1 november 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

De voorbij dagen konden we tijdens de ochtend al meermaals enkele mooie samenstanden van planeten waarnemen, alsook een volle maan. In dit artikel bespreken we de nachthemel november en december. Twee maanden met lange nachten met bij helder weer (= koud) heel wat sterrengefonkel. In december zullen ook vallende sterren te zien zijn. Wie enkele van deze meteoren kan vastleggen, vergeet ze niet met onze mensen te delen via de Facebookpagina NoodweerBenelux! Dat stellen we erg op prijs!

Onderstaande foto werd in de ochtend van 31 oktober 2015 gemaakt door Hans Stans. Rechts bovenaan staat de planeet Jupiter, ongeveer halverwege fonkelt een heldere ster. Onderaan in het midden staat de planeet Venus te pronken en links ervan zien we de rode planeet Mars en dat voor ons waarnemers allemaal kort bij elkaar. Mooi om te zien!

samenstanden planeten 31 oktober 2015

Overzicht nachthemel november

Van de planeten zien we Venus tijdens de ochtend in het oosten een 4-tal uur voor zonsopkomst verschijnen. Mars komt iets later tevoorschijn in het oosten en zal iets helderder worden. Tenslotte komt de planeet Jupiter na middernacht op in het oosten en dat steeds vroeger.

In de ochtend van 5 november staat de maan 4 graden ten zuiden van de ster Regulus. Op 6, 7 en 8 november staan de maan, Venus, Mars en Jupiter gezellig bij elkaar. Onderstaande afbeelding is de situatie van 7 november. Vergeet ons artikel uit 2014 niet: overzicht nachthemel november en december.

Wie vroeg uit de veren is, kan op 13 november vanaf 7:12 uur het ISS goed zien overvliegen gedurende 5 minuten. Het is zichtbaar vanaf 10 graden boven het westen met een maximum hoogte van 74 graden (voor België) en het ISS zal verdwijnen 29 graden boven het oosten. Ook de dagen die dan volgen is het ISS 1 of 2 maal te zien. Handig is om de app ‘ISS detector’ op uw smartphone te downloaden. Zo kan u perfect volgen wanneer u moet omhoog kijken.

Op 25 november is het volle maan.

situatie 7 november 2015 rond 5 uur
Een smalle maansikkel nabij Mars, Venus en Jupiter in het oosten op 7 november 2015.

Overzicht nachthemel december

Op 1 december starten we met de weerkundige winter. Op 22 december 2015 om 5:48 uur begint de astronomische winter. Op de noordpool is het continue donker en ook in onze contreien zijn de nachten lang en de dagperiode zeer kort, zeker wanneer het grijs weer is valt dit extra op. Vanaf 23 december beginnen de dagen terug te lengen, al is dat in het begin maar met enkele seconden.

Ook in december is de goed zichtbare planeet Venus waarneembaar. Mars is steeds tijdens de ochtend te bewonderen en zal nog helderder worden. Jupiter is een groot deel van de nacht te zien en Saturnus merken we vanaf half december op tijdens de ochtend, laag nabij het zuidoosten. Mercurius is de laatste dagen van december te aanschouwen vlak na zonsondergang, al is het wel aan te raden hiervoor een sterrenkijker te gebruiken.

In de ochtend van 4 december om 7 uur staat de maan 2 graden te zuiden van Jupiter. Op maandag 14 december is er het hoogtepunt van de meteorenzwerm de Geminiden. De beste periode om te kijken is rond 22:45. De radiant (punt vanwaar de vallende sterren lijken te komen) staat dan op 44 graden in het oosten nabij de Tweeling. Er zijn dan maximum 70 vallende sterren per uur te bewonderen.

21 december staat de planeet Mars 4 graden ten noorden van de ster Spica. Een kerstgeschenk krijgen we op 25 december met een volle maan, wie weet zie je er wel de Kerstman op wanneer je met je telescoop kijkt 😉 Het einde van 2016 op 29 december om 22 uur staat de maan 3 graden ten zuiden van Regulus en met de jaarovergang zien we in het oosten de maan opkomen met enkele graden daarboven Jupiter.

Vlaamse ruimtevaartdagen

Van 20 tot en met 22 november 2015 organiseert de Vlaamse Ruimtevaartindustrie de Vlaamse Ruimtevaartdagen. De Vlaamse Ruimtevaartindustrie is een VZW die bedrijven uit Vlaanderen, onderzoek en onderwijsinstellingen samen brengt die in de ruimtevaart actief zijn.

Wil u een bezoek brengen, ga dan naar de Brabanthal te Leuven. Als gewone bezoeker doet u dit best in het weekend, want de vrijdag is het vooral bedoeld voor de scholen.

Vlaamse Ruimtevaartdagen 2015

Dag van de Wetenschap

Op 22 november is er ook de Dag van de Wetenschap. Zo kan je in de Cosmodrome in Genk een ‘astronautenopleiding’ volgen en er alles te weten komen over hoe je astronaut kan worden. Men kan er zelfs bewegen zoals in de ruimte 😉

Delen


Verder lezen

Alles bekijken