Trends en signalen voor de lente 2023
Seizoensverwachtingen. Veel weerbureaus wagen zich aan een zeer complexe en vaak dubieuze prognose voor het seizoen. Denk maar aan de horrorwinters die ieder jaar in de media worden verwacht of de de verschroeiende zomerperiode. Bij NoodweerBenelux kiezen we er dan ook bewust voor om de trends en signalen voor een seizoen te bespreken en niet zozeer een harde stelling in te nemen. Na het seizoen kan dan geanalyseerd worden of de “lenteverwachting 2023” door de trends en signalen goed werd opgepikt. Ontdek hieronder een genuanceerde blik op het nieuwe seizoen na de winter.
Naweeën van de Sudden Stratospheric Warming
Voor een seizoensverwachting is het belangrijk om te kijken naar diverse drivers die het weer kunnen bepalen. Dat kan zich afspelen hoog in de atmosfeer waarbij de stratosfeer één van de meest tot de verbeelding spekende luchtlagen is. Tijdens de winterperiode is de stratosfeer normaal gezien erg koud met een temperatuur van -50 tot -80°C.
Er kunnen doorheen het winterseizoen verstoringen ontstaan door beperkte warmings. Wanneer de stratosfeer helemaal de soep indraait, bijvoorbeeld bij een SSW, dan kunnen de gevolgen weken daarna nog te voelen zijn in de troposfeer.
Wat vertellen de andere teleconnecties?
Naast de stratosfeer hebben we ook teleconnecties zoals de MJO-index, PDO, QBO en de intensiteit van de straalstroom. Elk van deze parameters kan mondiaal voor grote impact zorgen. Het is algemeen de verwachting dat La Nina zal verzwakken in het 1e deel van 2023 en zal overschakelen naar een El Nino richting de 2e helft van 2023. Dat is mooi te zien op onderstaande prognose van het NOAA.
Eerst koel, daarna warmer?
Het begin van de meteorologische lente 2023 zou dus volgens bovenstaand verhaal wel eens koeler kunnen verlopen dan normaal. De koude luchtmassa’s vanaf de Noordpool zoeken hun weg richting het zuiden en kunnen scherpe temperatuurcontrasten veroorzaken.
Dat is op zich niet onlogisch voor het lenteseizoen, want het is een typische periode waarin we evolueren van eerder koel weer op het noordelijk halfrond naar een warmere episode tijdens de zomer. Een soort overgangsperiode die gepaard kan gaan met winterse buien of de eerste heftige onweders.
Belangrijk aandachtspunt bij de temperaturen zal de factor neerslag worden. We zien de afgelopen jaren vaak een typisch fenomeen ontstaan. De lente verloopt droog met vrij veel zon. Hierdoor droogt de toplaag van de bodem uit en kan hogedruk zich sneller vastgrijpen op Europa. Dit heeft een versterkend effect op de droogte en dus opnieuw op de temperatuur. Je kan het vergelijken met een in stand houdend patroon dat maar moeilijk doorbroken wordt.
Seasonal forecast lente 2023
Bepaalde partijen houden zich vaak bezig met het maken van seasonal forecasts. Dit zijn de seizoensverwachtingen die elke maand worden bijgesteld voor het betrokken seizoen. We adviseren om deze plaatjes vooral als indicatie te gebruiken en maandelijks te bekijken. Wanneer de kleur van temperatuur overwegend rood blijft in elke update, dan kunnen we ervan uitgaan dat er een procentuele kans bestaat die hoger is voor de warme variant dan voor een koeler weertype.
Percentage afwijking temperatuur voor maart tot mei 2023
Percentage afwijking neerslag voor maart tot mei 2023
Percentage afwijking temperatuur voor april tot juni 2023
Percentage afwijking neerslag voor april tot juni 2023
Conclusie
Uit bovenstaande analyse, trends en signalen, zien we voor de lente 2023 eerder een tweedeling mogelijk. Als de SSW haar uitwerking heeft op de weerkaarten begin maart 2023, dan resulteert dat in een hogere kans in koeler weer dan normaal. Er is tevens een toenemende kans op blockings van hogedrukgebieden tussen Groenland en Scandinavië die de droogte kunnen doen accelereren.
Wanneer de effecten van de SSW uitgewerkt zijn, dan schakelen we mogelijk door de droogte en de nabijheid van hogedrukgebied over op een warmer weertype. Het IRI hint ook op dit scenario.