1

Het is bijna half augustus en u weet wat dat betekent… De Perseïdenzwerm komt weer langs! Elk jaar levert het spektakel op aan de nachtelijke hemel. Dit jaar is de Perseïdenzwerm extra goed te zien door de afwezigheid van de maan. Waar en wanneer kunt u het beste kijken?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Herkomst van de Perseïden

De Perseïden zijn net als andere meteorenzwermen afkomstig van een komeet. De Perseïdenzwerm is oorspronkelijk afkomstig van komeet 109P/Swift-Tuttle. Deze komeet is ontdekt op 16 juli 1862. De komeet heeft een omlooptijd van 133 jaar en kende het perihelium (dichtste nadering langs de zon) rond midden juni in 1859. 133 jaar later, eind november 1992, vond voor de tweede bekende keer het perihelium plaats. Deze terugkeer in 1992 maakt komeet 109P/Swift-Tuttle dan ook een periodieke komeet. De komeet zal pas in mei 2126 opnieuw dicht langs de zon scheren.

  • Spot nog meer boeiende hemellichamen dankzij deze lenzentelescoop van National Geographic. 🌠

De Perseïden bestaan simpelweg uit gruis/stofdeeltjes die in verschillende maten en aantallen worden achtergelaten in de baan van de komeet. Als de baan met deze deeltjes dan ook nog de baan van onze aarde doorkruist, krijgen we ieder jaar rond dezelfde periode te maken met dit stof en gruis. Zo krijgen we ieder jaar weer rond midden augustus met de Perseïdenzwerm te maken.

  • Kom alles te weten over sterren en planeten via dit handig boek! Van de vraag “Wat zijn sterrenbeelden tot is er leven op Mars?” Klik! 📖

Meer informatie over de werking van een meteorenzwerm en de richting van meteoren is te vinden in dit eerder verschenen artikel!

Komeet 109P/Swift-Tuttle (NASA)

Beste tijdstip om vallende sterren te zien

Het is de komende nachten wisselend bewolkt in de Benelux, dus het is zeker de moeite waard om ’s nachts enige tijd een blik op de sterrenhemel te werpen. Het hoogtepunt van de Perseïdenzwerm vindt plaats op vrijdag 13 augustus 2021. Enkele uren zijn er bij een goed donkere en heldere hemel ongeveer 45-65 meteoren per uur te zien van de zwerm. Tellen we hier ook nog andere meteoren bij op, loopt het aantal op tot 60-80 meteoren per uur.

Let hierbij wel op dat deze aantallen verspreid over de gehele sterrenhemel te zien zijn, terwijl je met het oog maar een klein deel van de sterrenhemel in de gaten kunt houden. Verwacht dus ook niet dat je daadwerkelijk 60-80 meteoren per uur gaat zien. Het aantal zal een stuk lager liggen. Om toch zoveel mogelijk meteoren waar te kunnen nemen is het verstandig om ergens in de buurt van de radiant te kijken. Hier zijn namelijk relatief gezien de meeste meteoren te zien.

Het beste tijdstip om de Perseïden te spotten is in de nacht van donderdag op vrijdag, rond 03:45 uur. De maan speelt geen rol van betekenis, wat gunstig is voor het aantal zichtbare vallende sterren. Er zijn in 2021 daardoor ook relatief veel vallende sterren zichtbaar (meer dan afgelopen en komende jaren!). Dé kans dus om een wens te doen!

Rond 03:45 uur staat de radiant ongeveer 60 graden boven de horizon. De kijkrichting is richting het oostnoordoosten om zoveel mogelijk meteoren te kunnen spotten tot het ochtendgloren. Dit is ongeveer om 05:45 uur.

Ook voor de nachten daarna is deze informatie van toepassing, al zal het aantal meteoren per uur dan wel beduidend lager komen te liggen. Veel kijkplezier!

Kijkrichting is oostnoordoost (hemel.waarnemen.com)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken