erg lange neus hebben, want buiten CFS, wat ik een puur sensatierunnetje vind (voorspellingen over een maand, haha), zie ik in de verste verte niets van winterweer. Maar ’t kan veranderen zei Bredero

 • Dries Denolf

  Volgens mij is de situatie niet veranderd tov gisteren. Een hoog boven Europa dat er niet in slaagt de verbinding te maken met het hoog boven Groenland, maar telkens doorbroken wordt door depressies die boven de 50ste breedtegraad van W naar O crossen en dus voor een W tot NW circulatie zorgen. Bovendien heeft het hoog de neiging af te buigen naar Scandinavië, zodat we vanuit die hoek ook niets moeten verwachten

 • Rizky Taufik

  Laat ons dan hopen dat GFS kouder en kouder wordt op termijn. Sorry, maar ik vindt EC deze avond niet goed op de langere termijn en zeker naar de 15de. Maar bij EC zijn dit de mogelijkheden vanaf +120 volgens mij: Nog altijd mogelijkheden voor kouder weer vanaf het weekend en de week daarop, deze ontwikkeling leidt tot de verschillen tussen de verschillende leden binnen GFS en EC. De oper van EC en GFS zijn deze avond niet goed, maar de oper maakt niet alleen het mooie weer. Als je kijkt naar de de hoogte kaart van het NH op 120 dan zie je de 3 hoofdrolspelers in beeld komen. De deur naar het poolboog staat op een kier, vraag is hoe groot de injectie zuidwaarts gaat zijn. Daarnaast zien we tevens een een enorme koudepoel ten ZW van Groenland en hierbij is de vraag hoelang het systeem daar quasi stationair blijft en of er afsplitsingen komen. En tot slot de HD in het zuiden, vraag is in hoeverre hier WA gaat plaatsvinden. In de EC-oper gaat het in de periode 120/192 mis, maar de EC-run heeft weer mogelijkheden gecrieerd.
  En niet onbelangrijk, een klassieke WC en langdurige WC met regen en wind is nog altijd niet aan de orde. Effe de EC-puim afwachten en zie hoe die eruitziet vanaf de 15de en later.

 • Cor van Vaneveld

  Ik heb dat inmiddels gedaan.

 • Van Laethem

  Wat een lagedrukgebied dat koers zet naar Noord Europa op +216. Is natuurlijk nog ver weg, maar toch straf. Voor ons zit er niet veel in. Geen storm en geen winter.

 • Laurenz

  Cfs 06z zit nog altijd goed met een tendens naar kouder weer naar kerstmis toe,zit er nu toch al een paar runs in

 • Stephan Valcke

  Het GFS ensemble is dan opnieuw beter met meer koude oplossingen vanaf half decemerhttps://uploads.disquscdn.com/images/833190cc36a92729bd2f94e72ead6f3886aa455c6df7e9dbf58f2baa0560ee09.gif

 • ECMWF 12:00 blijft een groot probleem wanneer we kijken naar de situatie nabij Groenland. Op 168 uur een sterke uitstroom nabij Groenland en een activatie van de straalstroom. Opbouw van hogedruk boven Noord Europa is niet meteen aan de orde. We hebben eerder een meanderende straalstroom te pakken waarbij winterweer niet meteen kans van slagen heeft.

 • ECMWF 12:00 blijft een groot probleem wanneer we kijken naar de situatie nabij Groenland. Op 168 uur een sterke uitstroom nabij Groenland en een activatie van de straalstroom. Opbouw van hogedruk boven Noord Europa is niet meteen aan de orde. We hebben eerder een meanderende straalstroom te pakken waarbij winterweer niet meteen kans van slagen heeft.

 • Cor, graag. gerust een seintje via info@noodweer.be

 • Cor van Vaneveld

  kijk ook eens op http://www.stormweer.nl/home
  Lijkt mij leuk om samen te gaan werken! ik ben zelf beheerder van de website.

 • UPdate 19:17, Sinterklaas brengt ons straks een cadeautje op de website. We lanceren een nieuwe tool die op basis van de survey enkele weken werd voorgesteld. Komende tijd werken we verder aan het uitbreiden van de site met nieuwe functionaliteiten.

 • Rizky Taufik

  We gaan gewoon nog effe moeten afwachten wat GFS ons de volgende runs gaat geven. Het ensembles op zich valt nog mee, in die zin niet superzacht, iets boven normaal en richting de 15de en daarna een dalende lijn, want in de komende runs nog beter kan worden en die dalende lijn vanaf de 15de zit er al een aantal runs in. Niet enkel voortgaan op de oper, buiten de open zitter er wel enkele leuke leden bij op termijn. Dus zo een drama/ramp vindt ik GFS nu ook niet. Oke, kan veeeeel beter op wintergebied, maar zoals vorig jaar wordt het ook niet. De Winter moet nog beginnen. Afwachten wat EC ons gaat brengen deze avond.

 • Willem

  Ik zie idd veranderingen. En eerst en vooral aan de andere kant van de oceaan waar het puur winter zal worden de volgende dagen. Hier is momenteel in de betrouwbare termijn geen winter te bespeuren en op middenlange termijn komt er idd verandering in de atmosfeer maar als dit positief zal zijn kunnen we onmogelijk weten. Ensembles zijn daarover duidelijk.

 • Jeroen Maes

  Tja als je weermodellen op zoveel uur van ons af letterlijk gaat lezen dan kan je volgens mij moeilijk een correcte analyse doen.

  Je ziet de veranderingen in positieve zin toch?

 • Willem

  Feit is dat deze letterlijk een ramp is. Is natuurlijk maar 1 van de oplossingen. Maar momenteel zijn de warme leden in het UGKB in alle modellen in de meerderheid. Dit zijn jammer genoeg de feiten momenteel.

 • Jeroen Maes

  Verder kijken dan je neus lang is zou kunnen helpen denk ik… maar kan aan mij liggen zeker.

 • Jeroen Maes
 • Jeroen Maes

  Volgens mij loopt de betrouwbaarheid van de modellen in globale zin op dit moment tot 144 uur. Dit omdat ondertussen duidelijk lijkt dat op dat moment (11-12 December) de hogedruk uit het zuiden en uit het noorden elkaar wat gaan vinden zoals Nicolas daarstraks goed beschreef, op welke manier juist gaat pas de komende dagen duidelijk worden maar zowel GFS, EC, UKMO als GEM laten dit ongeveer zien. (elk op hun eigen manier)

  https://uploads.disquscdn.com/images/4a2ee800ff1f11daaeb2221f76b4ad0ac966a2a8a0b4ee6c8276f0f139af3842.gif
  https://uploads.disquscdn.com/images/db2a42f9cff10205573c179f2d9fd68a3fb7c4b97fee56407b7357a481bf88a7.png
  https://uploads.disquscdn.com/images/58240f31ff1bec7080298fe4153a3679b367c40c64dcd4654ff29f241fb3cb68.png

  In elk geval interessante tijden!!

 • Willem

  Die GFS oper, Wat een ramp….

 • Rizky Taufik

  Volgens de laatse GFS-pluim op basis van GFS06 zal het met de zachtheid meevallen. Meer als 10 graden wordt het niet en ook hier zien we vanaf volgende week dinsdag opties tot licht winters weer zoals we dit nu kennen en begin afgelopen week.

 • happy godutch

  Ec 144h is best goed en bijna betrouwbaar te noemen

 • Robby Roels

  http://www.kmi.be/meteo/view/nl/65656-Weer.html?region=belgium&period=15daysmaxtemp

  Kmi geeft op de lange termijn een langzame daling van de temperaturen met wel een heel brede spreiding van de grafiek vanaf 12 december, wat volgens mij wil zeggen dat alles nog mogelijk is 🙂

 • Stephan Valcke

  Bij de ensemble leden zijn er ook al een aantal die deze richting uitgaan. EC als hoofdrun was deze morgen ook al beter. De WC komt er niet door. Er is momenteel een heel zwakke straalstroom. Nee, een beetje geduld hebben. We zijn 5 december hè.

 • Rizky Taufik

  Just, sinds deze ochtend beginnen de kaarten terug in de goede richting gaan vanaf pakweg 15/12. Hoe, dat zal de komende runs/dagen blijken, maar de uitzichtloosheid van dit weekend gaat er geleidelijk meer en meer uit.

 • lieven

  dat is een van die uitschieters in de andere richting … maar ze zijn met te weinig. Trouwens, wat is nu juist de definitie van die ‘controlerun’ opnieuw ?

 • Stephan Valcke

  Controle run doet veel beter hoor. Ik zie echt meer en meer positieve signalen vanaf pakweg 12 december https://uploads.disquscdn.com/images/9612a33bf294251baf5c5216102081bf6782343f1d6ffb29fed255188ac13369.jpg

 • geert duym

  inderdaad dramatische run met telkens herstel van dat eurohoog , gaat december dan een zeer droge zonnige maand worden? Vandaag is het in de zon trouwens best toeven en dat zal de komende dagen met het verder oplopen van de temperatuur nog toenemen.

 • lieven

  GFS06 gaat voor de zoveelste maal opnieuw voor dat Eurohoog zonder enig teken van een (serieuze) noordelijke hogedrukopbouw. In de scenario’s zitten een paar leden die vanaf eind volgend weekend een koudere variant laten zien .. maar nog te weinig om goede hoop te koesteren. Die varianten gaan dan eerder voor een situatie zoals we die gisteren/vandaag meemaken.

 • Laurenz
 • Laurenz

  Nog ééntje als winterliefhebber.hoop dat deze trend wordt verdergezet de komende dagen

 • Laurenz
 • Stephan Valcke

  Daar zal wel nog aan gewerkt worden de komende dagen

 • Chris Meire

  jammergenoeg nog steeds ongeveer 75% van de leden die naar herfst neigen. Enkel de oper en control zakken iets.

 • Rizky Taufik

  Een korte toelichting van de EC-pluim zuid, want kan de juiste op 1 of andere manier niet plaatsen. Vanaf volgende week maandag terug toenemende kans op licht winters weer, herhaling van zetten al moet dit nog beter kunnen. 2) Superzacht weer is ook niet aan de orde, 3) WC is ook niet aan de orde en dan heb ik het over een klassieke WC met regen en wind. 4) tot op heden hebben de koudere opties het altijd bij het rechte eind, dus wie weet nu terug.

 • Chris Meire

  als je op de pluim klikt, krijg je een andere pluim

 • Ben

  Dit is de pluim van 2 december? 🙂

 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik

  De Oper is voor volgende week maandag al 9 C° kouder ivgl met gisteravond.

 • Chris Meire

  In elk geval zijn de dubbele cijfers al uit de tabellen. hooguit 1 dagje misch 10 graden in het westen, daarna veeleer rond de 8 graden. Wat voor een WC pur sang toch redelijk laag is vind ik

 • Chris Meire

  dus de befaamde split van de PV is dan nog geen garantie op winterweer? Sorry voor de vraag. De PV en zn invloeden op ons weer is iets waar ik het verband nog moet van belezen.

 • Stephan Valcke

  Benieuwd naar de pluim straks

 • Stephan Valcke

  De stratosfeer begint stilaan zijn werk te doen. Die WC zal er de volgende runs wel uitgaan. Ik denk dat 12 december een belangrijk kantelpunt wordt. Dit is duidelijk te zien in de EC run deze ochtend. En ok, het vervolg is nog niet top , maar we hebben nog tijd om daar aan te werken.

 • Goedemorgen mensen! Duidelijke dipool verhouding volgens ECMWF boven de Noordpool. 2 actieve segmenten van de Polar Vortex met focus op Canada en Rusland. Indien de WAA boven West-Europa contact kan zoeken met het ‘poolhoog’ boven de Noordpool, dan zie ik een bijzonder winters vervolg. Probleem is alleen dat de westcirculatie op de loer ligt en het kantje boord zal zijn om dit scenario te laten groeien en bloeien. https://uploads.disquscdn.com/images/05e2a53a95d7fa53f4af70c74f9b17e3b9ed6b1fd5a9ef8f0692f2dc72255b04.png

 • Jeroen Maes

  EC 00z is wel al goed vanaf 144 uur. Hogedruk bij de Azoren breidt zich uit naar het noorden, daar kan volgens mij nog wel wat mee gebeuren.

 • Jeroen Maes
 • Van Laethem

  GFS18 geeft vanaf woensdag ZW wind en aan het einde van de run zelfs een heus windveld (vooral Engeland). Geen winter op de kaarten voorlopig.

 • Robby Roels

  Matt Hugo houdt duidelijk ervan om winterliefhebbers een portie suspense te bezorgen…

 • Rizky Taufik

  Vers van de pers: Matt Hugo heeft zojuist het volgende getweet: Something is Brewing. Those thinking zonalilty will dominate the rest of December may well need to think again. stay tuned.

  https://pbs.twimg.com/media/Cy3RUJ0XgAAv_DH.jpg:large

 • Robbe Maes

  Waar kan je deze ensemble van Antwerpen vinden ? Ik moest het altijd doen met één van Nederlands Limburg, één van Antwerpen zou natuurlijk gemakkelijker zijn…

 • Guppert

  Ook de DWD blijft erbij dat het in de 2e helft van december weer kouder wordt. Nog geen echt winterweer, maar normaal. maar ook geen 15°C zoals de afgelopen jaren. Dus wie weet wat er in januari en februari nog gebeurd. Dit is voor regio Bremen, Noord Duitsland waar wij in Nederland vlakbij wonen aan de grens.
  http://www.dwd.de/DE/wetter/wetter_node.html;jsessionid=D3FCE8A4D3D4A129A2AAA2F774CF6231.live11043

 • Dries Denolf

  Het hoog plaatst zich boven Europa ipv boven de Atlantische Oceaan. Zolang die situatie blijft duren maakt structureel winterweer geen kans. Bovendien is het boven de 50ste breedtegraad een komen en gaan van depressies = westcirculatie

 • happy godutch

  Ik ben meestal best een optimist en vertrouw de langere termijn van de modellen niet maar nu moet ik wel realistisch zijn en zeggen dat de eerste kans voor winter pas weer vanaf 12 december is, de nieuwe zijn>+144h zijn gewoon te vlak voor enige potentie

 • Bradley Lems

  Inderdaad boven de 300 uur potentie. Hopelijk komt er iets van uit dat de winter kan losbarsten maar voor mij mag hetgene wat er nu is komen want ik doe buitenwerk en kan vriestemperaturen missen als kiespijn. Als het niet voor mijn werk was geen probleem maar dat is het jammer genoeg nu.

 • Stephan Valcke

  Klopt. Ensemble Gfs is een stuk beter dan zijn voorganger.

 • Jeroen Maes

  De ensembles van GFS krijgen er zin in precies, tot 30% kans op het einde voor regio Antwerpen.

  https://uploads.disquscdn.com/images/4220740e627f5fc5079143750b7f991dce947822dff64668ab82cbcdd0500eb3.gif

  10% kans zoals de vorige runs het geval was is heel normaal voor de winter maar tot 30% is toch al ruim voor regio Antwerpen, hopelijk zet zich dat door in de volgende runs en krijgt de oper er ook wat meer zin in. 🙂

 • Thomas

  December 2012 was toch wel een maand waarin bijna alles mogelijk was. Zelfs met een krachtige stratosferische Polar Vortex waren kaarten zoals onderstaande niet onmogelijk! https://uploads.disquscdn.com/images/4ad2a258ac9d5a46bead8eebc40238395a26f3275d82cd1a42d435bf1229be3b.png https://uploads.disquscdn.com/images/108f2b56f0d56e60843b46b29908f18fb4b5f102e480779f8d3814d49c78f6e3.png

 • Jeroen Maes

  Eens met jullie, ik kijk al sinds gisteren voornamelijk naar de meteofictie om de opties te zien. En als je dan naar de opers en ensembles kijkt stemt me dat toch gunstig voor het tweede deel van December.

 • Bradley Lems

  Inderdaad maar wel opmerkelijk dat het ineens zo veranderd op de korte termijn. Zoals je zegt denk ik ook dat de depressieactiviteit het tegeniet zal doen

 • Matthias

  Jep, maar dat zal nog een tijdje duren. De 12Z van GFSP zal pas binnen enkele uren beschikbaar zijn. De 6Z is immers net voltooid

 • Stephan Valcke

  Ik zie net op meteociel.fr dat de nieuwe GFS er opnieuw aankomt onder GFS parallel.

 • lieven

  Er zitten nochtans heel wat aardige kaarten in vanaf 220u .. maar de hoofdrun blijft voor die saaie westenstroming gaan die surft op het Azorenhoog dat af en toe een rugje/brugje maakt naar onze streken, zodat ook de depressiekernen ten noorden van ons blijven.

 • Thomas

  Neen, lijkt me heel onwaarschijnlijk. Veel te veel depressieactiviteit die de WAA meteen omver walst. Daarbij heeft er zich ook al krachtige hogedruk gevormd boven het zuiden van Europa. Enige positieve noot is dat de Azorenhogedruk achterwege blijft. Zelf denk ik dat de west-circulatie de bovenhand gaat nemen voor minstens 1 à 2 weken.

 • lieven

  een westenstroming van begin tot einde ….

 • Stephan Valcke

  Jammer dat de verbinding onmiddellijk teniet gedaan wordt. Een WC komt er ook niet in deze run omdat we in feite onder de vleugels blijven van een hogedruk gebied ten ZO van ons. Daardoor blijven we hoofdzakelijk in een zwakke ZW stroming.

 • kjell

  Gfs 12z: Gaat het toch nog goed komen door een rugvorming boven het VK? Spannend hoor. Of niet? https://uploads.disquscdn.com/images/153fb58d984772e33337a01b9e1432e61062934ac2eeeefe346d76047c96df0e.png

 • Stephan Valcke

  tot +120 in elk geval al een stuk beter dan zijn voorganger.

 • Stephan Valcke

  Iemand GFS12 aan het volgen? Heb het gevoel dat er wel eens iets zou kunnen gebeuren; In elk geval tot +108 meer WAA richting Groenland. Benieuwd naar het vervolg

 • Thomas

  Inderdaad, vaak starten Warming/SSW’s in die regio door een aanwezigheid van hogedruk die ontstaat door de sneeuwbedekking. Die hogedruk zorgt er vaak voor dat de Polar Vortex in de stratosfeer boven Siberië wordt ingedrukt. Als dat ingedrukte stuk (Rossby Wave) achterwaartst “omslaat” naar de Noordpool toe, kan er een SSW ontstaan. De omgeslagen Rossby Wave wordt dan verder samengedrukt waardoor de lucht nog verder wordt opgewarmd. In het beste geval wat echt nodig is voor winterweer breekt die Wave echt volledig door de Polar Vortex. Dan spreken we dus van een split.

 • kjell

  Ben eens benieuwd naar de avondruns.

 • Jeroen Maes

  Ik weet niet wat je wilt laten zien maar CFS 18z is indrukwekkend voor half januari. Zo’n koude bovenluchten zie je maar zelden tot bij ons komen zelfs in CFS. Dit zou toch 2 of 3 dagen voor -8 of kouder als maximumtemperatuur in het grootste deel van de benelux kunnen zorgen.

  https://uploads.disquscdn.com/images/40622301e5e4fbb6496df0bc3be7ce7315fcec051f61776c7049975a7278578f.png

 • Laurens, deze link werk niet. Wil je de post even bewerken.

 • Dries Denolf

  Merk vanaf 240+ het tegenovergestelde: koude bovenluchten (1500m) en zacht aan de grond

 • Dexy Roelvink

  Goed te zien dat er momenteel sprake is van een inversie op enige honderden meters hoogte. De hogere delen van de Ardennen zijn warmer dan het laagland. Morgen wordt de inversie nog iets sterker en worden de contrasten tussen laagland en Ardennen nog groter. https://uploads.disquscdn.com/images/c6665408b8037ceaf04910023af6bae9d61c4d2d2e83e6b634069e6c828e6d82.png

 • Laurenz

  Modbreak: linkje werkt helaas niet meer.

 • Stephan Valcke

  Tja, ieder zijn mening. Ik begrijp wat je bedoeld maar als je de weerpluim hebt, en de 50 leden van EC berekenen elk hun run waarvan er 45 voor zacht gaan en 5 voor koud, heb je een trend die zacht is. Maar die 5 die kou voorspellen kunnen het wel halen. Maar de kans is natuurlijk kleiner. Maar ik begrijp wat je bedoeld en gelukkig maar dat het nog kan veranderen. ?

 • Arjan de Weerman

  Ik weet er wel wat vanaf maar ben nog geen expert op dat gebied. Ik heb momenteel niet zoveel tijd maar je kunt eens op onderstaande link kijken voor een uitleg op weerwoord.

 • happy godutch
 • Peter

  Iedereen zijn eigen mening maar meestal kunnen ze wel een tendens inschatten. Omdat weermodellen het de laatste weken zo moeilijk hebben kun je nog zeggen dat ze op dit moment dit minder inschatten. Om te zeggen dat het nooit klopt vind ik wat kort door de bocht, dan moeten we maar kijken tot +168 en de rest weggooien?

 • Kim Jaspers

  Ja, hij gelooft er nog in en ik trouwens ook.. we moeten geduld oefenen tot na 15 december 😉

 • happy godutch

  nee, ze kunnen ook geen tendens inschatten na 144-168h wordt de chaos altijd zo groot dat er een compleet nieuwe situatie ontstaat

 • Stephan Valcke

  Nee maar de 3 modellen kunnen wel een tendens inschatten. En dit is ondertussen al duidelijk te zien op de weerpluim. Die is al een stuk minder dan gisteren vind ik op de lange termijn

 • Rizky Taufik

  Ook nog een heen intressante tweet van Judan Cohen gevonden van zo’n 9 uur geleden: For all those ready to declare winter over in Europe That is potential a very intreresting pattern served bij GFS

  https://pbs.twimg.com/media/Cyyi5BFUkAAqV8V.jpg:large

 • Rizky Taufik

  EC00 Niet kansloos. Interessante kaart op 168h. Duidelijk is te zien de split van de poolwervel en de druk stijgt boven de noordpool. Ook veel kou boven Scandinavie, op deze kaart bijna een verbinding om het hierheen te brengen. Interessant om te volgen.

  https://www.weerwoord.be/uploads/81220164372.gif

 • happy godutch

  Een 240h kaart wordt nooit werkelijkheid, NOOIT

 • Stephan Valcke

  De 3 modellen deze ochtend op +240. Depressie activiteiten ten noorden van ons en hogedruk ten zuiden. Wij dus in een ZW stroom. EC en vooral GFS laten de straalstroom meanderen maar blijft nog ten noorden van ons. GEM komt zelfs met stormachtige condities. Winter staat bij deze modellen dan ook niet op de kaarten. https://uploads.disquscdn.com/images/d9671f18f7587703fb64ec182a13f8ef8517a908758eba2250cd0a42876093a6.gif https://uploads.disquscdn.com/images/e361d7b9e33535a02b5d8f0e7758e2f5332f9ec897d8bdf27526e768b1f272c9.png https://uploads.disquscdn.com/images/405b6359001e3e278aa998d271f54e306eaca4114f7591d602c65b67a951cb1c.png Ziehier de kaarten van de 3 verschillende modellen.

 • @disqus_ugDD0y5yLW:disqus kom er maar in als expert 🙂

 • Jeroen Maes

  Zou ik niet zeggen, De run blijft toch tonen dat er zeker opties mogelijk zijn. Op het laatste toch een mooie blokkade met daarna nog oostenwind.

 • Stephan Valcke

  Om toch met een positieve noot te eindigen. De allerlaatste kaart van GFS18. Heel ver weg maar leuk om zien. Dromen mag zo rond middernacht dacht ik zo. https://uploads.disquscdn.com/images/cbea701cd1f677eafea688d426107994635308cf56a6e9eb7022b0bd2b2a4776.png

 • Stephan Valcke

  GFS18 blijft trouw aan de traditie. Waardeloos!

 • Stephan Valcke
 • Stephan Valcke

  Blijkbaar is de mijne niet gedownload. Dank voor de aanvulling Arjan.

 • Zo lijken er inderdaad steeds meer leden te gaan voor een koudere trend op termijn. Het gemiddelde zakt ook naar normale waarde. Dat is toch leuk om te zien. Stemt mij weer wat positiever 🙂

 • Stephan Valcke

  Eventjes een vrij onwone grafiek deze avond. De sneeuwkans berekening voor de komende 14 dagen. Zo kun je zien dat de situatie vanaf half december nog niet beslist is. Een kans van 10 procent is niet veel, maar als je de pluim erbij neemt zie je wel een grote spreiding vanaf half december. Ook EC deze avond en GFS 12 laten mogelijkheden zien. Duikende straalstroom en hogedruk impulsen ten NW van ons. Een voortvarende WC zit er volgens mij niet in. Hooguit een week en vanaf nu al reikhalzend uitkijkend naar de goede runs. En die zullen er zeker komen gezien er een aantal leden voor kou gaan vanaf half december. Vroeg of laat zal 1 van die berekeningen van de oper komen. Genieten van de kou nu en hoopvol zijn voor de toekomst.

 • kjell
 • kjell

  Toch meer leden voor een koudere periode vanaf 12/12. Eerst maar genieten van 3 kiude dagen maar vooral koude nachten 😉

 • Ja, dat is soms iets wat we vergeten en dat is de koude realiteit 🙂 Heerlijk.

 • Kevin Smetryns

  Ik ga hoe dan ook even op pauze. Het is koud en ik vind het best leuk nu. 😉

 • Robin van Hove

  in kalmthout al -3 … (Belgie)

 • Peter

  Als je kijkt naar het weermodel harmonie, dan zie je wel laag voorspelde minima voor vannacht.

 • Kurt DH

  Ja hier is het al bijna -2 graden, in de Ardennen zelfs al bijna -4. Dat is al lager dan de minima dat ze voorspelden voor komende nacht

 • Thomas Verstraete

  Meer winters hoop ik?

 • kjell

  Nu 1 gr in oosterzele en de autos zijn bevroren

 • Jeroen Maes

  Opvallend vind ik dat wanneer GFS de straalstroom wat zwakker berekend je meteen een hogere druk hebt boven Scandinavië. Vanaf +168 is dat goed te zien

 • Stephan Valcke

  Tjah. Opgeven als vermist? ??

 • Goh, niet meteen. Het gaat hier slechts op nuances die voor 96 uur op te merken zijn en vooral later in de run (boven 120 uur) een wezenlijk vervolg kunnen hebben. Afwachten.

 • Niels2a

  Wow ik kom net thuis van men werk (sinds 5 uur vanochtend geen weerkaarten gezien) en ik heb de indruk dat de kaarten grondig veranderd zijn sinds gisteren? 😀

 • GFS 12:00 loopt en we zien toch een belangrijk verschil binnen de 78 uur. Kou-uitstroom nabij Groenland is iets zuidelijkere gericht waardoor de geo’s oplopen boven Groenland. De rug van hogedruk lijkt ook steviger in haar schoenen te staan op het Europees continent! Leuk om volgen!

 • Guppert

  Dank je Nicolas.

 • Wanneer de weerkaarten complex zijn, mag je gerust een reactie geven onder de bewuste status. Ik ben ervan overtuigd dat hier heel wat mensen je zullen helpen.

 • Interessante vraag waar ik hoop dat enkele mensen hier het antwoord op kunnen bieden!

 • Guppert

  Ik keek zojuist op de site van de DWD naar hun Trendvorhersage. Zij gaan nog steeds uit dat na 15-12 het opnieuw kouder wordt. Geen vorst, maar wel normale waarden voor de tijd van het jaar. Ik volg hen al jaren en mijn ervaring als enorm leek is dat ze meestal wel aardig goed zitten. Nogmaals ik ben een echte leek, de kaarten die hier regelmatig verschijnen zegt mij meestal niet zoveel, behalve dat ik de kleuren altijd wel mooie vind 😉
  En nogmaals, ik heb het al eens eerder gezegd, de meeste echte winters voor de lage landen beginnen meestal pas in januari of februari.

 • Jan Vdb

  https://uploads.disquscdn.com/images/cd9dde54fc2867ca55ef06640f2b78a8d3db83f8d097ca190383bfdac2a80fab.png
  dit zou vortex zijn op 192u ,dit is 10 hpa

  https://uploads.disquscdn.com/images/92fe1f758b2c315ccfe276c86ff38cfa0d70b3137fcd00b811f56985aac04c33.png
  de andere is op 50hap

  ik heb vernomen dat poolwelvel verstoord woord de hogedukgebied boven rusland.
  zijn er mensen die weten hoe de vortex er uitzag in de winter van 2010 toen we de hele maand dec in de kou zaten.
  er zijn er waarschijnelijk veel mensen die zich afvragen hoe stratosfeer vortex en de atmosfeer vortex werk ,hoe we warmte word uitgewisseld
  vraag : zijn er mensen hier die dat kunnen uitleggen ??, het is boeiende materie waar nu veel word over gepraat.
  waarom word de stratosfeer zo vroeg verstoord.

  met vriendelijke groeten.

 • Van Laethem

  Kevin, dat ze het voorspellen is 1 ding maar zo ver als in de toekomst daar hecht ik helemaal geen geloof aan! De komende periode geen winterweer. Maar dan kunnen we evengoed al de zomerkaarten van 2017 gaan bekijken…

 • Jeroen Maes

  Vorige run zei nog iets kouder dan normaal in Januari en heel vaak oostenwind. Reactie is veel te voorbarig.

 • Kevin Smetryns

  Ook CFS draait zijn kar en voorspeld geen winterweer meer en dat zeker tot eind januari…

 • lieven
 • Interessante weerkaart die je meegeeft Arjan! We houden dat zeker in de gaten. Kan je de url van meteociel.fr met deze kaarten ook even droppen in een reactie?

 • happy godutch
 • GFS 06 bevestigt de komst van een westcirculatie. Dit heeft alles te maken met het hergroeperen van de Poolwervel. Tevens lijkt deze zich ook wat te verplaatsen (kaart +192 uur) naar de klassieke plek boven Groenland waarbij delen van de VS de winter in duiken. Uiteraard bij een ronder wordende poolwervel trekt de straalstroom aan en zien we weinig meandering in onze omgeving. Hierbij gaan de NAO en AO -index (tijdelijk) in de plus. De bezem erdoor, ik ga mee met die stelling van Nicolas. Daar is niets mis mee, als het maar niet te lang gaat duren. Lichtpuntjes zijn er ook, rond 15 dec zien we weer wat koudere leden, zowel bij EC als bij GFS. Ook het Poolhoog kan nog verrassingen gaan brengen. De vorige wc duurde nog niet eens een week, daarom zie ik nog geen reden tot paniek. https://uploads.disquscdn.com/images/beb895333b4377b269e1d5612300702f84ef614e1191d68b1a2e941fe6b7e418.png https://uploads.disquscdn.com/images/f763f91d472cfc32c11af228656a90ffdb1673f85ef0895e4a5f20a09b729e02.png https://uploads.disquscdn.com/images/dca4cec57b7b4f36d08eb51dc39f296925fa7d6f119f54eabb23a7981bf1c988.gif

 • happy godutch

  De modellen kunnen goed voorspellen tot 120h (ec, gfs zelfs minder ver, 96h oid, dat heb ik niet zo uitgebreid bekeken ), vanaf de 10de is weer vanalles mogelijk

 • happy godutch

  Ik heb een beetje de geschiedenis nagekeken, de meeste echt goede winters hadden een Canadian warming maar niet alle winters met Canadian warming waren goed

 • Jeroen Maes

  Tja… als je het ensemble bekijkt van GFS en EC dan zal het voor de winterliefhebbers toch zeker een week op de tanden bijten zijn. En dan tegen 13-14-15 December zijn er voorlopig nieuwe kansen. Hopelijk zien we die snel in de kaarten.

 • kjell

  Themperatuur zal de voorspelde 6 graden niet halen denk ik. Oosterzele 0.5 gr

 • jurgen

  We gaan eerst terug naar af moeten om dan met een schone lei te beginnen zeker .

 • Van Laethem

  GFS 06 komt echt met serieuze warme temperaturen rond 13 december (meteofictie). Het kan dus nog allemaal veranderen maar toch zeer opmerkelijk. Zelfs ’s nachts zeer zacht!

 • kjell

  Idd daar heb je 100% gelijk in dat de weermodellen het moeilijk hebben met verschillende indicaties, dat is ook al een groot verschil dan vorige winter.

 • Om jullie maar een idee te geven van hoe de Polar Vortex ontregeld wordt de komende dagen, de afwijking tegenover normaal op 500 hPa. Flinke impulsen van hogedruk aan de overkant met de vorming van een Poolhoog. Mag het even dat de weermodellen het lastig hebben met de beperkingen :p Het feit dat het NO van Amerika een veeg uit de pan krijt hoeft in c niet dramatisch te zijn. Dit soort situaties met een Eurohoog is ook nefast voor winterweer uit de oude doos. Dan maar even de grote borstel erdoor. https://uploads.disquscdn.com/images/f58e9454b148acd9dcc7adba80fae13bf0d4cd61f90d2c08d68e79e5b0158d6e.png

 • kjell

  Nogmaals zoals ik al zei, nog niks is zeker. Ja we gaan een zachtere peride tegemoet vanaf woe/don maar hoe zacht en hoe lang die periode duurt is nog onzeker, het kan rap keren op de weerkaarten.

 • Het gaat hier voor alle duidelijkheid niet om gelijk halen bij het maken van wintervoorspellingen. Het gaat vooral om het bespreken van weerkaarten met de opties tot winterweer. De majestueuze uitspraken van een bewust persoon op deze discussiedraad moet dan met het gezond verstand geïnterpreteerd worden. Heel simpel.

 • kasperd007

  Heel juist.
  Toen ik hier enkele weken geleden voorspelde dat december waarschijnlijk niets ging zijn was ik veel te negatief en kreeg ik de wind van voren.
  Het kan natuurlijk nog winteren eind december maar dan zal het heel snel moeten veranderen

 • jurgen

  Vraag me trouwens af waar onze fantast naar toe is , mss ergens die sneeuw gaan opzoeken ? Gelukkig zijn we niet naief geweest en liggen de winterbanden nog op stock .

 • Rizky Taufik

  Mijn laatste bijdrage voor ik terug voor een paar dagen in winterslaap ga: De GFS-pluim van Brussel is vrij duidelijk, vanaf Wo/Do zacht weer, want de normaal ligt op 7 graden, met zelfs optie’s op dubbele cijfers (vooral de kuststreek). Maar extreem zacht zoals vorig jaar zie ik het niet worden, naar het einde van de 15-daagse zie je wel terug wat koudere leden, maar winter, nee dat is het niet.
  EC-pluim zuid, representatief voor het centrale deel van belgie toont eenzelfde beeld en zie je ook een kleine toename van koudere leden vanaf 15/12.

 • Indrukwekkende blocking boven IJsland en Groenland!

 • Bradley Lems

  Niet perse. Het ging normaal ook al eerder warm worden dan woensdag. Omdat de pluim dan ook 10 graden toont voor woensdag wil dat daarvoor niet zeggen dat het effectief zo warm zal zijn. Het kan ook eerder 7 of 12 graden worden die dag. Het enigste dat vaststaat is dat er voor een zekere tijd geen vrieskou meer zal zijn.

 • jurgen

  En de kaarten op +240 met 12gr mag je op wedden dat deze wel gaan uitkomen .

 • Rizky Taufik

  Gisterenavond bij het zien van GFS12 had ik hoop dat het eindelijk zou veranderen vanaf 15/12 met vanaf die datum interessantere kaarten, maar dat was eenmalig. Begin stilaan te vrezen voor December. Tijd om in terug in winterslaap te gaan voor een paar dagen. Enkel EC +240 biedt een beetje hoop, maar daarmee is alles gezegd. Het zal toch moeten veranderen op de weerkaarten willen we winterweer in de 2de helft van December, maw die verandering zou toch snel moeten zichtbaar worden, anders mogen we December volledig afschrijven. Misschien beter als we met zen alle effe de kaarten voor wat ze zijn en binnen een paar dagen weer kijken.

 • Bradley Lems

  Wat blij dat je op 360 uur ver kijkt. Ging er ook geen effect zijn van die warming? Heb er blijkbaar nog niet veel van gezien. Gezien de laatste lijntjes is de vortex ook serieus hersteld waar volgens de voorspelling het nog diep in het negatieve ging.

 • happy godutch
 • Bradley Lems

  Als nabij groenland en canada veel kou ligt mogen we een groot deel van december vergeten. Depressieactiviteit versterkt met de run…

 • Stephan Valcke

  GFS 00 is gewoon weg dramatisch. Het wordt met de run erbarmelijker. EC brengt ons zelf rond 12 december super zachte lucht. Het zou mij niet verbazen dat we dan richting 13 a 14 gr gaan. Ga dit weekend eens met mijn vergrootglas speuren naar een mogelijk lichtpuntje. Maar met deze stelling kunnen we de winter schrappen tot tenminste 20 december. Tenzij dat de laatste kaart van EC de deur op een kier zijn.

 • De depressie boven de Azoren zou dan de toevalstreffer moeten zijn met sterke WAA, waarna zich een hogedrukgebied ontwikkelt in de buurt van IJsland. https://uploads.disquscdn.com/images/c76ecc2e9141751fcabc8f09ac3b4c401266ec0566d471c6a06e6b1730fa75f2.gif

 • Wat een verschil op +240 tussen de diverse weermodellen. GFS en GEM hopeloos met verschrikkelijke paarse kleuren en een opkomende strakke wc. ECMWF biedt hoop. https://uploads.disquscdn.com/images/18d59571dfe0862bae832237ef06e84a360f567a3b11d611f0b5c3df9edc9252.png https://uploads.disquscdn.com/images/554ae70b36815911ed0d661c22f7cada94a929d4a942b9eef99f4b2239f92f22.gif

 • geert duym

  GFS 00.00 slechte run met na woensdag steeds sterke hogedruk ten zuiden en zuidoosten van ons met voortdurend Z-ZW winden neigt een beetje naar december vorig jaar! Hopen dat dit uit de runs toch verdwijnt zeker voor de tweede helft van december.

 • Job V.

  Oh oké, ik had niet gezien dat het maar om 1 mm sneeuw ging. Nee, dat stelt inderdaad weinig voor.

 • Dries Denolf

  Bij EC blijft de controle nu al enkele runs in de meteofictieperiode voor een snelle afkoeling gaan

 • Dries Denolf

  Probleem is dat dat laag erg vlug terug verdwijnt en dus de functie van “Genualaag” niet kan vervullen als aantrekkingspool van koude lucht

 • Dries Denolf

  Ik denk ook dat een eventuele winterse setting vanuit het oosten moet komen. En dan is dat ijskoud Siberisch koud een ideale gangmaker. Alleen: dan moet ook O-Europa koud willen worden, want anders geraakt de eventuele transportkou nooit bij ons

 • Dries Denolf

  Voor zover de modellen ons toelaten te kijken, is het grondgebied de Atlantische Oceaan. En zelfs als we een winterse setting krijgen, kan O-Europa net zo goed het brongebied zijn. Want daar zit dat Siberisch hoog, koud nog stevig te pushen

 • Rizky Taufik

  Eerlijk, vondt de kaarten van GFS12 vanaf 15/12 veel interessanter dan bij GFS18, maar kijk, bij GFS12 werd de 1ste aanzet, sinds het verschijnen van dit artikel gezet naar interessantere kaarten. dus wie weet wat ons morgen brengt.

 • Jep, 10 december is een kansje. Zie het alleen nog niet terug in de ensembles. Verder zien we de Russische beer retrograads verschijnen rond 13 december. Helaas heeft die kaart weinig waarde zo ver vooruit. Dat gaat wel toenemen als we consistentie zouden gaan zien. https://uploads.disquscdn.com/images/150906576da4a3d0de97a84ccbd20a9fcabbdf78de6b22b4b733595a7627e30b.png

 • Jeroen Maes

  Leuke evolutie is dat de straalstroom minder sterk lijkt berekend te worden waardoor de hogedruk boven Scandinavië beter kan standhouden rond 10-12 December.

  Ik zag daarstraks bij de berekening van CFS voor de ao index al dat die tegen 10 December toch weer ruim negatief zou gaan. Kansen op winterweer kunnen volgens mij zo weer in de kaarten staan… hopelijk sneller dan we denken. 🙂

 • lieven

  De GFS18 laat de luchtdruk van het eurohoog iets sneller terugvallen tussen u120-u170… misschien geen slechte zaak om dit in een later stadium beter te kunnen afbreken. Ook zou de stroming eerder W-ZW worden ipv ZW-Z, waardoor de temperaturen iets meer getemperd worden tov. 12u run. Ook interessant om te zien is een depressiekern ten westen van portugal (die er voorheen niet was) en stijging van de luchdruk boven scandinavia vanaf u190.

 • happy godutch

  1mm sneeuw is geen sneeuw:(

 • Kurt DH

  Klein lichtpuntje misschien: in Scandinavië lagen de temperaturen de afgelopen dagen net boven het vriespunt… Op deze moment worden er al terug temperaturen van -30 graden waargenomen… Dus de brongebieden koelen terug af…

 • Job V.

  Net de HIRLAM voor het komend weekeinde bezien en daar zag ik dat vanaf halverwege de nacht zaterdag op zondag tot en met zondagmiddag in met name (Zuid)West- en Midden-Nederland enige sneeuw niet uitgesloten is. Even voor mijn begrip van dit weermodel: De streepjes (hachures) op die kaart geven toch een kans op neerslag (precipitation) in de vorm van sneeuw (neige) aan?

 • Prachtig verwoord 😀

 • Jeroen Maes

  Op het einde van GFS 12z duikt de straalstroom ook erg zuidelijk, dat is ook niet echt gebruikelijk.

 • Tsja, natuurlijk zeggen die parameters wel iets over de gesteldheid van de atmosfeer maar het lijkt wel of wij de laatste jaren in een af andere bermuda driehoek wonen waar de winters zomaar ineens verdwijnen. .

 • Dries Denolf

  Bedankt voor de uiteenzetting waar ik je op een andere plaats op de site naar gevraagd heb. Je uitleg na de EC12 en gfs18 interesseren me ook

 • Rizky Taufik

  Maar sinds deze run eindelijk interessantere kaarten vanaf 15/12. Of we echt gaan kunnen spreken van een WC, weten we nu nog niet. Voor hetzelfde geld is deze na 1 week en een half, zoals vorige maand weer verdwenen. Maar de WC is deze run minder overtuigend dan in de vorige runs. Het systeem houdt zichzelf niet in stand en wordt helemaal weggedrukt naar het Noorden van Rusland. Nog verder zien we een groenlandhoog met uitbreiding naar Scandinavie, zitten dan al op 17/12, maar zoals in hierboven artikel zou het rond 15/12 beginnen. Nieuwe depressie’s gaan hierdoor zuidelijker, waardoor we zo de winter kunnen induiken. Indien GFS18 terug et interessantere kaarten komt vanaf de 15de, post ik hier een kort up-date.
  Ben eens benieuwd naar de EC-pluim, om de zien hoe zacht het wordt. Hopelijk niet al te zacht.

 • Van Laethem

  De WC komt er volgens de GFS12 in vanaf donderdag. Voorlopig weinig sterke aanknopingspunten voor winterweer. Afwachten wat de volgende runs brengen. De temp van het zeewater is wel al iets lager dan dezelfde periode vorig jaar.

 • Dries Denolf

  In een andere mail heb je reeds gezegd dat de kaarten interessanter worden vanaf 15 dec. Maar eerlijk gezegd (of geschreven) merk ik dat niet. Kun je je stelling even verduidelijken?

 • Dries Denolf

  Winterkaarten op lange termijn zien er meestal interessant uit. Jammer genoeg verandert dat meestal naarmate de periode van waarheid nadert

 • Dries Denolf

  Ik dacht dat stratosfeer en troposfeermodellen consistenter waren dan kaarten op lage hoogte. Dus niet

 • Dries Denolf

  Klopt inderdaad. Het is niet normaal dat het in december een komen en gaan van stormdepressies is tussen de 50ste en 60ste breedtegraad (vanaf +120)

 • Dries Denolf

  En wij maar theoriëen verkopen over WAA’s, AO’s, NAO’s en andere PV’s. Maar uiteindelijk beslist het weer en trekt zich niks aan van fysische en wiskundige modellen en zegt “ik ga rustig mijn eigen gangetje”. Maar weer voorspellen is wel een plezante bezigheid, zeker hier, waar je van gedachten met anderen kunt wisselen.

 • Rizky Taufik

  En om de mensen, die effe het winterhoofd laten hangen, op te krikken: W09 begon in Januari, wel niet lang, maar we kregen toch een leuke winterperiode. W10 begon rond de 15de December 2009 en bleef ons vergezellen, soms onderbroken door een zachtere periode, tot eind Februari. W11 duurde wel 1 volledige maand, namelijk December 2010, maar maakte alles goed, W12 begon in Februari en wat voor een 2 weken en de W13 begon in Januari en duurde tot Eind maart, soms onderbroken door een zachtere periode. Dus mensen nog niet wanhopen. Ik heb al verwezen naar GFS12 dat er vanaf 15/12 eindelijke interessantere kaarten tevoorschijn komen.

 • Kim Jaspers

  Is dat een positiever signaal van de stratosfeer richting half december?

 • Rizky Taufik

  Voila; de meeste Elfsteden tochten worden in Februari verreden. Een tocht in December is eerder uitzonderlijk. 2) Januari is de koudste van de 3 als ge naar het gemiddelde kijkt, zoals Juli de warmste maand kwa gemiddelde is. 3) ik snap wel dat de winterliefhebbers na 3 slechte winters erg ongeduldig worden en vooral de westerlingen, maar we moeten gewoon hopen dat het deze winter wel iets wordt. En is het niet zo, veel kunnen we er toch niet aan doen.
  Als het een troost mag zijn, bij GFS12 zie je eindelijk inressantere kaarten vanaf 15/12.

 • Rizky Taufik

  Voor het eerst sinds het verschijnen van dit artikel vindt ik dat er bij GFS en dan met name GFS12 toch el al wat interessantere kaarten tevoorschijn komen vanaf 15/12. Hopelijk het begin van betere kaarten vanaf nu. Blijf wel nog effe terug in halve winterslaap. Ook op het NH-kaarten ietwat interessanter vanaf 15/12 sinds de run van GFS12.

 • jurgen

  Het geduld van menig winterliefhebber word zwaar op de proef gesteld , na nu bijna 4j winterloos .ik moet ook soms mijn frustratie opkroppen na het zien van de kaarten en dan zeg je dat je het 2 dagen niet meer gaat volgen maar bij de volgende uitdraai zit ik op de eerste rij om toch maar een lichtpuntje te vinden .

 • Thomas

  Toch wel een opvallend verschil tussen GFS en ECMWF 12z van gisteren. Het Europese model berekent de Warming een dikke 10°C warmer dan het Amerikaanse. https://uploads.disquscdn.com/images/3500d98fa8f4dc3f0913c88393a3d3d50dab368b959c60face2cbd4e5b7d1792.gif https://uploads.disquscdn.com/images/c262abfe60d4af6b6870184014ab7e64fe6cd8df5ddcfb8778353b7936505081.png

 • Kim Jaspers

  Inderdaad ik zie het ook net. De kaarten zijn niet normaal te noemen. Er is volgens mij toch vanalles aan de gang waar de modellen het vrij moeilijk mee hebben. Het blijft uiterst interessant om de runs te blijven volgen ook al zijn deze momenteel anti-winters. Het muntstuk zal toch wel ooit eens goedvallen voor ons denk je dan 😉

 • GFS 12:00 mag dan wel niet indrukwekkend ogen voor winterweer in West-Europa met WAA op de foutieve plek. Toch zijn dit geen normale weerkaarten. Als je kijkt aan de overkant wordt een tijdelijk poolhoog opgezet die boven de Noordpool parkeert. Jammer dat de WAA in West-Europa geen connectie kan maken met deze ontwikkeling. Mocht dat gebeuren, dan kan de koude boven Siberië richting het westen opschuiven.

 • Dat is inderdaad behoorlijk indrukwekkend. Aan deze grafiek zie je perfect hoe fors de polar vortex kan terug plooien zonder dat het enige moeite kost. De hoeveelheden arctische lucht nabij Groenland komende dagen gaan de WC tijdelijke versterken. Vanaf 15 december nieuwe ronde, nieuwe kansen. Nu vooral profiteren van de inversiekoude die we vanaf zaterdag/zondag mogen verwachten over de Benelux.

 • Stephan Valcke

  Geduld Kevin. Voor mij is december nog grotendeels een herfstmaand. Het is niet voor niets dat december als storm maand bij uitstek genoemd wordt. Vandaar het liedje dat toepasselijk is voor deze tijd van het jaar. Hoor de wind waait door de bomen. …?

 • Ben

  Lieven, ik begrijp je terughoudendheid, deze moet er altijd zijn met dit soort voorspellingen. Het is echter dat er weinig of geen tegenstrijdigheden te vinden zijn. WC keert terug, AO en NAO hebben een positieve trend, dit heeft nu een positieve trend. Maar je hebt gelijk dat dit de kaarten zijn die er vandaag voorliggen, morgen kunnen deze weer helemaal anders zijn, dat is wat het zo interessant maakt 😉

 • Kevin, het heeft totaal geen zin om nu al te wanhopen vanwege negatieve kaarten in de kaartenbak. De meteorologische winter heeft nu al meer betekend dan vorige winter dus wat dat betreft kunnen we niet klagen. Gewoon ondergaan lijkt mij een éénvoudig advies.

 • Kevin Smetryns

  Als het effectief zo gaat lopen en als dit beetje vrieskou dat we nu krijgen alles was voor de winter net als de voorbije jaren dan veroordeel ik het seizoen winter voortaan als saaiste en meest nutteloze der seizoenen. Ik word het stilaan beu. (:
  Er is nog veel tijd maar na enkele jaren al wachten geraakt het toch stilaan op bij mij.

 • lieven

  nuance: “voorspellen” ze een terugkeer naar normale waarden … 10 dagen geleden was de “voorspelling” nog een waarde van -15

 • Ben

  Ook de Zonal wind keert zijn kar 180°. Waar we tot voor kort nog tegen het recordlaag zaten gaan we nu snel naar normale waarden.
  https://uploads.disquscdn.com/images/8cd6861afe0dfd8a277837d2ecca2d16c5c5f7c4999acadf465975f95632b144.gif

 • Jeroen Maes

  Het is wel fout om meteen heel december af te schrijven… voor 20 tot 31 december is er nog niks geweten.

 • Ook onze tijd gaat nog wel een keer komen en als wij die Amerikaanse toestanden hier krijgen dan zal ik maar zwijgen hoe het gaat op ons wegennet.

 • Daar ben ik inderdaad ook een beetje bang voor, we praten nu wel over een termijn van twee weken en daarin kan nog veel veranderen in de verwachtingen. Ik post natuurlijk graag de koude oplossingen maar ik moet ook realistisch zijn hoe het er nu voor staat op dit moment 🙂

 • maxim vh

  Pff, als deze kaart werkelijkheid word mogen we stilletjes weer naar januari beginnen kijken (overdreven). Misschien is het nog vroeg maar deze kaarten komen ook niet zomaar random tevoorschijn, in mijn ogen is dit nu toch wel het signaal dat het nog niet snel tot winteren zal komen (althans in onze streek). Maar ik hoop natuurlijk dat Arjan ‘gelijk’ krijgt, ik ben mijn vertrouwen in de decembermaand de afgelopen dagen kwijt geraakt geraakt. Maar geen stress, januari en februari loeren alweer om de hoek. Positief blijven is HET kernwoord van dit forum ?

 • Kim Jaspers

  Geduld oefenen is de boodschap.. Ik denk dat het nog minstens een vijftal dagen wachten is eer we de eerste wilde kaarten gaan mogen aanschouwen op de langere termijn.. Sinterklaas 1984 zag er nog meer uitzichtloos uit dan dit jaar trouwens.. om jullie wat goede moed te geven 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/b25f574925303f3176d09aefcc59a616f0689c01027c11dcc307ae347810ddb8.png

 • lieven

  Probleem is dat een Eurohoog of Azorenhoog meestal, als ze komen, voor een lange tijd blijven … en ondertussen warmen ze de ganse boel nog eens netje op zodat een koude-inval later al eerst de opgepotte warmte (zee/water) moet kunnen verdrijven vooralleer het echt koud kan worden.

 • Laurenz

  Triestig om te zien dat Europa er altijd vantussen valt,wats hebben wij de weergoden eigenlijk misdaan,overal koud behalve weer in Europa,kga verhuizen naar Alaska peis ik!

 • Rizky Taufik

  Dan moet het wel heel snel veranderen, want de kaarten vanaf 15/12 zien er eigelijk al 2 dagen niet goed uit hoor vanaf 15/12.

 • Stephan Valcke

  Enige positieve is dat we eindelijk verlost zijn van dat Eurohoog. En ja, december is in feite nog deels herfstmaand hè. Maar 14 gr met Kerst is not done hoor. ?

 • Zover is het nog lang niet, eerst die wester en daarna kan die omschakeling nog best. Nog steeds het scenario waar ik aan denk en op hoop natuurlijk 😉

 • Stephan Valcke

  Klopt. Volop west circulatie. De winter wordt tot diep in Europa weg geblazen. Het zal toch niet waar zijn zekers. Ik zag dat EC op lange termijn ook al minder positief is voor 2de decade december.

 • Daarna is het echter drama. Alles voor Noord-Amerika. Laten we hopen dat dit nog veranderd op termijn. Kan nog best hoor, maar dit is nu even de realiteit. https://uploads.disquscdn.com/images/8ae2ae7f502dd00af62f5a10acf42774071adcb67393091924e12a8e939465c2.png

 • Stephan Valcke

  GFS 06 oogt ook beter tot +120. Hogedrukgebied kruipt iets noordelijker. De zachte kucht wordt zo opnieuw wat uitgesteld

 • De kans op een westcirculatie neemt vooral toe als we lagedrukgebieden vinden op de Oceaan iets onder IJsland. Ik heb dat prikpunt voor zowel GEM als GFS genomen. Mij valt de enorme spreiding op. Daarbij kunnen we concluderen dat de voorspelbaarheid al snel afneemt op zelfs de middellange termijn. https://uploads.disquscdn.com/images/d1fbcd863a5d7f21b064453863b089a97a214cf7c3f17f41e1b7118e4e4cc695.gif https://uploads.disquscdn.com/images/d1fbcd863a5d7f21b064453863b089a97a214cf7c3f17f41e1b7118e4e4cc695.gif

 • maxim vh

  Met deze pluim ben ik niet content, op lange termijn zie ik veel te weinig winterse opties. Natuurlijk gaat deze nog compleet veranderen, maar het geeft toch een indicatie dat er op dit moment niet echt heel veel mogelijk is qua winterweer. Afwachten is de boodschap…. (Doen we nu al een paar jaar ;))

 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik

  Bedankt, was gewoon een copie/paste van op zijn twitteracount.

 • Kim Jaspers
 • Rizky Taufik

  Effe terzijde. De maand November is 0.7 graden te koud verlopen (6,1 tegen 6,8) en de ganse herfst is perfect normaal verlopen (6,1 tegen 10,9) te Belgie.

 • geert duym

  Ik heb gezegd een stuk van zijn kruid en niet helemaal en er kan zeker nog van alles gebeuren na half december…ik herinner mij zeer goed de winter van 84-85 voor mij nog altijd de winter van mijn leven in januari 85 maar toen hadden we wel een zeer extreem warme herfst en decembermaand achter de rug…en toen was er nog veel minder sprake van al die parameters en uiteraard zij die belangrijk voor het vervolg dus ik hoop zeker dat ik ongelijk krijg voor december !

 • Rizky Taufik

  Dit zegt ook al genoeg: Judah Cohen ‏@judah47 11 u11 uur geleden

  Party like its 2014! Latest GFS forecast of hemispheric atmospheric circulation reminiscent of #polarvortex winter of 2013/14, #cold East USpic.twitter.com/9wLdjG4GwL

 • Rizky Taufik

  Zowel bij EC als bij GFS zie je op de kaarten van het NH dat het vanaf 240 mis gaat en de PV zich lijkt de herorganiseren. EC monthly heeft deze ochtend zijn verwachting ook bijgesteld naar een zachtere december. Als er vlug geen signalen komen dit weekend voor de 2de helft van december, dan durf ik toch beweren dat December niet veel winterweer zal brengen, maar we volgen het verder op.

 • Laurenz

  Ja,de zachtere periode die er nu zit aan te komen,had gem al een week op voorhand voorspeld?

 • lieven

  Beste mensen, tot binnen een dag of 4, want buiten wat fictie zal er de komende dagen weinig punch in het weer zitten. Even wat saaie dagen uitzitten, om dan hopelijk terug wat kleur in die kaarten te krijgen.

 • Kim Jaspers

  Dat verhaal van dat de winter zijn kruid al verschoten heeft is volgens mij een larie en apekool verhaal.. Er zijn winters genoeg waar we a heuse speldeprikken kregen (echt winterweer is er nog niet geweest dit jaar!) en rond of vlak na de Feestdagen een heuse winterinval. Denk maar aan 1984-1985, 1962-1963… en zo zijn er nog voldoende voorbeelden. Denk dat het wél verstandig is om de verschillende parameters AO en NAO in het oog te blijven houden. We leven niet meer in de jaren ’70 of ’80. De wetenschap evolueert en ook op het vlak van meteorologie. AO en NAO bv. zijn niet heiligmakend maar geven wel een goede indicatie. De uitwerking op de atmosfeer en op leefhoogte is vaak pas weken of zelfs maand(en) nadien merkbaar.. Ik heb nog steeds genoeg vertrouwen om in de 2e helft van de maand december de eerste échte winterse perikelen te zien komen. Nu moeten we inderdaad tot half december een zachter en zonaal weertype uitzitten.. De verandering in het patroon (met Noordelijke Blocking) is volgens mij pas voor nadien..

  https://uploads.disquscdn.com/images/f6db046366b66fa87b469a3730d673349ecd1f54bf71252d8ad193f209c7ac6b.jpg

 • Hoi Maxim & Jeroen,

  We zijn ons bewust van het probleem dat zich op de smartphone soms voor doet (het halve blauwe scherm waar je niet naar rechts kunt gaan). We zijn dit dat ook druk aan het onderzoeken maar kunnen tot op heden de oorzaak helaas nog niet vinden. Wat meestal helpt is de pagina volledig vernieuwen door de pagina naar beneden te ‘trekken’. Uiteraard is dit geen oplossing die we zouden willen zien en hopen dan ook snel dat we dit definitief kunnen oplossen.

  Mvg,
  Niels

 • Jazeker, vorige winter was dat het eerste weermodel die de winterse situatie in de smiezen had voor noordoost NL. Naast ECMWF, UKMO en GFS is dat het beste weermodel in mijn ogen.

 • Had dat eerder ingefluisterd Geert. Ik hoop niet dat je gelijk krijgt. 😉

 • jurgen

  Gem al ooit eens gelijk gehad ?

 • ECMWF is daarentegen inderdaad ronduit slecht voor winterweer op +240 uur. Die paarse kleuren boven Groenland willen we niet zien. Het zal spannend zijn de komende dagen hoe het een en ander gaat evalueren. https://uploads.disquscdn.com/images/b4f9fbab627b87fba47ce5eddfcf1caeec6e8fb0fb7537cf07da88c0479c7e98.gif

 • geert duym

  Volgens mij evolueren we vanaf volgende woensdag naar een zachte decembermaand en dit louter op basis van ervaring met weerkaarten, ik volg al meer dan 40 JAAR weerkaarten zonder echt rekening te houden met de parameters (polar vortex, AO, NAO). Natuurlijk hoop ik uiteraard dat het anders uitdraait en er een verrassing komt maar we hebben in oktober en begin november veel noordoostenwind had en ik denk dat daar de winter voor een stuk zijn kruid verschoten heeft.Maar we blijven hopen dat er na drie zachte winters toch een periode komt met structureel winterweer!

 • Zeker iets om dat ook op te volgen! Bedankt voor de aanvulling Nicolas.

 • Dit lijkt me een scenario dat te mooi voor woorden is. ECMWF en GFS laten de situatie nabij Groenland met betrekking tot koude uitstroom fors toenemen waardoor ook de WC tijdelijk aan zet lijkt te zijn. We gaan het komende dagen sterk volgen.

 • Goedemorgen, ik begin deze ochtend met een prachtige weerkaart van het Canadees weermodel GEM. In het verboden gebied op +240. Hogedrukopbouw boven Scandinavië en in de achterkamer is koude arctische lucht gevloeid. Zo moet het! Eens kijken of we dit meer gaan zien de komende dagen! https://uploads.disquscdn.com/images/024fb0881cafab2f77b0dcd697857e44dd2951898b2885d3d45374926234e20f.png

 • Bradley Lems

  Wat me wel opvalt is dat de warmte altijd wordt uitgesteld. Het soort van ‘plaklaag’ is hier zeker aan de orde mede door de weinige depressieactiviteit. Ook zie ik dat het hoog probeert aan te punten met groenland, als dat lukt hebben we een heel ander weerbeeld.

 • Dexy Roelvink

  Als we kijken naar de grootschalige situatie op het Noordelijk Halfrond, dan zien we vanaf eind volgende week nog steeds de vorming van een Poolhoog en bijbehorend een split van de Polar Vortex op de kaarten staan. Echter, op het schaalniveau van Europa gaat dit zeker tot halverwege december amper invloed hebben op het weer. Voor de langere termijn (zeg maar de tweede helft van december) biedt zo’n PV-split wel reële kansen op winterweer voor Europa. Maar in de posts hieronder heb ik me vooral gefocust op de maximale verwachtingstermijn van 14 dagen. En binnen die termijn zie ik op Europese schaal weinig kansen tot winterse tendensen, uitgezonderd de laatste kaart op +240h. https://uploads.disquscdn.com/images/a23399caa561a689db2f15a4604e142ae8abd488cb6994317823ce00a99da6ef.png

 • Dries Denolf

  Zie je ook die hardnekkige warme bel boven de omgeving van Denderleeuw die gans de winter blijft hangen?

 • Dries Denolf

  Wat me verder opvalt na woensdag is de enorme spreiding tussen de leden (soms verschillen van 25°C. Terwijl de runs eenduidig een weekje zacht geven na woensdag. idd, even uitzitten

 • Jeroen Maes

  Het platwalsen van dat hoog kan in geen enkel model zitten aangezien enkel GFS verder rekent en die verwacht geen verplaatsing van dat hoog op +240

 • Rizky Taufik

  hehehehehehehe. Dat is 1 van de reden, zeg maar de hoofdreden, waarom ik nooit ga verhuizen naar het westen van Belgie. Ik woon op 20 km ten westen van Brussel en is 9 van de 10 gevallen nog een veilige plaats als het aankomt op sneeuw.

 • Rizky Taufik

  Als we kijken naar de EC-pluim Zuid, die ik altijd representatief vindt voor Belgie, met name het centrale deel, zal die verzachting wel nog meevallen. Alvast geen extreem zacht weer. Effe uitzitten en hopen dat het nog meevalt en niet te lang duurt.

 • Dries Denolf

  Idd, maar dat platwalsen komt wel voor bij alle modellen. Ik weet het ook niet meer

 • Dries Denolf

  Zoals hieronder gezegd: het EC (althans de oper, controle en gem.) ensemble geeft zacht weer na woensdag. Vanaf +240 neemt de controlerun wel een duik. Maar de spreiding van de leden van het ensemble bewijzen dat niks reeds vaststaat. Geduld is niet mijn sterkste kant, maar ik vrees dat er niets anders op zit om meer duidelijkheid te krijgen

 • Jeroen Maes

  Maar dit gaat over +240 uur, het allerlaatste van die 2 modellen.

 • Dries Denolf

  Lap, de Westvlamingen worden weer gediscrimineerd door de weergoden. Zal ik dan echt moeten verhuizen?

 • Jeroen Maes

  Bij FIM zie je net als bij EC ook die mooie WA maar bij FIM zie je wel hogedruk ontstaan tot 1035 hpa op ongeveer +96 en+120 maar die verdwijnt al snel daarna. Of is dat ook zo’n flitshoog zoals bij GFS?

 • Jeroen Maes

  Die kansen zijn er nog steeds maar deze reactie van Dexy gaat over +120 dus dat is niet de 3de week. 🙂

 • Dries Denolf

  Maar Jeroen, bij alle modellen zie je toch wat Dexy (moderator) opmerkt, namelijk dat het hoog platgedrukt wordt door noordelijke depressies. Of heb ik ongelijk?

 • Dries Denolf

  Vroeger vandaag had men het over een split van de PV en – AO en NAO. Nu hoor ik daar niks meer van. Hoe kan het dat al die + elementen in stratosfeer en troposfeer plots verdwijnen? Tot gisteren was de teneur op de site dat de kans op winterweer vanaf de 3de week van december groot was. Ook Arjan heeft het in zijn artikel over ernstige kansen tot winterweer. Hoe komt het dat de stemming op de site op zo’n korte tijd volledig omgeslagen is?

 • Kim Jaspers

  Zou het kunnen dat de modellen niet goed om kunnen met de huidige situatie?

 • Dexy Roelvink

  Wat mij vooral opvalt aan de nieuwe EC-run is dat de WA er in eerste instantie – tot circa +120h – best redelijk uit ziet. Voldoende aanpunting richting Groenland en de depressiedruk vanuit het westen is nou ook niet overweldigend te noemen. Toch ontstaat er amper hogedruk van betekenis boven Groenland en het hogedrukgebied boven Europa wordt door de minieme depressiedruk ook vrij eenvoudig omver geblazen.

 • Jeroen Maes

  Sterke gelijkenissen met dat hoog dat op +240 opschuift naar het noorden boven de Atlantische Oceaan tussen EC en GEM, zou natuurlijk wel kunnen dat het een toevalstreffer is dat ze het relatief eens zijn.
  https://uploads.disquscdn.com/images/57c3f47c374a16bd7a8b4907c26f977e83a18dff902a1debba2ae00b19c8c39e.gif
  https://uploads.disquscdn.com/images/4b85e276a6aabe645764e31b342db22a2e462785aaa9c31fdbbffaf51a7874ef.png

 • Jeroen Maes

  Eens, dat half scherm af en toe is erg hinderlijk maar geen idee of het op te lossen valt.

 • Jeroen Maes

  dat was meteociel

 • Rizky Taufik

  Euhm, als ik de GFS-pluim van Brussel bekijk op basis van GFS12, dan zie ik geen stevige positieve. Meer rond normaal rond 16/12. Of woon jij in het westen, ja dan ben je wel gezien.

 • Kurt DH

  Als ik de pluimen zie gaan er nog meer leden voor stevige positieve temperaturen rond 16 december… AO en NAO worden ook positief… Ziet er niet goed uit, maar we duimen dat het nog gaat veranderen 🙂

 • Dries Denolf

  Klopt. Zoals ik hieronder geschreven heb, komt mijn verwachting uit: eensgezindheid met laatste runs van ECMWF en andere modellen. Ik vrees dat we ons minstens een weekje met zacht weer tevreden zullen moeten stellen vanaf volgende woensdag

 • Dexy Roelvink

  Helaas, op +144h is te zien dat de WA / hoge geo’s al rap platgewalst worden door oprukkende depressies vanuit het westen. https://uploads.disquscdn.com/images/ef8ea5259749a40219bc7ceb18461bf86fbb3b578f447afcc3e3aeea1ba362fc.gif

 • Stephan Valcke

  En tegen dat hij goed en wel binnen is komt de GFS18 er al aan

 • ECMWF +96 uur is iets anders van plan, sterke WAA richting Groenland? https://uploads.disquscdn.com/images/c20d85103842c84408e929efb4162191099de77b32b11fa3629ab0b31f53155c.gif

 • Dries Denolf

  Ik vrees dat we zullen moeten wachten tot de pluim omdat die 15 dagen ver gaat. Ik vrees dat de run op Météociel identiek zal zijn aan de andere en dat het weer tot ong. 10/12 redelijk vast ligt. De modellen zijn te eensgezind en dat al sinds een tijdje

 • Bam, een antwoord die de volledige lading van NWBNLX dekt!

 • Dries Denolf

  Moest het jullie artikel onder doen, was ik hier niet. Trouwens, het concept van die site is totaal anders: louter informatief. Terwijl hier een andere troef is, dat we gedachten kunnen uitwisselen. Maar ik vind die weersite interessant omdat ze ook eens artikels durven publiceren buiten de standaard à la KMI of KNMI websites, waar men het vooral belangrijk vindt dat het mooi wandelweer en fietsweer is. Sabine Haaghdooren denkt dat we ganse dagen niets anders te doen hebben als wandelen of fietsen

 • Dexy Roelvink

  En we zijn begonnen aan de 12z-run van EC. Welke kant zullen we op gaan? https://uploads.disquscdn.com/images/c1b94d133337fb8d4b769ccd3e4ba1b3574bfdd46cb8abc5a6f5e7f6f486cb81.gif

 • maxim vh

  Ziet er goed uit!! Maar ik vind het minsten even belangrijk dat de site ook handelbaar is op de smartphone, en dat is zowat het enige minpunt dat ik op deze moment kan bedenken.

 • Doet ons artikel niet aan onder 😉 fijn dat een groot commercieel weerbedrijf mee gaan in de verwachting ALS het uitkomt 😉

 • Dries Denolf

  Merk toch aan het aantal bijdragen vandaag dat het enthousiasme bij de winterliefhebbers sterk “gekoeld” is

 • Dries Denolf

  Erste trends für Weichnachten:
  een interessant artikel over de lange termijn voorspellingen van gfs en ecmwf voor de kerstweek op
  http://www.wetteronline.de/wetternews/2016-12-01-kw
  stevig ondersteund

 • Dries Denolf

  Ze hadden beter vorige week consistent geweest ipv deze week met een voortdurende voorspelling van een W-circulatie

 • Dries Denolf

  Weeral bijgeleerd. Bedankt

 • Dexy Roelvink

  Op welke site kun je die melding vinden? Edit: Ik zie het al, het is te zien op http://www.meteociel.com/modeles/ecmwf.php

 • Een voorsmaakje van de nieuwe vormgeving van onze artikels. Jullie feedback is zeer belangrijk. Ook tips om onze website beter te maken zijn welkom. https://uploads.disquscdn.com/images/54f7cac2f8f30830b54b75dd4cccd35aa3b4dcbeab188ac51a517aef7819e4ce.png

 • Kevin Smetryns

  Voor mij helaas puur uitstel… denk toch dat we even een zonale flow gaan krijgen vooraleer de winter nog een poging ondergaat.

 • Niels2a

  Panne bij EC12, deze heeft 2 à 3 uur vertraging.
  “Le run de 12Z de ECMWF sera en retard de 2 à 3 heures environ à cause d’une panne électrique.
  ECMWF 12Z run will be delayed by 2 or 3 hours due to a power problem.”

 • Dexy Roelvink

  De geopots zeggen veel meer dan de gronddruk. De geopots vertellen namelijk iets over de toestand van de grootschalige luchtcirculatie. En dus ook waar de door de WA gevoede hogedrukgebieden (we noemen dit ‘dynamische hogen’) ontstaan. Het zijn deze dynamische hogen (hoge geopots, warme kleuren) die bij gunstige ligging de winter naar West-Europa kunnen brengen, niet de flitshogen.

 • Dexy Roelvink

  De gronddruk boven Groenland zegt niet zo heel veel. Dat komt doordat je boven Groenland zogenaamde ‘flitshogen’ hebt. Dit zijn hogedrukgebieden die volledig ontstaan door inkrimping van ijskoude lucht boven de ijskap. De aandrijving van deze hogen is dus puur de temperatuur (de koude) en niet de straalstroom met bijbehorende warmteadvectie, zoals dat bij andere hogedrukgebieden altijd het geval is. Het gevolg is dat deze hogedrukgebieden van het ene op het andere moment kunnen ontstaan en ook weer kunnen verdwijnen, terwijl alle andere hogedrukcellen altijd ‘gevoed’ worden door warmteadvectie en dientengevolge voor langere tijd ergens voor anker gaan. Van de sterk fluctuerende getalletjes boven Groenland hoef je je dus niet veel aan te trekken. Het is immers ook niet zo dat deze ‘flitshogen’ invloed hebben op de grootschalige luchtcirculatie, in tegenstelling tot andere hogen.

 • Dexy Roelvink

  Ensemble van GFS 12z laat meer koude (inversie)opties zien voor 8 december. In de vorige run was er ook al een klein clustertje lijnen met koude lijntjes op donderdag 8 december, maar in deze run kiezen meer leden voor dit koude scenario. Slag om de arm: er is wel sprake van een behoorlijke mate van bifurcatie.
  Afwachten of dit eenmalig is, of dat we deze trend ook de komende runs gaan zien. Uitstel of afstel van de westcirculatie? We gaan het zien. https://uploads.disquscdn.com/images/0f81d737395342013d9c2577a1b3173b7bbb5de50fa2ef3eb71c812158b4e87a.gif

 • Kevin Smetryns

  We moeten inderdaad nu beter even rusten met kaarten kijken, genieten van de tijdelijke kou die er eerst nog aankomt en daarna maar eens kijken hoe de kaarten er bij liggen voor de 2e helft van december ‘waar het mogelijk zou kunnen gaan gebeuren’. 😉

 • Ben

  Ja ik ben nu al enkel runs aan het volgen en het zijn bijna kopieën, de laatste 5,6, dus ik denk wel dat de situatie min of meer vast ligt voor de komende 10 dagen. Jammer genoeg zonder winterweer :).

 • Jeroen Maes

  Ja klopt, in grote lijnen zijn de 06z run en de 12z run bijna gelijk, had ik alleen niet verwacht toen ik op 120 uur dat verschil zag. 🙂

  Blijkbaar had dat geen invloed op het verdere verloop.

 • Ben

  Ik kwam hier net om te zeggen dat ik vind dat de GFS-runs van de laatste 2 dagen zeer consistent zijn :). In tegenstelling tot vorige week waar elke uitdraai een totaal ander scenario was na 140h zijn de runs van deze week bijna identiek tot zelfs 240h!
  Nog iemand dit opgevallen?

 • kjell

  Ben eens benieuwd hoe de avondruns eruit gaan zien…

 • Jeroen Maes
 • Jeroen Maes

  Idd, ik neem aan dat we met zo’n setting toch erg koude temperaturen zouden hebben.

 • Kevin Smetryns

  Lang houdt deze setting dan ook niet vol. Maar alle beetjes vind ik ok. (:

 • Jeroen Maes

  En de koude afwijking van EC en andere is voor 15/12 tot 25/12 ofzo dus… maar ff afwachten. In elk geval zou de straalstroom eigenlijk nooit echt strak westelijk komen te staan, hij meandert altijd en dan is alles mogelijk ook al valt het een week of 2 slecht.

 • Willem

  Beetje veel paars naar mijn goesting op dit kaartje letterlijk…

 • Kevin Smetryns
 • Rizky Taufik

  Eerlijk gezegd vindt ik de kaarten vanaf 15/12 nog niet echt overtuigend. Maar we spreken dan wel over een termijn van 15 dagen.

 • Vanavond rond 19:00 geven we hier enkele screenshots mee van de nieuwe voorpagina van noodweer.be. We passen een aantal kleine zaken aan om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen. Geef op die bewuste reactie zeker jullie mening en/of stem!

 • Willem, vaak heeft EC en UKMO een betrouwbaarheid in de winter die hoger is dan het GFS-weermodel. Zo heb je dat ook in de zomerperiode waarin GFS dan vaker wordt gebruikt om trends waar te nemen. Deze keer had GFS het inderdaad bij het rechte eind al moeten we zeggen dat er op een gegeven moment ook een neiging was richting UKMO met een lagedrukgebied dat onder het hoog dreigde door te gaan. Moeilijk dus!

 • jurgen

  Volledig mee akkoord

 • Willem

  Ook eventjes tussen door opmerken dat GFS dus voor deze periode en volgende week er pal opzat als eerste in de trend en dat alle modellen naar hun zijn dichter moeten komen. Ik geef dit even mee omdat het ECM voor velen (mij incluis) als meest betrouwbaar altijd wordt weergegeven. Dus 1-0 voor hen met de start van deze winter. Conclusie is dat als beide grote modellen tegenover elkaar staan het toch altijd bang afwachten is wie het zal halen en GFS dus zeker niet opzij moet worden geschoven op zo een momenten.

 • GFS 06 toch wel enigszins spannend te noemen op termijn. (Bijna) een split in de poolwervel op 10 december met toenemende hogedrukinvloeden boven het hoge noorden. Blijft toch interessant allemaal om te volgen. https://uploads.disquscdn.com/images/cada4a7c949ed7acbb81011d044c85ffafd187f5c9ef6a9ffcdbcd548af587e0.png

 • Ik zie nog geen signalen op veel neerslag. Wel zo nu en dan mogelijk.

 • Mooie opsomming kan het niet beter verwoorden!

 • Rizky Taufik

  De verzachting voor de 2de helft van volgende week valt al bij al nog mee als we kijken naar de meest recente uitdraai van de EC-pluim en een beetje vergelijkbaar met deze week. Idem GFS-pluim voor Brussel.

 • Rizky Taufik

  Bij ons te Ninove ook nog een negatieve waarde van om en bij de -1

 • Thomas Verstraete

  Bij een WC, moeten we dan direct ook aan neerslag denken?

 • Rizky Taufik

  Bedankt voor deze heldere toelichting. Heel duidelijk dat de situatie nu anders en gunstiger is.

 • Kim Jaspers

  Bij ons in het Pajottenland vroor het ook nog en was het nagenoeg helder.. ten ZW-en van Brussel dan ;-). Ik had een Tmin van -1.3°C. Bewolking blijft langer weg blijkbaar?

 • Rizky Taufik

  Er is meer sprake van een meanderde WC-circulatie vanaf 2de helft van volgende week. Kijk, vorige maand duurde de “WC” ook maar 1 week en een half, dus een ietwat of opkomende WC kan ook heel kort zijn. Een bulderende WC staat ook niet op het programma en de oceaan blijft iet of wat geblokkeerd de komende tijd.

 • Kim Jaspers

  We gaan even een paar dagen op onze tanden moeten bijten als winterliefhebber vermoed ik. Denk wel dat er binnenkort weer wilde kaarten zullen gaan verschijnen voor de periode vanaf half december met blokkerende hogen op de Noordelijke Atlantische Oceaan. Een heuse WC zoals vorig jaar zie ik nog niet direct gebeuren…;-)

 • Het ensembles van het Amerikaans weermodel GFS 00 laat nu toch wel duidelijk de verzachting zien met zelfs een soort westcirculatie. O jee, het zal toch niet? Rustig afwachten. Ik hoop dat de kaarten nu goed geschud gaan worden. Feit blijft dat de poolwervel nog steeds kansen toe laat, nu lijkt de VS aan de beurt. Bovendien zien we al enkele leden in het ensembles mooi laag zitten. Dat moeten er nog wel meer worden! https://uploads.disquscdn.com/images/df661f858feb4c6c23028dbc498ce9fbbc66c7622184d8b6712c9381b13c75cd.gif

 • Stephan Valcke

  Merk op dat het deze ochtend nog aan het vriezen was nabij de Franse grens. Zo ook in Kortrijk

 • Laurenz

  Awel da zal het ook doen Kasper,na de 15den wordt het kouder!

 • Laurenz

  Tip,volg cfs

 • Om het 1 en het ander te illustreren van wat Arjan schrijft in zijn artikelen. De poolwervel is fors verstoord en dat is goed te zien in zowel GFS als ECMWF. De kou concentreert zich niet alleen op het noordelijk halfrond, maar kiest ook voor uitstapjes richting gematigde breedten dit jaar. Eerste kaart is van 2015, erna van 2016. https://uploads.disquscdn.com/images/8d37de22385190fbfa97c52a51373337770a31a51f613bf4ea9f02b3049a5986.gif

 • Kasper, nu is het wel voldoende geweest met constant te trollen richting mensen die reageren. Op basis van de afgelopen set weerkaarten is het perfect te verantwoorden dat er winterse opties aanwezig waren in zowel de hoofdrun als de ensembles. Trouwens, winterweer is een subjectief gegeven waarbij iedereen het anders ervaart. Wat uitspraken betreft van sneeuw op bepaald dagen en uren, die mag je gerust negeren. Maar om constant een negatief gevoel in je post te leggen, dat mag achterwege blijven. We zijn allemaal gepassioneerd. Fijne ochtend!

 • kasperd007

  De kans dat de westcirculatie er terug in komt wordt met de dag groter.
  Als het zoals de meeste hier voorspelden vanaf de 15 december opnieuw de kans op winterweer groter zou worden dan zal het heel snel moeten veranderen.

 • Weergoden maken het ons verdomd lastig om een trend waar te nemen. We gaan momenteel van een blokkade richting een tijdelijke NW luchtstroming om vervolgens opnieuw een blokkade te hebben komend weekend/begin volgende week met beduidend lagere temperaturen. Vervolgens zien we de WAA niet voldoende afbuigen richting Groenland met een mislukte poging tot Groenlandhoog. De westcirculatie ligt op de loer en gaat er vervolgens als een platwals overheen. Dit soort weerkaarten zijn niet meteen een compleet fiasco met een straffe WC, maar het scheelt toch niet veel. De opwarming in de stratosfeer en de huidige zwakke polar vortex moeten op de proppen komen.

 • Rizky Taufik

  Als we dan toch de periode vanaf 15/12 in het oog moeten houden, dan vindt ik GFS18 vanaf 348+ toch minder hoor dan GFS12. Of zie ik dit verkeerd?

 • Willem

  Zo dit weekend en begin volgende week krijgen we terug koudere temperaturen zoals het er nu voor staat. Afgaande op de ensembles krijgen we hierna de start van de gevreesde ZW met de 10 en meer graden in het vizier. De wind draait zo weer mooi op het leukste moment van het jaar. Het zal me benieuwen hoelang hij deze keer zal aanhouden en de tuinstoelen terug naar buiten mogen zoals vorig jaar. Er zijn idd signalen voor blokkades vanaf half december maar dat is nu nog voer voor speculatie. Want voor hetzelfde geld zijn we weer december kwijt voor we het weten.. Het is niet anders

 • Matthias

  Idd! Volg het al een tijdje bij ec. Nu maar hopen dat het eens doorzet ;).

 • Thomas

  ECMWF is trouwens ook veel positiever betreffende het verdere verloop van de Warming i.v.m. GFS. https://uploads.disquscdn.com/images/e406aae5a7643fb9ef0bd853e059593baa550e98160cc40f3c85d7c2941c4779.gif

 • Thomas

  GFS zelfs is toch echt wel het enige lid uit het Amerikaans ensemble dat het zo’n vaart laat lopen qua aansterking van de Polar Vortex in de stratosfeer op de lange termijn. 80% van het ensemble laat de Warming vrij krachtig verlopen met helemaal op het einde van de run een versterking van de PV. 50% laat na de Warming de PV zelfs nog verder verzwakken.

 • Bradley Lems

  Insgelijks arjan. Iedereen is natuurlijk anders maar ik ben jammer genoeg een realist waardoor ik snel kritiek krijg. Ik ben natuurlijk ook voor de winter maar ik laat me jammer genoeg niet meeslepen door fictiekaarten. Eens het betrouwbaar wordt sta ik ook te popelen op winter. Nu wacht ik gewoon af tot het eens goed valt. Wat momenteel niet het geval is. Tot 15 december niets speciaals, 6 graden overdag en wat vorst s’nachts verwacht ik wel maar meer momenteel niet.

 • Dries Denolf

  Je mag niet veralgemenen. De opwarming aan de Noordpool is inderdaad spectaculair, maar tegelijkertijd merk je een enorm koude periode in Siberië. Er is inderdaad een globale opwarming, maar die moet je over gans de aarde bekijken en dan gaat het over tienden van graden. Eigenlijk vind ik het een doorsnee-artikel, zoals er dagelijks verschijnen, van “wetenschappers” die nood hebben aan aandacht

 • Dat gaat een lange discussie worden als ik hierop antwoordt geef waarbij een ieder ook zijn mening heeft. Dat de temperatuur op de Noordpool oploopt zagen we vroeger ook, het ijs was er ooit zelfs helemaal verdwenen. Dit noemen we klimaat. Het verschil met vroeger is dat we alles nu veel nauwkeuriger kunnen meten dankzij onze sattelieten. Verder lijkt er bewijs te zijn dat broeikasgassen de temperatuur op aarde opwarmen, sommige wetenschappers spreken dit echter tegen. Wil je hierover discussiëren stuur dan maar even een berichtje naar de Pm van Noodweer dan kunnen we in contact komen.

 • dawmast

  In in de zeer koude november 1993 en in de vrij koude februari 1994 hebben we ook vorstperiodes gehad met schaatsen op natuurijs. Was er toen in november 1993 ook sprake van warmte boven de Noordpool en een verzwakte poolwervel? Die kou in februari 1994 zal wel het gevolg van een SSW zijn geweest.

  Eenvandaag: “Onderzoekers slaan alarm: Noordpool smelt snel”

  Op http://buitenland.eenvandaag.nl/tv-items/70679/onderzoekers_slaan_alarm_noordpool_smelt_snel lees ik dat onderzoekers alarm slaan over het snel smeltende Noordpoolijs:

  Temperatuurstijgingen op de Noordpool tarten elke voorspelling. Dat we extremere weerpatronen konden verwachten was al bekend, maar de afgelopen weken was het op de Noordpool gemiddeld 20 graden warmer dan normaal. Dat is alsof het hier in december tussen de 25 en 30 graden zou zijn.

  In Spitsbergen, waar een recordhoeveelheid regen viel, vonden massale aardverschuivingen plaats. Zo’n 200 inwoners zijn al geëvacueerd. Veel poolonderzoekers kunnen bijna niet geloven wat er gebeurt. Er is verbazing over het feit dat de rest van de wereld deze extreme fenomenen zonder al te veel paniek voor kennisgeving aanneemt.

  Vanaf oktober had het ijs eigenlijk in snel tempo moeten groeien, maar op dit moment blijft het ijs alleen maar smelten. Daarnaast is ‘oud’, stevig ijs sinds de jaren tachtig haast volledig gesmolten. ‘Jong’ ijs is vaak nog niet zo hard, waardoor grote ijsmassa’s makkelijker afbrokkelen.

  In EenVandaag een gesprek met Maarten van Loonen. Hij is bioloog en doet al 25 jaar onderzoek op de Noordpool. Ook een gesprek met klimaatonderzoeker Rik Leemans, die de patronen en bandbreedtes van klimaatverandering bestudeert.

  Het lijkt mij steeds duidelijker aan het worden dat het klimaat steeds sneller op hol aan het slaan is. Hoe moet het dan wel over enkele jaren wezen, nu de opwarming zo snel gaat?

 • Je punt is welkom hoor. De traditionele kerstdepressie kan de boel behoorlijk verstieren. Echter denk ik dat die kans nu minder groot is omdat die kerstdepressies ontstaan bij het aansterken van de poolwervel. Dat lijkt nu niet het geval, laten we het hopen!

 • Bradley Lems

  Ik verwacht ook wel weer kouder als dat eurohoog op de kaarten niet ‘vastgeroest’ geraakt. Een punt arjan, kijk maar eens naar het archief rond kerst er zijn dan meerdere jaren waarbij een lagedrukgebied genaamd ‘kerststorm’ de boel op stelten zet. Anders niks toe te voegen. Hopelijk krijgen we deze jaar eens winterweer.

 • 250 graden kelvin. Omgerekend -18 graden. Zie afbeelding voor de afwijking. (Bron: wintergek.nl) https://uploads.disquscdn.com/images/a6bb747497c5f59dbc49a786007c98d98863bc389b0983d82686ca220d7030d1.png

 • Dat is inderdaad een voorbeeld Dries. Je hebt het goed gezien. We zien ook pogingen voor een tijdelijke westcirculatie. Dit moet je dan zien om de huidige configuratie op te ruimen want ik verwacht nu echt geen langdurige wester.

 • Dank je. Op beide kaarten staan de bronvermeldingen. Vooral op de website van de laatste kaart kun je een boel informatie vinden. Verder heb ik natuurlijk mijn bronnen opgebouwd en haal ik veel info via Twitter. Niet alles is vrij toegankelijk. 😉

 • Dries Denolf

  Zelf hecht ik ook veel waarde aan de t° op 1,5 km. Maar het is net alsof gfs je artikel gelezen heeft en je op je wenken wil bedienen. Klopt het dat we op het einde van de gfs 12 run een inval krijgen van koude, vochtige lucht uit het N met heel wat sneeuwpotenties (er inderdaad rekening meehoudend dat het slechts over 1 run gaat en dan nog in de nauwelijks voorspelbare toekomst)?

 • Dries Denolf

  Terug een boeiend en sterk onderbouwd artikel, Arjan. Toch een vraagje: waar vind je de kaarten die je gebruikt om je stellingen te onderbouwen? Dat zijn nu echt kaarten die ik nog op geen enkele site heb gezien

 • Dries Denolf

  Laatste opm. meer dan terecht. Een onmogelijke quizvraag: zoek de gelijkenissen tussen de gfs12z run en de vorige runs vanaf +240

 • Jeroen Maes

  Mij lijkt 10 December belangrijk om in de gaten te houden. Tenminste vanwege de forse drukstijgingen die je vanaf pakweg 9 December ziet bij de oper en de control van GFS. Je ziet die druk al wel eerder boven Groenland maar enkel boven het noorden van Groenland. Je ziet in elk geval dat het in het zuiden van groenland vanaf vrijdag een week eerder lagedruk blijft maar dan rond 9 December zie je de druk daar stijgen, dat zie je bij zowel de oper en de control van GFS als bij EC. EC rekent niet verder dan +240 uur maar bij GFS zie je in elk geval dat de druk kort na +240 uur stijgt naar waardes van zo’n 1055 hpa en met zo’n hogedruk daar zijn er wel winters opties mogelijk zoals je in GFS ziet met blokkades en dan lagedruk boven Scandinavië.

 • Rizky Taufik

  Vanaf deze avond dan maar ook eens de evolutie vanaf 15/12 ook bekijken. Zit nu op +360. Ik moet zeggen dat GFS dan wel mooie kaarten tovert hoor. Uiteraard nog ver en meteofictie, maar zaak is om die periode met de nodige aandacht te volgen en zien of dit er in blijft en de LT-voorspellingen dan ook uitkomen.

 • Zie ik ook, het artikel gaat echter over de termijn van pakweg 15 december tot einde van de maand en dan zijn er nog geen garanties.

 • Kurt DH

  Ik wil het enthousiasme zeker niet temperen, maar ik vind toch dat er enorm veel leden in de pluim richting 10 graden gaan en amper nog leden onder het vriespunt zitten binnen een 10-tal dagen…

 • Verder dan 144 uur vooruit kijken mag wel met inachtneming van de kans dat zo’n voorspelling niet uitkomt. Het komt omdat we regelmatig diep winterse kaarten zien ver voorbij 144 uur, als dat dan niet uitkomt zijn de teleurstellingen groot. Bovenstaande artikel is dan ook zeer gevaarlijk tenzij je het goed gelezen hebt en het moraal goed begrijpt 😉

 • Laurenz

  Heb ik het mis,maar cfs zinspeelt al een tijdje op winterweer vanaf 15dec en voorspelde een eurohoogje voor 15dec.nu lees ik hier regelmatig dat dit niet zo een betrouwbaar weermodel is mede door de langetermijnvoorspelling ,wat als deze nu toch zou gelijk krijgen Arjan.ik vind het spijtig dat velen het altijd ongeloofwaardig vinden om verder dan 144u te kijken,want daar krijg je dan altijd negatieve reacties op.

 • Thomas

  De control zelf ziet er ook zeer goed uit! Deze tovert al drie runs na elkaar zulke weerkaarten uit z’n mouw. https://uploads.disquscdn.com/images/58c95d484e846a49f5d43a405011cb6c03c7fbb1b6157e6fd00fad2914ae9740.png

 • Ik heb nog een uiteenzetting gemaakt van de huidige ensembles van het Amerikaans weermodel.Aangezien ik de echte koude op zijn vroegst pas echt verwacht rond 15 december is het kijken of we nu al iets kunnen terugvinden op het veranderen van het circulatiepatroon. Graag zie ik op 850 hPa de zogenaamde hammer lijntjes. Dat zijn temperaturen van -10 graden of lager op 1500 meter hoogte. Deze indicaties heb je echt nodig om tot echt winterweer te komen met de klassieke winterkaarten. Verder heb ik een weerkaart toegevoegd (peturbation) is 1 van de hammer oplossingen van de ensembles. Hier zie je een mooie blokking met afsluiting van de Atlantische Oceaan. De jet duikt zuidelijker en arctische lucht kan zelfs retrograads zich uitbreiden over West -Europa. De poolwervel heeft een flinke klap gehad en heeft diverse tentakels met uitstroom van koude lucht. We willen namelijk geen ronde poolwervel zien. Verder zie je een hogedrukgebied zich uitbreiden richting IJsland/Groenland. Er kunnen straks ook weerkaarten komen met een hoog boven Scandinavië. Dit soort weerkaarten en ensembles zijn nodig om echt winterweer met transportkoude te krijgen. We gaan er naar turen de komende dagen en hopen dat we ze ook gaan zien. Het weer blijft nu eenmaal onvoorspelbaar en we hopen dan ook dat de weergoden een beetje willen luisteren 🙂
  https://uploads.disquscdn.com/images/a4037c1364f1122b90bc49b6fc0ce091bd9ad58efb11ec0429f5a3270ef8e35c.gif

 • Kim Jaspers

  Mooi artikel en zeer duidelijk beschreven! ;-). EC langere termijn gaat ook uit van dat Eurohoog in de eerste helft van december met vrijwel normale tot iets ondernormale temperaturen. Daarna “zou” het winterfeest stilaan beginnen.. De begeleiders wachten!! 🙂