17 september 2022 - 3 min. lezen
8 reacties 8

September vormt de piekmaand in het Atlantisch orkaanseizoen op het noordelijk halfrond. Normaal gezien komen in deze maand de meeste tropische stormen tot ontwikkeling, omdat het zeewater op zijn warmst is. In september 2022 kwam het eerder al tot orkanen Danielle en Earl. Nu is het de beurt aan de zesde tropische storm van dit seizoen, Fiona genaamd. Ze trekt op zaterdag 17 september langs de Bovenwindse Eilanden, daarna is het nog hoogst onzeker.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Impact op Bovenwindse Eilanden

Fiona ontstond op een wijze die gebruikelijk is voor tropische stormen in het Atlantisch bassin. Als tropische golf van onweersbuien verliet de voorloper van Fiona het westen van Afrika een week of twee geleden. Daarna trokken deze buien westwaarts over de Atlantische Oceaan. In eerste instantie was het niet de verwachting dat de tropische golf zich zou ontwikkelen tot tropische cycloon, aangezien er veel windschering was. Echter bleek er toch enige ontwikkeling plaats te vinden, waardoor er op 15 september sprake was van tropische storm Fiona.

In de ochtend van zaterdag 17 september (lokale tijd) ligt tropische storm Fiona zo’n 100 km ten westen van de Bovenwindse Eilanden. Daaronder vallen ook de eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. De laatste twee zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Fiona had toen windsnelheden van ongeveer 50 knopen, ofwel 95 km/u. Zowel het meest intense windveld als de meest intense buien bevinden zich ten (noord)oosten van de kern van de storm. Voor zover bekend zijn er nog geen doden gevallen.

Wordt tropische storm Fiona de derde orkaan van 2022?

Na het passeren van de Bovenwindse Eilanden zal Fiona meer afbuigen richting het noordwesten. Onder meer Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek liggen dan op het pad van de tropische storm. Qua intensiteit duiden de laatste inzichten op een verdere, zij het langzame, intensivering. De vrij grote hoeveelheid windschering werkt de intensivering tegen. Echter zorgen het warme zeewater van ongeveer 30°C en de afwezigheid van droge luchtlagen ervoor dat tropische storm Fiona waarschijnlijk tóch kan doorgroeien tot orkaan. Dat stadium bereikt de storm naar verwachting op maandag 19 september.

Grote onzekerheid in verwachting

Nadat Fiona over Hispaniola is getrokken, neemt de onzekerheid in de verwachting fors toe. De weermodellen zijn het er niet over eens welke kant de orkaan op zal buigen. Meest waarschijnlijk is dat Fiona richting het noorden verder trekt. Verdere intensivering is daarbij goed mogelijk.

De onzekerheid wat betreft de koers van tropische storm Fiona is groot. Op basis van de ensembles van ECMWF, GFS en UKMO komt de storm ergens in de blauwe cirkel uit op vrijdag 23 september.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken