29 december 2022 - 2 min. lezen
1 reacties 1

Na een hardnekkige La Niña van 2.5 jaar tonen de weer- en oceaanmodellen de overgang naar een neutrale toestand begin 2023. Tegen de zomer van 2023 neemt dan de kans op een El Niño event toe. Dat kan mogelijk leiden tot record hoge gemiddelde temperaturen op aarde.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

La Niña sluit af

De afgelopen 2.5 jaar hadden we te maken met een La Niña die al begon in september 2020. Ondertussen, december 2022, blijven de temperaturen aan het zeeoppervlak in het centraal-oostelijk deel van de equatoriale Stille Oceaan nog steeds onder het gemiddelde. De belangrijkste oceanische en atmosferische variabelen blijven dan ook consistent met La Niña condities, maar dit begint wel af te zwakken met temperatuur-afwijkingen die kleiner worden. De hardnekkige La Niña condities hebben wellicht bijgedragen aan de droogte in de Hoorn van Afrika en de regenval in Australië.

Een sterke La Niña sinds 2020. (Columbia Climate School)

Overgang naar neutrale status

Verschillende weer- en oceaan modellen tonen dat de zeewatertemperaturen in januari – maart 2023 zullen overgaan van het niveau van een La Niña naar een ENSO-neutrale toestand. Zoals te zien op onderstaand kansdiagram wordt ENSO-neutraal de meest waarschijnlijke categorie tot de zomer. Er is dan niet echt een duidelijke afwijking van de oceaantemperatuur in het betreffende gebied.

Toenemende kans op El Niño in 2023

De waarschijnlijkheid van El Niño blijft laag tot april-jun 2023 (30-49% kans), en wordt daarna de dominante categorie met waarschijnlijkheden in het bereik van 60-66%. De kans op El Niño event.

De kans op een El Niño neemt toe. (Columbia Climate School)

Op globaal niveau zal dit waarschijnlijk tot record hoge temperaturen leiden. We zien namelijk op de observaties van de temperatuur-afwijkingen dat de hoogste temperaturen op globaal niveau in El Niño events bereikt worden. Zo staat het record nog op 2016, het laatste jaar met een zeer krachtige El Niño. De gevolgen voor het weer in Europa zijn meestal beperkt bij een El Niño.

Temperatuurafwijking per maand. De kleuren tonen of er een El Niño of La Niña was. (NOAA)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken