9 oktober 2019 - 4 min. lezen 5 reacties

Het is nog even afwachten, maar op dit moment lijkt de uiterst krachtige tyfoon Hagibis een serieuze bedreiging te vormen voor Japan. Ook de aanwezigen bij de Formule 1-race, die wordt georganiseerd in Suzuka, zullen zich moeten voorbereiden op zeer slechte weercondities. Het is niet de eerste keer dit orkaanseizoen dat zware stormen het eiland wisten te bereiken. Tyfoons Krosa, Faxai en Tapah waren Hagibis bijvoorbeeld al voor en zorgden ook voor flinke overlast.

  • Wil je ook graag het weer begrijpen en voorstellen? Handig leesvoer!
Satellietbeeld van supertyfoon Hagibis nadat deze de Mariana Eilanden heeft aangedaan als categorie 5 storm. (NASA)

De ‘explosie’ van Hagibis

Hagibis is een opmerkelijk stormsysteem, aangezien de storm in slechts 24 uur tijd intensiveerde van een tropische storm naar een supertyfoon. Afgelopen zondag was het nog slechts een tropische storm die geen bedreiging vormde voor land. Echter, deze geclusterde onweersbuien hebben zich zeer snel weten te ontwikkelen tot een krachtige tyfoon. Een dusdanig snelle ontwikkeling komt niet veel voor. Warm oceaanwater en een gunstige wind op hoogte hebben hierbij geholpen.

  • Alle informatie over tropische stormen tot 2006 in dit boek!

Maandag trok Hagibis al als categorie 5 over de dunbevolkte Mariana Eilanden. Windsnelheden van boven de 250 kilometer per uur kwamen er voor en er viel zeer veel regen. Door de hoge treksnelheid is de schade redelijk beperkt gebleven.

Satellietschatting van de maximale aanhoudende wind (in knopen) van supertyfoon Hagibis van 5-7 oktober 2019 (1 knoop is ongeveer 0,5 m/s). De periode van ‘rapid intensification’ is te zien aan de snelle windtoename rond 7 oktober. (CIMSS)

Pad van tyfoon wijkt af

Eerdere berekeningen lieten de superstorm direct over Japan trekken. Echter, de meest recente weerberekeningen laten de tyfoon afbuigen naar het noordoosten, net voor de Japanse kust. Het oog zal dus de oostkust van het eiland gaan schampen, waarbij Tokyo wel de volle laag lijkt te gaan krijgen. Het centrum van Hagibis lijkt namelijk over de baai van de metropool te trekken met nog steeds gemiddelde windsnelheden van wel 150 kilometer per uur.

Vandaag lijkt Hagibis zijn hoogtepunt te bereiken met hoogstwaarschijnlijk een gemiddelde doorstaande wind van wel 270 kilometer per uur! Wanneer de tyfoon Japan nadert, zal deze wat in kracht afnemen. Nog steeds krijgt het zuidelijke deel van het eiland te maken met orkaanwinden en zeer veel regen.

De meest recente verwachting van de trekrichting van Hagibis. Vlak voor Japan buigt tyfoon Hagibis af naar het noordoosten, waardoor Tokyo op ramkoers ligt. Ook de Formule 1-race loopt hierbij gevaar. Hagibis komt waarschijnlijk als een categorie 2 orkaan bij Japan aan en zwakt daarna verder af. (JTWC)

Maatregelen voor F1-race?

Tyfoon Hagibis nadert dus Japan en ook juist het gebied waar de coureurs de komende dagen in actie zullen gaan komen. Op vrijdag 11 oktober lijkt er nog weinig aan de hand, aangezien de orkaan dan nog ver buiten het bereik van het eiland ligt. De dag erna wordt gevaarlijker: de wind neemt fors toe en noodweer is zeker mogelijk. De gevolgen lijken echter mee te zullen vallen.

De storm zal aan kracht moeten inboeten en vanwege de afbuiging naar het noordoosten lijkt Suzuka, de plek waar de race wordt georganiseerd, redelijk gespaard te blijven. Voor bijvoorbeeld Tokyo is dit minder goed nieuws, aangezien de stad vrijwel direct getroffen zal worden door Hagibis.

Hagibis vergeleken met hurricane Dorian

Iedereen herinnert zich nog wel de beelden van de ravage aangericht door orkaan Dorian op de Bahama’s. Deze orkaan, aan de andere kant van de wereld, was er ook één van de zwaarste categorie. Wanneer we Hagibis en Dorian met elkaar vergelijken, zien we dat Dorian de zwaarste storm van dit jaar was als we kijken naar de minimale kerndruk. Dorian had op zijn hoogtepunt een kerndruk van 910 hPa.

  • Specifiek meer informatie over tyfoons en orkanen! Bestel dit boek!

Bij de supertyfoon Hagibis is er tot nu toe een minimale kerndruk gemeten van 915 hPa. Aangezien de tyfoon nog wat in kracht zal toenemen, is het zeker niet ondenkbaar dat de kerndruk nog een pak lager zal gaan worden! Op zijn weg naar Japan zal de tyfoon wat in kracht afnemen en neemt de kerndruk weer wat toe. Nu is het alleen maar afwachten en hopen dat de impact van Hagibis mee zal vallen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken