26 juli 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Afgelopen week werden extreem hoge zeewatertemperaturen geregistreerd in de buurt van Florida. Het oppervlaktewater nabij Florida Keys piekte naar 38,43°C. Records van temperaturen in het zeewater worden nauwelijks bijgehouden, maar mogelijks gaat het wel om de hoogst gemeten temperaturen ooit. Uit een studie van 2020 bleek dat de temperatuur nabij de Perzische golf steeg naar 37,61°C. De impact van deze zeer hoge temperaturen is significant voor maritiem leven en ecosystemen.

Intense hittegolf als driver

Grote delen van Noord-Amerika worden al weken geteisterd door intense hitte met een structurele hittegolf. Dat komt opnieuw door het fenomeen ‘heat-dome’ of een ‘hittekoepel’. Onder zo’n hogedrukgebied blijft de warmte ingekapseld en warmt het structureel verder op. Het is een proces dat langdurig kan aanhouden en zichzelf ook in stand houdt. We zien het in mindere mate ook boven het zuiden van Europa waar de streken Spanje tot Turkije geconfronteerd werden met extreem hoge temperaturen. Meer informatie over de hitte wereldwijd.

Verificatie via meerdere boeien

Bij records in temperaturen is het essentieel dat er verificatie wordt gedaan op meerdere sensoren. Het NOAA (National Oceanic Atmospheric Administration) registreerde de piektemperatuur maandag 24 juli in de late namiddag via een boei nabij Manatee Bay. Andere sensoren in de buurt registreerden temperaturen van 32 tot 38°C.

Temperaturen gemeten in Fahrenheit schommelden tussen 95 en 101,1. Omgerekend in Celcius bedragen deze waarden 35 tot 38°C. Extreem hoge zeewatertemperaturen dus.

Piek in temperatuur ook een wereldrecord?

Een pijnlijk wereldrecord, maar voorlopig is er nog sterke twijfel om deze temperatuur ook als wereldrecord te registreren. De piek in zeewatertemperatuur werd namelijk gemeten in een relatief smal gebied waarbij ook veel zeewier wordt waargenomen. Omdat het zich ook relatief dicht bevindt bij het nationaal park van Everglades kan ook de invloed van landmassa een rol hebben gespeeld. Echter, doordat de temperatuur nu al werd gemeten over meerdere dagen speelt wel in de kaart van betrouwbaarheid. We zullen zien of het NOAA hier de overweging maakt.

Invloed op orkaansystemen?

Hoge temperaturen in het zeewater zijn koren op de molen voor intense lagedrukgebieden die ten westen van Afrika kunnen ontstaan en gedurende hun overtocht op de Atlantische Oceaan extra energie kunnen verzamelen. Wetenschappers houden dan ook rekening met een orkaanseizoen waarbij de cyclonen heviger kunnen uitpakken dan normaal.

Zullen orkanen toch kunnen ontstaan door het zeer warme zeewater van de Atlantische Oceaan of houdt El Nino de meeste orkanen uit hun ontstaansfase. We zullen het komende 3 maanden zien.

Belangrijke factor die we moeten benoemen is El Nino. Volgens studies zou dit net het omgekeerde effect op een actief orkaanseizoen uitoefenen. Een hogere mate aan windschering zou dergelijke stormsystemen namelijk makkelijker ‘verscheuren’.

Neveneffect van warm zeewater

Wanneer de temperatuur in het zeewater voldoende opwarmt, bestaat de kans dat er zich zeevonk ontwikkelt. Dit natuurfenomeen werd ook reeds gespot aan de Belgische en Nederlandse kust. Ontdek de indrukwekkende video. Meer informatie over zeevonk.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken