1 november 2015 - 2 min. lezen 2 reacties

Zaterdagavond iets na 19:00 kwamen er verschillende meldingen binnen van een meteoor. Deze vuurbal werd gezien op verschillende plaatsen in Nederland, Duitsland en ook Polen. Het zou gaan om een meteoor met voornamelijk nikkel als grootste bestanddeel. We herkennen dit aan de groene kleur op de foto’s en de filmpjes.

Frappant, 4 dagen geleden werd een andere meteoor gespot aan de hemel. Het vermoeden stijgt dan ook dat het gaat om een meteorenzwerm die ieder jaar opnieuw langs de Aarde scheert.

Halloween vuurballen

Vanuit de IMO (Internationale Meteoren Organisatie) is er voorlopig nog geen officiële bevestiging geweest, maar de talrijke foto’s die verschijnen op sociale media doen vermoeden dat het gaat om een meteoor afkomstig van de jaarlijkse terugkerende zwerm, de Tauriden. Net zoals in augustus (Perseïden) hebben we dan ook in de Lage Landen een zeer grote kans om vallende sterren waar te nemen.

halloween vuurbal Martin Popek
Foto: Martin Popek

Meteorenzwerm Tauriden

In tegenstelling tot de meteorenzwerm eerder dit jaar (Perseïden) houden de Tauriden er een iets langer traject op na om de Aarde te passeren. Volgens wetenschappers zijn ze afkomstig van de komeet Encke die op haar beurt ontstaan is uit een groter geheel. 20.000 – 30.000 jaar geleden heeft deze komeet zich opgesplitst in talrijke brokstukken waarvan de komeet Encke 1 exemplaar is.

Enkele tweets van mensen op Twitter:

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Overzicht nachthemel: februari 2023

15 uur geleden - 4 min. lezen

Vleugje lenteweer in Spanje en Portugal

1 dag geleden - 2 min. lezen
207 Prognose

Winterse signalen deel 11: Waagt de winter nog een kans?

2 dagen geleden - 3 min. lezen