199

Het heeft lang geduurd, maar nu tonen de weermodellen tegen het einde van mei toch duidelijk warmer weer in de Benelux. Hogedruk komt zich nabij West-Europa vestigen en met een grotere continentale invloed gaat de temperatuur van de bovenluchten stelselmatig de hoogte in. De meteorologische lente zou dan ook zomaar kunnen eindigen met 20-25°C.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tijdelijk nog (licht) wisselvallig en koeler dan normaal

Komende 2-3 dagen staan nog in het teken van lichte wisselvalligheid. Een trog ligt nog steeds dicht genoeg bij de Benelux en bijhorende lagedruk(kernen) zorgen voor (i) de aanzuiging van koele bovenluchten, (ii) een onstabiele atmosfeer en (iii) vochtaanvoer voor buien. Niet verwonderlijk blijven de temperaturen dan ook nog aan de lage kant. Woensdag halen we maximum 14°C, donderdag 16-17°C, vrijdag 18-19°C. De tendens is duidelijk, maar tot en met vrijdag liggen de temperaturen onder het normaal voor de tijd van het jaar.

Op woensdag vallen er nog buien, vooral in het ZO en NO van de Benelux.

Hogedruk schuift dichterbij

Zaterdag ziet het luchtdrukpatroon en de hoogte van het 500 hPa vlak er helemaal anders uit dan we de afgelopen weekend gewend zijn geworden. Een hogedrukgebied gevuld met warme lucht (rode kleuren -> hoge geopotentiaalhoogte) rekt zich uit vanaf de Azoren tot helemaal aan Scandinavië. De trog die ons wekenlang koel weer gaf schuift helemaal door naar Rusland en lost op.

Een hogedrukblokkade over West-Europa. Da’s lang geleden.

De atmosfeer stabiliseert en regenzones worden op ruime afstand gehouden. De aangevoerde lucht komt meer en meer van over land (ONO) waardoor de zon meer ruimte krijgt. In combinatie met warmere bovenluchten zal dat betekenen dat we (eindelijk) terug het woord lenteweer kunnen uitspreken. Het kwik stijgt vanaf zaterdag/zondag opnieuw tot 20°C, de normale waarden voor de tijd van het jaar.

22-25°C begin volgende week

Begin volgende week krijgt de wind nog wat meer een oostelijke component waardoor deze opwarmt. Op 850 hPa stijgen de temperaturen tot 6-10°C waardoor we op neushoogte mogen uitgaan van 22-25°C. Het wordt warmer weer, maar hoelang het zal duren is nog af te wachten.

Dinsdag wordt het aangenaam warm aldus GFS.

Woensdag en de dagen daarna wordt de onzekerheid namelijk al groter. Een uitstrekkende trog boven de Atlantische Oceaan kan roet in het lenteweer komen gooien. Met een scenario dat GEM schetst (zie onder) zal de wind volgende week stilaan terug naar het westen draaien met regen/koeler weer.

GEM komt volgende week opnieuw met koeler weer en kans op regen.

Hitte langs de Middellandse Zee

Onze weerkaarten tonen voor het zuidwesten van Europa begin volgende week de eerste echte hitte opstoot. In de vallei van de Guadalquivir (onder andere in Sevilla en Cordoba) kunnen de temperaturen stijgen tot 40°C en meer. De zomer lijkt zich daar dan ook een eerste keer echt te tonen.


Verder lezen

Alles bekijken