19 januari 2022 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Hallucinant nieuws. Volgens wetenschappers van NASA (National Aeronautics and Space Administration) was de vulkaanuitbarsting nabij Tonga tot 500x krachtiger dan de atoombom die viel op Hiroshima. Op 15 januari 2022 deed zich een enorm krachtige vulkaanuitbarsting voor ten zuidoosten van de Fiji-eilanden. De aswolk bereikte een hoogte van 30km en de communicatie met de ruime regio is tot op heden nog steeds niet evident. Er wordt gevreesd voor heel wat slachtoffers door de tsunami die daarop volgde.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

10 megaton TNT

Volgens wetenschapper James Garvin van NASA komen de eerste cijfers in de buurt van 10 megaton TNT. Dat zou betekenen dat de kracht van de eruptie tot 500 keer krachtiger was dan de atoombom op Hiroshima in de Tweede Wereldoorlog. Deze bom had een kracht van 10 kiloton. Door de enorme uitbarsting werd er ook een drukgolf verspreid die wereldwijd op te merken was in data van weerstations. Het geluid van de uitbarsting werd tot ver ter wereld gehoord. Er zijn zelfs meldingen bekend vanuit Alaska waar mensen de knal hebben gehoord.

Volgens Michael Polar, geofysicus bij USGS, gaat het mogelijk om de luidste knal in meer dan een eeuw. De vorige eruptie die in de buurt komt van deze vulkaanuitbarsting dateert van 1883. Toen kwam de Krakatau in Indonesië tot uitbarsting. Deze 19e eeuwse uitbarsting was verantwoordelijk voor duizenden doden en stootte toen zo’n grote aswolk uit dat bepaalde regio’s in het gebied in duisternis werden gehuld.

  • Ontdek meer over extreme weerfenomenen op onze planeet met dit boek!
https://www.youtube.com/watch?v=Ge865CR9pN8
De ontploffing van Castle Bravo (thermonuclear kernwapen) had een kracht van 15 megaton (MT)

Nieuwe uitbarsting op komst?

Heel veel mensen denken bij zo’n krachtige uitbarsting meteen ook aan Yellowstone. Dit vulkanisch gebied en natuurpark ligt in het noordwesten van Amerika en wordt gezien als een supervulkaan. In de buurt zijn er regelmatig enkele kleine aardbevingen die nauwlettend worden gemonitord (bekijk actuele kaart), maar voorlopig is er geen vrees voor een nieuwe uitbarsting. De laatste uitbarsting dateert van 640.000 jaar geleden en voorlopig is er geen zicht op een nieuwe uitbarsting in de regio.

Mocht dat wel gebeuren, dan is Yellowstone in staat om het hele noordelijke halfrond met een grote aspluim te bedekken. We noemen dit een vulkanische winter en dat zou een grote impact hebben op de wereldwijde temperatuur.

Vulkaan werd al tijdje gemonitord

Het team van NASA hield de vulkaan nabij Tonga al enkele jaren nauwlettend in de gaten zo klinkt het. Er waren afgelopen weken ook geregeld geluiden te horen in de buurt van de onderzeese vulkaan. Volgens lokale inwoners klinkt het als onweer maar stelde het niet veel meer voor. Sinds 2014, begin 2015 werd er frequent vulkaanactiviteit waargenomen waardoor eilanden met elkaar konden connecteren. Lava dat stolt creëert op haar beurt nieuwe massa.

Het probleem – en wellicht ook de oorzaak van deze enorme vulkaanuitbarsting – moet gezocht worden in de magmakamers van de vulkaan. Wanneer er een grote hoeveelheid zeewater in een enorm bassin met vloeibaar gesteente vloeit, kan de druk ongelofelijk groot worden.

  • Welke processen gaan er schuil achter vulkanen en aardbevingen? Lees erover in dit boek!

Impact op het klimaat?

Bij een grote vulkaanuitbarsting wordt vaak gedacht aan een significante impact op de mondiale temperatuur. In tegenstelling tot de uitbarsting van Mount Pinatubo in 1991 was deze uitbarsting nabij Tonga vrij beperkt in tijd. In amper 60 minuten was het event reeds afgelopen. Bij de uitbarsting van Mount Pinatubo bleef de vulkaan uren as en stof de atmosfeer in spuwen. Wetenschappers houden satellietdata komende weken en maanden extra goed in de gaten, want de reden waarom deze uitbarsting zo krachtig kon worden is voor velen nog steeds een raadsel.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen