23 juli 2023 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Terwijl lagedrukgebieden het weer domineren in de Benelux, met eerder gematigde temperaturen en regelmatig nattigheid, is het andere koek in andere delen van Europa en de rest van de wereld. Zuid-Europa kreunt al een tijdje onder de stevige hitte, maar ook China en de VS delen mee in de klappen. Ook daar zijn er extreme temperaturen waargenomen tot 50°C en zelfs meer. Maar waarom is het weer nu zo extreem? Wat is er aan de hand met het weer? Zien we al tekens van de klimaatopwarming?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Extreme temperaturen wereldwijd

Heel wat gebieden wereldwijd hebben de afgelopen periode te kampen (gekregen) met extreme hitte. Zowel grote delen van de VS, China alsook Zuid-Europa kreunen al een tijdje onder de hitte.

Extreme hitte in Zuid-Europa

In Rome (Italië) werden eerder deze week temperaturen tot bijna 42°C opgetekend. In Sardinië steeg het kwik zelfs naar 47 à 48°C. Mogelijk is er daar zelfs een nieuw hitterecord gevestigd. Ook elders in Europa was het bakken en braden met temperaturen die op veel plaatsen vlot boven 35 en 40°C uitstegen.

De hete temperaturen in het zuiden van Europa hebben tot gevolg dat ook de Middellandse zee fel aan het opwarmen is tot zeer hoge waarden. Dat vergroot het risico op Medicanes later op het jaar alsook op hevige onweersbuien in onstabiele settings.

Extreme hitte in China

Ook in China kreeg men te kampen met extreme temperaturen, die ongezien zijn. In Sanbao werd maar liefst 52.2°C gemeten op 16 juli, wat het hoogste is wat men ooit in China heeft genoteerd.

Extreme hitte in de VS

Ook de VS bleef niet gespaard en deelde in de klappen. Vooral het zuidwestelijk deel kreeg het afgelopen weekend zwaar te verduren met een intense hittegolf met op grote schaal temperaturen tussen 45 en 50°C. In Death-Valley, het warmste en droogste plekje van de VS, werd nipt geen warmterecord verbroken. Het werd er ruim 53°C. Het record staat momenteel nog op 54.4°C. Op verschillende plaatsen in de staten Nevada, California en Arizone werden (dag)records verbroken.

Wat veroorzaakt de extreme temperaturen?

Dat er tegelijkertijd hitterecords verbroken worden op zo’ n grote schaal is toch wel uitzonderlijk. Eerder deze maand maakten we nog de warmste week ooit mee. Dat we wereldwijd zoveel hitterecords breken heeft alles te maken met de ligging van de straalstroom en de verdeling van de hoge en lage drukgebieden.

Een gordel van hogedrukgebieden ligt momenteel over grote delen van het noordelijk halfrond. Daaronder hebben zich zogeheten “heat domes” of hittekoepels gevormd. Dit zijn zones onder het hogedrukgebied waaronder de hitte zich ophoopt. De hogedruk fungeert daarbij als het ware als een deksel op een pot die de hitte gevangen houdt.

De hogedrukgebieden liggen bovendien ook lang geblokkeerd boven hetzelfde gebied, waardoor de hitte lang wordt vastgehouden. Op die manier ontstaat er een lange periode van extreme hitte met een langdurige hittegolf.

Zit de klimaatopwarming er voor iets tussen?

Hebben de extreme temperaturen ook iets te maken met de klimaatopwarming? Wellicht wel. Als de gemiddelde temperatuur op aarde toeneemt, dan volgen automatisch ook de extremen mee. De extreme temperaturen schuiven op naar rechts, waardoor temperaturen die vroeger als extreem ervaren werden vaker voorkomen en er nu ook meer en meer temperaturen gemeten worden, die nooit eerder gemeten zijn (nieuwe extremen).

Dat het weer zolang geblokkeerd zit met vastgeroeste hogedrukgebieden is ook een trend die we de laatste jaren vaker zien. Dit heeft te maken met het feit dat de straalstroom zwakker wordt a.g.v. klimaatopwarming.

De polen warmen immers 2 à 3 keer sneller op dan de rest van de wereld. Daardoor nemen de temperatuurcontrasten met de warme evenaarsgebieden af en wordt de straalstroom zwakker. Deze gaat zich daardoor trager voortbewegen en harder kronkelen. Dit heeft dan weer tot gevolg dat drukgebieden langer op eenzelfde plek blijven liggen en geblokkeerde weersituaties ontstaan.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken