3 augustus 2020 - 4 min. lezen
3 reacties 3

Tijdens de zomer kan het langere tijd warm tot heet worden in de Benelux. Soms krijgen we zelfs te maken met een hittegolf. Als de intensiteit van de hitte toeneemt kan het echter nog altijd een stuk pittiger. Maak kennis met de term van een ‘superhittegolf’. Deze term is in 2018 geïntroduceerd om de extreme hittegolven te kunnen classificeren. Wat houdt dit precies in en kunnen we komende week ook een superhittegolf verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Wat is een superhittegolf?

Laten we beginnen met het behandelen van een normale hittegolf.

Meteorologen spreken van een hittegolf als de temperatuur 5 dagen boven de 25°C ligt, waarvan 3 dagen boven de 30°C. Een hittegolf komt steeds vaker voor.

Dit is ook te zien in de grafieken aan het aantal dagen in een hittegolf voor Ukkel en De Bilt. In Ukkel is het de afgelopen 5 jaar minstens één keer per jaar tot een hittegolf gekomen. 2018 telde 2 hittegolven en 2019 zelfs 3!

In De Bilt, door de noordelijkere ligging, komen hittegolven minder vaak voor en zijn ze meestal iets minder langdurig.

Toch is er sinds 1975 voor beide landelijke stations een duidelijke opwaartse trend te zien in het aan hittegolfdagen.

Regionaal ligt het aantal nog hoger dan in de nationale stations.

Aantal dagen in een hittegolf in De Bilt (Nederland)
Aantal hittegolfdagen in Ukkel (België)

Naar aanleiding van deze stijging heeft het Nederlandse weerbureau ‘Weeronline’ een nieuwe term geïntroduceerd in 2018: de superhittegolf.

In vergelijking met de definitie van een ‘normale’ hittegolf tel je overal vijf graden bij.

Er kan gesproken worden van een superhittegolf als de temperatuur gedurende vijf dagen de 30 graden overschrijdt, waarvan drie dagen boven de 35 graden.

  • Klaagt u steen en been bij de hitte binnenshuis? Wij kennen het probleem maar al te goed. De 1e dag geen probleem, de 2e kan u amper nog slapen door de warmte. Verhelp het probleem met deze airco die ruimtes snel kan afkoelen! 🥵

Superhittegolven komen niet vaak voor. Sinds het begin van de metingen slechts vier keer. Het zal u niet verbazen dat alle superhittegolven na de afgelopen eeuwwisseling zijn genoteerd.

Overigens zijn het regionale superhittegolven, omdat ze niet in Ukkel of De Bilt zijn gemeten. De jaren die een superhittegolf kennen zijn 2003, 2015, 2018 en 2019.

Voegt 2020 zich ook bij dit rijtje?

Hoe groot is de kans op een superhittegolf in 2020?

Laten we kijken naar de meest recente pluimverwachting van zowel het Europese weermodel ECMWF als het Amerikaanse weermodel GFS. Volgens ECMWF start de hittegolf op woensdag met temperaturen van boven de 25°C. Het prikpunt in deze grafiek is Zuid-Nederland, om een gemiddelde afspiegeling van de Benelux te geven.

Ook in De Bilt loopt het kwik op tot boven de 25 graden, belangrijk voor een landelijke hittegolf in Nederland. De temperaturen lopen de dagen daarna alleen maar verder op tot boven de 30°C.

  • Afgelopen dagen kregen we veel leuke mails van mensen die volgend boekje hadden aangeschaft om een PRO te worden in weersvoorspellingen!

In deze tijd van het jaar geldt dat bij de hoogste temperatuur in de weerpluim 1 à 2 graden opgeteld mag worden. Dit komt door de relatief lage resolutie in zowel tijd als ruimte.

Met dit gegeven is de verwachting op basis van de laatste run dat de temperatuur zowel vrijdag als zaterdag boven de 35°C uitkomt! Daarna zakt de temperatuur tot net boven de 30 graden. Als de temperatuur dinsdag de 35 graden aantikt, kunnen we spreken van een superhittegolf!

In Nederland zal dit regionaal zijn, omdat de temperatuur in De Bilt niet drie dagen boven de 35°C uitstijgt. Ukkel maakt een grotere kans.

De temperaturen liggen bij GFS structureel 4 à 5 graden lager dan bij ECMWF. Als deze verwachting uitkomt, wordt een superhittegolf naar alle waarschijnlijkheid niet bereikt. Kortom, het is nog lang geen uitgemaakte zaak of we een (regionale) superhittegolf mogen noteren.  

De weerpluimen van ECMWF en GFS

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

15 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen