0

Boven de Atlantische Oceaan is het op dit moment nog rustig wat betreft tropische stormen. Heel anders is dit op het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan. Hier is tropische cycloon Jobo namelijk actief. Jobo is op weg om aan land te gaan in Tanzania. En dit is iets wat we niet vaak zien. Cyclonen in Tanzania komen namelijk bijna nooit voor. Dit komt doordat Tanzania dicht bij de evenaar ligt. Hier is corioliskracht (de drijvende kracht achter de rotatie van luchtstromen op aarde) zwakker. Sinds het begin van de metingen is het slechts 2 keer gebeurt dat er een tropische cycloon aan land ging in Tanzania, namelijk in 1872 en 1952. Jobo zou dus de 3e tropische cycloon kunnen zijn die aan land gaat in Tanzania!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Het Zuidwest-Indische Oceaan cycloonseizoen

Het Zuidwest-Indische Oceaan cycloonseizoen 2020-2021 startte op 15 november 2020 en eindigt op 30 april 2021. Normaal gezien ontstaan er 9 à 10 tropische cyclonen in een cycloonseizoen. Zoals NHC de naamgeving beheert voor de stormen boven de Atlantische Oceaan, is dit voor de Zuidwest-Indische Oceaan Météo-France La Réunion (MFR). MFR gebruikt ook een eigen classificatiesysteem om de kracht van tropische cyclonen aan te geven.

Het stormseizoen 2020-2021 begon op 12 november toen tropische cycloon Alicia ontstond. Dit is 3 dagen voor de officiële start van het cycloonseizoen. Het was voor het derde jaar op rij dat er een tropische depressie ontstond voor de officiële start van het stormseizoen.

Sindsdien zijn er nog 15 depressies geweest, waarvan één uitgroeide tot een zeer krachtige cycloon: Faraji. Er werd een 10-minuten-gemiddelde windsnelheid van maar liefst 230 km/u gemeten. De maximale 1-minuut-gemiddelde windsnelheid lag zelfs rond 260 km/u! Het Joint Typhoon Warning Center (JTWC) gaf aan dat Faraji daarmee een categorie 5 tropische cycloon op de Saffir-Simpson schaal was. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. Dit kwam doordat het systeem niet aan land is gegaan.

Dit was helaas een ander verhaal bij tropische cycloon Eloise. Dit systeem kwam op 19 januari 2021 aan land in Madagaskar. Eloise had op dat moment een gemiddelde windsnelheid van 65 km/u (windkracht 8/stormachtig) en bracht op sommige plekken bijna 200 millimeter regen. Er was één slachtoffer te betreuren. Nadat Eloise Madagaskar had verlaten, intensiveerde het opnieuw boven de straat van Mozambique. De dagen daarna ging Eloise aan land bij Mozambique om vervolgens naar Zuid-Afrika te trekken. In totaal vielen er 27 doden. De totale schade wordt op minstens 10 miljoen dollar geschat.

Op dit moment is er één tropische storm actief. Tropische cycloon Jobo is onderweg naar Tanzania.

Tropische cycloon Jobo

Op 10 april begon MFR met het monitoren van een grootschalig lagedrukgebied die zich ten oosten van de Chagosarchipel had gevormd. De dagen daarna trok de nog slecht ontwikkelde storing westwaarts. Ondanks convergentie bleef het systeem een cyclonale circulatie houden. Dit kwam door zogenaamde Rossby waves. Het systeem kwam op 19 april in een omgeving met gunstigere omstandigheden voor intensivering. Aan het begin van 20 april werd het systeem geclassificeerd als tropische depressie. Gunstige atmosferische omstandigheden zorgden ervoor dat het systeem verder in kracht kon blijven toenemen. In de avond was Jobo geboren.

Jobo bleef intensiveren in gunstige omstandigheden met een vochtige atmosfeer en weinig windschering. Op 21 april versterkte Jobo zich tot een zware tropische storm. Jobo bereikte tropische cycloonkracht nog geen 6 uur later doordat een klein oog op satellietbeelden zichtbaar was geworden. Tropische cycloon Jobo kreeg echter te maken met entrainment (droge lucht) en iets meer windschering, waardoor het iets in kracht verloor.

Op vrijdag 23 april, om 06 UTC was Jobo een matige tropische storm. Jobo beweegt momenteel met 6 km/u naar het westnoordwesten. De kerndruk is 1001 hPa. De maximale 10-minuten-gemiddelde wind is 85 km/u. Windstoten kunnen oplopen tot 100 km/u.

De verwachting is dat Jobo in de nacht naar zondag 25 april met een gemiddelde windsnelheid van 65 km/u aan land komt in Tanzania. Windstoten kunnen daarbij oplopen tot 85 km/u. Het grootse probleem lijkt de regen te worden. De Comoren (voor de kust van Tanzania) moeten namelijk rekenen op 100-200 mm regen in 24 uur tijd. In Tanzania zal dit minder zijn, maar nog steeds significant veel neerslag. Er is kans op overstromingen en schade aan de oogst.

Satellietbeeld van Jobo (United States Naval Research Laboratory)
Het verwachte pad van Jobo (JTWC)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken