4 februari 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

Vorige week ontstond er al een klein sneeuwdekje in de Hoge Venen en ook vandaag is dit weer het geval. Door een tijdelijke inval van polaire lucht koelt het op de hoogste toppen van de Benelux fel genoeg af om daar de neerslag in vaste vorm te laten transformeren. De afgelopen uren was dit reeds zo en verwacht wordt dat er voor middernacht nog een deel bij zal vallen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Synoptische situatie

Momenteel zorgt een noordwestelijke stroming voor de aanvoer van polair maritieme lucht. Daarin worden enkele storingen meegevoerd. Een grondtrog trok deze voormiddag reeds over de regio met reeds een sneeuwtapijtje op de hoogste toppen van deze regio. In de regio van Signal de Botrange ligt een sneeuwdek tot 7 centimeter dik. De temperaturen schommelen er momenteel net onder het vriespunt.

De synoptische situatie voor vandaag dinsdag. In een maritiem polaire noordwestelijke stroming worden een grondtrog en een occlusie richting onze regio gevoerd (DWD).
De bovengenoemde grondtrog liet in de Hoge Venen (Mont-Rigi) reeds een sneeuwdek achter deze voormiddag.

Komende uren

Volgende uren komt de occlusie stilaan dichterbij en zal deze ook doorheen het land trekken. Geleidelijk brengt deze ook al wat zachtere lucht met zich mee. De 0-gradengrens ligt vanavond veelal rond een 600 à 700 meter.

Verwacht wordt dus dat de temperaturen rond of net boven het vriespunt blijven schommelen in de Hoge Venen (tussen -1 en +1 graden), waardoor er vooral daar opnieuw wat sneeuw bij kan vallen. Wanneer de temperatuur iets hoger oploopt kan dat tijdelijk ook smeltende sneeuw zijn. Elders in de Ardennen valt er veelal natte sneeuw en is de kans op accumulatie kleiner.

Een occlusiefront ligt klaar nabij de Britse Eilanden en trekt de komende uren naar onze regio vanuit het noordwesten.

Momenteel verwachten we dat er vanavond dus opnieuw een neerslaggebied over de regio trekt, waarbij opnieuw accumulatie kan optreden boven 600 meter. De meeste weermodellen gaan nog voor een 3-tal extra cm, sommige tot 5 cm bovenop de 7 cm die er nu al ligt op Botrange, afhankelijk van hoe sterk de modellen de temperatuur positief laten worden. Later in de nacht wordt het droger en blijft de temperatuur schommelen rond of net boven het vriespunt in de Hoge Venen. Heel lichte dooi is dan reeds mogelijk en dan kan het ook wat nevelig worden.

AROME berekent vanavond opnieuw sneeuw op de occlusie boven de hogere gebieden.

Komende dagen

Morgen klaart het stilaan uit en worden de temperaturen in de Hoge Venen ook weer duidelijk positief. Woensdag zouden de temperaturen daar overdag klimmen richting waarden tussen +1 en +3 graden, donderdag naar +3 tot +5 graden. Tijdens de nacht duikt het kwik wel weer onder het vriespunt.

Tijdens het weekend zet de verzachting zich door, waardoor het sneeuwdek weer volledig weg zal smelten. Beste kansen om te genieten van de sneeuw zijn dus morgen (woensdag) en dan vooral in de Hoge Venen (regio Mont-Rigi en Signal de Botrange). Donderdag en vrijdag wordt al riskanter door de dooi en dan zal de sneeuw ook van slechtere kwaliteit zijn.

Bekijk hier onze verwachting voor de regio Mont-Rigi!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken