Wanneer krijgen we gemiddeld gezien de eerste tropische dag van het jaar?
Echte zomerliefhebbers kunnen vaak niet wachten tot wanneer de eerste echte tropische dag (de eerste dag van het jaar waarop een temperatuur van minstens 30 graden gehaald wordt) opgemeten wordt. Maar wanneer valt gemiddeld gezien die eerste tropische dag? En valt die datum nu vroeger in het jaar dan tijdens de vorige eeuw? In onderstaande blog gaan we hier kort op in.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Definitie van een tropische dag
We spreken van een officiële tropische dag wanneer de temperatuur 30 graden haalt of overschrijdt in een van de nationale referentiestations, Ukkel of De Bilt. Vaak zien we echter dat de eerste tropische dagen elders wat vroeger (de Kempen bijvoorbeeld) of later (de kust en de Ardennen) vallen. Naast tropische dagen kunnen we zo ook spreken over warme (minstens 20 graden) en zomerse (minstens 25 graden) dagen. Maar wanneer krijgen we nu gemiddeld gezien die eerste tropische dag van het jaar?
Wanneer krijgen we de eerste tropische dag van het jaar?
Datum van de eerste tropische dag
De evolutie van de opgemeten datum van de eerste tropische dag voor Ukkel (1833-2022) en De Bilt (1901-2022) wordt hieronder weergegeven. De witte bollen geven de data weer, de zwarte lijn weerspiegelt de lineaire trend. Vorig jaar (2022) viel de eerste tropische dag nog op 18 juni (Ukkel) en op 18 juli (De Bilt).
Zo zien we dat in ons huidige klimaat de eerste zomerse dag gemiddeld gezien valt op 27 juni voor Ukkel en op 29 juni voor De Bilt. Echter we zien aan de zwarte lijn dat die datum lichtjes verschoven is in de tijd. Aan het begin van de meetreeks werd die eerste tropische dag namelijk gemiddeld gezien een 10-tal dagen later dan nu opgemeten!
Link met de klimaatverandering?
Wanneer we naar de trend kijken lijkt er dus inderdaad een verschuiving op te treden, waarbij de eerste tropische dag van het jaar steeds wat vroeger in het jaar lijkt te vallen. Dit is uiteraard in lijn met de klimaatverandering, waarbij de verwachting is dat deze trend zich hoogstwaarschijnlijk ook veder zal doorzetten in de toekomst…