14 april 2015 - 4 min. lezen 1 reacties

Jasje aan, jasje uit. De temperatuur zit momenteel in een achtbaan. Dinsdag en woensdag dus flink omhoog (even opletten voor een kleine kans op zeemist dinsdag met dus een lagere temperatuur) en vanaf donderdag gaat de temperatuur weer rap naar beneden. Fasten your seatbelts please. Het einde van de rollercoaster rit is echter wel in zicht.

De temperatuur gaat vanaf vrijdag weer normaliseren. Eerst krijgen we 2 (zomerse) dagen met de klapper van de week op woensdag, met veel zon en temperaturen tot 26 graden op de warmste locaties.

Daarna trekken de weergoden er een 12 tal graadjes ervan af. Dat scheelt dus echt een dikke jas. Niets raars voor in de maand april. Wat wel opvallend begint te worden is dat de pluviometers nauwelijks gevuld worden. Dat is momenteel nog niet problematisch, maar regen wordt voor de natuur wel steeds meer welkom.

Straalstroom bepaalt het weer

De vraag is hoe kan de temperatuur zulke sprongen maken en is dat wel normaal? Wel, dat is eigenlijk niets abnormaals in het (vroege) voorjaar. De verklaring is hiervoor simpel. De Lage Landen hebben gemiddeld genomen het vaakst te maken met een westelijke stroming. Hierbij horen gematigde temperaturen.

De temperatuur op waarnemingshoogte wordt immers voor een groot gedeelte beïnvloed door de temperatuur van het zeewater. De wind waait echter niet altijd uit het westen want de straalstroom is net een rivier. De ene keer een stroomversnelling en de andere keer rustig kabbelend. Juist de positie van de straalstroom bepaalt het weerbeeld bij ons. Volg het proces maar even met ons mee.

Zuidelijke hoogtestroming brengt warm weer

straalstroom dinsdag

De straalstroom ligt dinsdag en woensdag ten noorden van de Benelux. Vaak betekent dit dat de temperatuur dan hoger uit kan komen dan normaal. Dit komt omdat de wind dan uit een zuidelijke richting komt en daarmee stroomt warme subtropische lucht onze kant op.

luchtdruk woensdag

Boven de Alpen vindt u een hogedrukgebied en boven de Golf van Biskaje een lagedrukgebied. Tussen deze twee hoofdrolspelers ontstaat een warme zuidelijke hoogtestroming die ons dat mooie en warme weer gaat brengen. De situatie heeft al wat weg van een “Spanish plume“, maar in deze variant dan wel met wat fantasie.

De onstabiliteit (cape) is nog niet indrukwekkend en blijft in de huidige configuratie vooral beperkt tot Portugal en (westelijk) Spanje alwaar het op woensdag flink gaat regenen en plaatselijk kan gaan onweren. Deze zone schuift donderdag over zuidwestelijk Frankrijk verder noordoostwaarts.

hoogtetemperatuur

Hierboven ziet u de warme lucht op het 850 hPa vlak (gele kleuren) op woensdag gevorderd tot aan de Benelux. Dit is de temperatuur op 1499 meter hoogte. Mooi te zien is de koudere lucht boven Portugal en West-Spanje in het lagedrukgebied. Uiteraard zit hieraan een koufront verbonden. Helaas komt het dynamische weertype donderdag niet verder dan Noord-Frankrijk. Heel misschien tipt het even aan het uiterste zuiden van de Benelux die dan nog nipt een onweersbui mee kunnen pakken.

Temperatuur in een achtbaan

hoogtetemperatuur donderdag

Terwijl het in Frankrijk behoorlijk begint af te koelen door het eerder genoemde lagedrukgebied, moeten wij naar het noorden kijken. De stroming draait op donderdag geleidelijk naar noordelijke richtingen. Daar ligt een stuk koudere maritiem polaire zeelucht op de loer. Er komt meer bewolking voor, maar de grootste tegenstellingen zien we in de temperatuur. Aan de noordkust wordt het nog maar nipt 10 graden terwijl het in de zuidelijke Benelux nog makkelijk 20 graden kan worden. Luxemburg heeft de beste papieren, daar wordt het mogelijk nog 23 graden. De koudere lucht gaat vrijdag echter heel de Benelux veroveren.

Er is ook goed nieuws, komend weekend belooft weer mooi zonnig te worden en de temperatuur stijgt weer wat. Met een noordoostelijke stroming wordt het echter niet meer zo warm. Wilt u precies de verwachting van de temperatuur weten? Volg dan het weer op uw locatie.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen