4 september 2020 - 4 min. lezen 55 reacties

De voorbije dagen viel er af en toe wat neerslag in de Benelux en was de zon niet zo vaak te zien. Ook de eerstkomende dagen blijft de neerslagkans in het weerbericht overheersen, al lijkt het vanaf maandag tijdelijk droger te worden. De temperaturen schommelen rond 20 graden, wat normaal is voor september. Krijgen we nog een nazomer deze maand of niet?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Normaal herfstweer

De temperaturen scoren de komende dagen geen hoge waardes. De oorzaak is een zwakke trog die passeert over West-Europa. Hierdoor blijft het licht wisselvallig gedurende het volledige weekend. De temperaturen liggen tussen 15 en 19 graden. Lokaal is dat 20. Nazomer is dus niet van toepassing het komende weekend!

Een trog zorgt voor wisselvallig weer boven Europa.

Veel neerslag zal er wel niet vallen, behalve in de nacht van vrijdag op zaterdag. De bovenluchten zijn niet zo koud als afgelopen weekend waardoor de buien ook minder actief zullen zijn. Vooral op zondag kunnen er buien actief zijn. In totaal kan er dus opnieuw meer dan 10L vallen op sommige plaatsen!

Nazomer of toch maar niet?

Vorige week toonden de weermodellen nog een kans op nazomer, maar dat zit er in de huidige uitvoer niet meer in. Dit komt omdat de as van het hogedrukgebied iets te zuidelijk ligt. De Benelux ligt hierdoor in een westelijke stroming waardoor er veel vocht wordt aangevoerd en het vaak bewolkt zal zijn. De temperaturen liggen wel iets hoger dan komend weekend met temperaturen rond of net boven 20 graden.

Sterke straalstroom met aanvoer van vochtige en licht gestoorde zeelucht.

Wat zeggen langetermijn weermodellen?

Er zijn ook weermodellen die ons een blik verschaffen op de iets langere termijn. Deze moeten wel met een korrel zout genomen worden, maar er kunnen interessante trends uit afgeleid worden. Ook in deze weermodellen zijn er niet echt duidelijke signalen voor een nazomer, al is een zachtere periode natuurlijk altijd mogelijk.

De week van 14 september toont een weerbeeld met een trog boven West-Europa waardoor warme lucht wordt gestuwd naar Oost-Europa. Vandaar ook de positieve afwijking in de temperatuur in die regio. Ook voor de laatste week van september blijft dat beeld aanwezig met vooral in het westen koeler dan in het oosten. Zoals altijd is wel voorzichtigheid geboden en moet dit met een korreltje zout genomen worden, maar als dit uitkomt, dan lijkt een normale septembermaand er wel in te zitten, zonder nazomer.

Weerpluimen

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel toont zeer veel onzekerheid. De komende dagen gaat het kwik naar beneden tot onder 20 graden door de passage van de trog. Daarna zien we tijdelijk oplopende temperaturen naar waardes dicht tegen 25 graden, maar nog verder in de termijn wordt het zeer onzeker. Het gemiddelde schommelt wel rond het langjarig gemiddelde.

De weerpluim van het Europese weermodel toont ongeveer eenzelfde beeld, maar is wel duidelijk frisser dan zijn Amerikaanse tegenhanger. Dinsdag en woensdag klimt het kwik ook duidelijk boven de 20 graden, maar minder hoog dan in de Amerikaanse variant. Ook de rest van de periode blijft de temperatuur rond normaal te schommelen, zonder uitschieters!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen