Waarom zie ik de laatste dagen zoveel foto’s van meteoren?
Heeft u de afgelopen tijd ook extra veel foto’s van meteoren zien passeren op Facebook/Twitter? U hoeft geen invasie te vrezen van één of ander vreemde ruimtetoestand, want het gaat hier gewoon om een zeer actieve meteorenzwerm. Deze heet de Tauriden en is in 2015 extra fors. Zo is het komende dagen perfect mogelijk om ieder uur enkele van deze beauties waar te nemen. Helaas moet u daarvoor wel uit uw bed en een vleugje geluk bezitten. Het accent van de Tauriden verplaatst zich de komende 2-3 dagen ook richting het zuiden van Europa.
Piek van de Tauriden in de nacht van 11 op 12 november
Verblijft u de komende 24 uur in het zuiden van Europa, dan maakt u extra veel kans om het natuurfenomeen waar te nemen. Na 12 november vermindert de piek van de vallende sterren en moeten we andere verschijnselen aan het firmament gaan opzoeken (Welke? Lees ons overzicht van november). Onderstaande foto werd bijvoorbeeld genomen begin november 2015 in het Duitse Rodheim. Via een extra lange sluitertijd werd de trekrichting van deze meteoor bijzonder mooi vastgelegd. Great.
Waar moeten we rekening mee houden?
In België en Nederland is de kans om deze vallende sterren te spotten een stuk kleiner geworden tegenover vorige week. Algemeen genomen moeten de regio’s tussen Madrid, Rome en Sofia (hoofdstad van Bulgarije) rekening houden met deze vuurballen. Deze ‘fireballs’ zijn doorgaans iets groter dan een gemiddelde meteoor en bezitten een veel heldere toestand. Sommige exemplaren zijn zelfs bijna even helder als de planeet Venus. Skywatchers in het zuiden van Europa zijn dan ook bijzonder benieuwd om het spektakel vast te leggen. Ze krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek.
- Extra foto’s van meteoren (november 2015)
Nieuwe maan helpt de skywatchers!
Het is toeval, maar wel belangrijk natuurlijk. Doordat de maan in haar nieuwe fase duikt, is er geen extra lichtvervuiling aan de hemel te bespeuren. Felle objecten worden dus sneller opgemerkt. Komende nacht wordt er trouwens weinig bewolking voorspeld voor de zuidelijke helft van Europa (met uitzondering van bepaalde regio’s, bekijk hiervoor het satellietbeeld). Dat maakt dus een gerede kans voor spotters om hun ‘gram’ te halen!
Helaas veel bewolking boven Benelux
Wie in de Lage Landen had gehoopt om een stukje te profiteren van deze meteorenzwerm kan zich de moeite besparen. Zowel het Amerikaans als Europees weermodel komen met behoorlijk wat bewolking opzetten (in alle luchtlagen) waardoor de zichtbaarheid quasi nihil is. Mogelijk dat het uiterste zuidoosten van België tijdelijk wat opklaringen kan meepikken na middernacht. Wie foto’s heeft, kan ze natuurlijk altijd met ons delen via het welbekende [email protected].
- Like ons op Facebook (bijna met 118.000)