13 april 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

Wie dit weekend iets heeft gepland, kan daarmee het best wachten tot zondag 14 april. Er wordt dan met een zwakke zuidelijke stroming warme lucht uit Spanje naar het noorden van Europa ‘geblazen’. Samen met deze hoge temperaturen voor de tijd van het jaar krijgen we ook het gezelschap van een zonnetje die het lentegevoel compleet maakt. In dit artikel leest u de details.

Moeizame start in de voormiddag

Morgenochtend en in de voormiddag moeten we in het gehele land rekening houden met bewolkte periodes en slechts enkele spaarzame opklaringen. Dat zijn de restanten van een warmtefront die in de nacht van zaterdag op zondag doorheen de Benelux zal trekken. Dit is een proces waar we door moeten, want na het warmtefront wordt het gevoelig zachter op 1499 m (850 hPa). Deze laatste is ook verantwoordelijk voor de hoge temperaturen die we zondagnamiddag zullen bereiken in België.

TIP: volg de opklaringen of wolkenvelden op de satellietbeelden.

Warm en zonnig op zondag

Wie een barbecue heeft gepland op het middaguur (12-13:00) zal geleidelijk meer en meer opklaringen te zien krijgen. De bewolking trekt geleidelijk weg richting het noordoosten. Het kwik gaat daarvan profiteren om richting een warme 20°C te klimmen. Perfect weer om tussen 13:00 en 18:00 een wandeling / fietstocht te maken. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten. Aan de kust is het later in de namiddag opletten voor een zeebries (met een scherpe daling van de 2m temperatuur).

Wat na zondag?

Door een grote onzekerheid vanaf dinsdag in de exacte positie van het hogedrukgebied nabij Spanje gaan we hier nog weinig details over vrijgeven. Vanaf dinsdag 16 april geven we een nieuwe update.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken