9 november 2022 - 4 min. lezen
3 reacties 3

Het blijkt de laatste tijd vaker: het Atlantisch orkaanseizoen van 2022 kende op zijn zachtst gezegd een bijzonder verloop. Na een augustusmaand zonder enige tropische activiteit kwam het in september en oktober tot flink wat tropische stormen en orkanen. Eind september werd Florida hard getroffen door orkaan Ian. Momenteel is tropische storm Nicole onderweg naar de ‘Sunshine State’. Wordt Nicole mogelijk de achtste orkaan van dit seizoen en wat voor impact zal zij hebben?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Ontwikkeling tot tropische storm met bijzonder groot windveld

De voorloper van tropische storm Nicole ontstond op 5 november als een non-tropisch lagedrukgebied in de buurt van Puerto Rico, op de grens van de Caraïbische Zee en de (zuidwestelijke) Atlantische Oceaan. In eerste instantie was het dus geen tropisch systeem en hoewel er wel onweersbuien ontstonden, waren deze niet georganiseerd en was er geen diepe convectie. Echter bewoog het systeem naar het noorden, waar het zeewater nog zeer warm is met een temperatuur van zo’n 28,5°C.

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC), dat voor het Atlantisch bassin de tropische cyclonen monitort, verwachtte daarom dat het lagedrukgebied grote kans had om subtropische kenmerken te ontwikkelen. Dit gebeurde ook en op 7 november om 10:00 (onze tijd) werd het systeem geclassificeerd als subtropische storm Nicole. Een subtropische storm is als het ware een hybride storm, die zowel tropische als non-tropische kenmerken heeft. In het geval van Nicole was er bijvoorbeeld wel (diepe) convectie rondom de kern, maar was er geen gesloten circulatie.

Hierna onderging Nicole een verdere overgang tot tropische storm, waarbij de convectie rond de kern toenam en de buien zich ordenden in banden. Vanwege een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan werd Nicole in een westelijke richting geduwd. Ook hier is het zeewater nog warm genoeg voor de ontwikkeling van tropische cyclonen. Tegelijkertijd kwam tropische storm Nicole zo in een omgeving met minder windschering, waardoor ze verder kon intensiveren.

Zodoende werd Nicole nog krachtiger. Niet alleen de windsnelheid nam toe, ook het windveld zelf is erg groot in omvang geworden. Volgens de laatste schatting van het NHC strekt het windveld met tropische stormkracht (overeenkomstig met windkracht 8 op de schaal van Beaufort) zich bijna 740 km uit vanaf de kern. Op woensdag 9 november om 22:00 (onze tijd) lag tropische storm Nicole vlakbij de Abaco-eilanden, onderdeel van de Bahama’s, oftewel zo’n 280 km ten oosten van de Amerikaanse staat Florida. De doorstaande windsnelheid is toegenomen tot ongeveer 110 km/u, waardoor Nicole dus bijna een orkaan is. De windstoten bereiken snelheden tot 140 km/u.

Landfall in Florida als orkaan mogelijk

Tropische storm Nicole beweegt nog altijd richting het westen en gaat waarschijnlijk in de ochtend van donderdag 10 november (onze tijd) aan land in Florida. Vanwege het warme zeewater voor de kust van Florida en de omgeving met niet al te veel windschering is er nog potentie tot intensivering van het systeem. De kans is groot dat Nicole nog een orkaan van de eerste categorie wordt voordat ze Florida bereikt. Bij de ‘landfall’ is de verwachte windsnelheid zo’n 120 km/u met windstoten van 150 km/u. Het windveld met hoge windsnelheid is echter nog altijd zeer groot in omvang. Bijna de hele staat Florida zal daarmee te maken krijgen en later ook andere staten in het zuidoosten van de VS.

De verwachte koers van tropische storm Nicole op woensdag 9 november om 22:00 onze tijd. (NHC)

De eerste schade is al voorgekomen en verwacht wordt dat vooral de wind nog voor problemen gaat zorgen. Hoewel pittige buien rondom Nicole tot lokale ‘flash flooding’ kan leiden, zal dit waarschijnlijk niet tot veel calamiteiten leiden. Dit komt mede door de hoge snelheid waarmee Nicole zich beweegt. Na de eerste landfall zal de tropische cycloon Florida doorkruisen. Daarna komt het systeem boven de Golf van Mexico terecht, waarna Nicole zal afbuigen naar het noorden. Een tweede landfall in Florida is daarvan het gevolg. Hierna trekt het systeem naar het noordoosten en zal door interactie met het landoppervlak snel afzwakken.

De eerste schade, veroorzaakt door tropische storm Nicole in Florida wordt zichtbaar.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen