27 september 2022 - 3 min. lezen
4 reacties 4

Gebieden in de Golf van Mexico kijken angstvallig naar de ontwikkeling van orkaan IAN. Enkele dagen geleden was het systeem nog een tropische storm en trok het net ten zuiden van Jamaica. Inmiddels is het systeem uitgegroeid tot een orkaan en trekt IAN over het westen van Cuba. Er wordt gevreesd dat orkaan IAN een major hurricane zal worden in de omgeving van Florida.

Golf van Mexico triggert orkaan IAN

Enkele dagen geleden bevond het systeem zich nog ten zuiden van de Caraïben en had het last van een asymmetrische vorm. Dat kwam voornamelijk door windschering die vanuit het noordoosten op het systeem botste. Hierdoor zat de grootste activiteit in het zuidwestelijk kwadrant met onweersbuien en hevige windstoten. Inmiddels is tropische storm IAN geëvolueerd naar een orkaan en trekt deze richting het noorden. In deze omgeving bevindt zich minder windschering en een hogere zeewatertemperatuur.

Orkaan IAN bevindt zich momenteel (27 september 2022) over het westen van Cuba. Het tropisch systeem heeft een lagedruk van ongeveer 960 hPa en zal naar verwachting nog verder uitdiepen
Ten noorden van Cuba komt het systeem terecht in een zeewatertemperatuur van 28°C. Dat is ruim voldoende om de intensiteit van orkaan IAN op peil te houden. Boven de watermassa kan het zelfs nog iets gaan toenemen in intensiteit. Veel vocht en hoge temperaturen zijn ideaal voor orkanen.

Full hit voor het westen van Florida

Ondertussen houden mensen in het zuidoosten van Noord-Amerika nauwlettend de weerbulletins in de gaten. Het lijkt erop dat het Amerikaans weermodel GFS opnieuw de strijd zal verliezen wat betreft de meest nauwkeurige weersverwachting. Het Europees weermodel ECMWF had echter een beter traject berekend afgelopen dagen dan de Amerikaanse supercomputer.

Op basis van de laatste berekeningen zal orkaan IAN een landfall maken over het westen van Florida. Dit in de vorm van een major hurricane of een CAT3 orkaan op de Saffir-Simpson schaal.

Er is een ruime kans dat de orkaan IAN gepaard gaat met windsnelheden boven 180 km/u net voor landfall over het westen van Florida. Wanneer het systeem zich noordwaarts zal verplaatsen verliest het heel wat kracht en wordt het uiteindelijk een ‘gewone’ depressie. We verwachten de landfall op woensdag 28 september in de avondperiode. Geen goede timing dus voor veel mensen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen