0

Het lenteseizoen is de overgangsperiode tussen de koude winter en de warme zomer. Traditioneel gezien krijgen we tijdens dit seizoen dan ook al een voorproefje van de zomer, waarbij de eerste echte zomerdag (de eerste dag van het jaar waarop een temperatuur van 25 graden overschreden wordt) in de loop van de lente opgemeten wordt. Maar wanneer valt gemiddeld gezien die eerste zomerdag? En valt die datum nu vroeger in het jaar dan tijdens de vorige eeuw? In onderstaande blog gaan we hier kort op in.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Definitie van een zomerse dag

We spreken van een officiële zomerse dag wanneer de temperatuur 25 graden overschrijdt in een van de nationale referentiestations, Ukkel of De Bilt. Vaak zien we echter dat de eerste zomerse dagen elders wat vroeger (de Kempen bijvoorbeeld) of later (de kust en de Ardennen) vallen. Naast zomerse dagen kunnen we zo ook spreken over warme (20 graden) en tropische (30 graden) dagen. Maar wanneer krijgen we nu gemiddeld gezien die eerste zomerse dag van het jaar?

Wanneer krijgen we de eerste zomerse dag van het jaar?

Datum van de eerste zomerse dag

De evolutie van de opgemeten eerste zomerse dag voor Ukkel en De Bilt wordt hieronder weergegeven. De blauwe lijn geeft de data weer, dee rode lijn weerspiegelt een voortschrijdend gemiddelde en de zwarte lijn stelt de trend voor.

Zo zien we dat in ons huidige klimaat de eerste zomerse dag gemiddeld gezien valt op 7 mei voor Ukkel en op 18 mei voor De Bilt wanneer we het voortschrijdend gemiddelde bekijken. Echter we zien zowel aan de rode als zwarte lijn dat die datum verschoven is in de tijd. Aan het begin van de 20e eeuw werd die eerste zomerse dag namelijk pas opgemeten tijdens het begin van de maand juni, gemiddeld gezien een 10-tal dagen later dan nu!

  • Hoe kun je zelf eenvoudig het weer voorspellen? Ontdek het in dit boek!
Evolutie van de datum van de eerste zomerse dag in Ukkel (data: KMI).
Evolutie van de datum van de eerste zomerse dag in De Bilt (data: KNMI).

Link met de klimaatverandering?

Het jaar met de vroegste zomerdag vinden we terug in 2007 voor De Bilt (16 april) en in 1939 voor Ukkel (11 april). De meest laattijdige eerste zomerdag werd opgemeten in 1926 voor Ukkel (3 juli) en in 1906 voor De Bilt (pas op 20 juli). Er lijkt dus inderdaad een verschuiving op te treden, waarbij de eerste zomerse dag van het jaar steeds vroeger lijkt te vallen. Dit is uiteraard in lijn met de klimaatverandering, waarbij de verwachting is dat deze trend zich hoogstwaarschijnlijk ook veder zal doorzetten in de toekomst…

paardenbloem

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

8 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen