Toenemende kans op winterse neerslag volgende week

Begin december werden we in de Lage Landen op veel plaatsen getrakteerd op een behoorlijke portie sneeuw. Dat was meteen ook de eerste en voorlopig laatste winterse episode van ons huidig winterseizoen. Ondertussen is de maand januari reeds halfweg en hebben we al een tijdje geen winterweer meer ervaren. Integendeel, het was vaak somber en nat met zelfs recordhoge temperaturen rond de jaarwisseling. Moeten we de winter dan al afschrijven?

Het antwoord hierop is nee. Zoals Lander reeds aanhaalde in zijn artikel, lijken de signalen voor winterweer voorzichtig op groen te staan. De weerkaarten denken hierover momenteel hetzelfde. In dit artikel werpen we een blik op de kaarten die voor volgende week toch wel stilaan licht winters ogen met een toenemende kans op winterse neerslag…

Kwakkelwinter

Bijna transportkoude

De afgelopen tijd was het vaak somber en nat weer en ook de temperaturen waren veelal aan de zachte kant. We maakten zelfs een uiterst zachte jaarwisseling mee met rond nieuwjaar temperaturen die de op veel plaatsen 13 à 14 graden aantikten. De winter was dan ook ver te zoeken in onze contreien. Eventjes leek het erop dat na Driekoningen de winter echt eens ging binnenvallen door de opbouw van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Al snel bleek dit echter niet het geval te zijn, door een gebrek aan koude in het oosten van Europa en een foute positie van het hogedrukgebied, waardoor de koudste luchtmassa’s ons net niet konden bereiken.

Guur winterweer in de Verenigde Staten

Aan de andere kant van de oceaan was het wel andere koek! Daar vertoeven ze al enkele weken in barre winterkoude met diepvriestemperaturen en bakken sneeuw. Afgelopen week trok er zelfs een heuse sneeuwstorm over het oosten van de VS die er voor veel winterellende heeft gezorgd. De koude hadden ze te danken aan een diepe trog in de hoogtestroming die zeer koude arctische luchtmassa’s rechtstreeks van de polen over Canada naar de VS liet stromen.

De situatie lijkt daar de komende tijd wat te stabiliseren aangezien de trog zich heeft teruggetrokken en er dus niet al te veel sneeuw zal bijvallen. De komende dagen zal een hogedrukgebied er zich opbouwen met droger maar nog steeds vrij koud winterweer tot gevolg. Al zullen de koudste luchtmassa’s wel verdreven zijn.

Winterweer bij ons?

Stevige depressies bepalen ons weer volgende week

Vaak is het zo dat het weer in West-Europa een omgekeerd beeld kent van het weer in Noord-Amerika. Ook nu doet deze situatie zich voor. De stevige depressies, gevuld met zeer koude lucht die de afgelopen tijd voor winterweer zorgden boven de VS, liggen nu ongeveer boven Canada.​ Door een toenemende hogedrukinvloed boven het Amerikaanse continent en onder invloed van een strakke straalstroom boven de oceaan zullen deze diepe depressies geleidelijk koers zetten via IJsland richting West-Europa. Dit zal ervoor zorgen dat we volgende week terecht komen in een zone met een stevig windveld. Deze situatie wordt nu toch wel door de meeste grote weermodellen geschetst, waardoor we ervan kunnen uitgaan dat deze situatie toch zeer aannemelijk is voor volgende week.

depressies Canada

Stevige depressies liggen nu nog boven Canada.

depressies W-Europa

Stevige depressies verplaatsen zich richting West-Europa.

Toenemende kansen op winterse neerslag volgende week

Westelijke stroming

Een stevig en complex lagedrukgebied met kernen nabij IJsland en Scandinavië zal volgende week (vanaf dinsdag) ons weer bepalen. Hierdoor zal het zeer wisselvallig worden met ook een aanspannende wind. De luchtstroming zal aanvankelijk nog komen van over de oceaan (uit zuidwestelijke tot westelijke richtingen) waardoor de aangevoerde lucht niet zeer koud zal zijn. Toch transporteren de lagedrukgebieden lucht van polaire oorsprong tot bij ons, hetzij weliswaar via een omweg over de Oceaan. Dit merken we vooral op grotere hoogte waar de depressies toch wel gevuld zijn met zeer koude lucht.

depressie EU woe

Run van het Europese weermodel voor volgende week woensdag. Hierop is de stevige depressie te zien die ons weer zal gaan bepalen.

Toenemende kans op winterse neerslag

Overdag lijken de maxima (mede door de westelijke aanvoer) rond 4 of 5 graden te schommelen wat toch wel te zacht is voor (droge) sneeuwval. Gezien de koude bovenluchten is de kans wel vrij groot dat de neerslag stilaan een winters karakter kan gaan aannemen. Het kan dan gaan om neerslag onder de vorm van regen, korrelhagel of smeltende sneeuw.

Zoals steeds is het tijdens de ochtend-, avond- en nachtperiode een fractie kouder waardoor tijdens die periodes de kans op (smeltende) sneeuw ook kan toenemen. In de Ardennen is de kans veel groter dat het tot sneeuw zal komen. De temperaturen zullen daar immers in de buurt van het vriespunt komen te liggen.

sneeuw woe

Weerkaart van GFS voor woensdag. De roze kleur geeft aan dat neerslag onder de vorm van (smeltende) sneeuw kan gaan vallen. (WetterOnline)

Lange termijn nog wat kouder?

Ook op de iets langere termijn zien de kaarten er veelbelovend uit, al is er nog steeds ruimte voor onzekerheid. De modellen laten een opbouw zien van hogedruk op de oceaan, waardoor de trog met depressies nog wat oostelijker wordt geduwd en er nog wat koudere lucht zou kunnen gaan binnenstromen vanuit het noorden en later misschien het noordoosten.

De pluimen vertonen ook een voorzichtige trend naar kouder weer op de iets langere termijn. GFS laat zelfs aan het einde van zijn run transportkoude op gang komen. Ook al ligt dit buiten de betrouwbare termijn, het is alvast leuk om het te vermelden! Laat ons hopen, voor de winterliefhebbers, dat deze trend zich inderdaad doorzet en dat we nog eens getrakteerd mogen worden op winterweer in onze contreien.

pluim GFS

Pluim van GFS. Deze laat een afkoelende trend zien op de langere termijn.

pluim EC

Pluim van ECMWF. Ook deze laat een duidelijke afkoelende trend zien, al vergroot de onzekerheid op termijn.

EC za

Run van ECMWF op het einde van volgende week. Mogelijk zorgt hogedrukopbouw boven de oceaan voor het uitzakken van nog koudere lucht bij ons.


Lees ook eens:

 • daStar

  In de kaarten van komende week zie ik een interessante ontwikkeling voor Donderdag, wanneer het precies 11 jaar geleden is dat de storm Kyrill huishield in onze regio.

  Het is nog onzeker, maar er lijkt zeker kans op storm, mogelijk zelfs zware.

  Ik zie in de modelen nu windsnelheden die ik niet vaak gezien heb. Bijvoorbeeld de expertpluim van Den Helder (KNMI) die geeft best hoge snelheden aan. Ook andere weerkaarten laten een diepe depressie ontstaan ten zuiden van Groenland die via de Britse Eilanden ten noorden van Nederland oostwaards trekt. Of het echt zo’n zware storm zal worden, zal blijken de komende dagen, maar de modellen zijn niet vaak zo hevig geweest als ik vandaag zie.

  https://uploads.disquscdn.com/images/c144c4d4f7ee3124002e25a97f17adbd751531d481e7a2575c3aaecb24de6c0c.png https://uploads.disquscdn.com/images/675796498c223ef6e74d68de83ab8e49ca8e8ee93b7e4286b275de99ad9baa8d.png

  https://uploads.disquscdn.com/images/c5213fb4b2e53d4b144321c0eafc604aec7afa8de7ddcd9585956c851727ff7b.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/1afdb04f183451e1cb6cde11290b4ee7a5f1fc8c1ae4a278d35309479af0c2fb.jpg

  • Samuel Helsen

   Klopt, zijn sensationele kaarten! De modellen zijn er ook vrij eensgezind over… Maar zoals steeds moeten we afwachten wat het wordt. De trekrichting is cruciaal voor de details. Maar dat het en geval wordt van explosieve cyclogense is duidelijk!

  • Robin van Hove (Antwerpen C)

   storm Kyrill was zowel op 17 en 18 januari 2007 … ik was toen jarig op de 17de en ook die dag was er zware storm … nu weer dezelfde tijdspanne van 17 tot 18 januari 2018 alleen denk ik minstens even zwaar of zelfs een fractie zwaarder …

   • daStar

    Als de weerkaarten uitkomen, zou in het zwaarste geval zelfs 11 bft mogelijk zijn aan de westkust. Dan zouden we spreken van een zeer-zware storm, iets wat we sinds 1990 niet meer op deze schaal gehad hebben. Vandaag lijkt het echter toch iets mee te vallen. Maar de straalstroom kan er zeker voor zorgen dat het windveld extra versterkt wordt komende donderdag en hierdoor kan het mogelijk worden gemaakt dat we echt de zwaarste storm in een hele lange tijd krijgen.

 • Samuel Helsen

  Donderdag lijkt de kans op sneeuw (voorlopig) geweken, maar het zijn zeker boeiende tijden, met een heuse stormdepressie die op de kaarten verschijnt 😀 Als deze zuidelijke trekt is de sneeuwkans beduidend groter.

  • daStar

   Ja dit zou wel eens een hele zware storm kunnen worden

 • Kenneth Noyelle (Stasegem)

  Zal zeker een boeiende week worden, waar details het verschil gaan maken tussen regen/sneeuw in de lage landen!

 • Goedemorgen Murat, proficiat. Je account voldoet aan de richtlijnen van deze discussiedraad. Je informatieve bijdragen verschijnen vanaf nu realtime.

 • Jan D.K. (Grimbergen)

  Bedankt voor de update. Fijn om te zien dat jullie zoveel tijd steken in ons te blijven informeren, het hele jaar door. Nog eens een dikke merci aan alle medewerkers van NWBNLX, want af en toe mag dat wel eens gezegd worden.

  • Samuel Helsen

   Daar doen we het voor he Jan! Hartelijk dank voor deze mooie commentaar! 🙂